Baktips en pannen voor (inter)nationale pannenkoekdag

Baktips en pannen voor (inter)nationale pannenkoekdag

Elk jaar is het internationale pannenkoekdag, meestal valt die dag in de 2e of 3e week van maart. Een goed idee (of excuus) om die dag weer eens pannenkoeken te eten. In dit artikel geven we enkele tips om de perfecte exemplaren te bakken. Maar eerst, internationale pannenkoekdag, wat is dat precies?

Herkomst pannenkoenkendag

In Engeland, Ierland en Australië wordt al eeuwenlang Pancake Day gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. Omdat die periode zo lang duurt (tot pasen) moeten die ingrediënten dus op. En laten het nou net de ingrediënten zijn waar je van die heerlijke pannenkoeken (ook wel crêpes genaamd) mee maakt! Tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk om zo’n vastenmaand te houden. De Nederlandse pannenkoekendag is daarom afgeleid van die internationale traditie en wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Dit doen we al sinds 2007.

De juiste pan voor pannenkoeken

Voor het bakken van pannenkoeken gaat het beste in een pannenkoekenpan. De pannenkoekenpan is een specifiek maar praktisch alternatief op de normale koekenpan. Het voordeel van deze pan is de lage rand. De lage rand zorgt ervoor dat je de pannenkoek gemakkelijk kunt draaien. Daarnaast hebben ze vaak een platte bodem, of juist een iets gebolde bodem (waardoor de crêpe mooi rond uitloopt. Je kunt deze pan natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken, zoals eieren, wraps of vis. Wat wij de beste pannenkoekenpan vinden lees je hier.

Tips voor het bakken van pannenkoeken.

Bij het bakken van pannenkoeken is niet alleen een goede pan belangrijk. Het is ook belangrijk dat de pan al warm is voordat het beslag er in gaat. Dat de eerste pannenkoek vaak mislukt komt bijna altijd doordat de pan nog niet heet genoeg is. Je warmt de pan dus met een beetje olie op middelhoog vuur op. Gooi per pannenkoek een scheutje olie in de koekenpan. Giet er met een soeplepel wat beslag in en wals snel met de pan tot het beslag de hele bodem bedekt heeft. Dunne pannenkoeken zijn het makkelijkst te bakken en ook het lekkerst. Wacht nu geduldig en bak de pannekoek op middelhoog verder of zet het vuur nog iets lager tot het beslag niet meer glanzend is en de onderkant goudbruin. Dan is het tijd om de crêpe om te draaien met een spatel en de andere kant nog even goudbruin te laten bakken. Keer de lekkernij ook zeker niet te vlug anders scheuren ze of blijven er stukjes deeg plakken.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Geef een antwoord

Sluit Menu