De beste keukenmessen kopen: welke heb je nodig?

Ben je van plan (nieuwe) keukenmessen te kopen? Welke messen heb je dan minimaal nodig in je keuken? En welke zijn handig om er bij te kopen voor specifieke snijwerkzaamheden? Ik neem de verschillende soorten messen met je door die je minimaal nodig hebt om op een prettige manier eten in de keuken te bereiden. En ik verklap alvast, ik gebruik zelf eigenlijk maar een drietal type messen…

Investeer in goede messen

Investeren in messen van hoge kwaliteit is een van de makkelijkste manieren om je kooktechniek te verbeteren. Je moet immers bij bijna ieder gerecht wel één van de ingrediënten klein snijden. Goede messen helpen je om sneller en veiliger te werken. Snijden wordt een fijn klusje en je hebt veel meer plezier in de keuken.

Ik begrijp dat het kopen van keukenmessen een overweldigende ervaring kan zijn. Er zijn heel veel verschillende keukenmessen te koop. Welk merk moet je kopen? Duitse of Japanse messen? Welk materiaal en vorm is goed? Hoe maak je nou de juiste keuze? Als je gewoon de beste messen voor in je keuken wilt kopen, dan ga ik je daar met dit artikel mee helpen!

Welke keukenmessen heb je nodig

Ik had het al verklapt, maar het goede nieuws is dat je veel minder messen in je keuken nodig hebt dan je denkt. Als je investeert in een kwalitatief goed mes van de volgende drie type messen, dan zit je helemaal goed om lekker te koken. Ik heb het over een koksmes, een schilmes en een broodmes. Deze messen mogen in geen enkele keuken ontbreken en voldoen nagenoeg voor al het snijwerk in de keuken. Tegen een goed mes kan echt geen keukengadget tegenop.

Welke keukenmessen kopen?

Ik raad je aan dus slechts drie keukenmessen te kopen. Dat is je basisuitrusting en die messen komen het meest van pas tijdens het koken. Ik leg kort uit welk mes waar voor dient en welk mes ik zelf gebruik.

Koksmes

Een koksmes kun je bijna overal voor gebruiken. Dit is het mes dat je 90% van de tijd gebruikt voor bijna alles. Een koksmes heeft een groot lemmet en snijoppervlak Door de afgeronde vorm kun je er zowel mee snijden als hakken. Je gebruikt het voor bijvoorbeeld het snijden van vlees en vis tot het fijn snipperen van een ui, wortel of het hakken van kruiden.

Een koksmes heeft een lemmet van 18-20 cm.  Het moet een lichtgewicht mes zijn met een comfortabel handvat.

Zwilling

Ik heb zelf een compact koksmes met een lemmet 18 cm van Zwilling (type four star). Het mes heeft een breed, stevig lemmet. Het is in mijn keuken de ‘allrounder’ voor het snijden van groenten, vlees en het fijnhakken van kruiden. Een erg fijn mes dat lang scherp blijft! Bekijk ook de top 10 koksmessen.

Schilmes

Net als het koksmes is een keukenmes één van de meest veelzijdige gereedschappen in de keuken. Je gebruikt het voor het schillen van aardappels, het snijden van fruit, het insnijden van een ui om het later met het koksmes heel fijn te snipperen, het ontvellen van tomaten, het schoonmaken van scampi’s en nog veel meer. Ik gebruik dit type mes misschien nog wel meer dan mijn koksmes! Het voordeel van dit mesje is dat je er heel precies mee kunt snijden.

Het is belangrijk om te kiezen voor een hoog kwaliteitsmesje dat lang scherp blijft. Mijn tip is dan ook: koop een paar kwalitatieve mesjes in plaats van het goedkoopste multipak van de action of Xenos. Kies voor een mesje met een lemmet van 7-9 cm. Het metaal mag licht flexibel zijn. Dat maakt het handig om bijvoorbeeld goed de ronding van de appel of aardappel te kunnen schillen. Zoek ook hier weer naar een schilmesje dat een comfortabele grip heeft.

Schilmes van het merk Robert Herder of Victorinox

Ik heb zelf mesjes van zowel het merk Robert Herder als Victorinox. Ik heb zoals ik al schreef totaal een stuk of 5. Meerdere mesjes komen zeker van pas. Voor sommige gerechten heb je meerdere mesjes nodig en dan is het handig dat je ze niet hoeft af te wassen tussen door.

Broodmes

De naam zegt het al, een broodmes is ideaal voor het snijden van brood dankzij het gekartelde lemmet. Ik vind dit zelf een onmisbaar mes in de keuken. Niet omdat ik zo vaak brood in dunne plakken snijdt. Je kunt een broodmes ook gebruiken voor groenten met een wat stugge schil (zoals voor het snijden van tomaten) of het in plakjes snijden van cake en gebak. Eigenlijk voor alles wat een harde buitenkant en een zachte binnenkant heeft. Probeer maar eens versgebakken stokbrood te snijden zonder een broodmes. Dat levert geen bevredigend resultaat.

Zwilling of Diamant Sabatier

Ik heb een broodmes van Zwilling (type four star) maar de messen van Diamant Sabatier vind ik ook prettig om mee te werken. Ik geef de voorkeur aan een wat korter broodmes van 20 cm. Daar heb ik voor mijn gevoel wat meer controle over het snijvlak. De standaard maat is 25 tot 30 cm.

Koop geen messensets

Met bovenstaande drie messen heb je eigenlijk alles in huis voor wat je nodig hebt om dagelijks fijn te koken. Het is niet nodig om een heel messenset te kopen. Je kunt beter je geld steken in drie goede kwaliteitsmessen van de type messen die ik hierboven noem. Deze hoge kwaliteitsmessen gaan jaren mee. De andere messen in een messenset gebruik je waarschijnlijk zelden tot nooit. Dat is zonde van je geld. En als je het goed bekijkt: een messenset bevat vaak ook weer niet de messen die je nodig hebt voor specifieke snijwerkzaamheden. Daar ga ik hieronder verder op in.

Welke keukenmessen zijn er?

Welke keukenmessen zijn er nog meer, naast bovenstaande genoemde koksmes, broodmes en keukenmes? Ik beschrijf ze hieronder, en verdeel ze onder als handig en specialistisch.

Handige messen om te hebben

Als je eenmaal de drie bovenstaande essentiële messen hebt aangeschaft, kunnen onderstaande messen handig zijn om de efficiëntie in je keuken te verhogen. Deze messen zijn vooral handig voor de gevorderde hobbykok.

Tourneermes

Dit mes is geschikt voor de fijnste klusjes in de keuken. Vooral het schillen en modelleren of bijpunten van kleinere of ronde ingrediënten is een klusje voor het tourneermes. Het korte lemmet heeft een licht naar binnen gebogen vorm die perfect past bij de ronding van bijvoorbeeld appels of aardappels.

Officesmes

Een officemes is een klein koksmes (7-11 cm) en de toepassing kun je ook wel vergelijken met een schilmesje, maar dan net iets groter. Het is een handig mes als je vele kleinere snijklusjes hebt. Het is overal bruikbaar voor.

Vleesmes

Een vleesmes is handig voor het snijden van grote stukken vlees. Je kunt er grote stukken mee afsnijden als hele dunne plakjes, dankzij het lange, dunne lemmet met een fijne snede.

Hakmes

Robuust mes met breed, rechthoekig lemmet. Voor het verdelen van grote stukken vlees en het bereiden van spareribs.

Tomatenmes

Dit mesje heeft een gekarteld lemmet met scherpe tanden. Dat maakt het handig om bijvoorbeeld tomaten te snijden.

Santoku-mes

Een santoku mes heeft meestal een wat dunner blad en een iets andere snijhoek dan het koksmes. Daarnaast is het lemmet wat kleiner. Het santoku mes is zeer geschikt voor precisie snijwerk en is makkelijk te hanteren.

Keukenschaar

Het is geen mes, maar een goede keukenschaar is zeer nuttig bij het bereiden van voedsel. Je kunt er bijvoorbeeld kip mee knippen, taartdeeg mee bijwerken of kruiden fijn knippen.

Daarnaast zijn er nog een aantal specialistische messen te koop. Deze messen zijn ontworpen voor een specifieke taak.

Steakmes

Het steamkmes met slank, buigzaam, maar stevig lemmet. Handig aan tafel om gebakken/gebraden vlees (precies) te snijden.

Oestermes

Oesters openmaken met een normaal keukenmes is niet alleen erg gevaarlijk, maar de kans is groot dat je het oestervlees beschadigt of dat er delen van de schelp in de oester terecht komen. Oestermessen zijn kort en dik met een scherpe punt. Hiermee kan de schelp worden open gewrikt en de oester van de schelp worden losgesneden.

Grapefruit mes

Grapefruitmessen zijn speciaal ontwikkeld voor het uitsnijden van partjes uit een gehalveerde grapefruit. De messen zijn hiervoor gekromd en doorgaans aan beide zijden gekarteld.

Uitbeenmes

Eet je graag gevogelte of lam? Dan is een uitbeenmes handig. Je haalt er makkelijk vlees los van het bof of snijdt er pezen en vet mee weg. Het lemmet moet flexibel zijn, zodat je goed met rondingen mee kunt snijden.

Fileermes

Een mes dat verwant is aan het uitbeenmes, maar vooral bedoeld is voor het fileren van vis en vlees. Het lemmet is lang, smal en flexibel. Hierdoor kan het mes de graat of het bot perfect volgen en mooie filets afsnijden.

Messen nooit in de vaatwasser stoppen

In dit artikel heb je kunnen lezen welke drie messen je minimaal nodig hebt in de keuken en welke andere messen er zijn voor meer specialistisch werk. Heb je besloten een aantal van deze messen te koop, dan raadt ik je aan om de messen vanaf nu nooit in de vaatwasser te stoppen. Was kwaliteitsmessen altijd met de hand af met een beetje water en sop. Stop ze niet in een vaatwasser, want de agressieve middelen en stralen zorgen er voor dat het mes sneller bot wordt. Vocht, warmte en zout zijn bijvoorbeeld slecht voor je mes. We raden dan ook af je messen in de vaatwasmachine te reinigen. Na het afwassen moet je het mes altijd schoon en droog maken.

1 gedachte over “De beste keukenmessen kopen: welke heb je nodig?”

  1. Laat je nooit verleiden tot de aanschaf van een complete messenset in één keer, maar kies elk mes apart. Zelf heb ik verschillende merken messen in mijn keuken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven