Een aspergepan is de ideale pan om asperges mee te koken. Maar waarom een speciale pan kopen? En hoe en hoe lang kook je asperges?

Asperges: het witte goud!

Asperges zijn ontzettend lekker. Ze worden niet voor iets het witte goud genoemd. Ze zijn met name populair in het lente seizoen, van april tot juni, wanneer de boeren de prachtige groente oogsten. Wist u dat deze lekkere groente familie is van de knoflook en de prei? U maakt ze klaar op de klassieke manier, doet ze in soep, salade of hartige taart. Het seizoen is kort, dus geniet er van.

Waarom een aspergepan?

Het koken van asperges doe je het beste in een speciale aspergepan. Deze pan is smal en hoog en is vaak voorzien van een handig mandje. U kunt de asperges rechtop in de pan laten koken en na afloop met gemak met het mandje uit de pan halen. Daarnaast voorkomt u dat het topje te gaar gekookt wordt. Koop een goede aspergepan hier. Tip: de pan van Demeyere (foto boven). Leuk weetje: je kunt deze pan ook goed gebruiken voor het koken van pasta (let bij aankoop wel op de structuur van het mandje)!

Waar op letten bij het kopen?

Ben u van plan aan aspergepan te kopen? Let u er dan op dat de pan een stevige bodem heeft die de warmte optimaal verdeeld. Dit is belangrijk zodat alle asperges even gaar worden. Let ook op stevige handvaten om de pan goed af te kunnen gieten. De meeste aspergepannen zijn van roestvrijstaal of aluminium gemaakt en hebben een glazen deksel, zodat u de asperges goed kunt zien.

Recept voor het koken van Asperges

Hoe kook je asperges? Hoe lang moeten ze koken? Op onderstaande wijze maak je ze klaar. Voeg er daarna aan toe wat u lekker vindt, van een eitje en ham tot hollandaisesaus of kaas.

  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd de onderkant tot 3 centimeter af. Zorg ervoor dat ze allemaal even lang zijn.
  • Zet de ze met de koppen omhoog in het mandje van de pan.
  • Vul de pan met water waarbij de koppen er nog net bovenuit steken.
  • Voeg eventueel zout toe aan het water.
  • Doe de deksel op de pan en breng het water aan de kook.
  • Zet op laag vuur en kook de asperges in ongeveer 12-15 minuten gaar.

Grillen in plaats van koken

Naast witte asperges bestaan er ook groene. Deze groente hoeft u niet te schillen en te koken. U kunt groene asperges het beste grillen in een grillpan met een beetje olie. Een goede grillpan koop je hier.

Geef een reactie