Op zoek naar een pizzasteen om zelf thuis de lekkerste pizza’s te bakken? De traditionele Italiaanse pizza heeft een heerlijk krokante bodem. Deze pizza’s worden gebakken in een steenoven. En zo’n pizzaoven heeft niet iedereen in huis of in de tuin staan. Gelukkig kun je ook een goede pizza bakken in een ‘normale’ oven of zelfs op de barbecue. Het steenoveneffect bereik je met behulp van de pizzasteen.

Steen in de oven om pizza op te bakken

Het geheim van een lekkere pizza is een goede pizzabodem. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een pizza. Dat begint natuurlijk met het gebruikte meel en de nodige tijd die het deeg krijgt om de rijzen. Maar ook de traditionele ovens zijn van belang voor een lekkere pizzabodem. Die traditionele ovens zijn gemaakt van steen. Steen neemt de warmte in de oven goed op en houdt die warmte ook vast. De oven wordt heet gestookt en nadat de oven de juiste temperatuur heeft bereikt wordt de pizza direct op de hete stenen gebakken. Het resultaat is een luchtige en knapperige bodem.

Een pizzasteen kopen

Een pizzasteen is een steen die zeer hittebestendig is. Je kunt een pizzasteen zowel in een oven als op de barbecue gebruiken. De pizzasteen voor in de oven of BBQ werkt net als de stenen die in een traditionele pizza oven worden gebruikt. Net als in een echte steenoven wordt de steen heet in de oven. Een steen is van nature licht poreus. Als op de het deeg van de pizzabodem wordt gebakken, onttrekt de steen vocht uit het deeg. De zeer hete poreuze steen neemt dus tijdens het bakproces het vocht op, maar zal ook een deel van het vocht in het deeg verdampen. Zo ontstaat de met luchtbellen gevulde heerlijk knapperige korst en krokante bodem die zo herkenbaar zijn bij traditionele Italiaanse pizza’s.

Het kopen van een pizzasteen is de beste tip die ik je kan geven als jij een lekkere pizza wilt bakken. Met zo’n steen kom je echt heel dicht in de buurt van de traditionele ovens.

De beste pizzasteen

De beste pizzasteen is een steen die hoge temperaturen kan verdragen zonder te scheuren en die de warmte goed vasthoud. Daardoor koelt de steen niet af op het moment dat de pizza op de steen wordt gelegd. De dikte van de steen is niet heel erg belangrijk, maar een steen met een dikte van 1-3 cm zit je goed. Wel is het belangrijk dat de steen poreus en ongeglazuurd is. Heb je een BBQ? Dan kan het handig of leuk zijn om een pizzasteen te kiezen die zowel voor de oven als de BBQ geschikt is. Een goede maat (diameter bij ronde stenen) voor een pizzasteen is zo’n 33 cm, maar ze zijn er ook kleiner als je geen grote oven hebt.

Zelf heb ik een Jamie Oliver Pizzasteen van zo’n 33 cm, die ik al veelvuldig heb gebruikt. Onlangs heb ik van vrienden nog een betere steen gekregen, het ETNA Pizza set. De pizzasteen is gemaakt van echt lavasteen, gewonnen uit lavastromen van de Etna. Gaaf!

Een pizzasteen gebruiken

Een pizzasteen gebruik je net even wat anders dan een bakplaat van aluminium of glas. Hier volgen mijn tips voor het bakken van pizza’s op de steen:

  1. Verwarm de steen dus altijd tegelijkertijd met je oven voor! De steen kan gemakkelijk barsten als je de hete steen te snel af laat koelen of te snel verwarmt. Als je de oven laat opwarmen en dan pas de steen in de oven legt, dan heb je kans dat de steen breekt door de snelle overgang van temperatuur.
  2. Voordat je de steen gaat voorverwarmen is het handig om de steen met wat bloem te besprenkelen. Dit zorgt ervoor dat de bodem niet blijft plakken.
  3. Leg dan de bebloemde steen op een ovenrooster in het midden van je koude oven. Zet de oven vervolgens op de heetste temperatuur en laat de steen langzaam warm worden. De steen is heet genoeg als je oven de juiste temperatuur heeft bereikt. Wanneer deze een temperatuur van zo’n 200 – 250 graden Celsius heeft bereikt is deze helemaal klaar om de lekkerste pizza’s op te bakken. Hoe lang het precies duurt, hangt af van de steen die je gebruikt. Een hele dikke steen duurt langer om de juiste temperatuur te krijgen dan een dunnere steen. Mijn tip: laat de steen een kwartier langer opwarmen dan het moment waarop de oven de temperatuur heeft gebruikt.
  4. Bak de pizza. Afhankelijk van de bodem en gebruikte temperatuur duurt dit zo’n 6-12 minuten.
  5. Zet de oven uit, maar laat de steen langzaam in de oven afkoelen. Je haalt hem niet uit de oven. Het duurt een paar uur voordat de steen weer afgekoeld is en je hem veilig uit de oven kunt verwijderen. Wees altijd voorzichtig in het opwarmen en afkoelen van de steen. Grote temperatuurverschillen kunnen scheuren veroorzaken. Als het langzaam gebeurt is er niets aan de hand. Spoel de steen ook nooit heet af onder een koude kraan.

Let op: Een pizzasteen is erg kwetsbaar en kan verschrikkelijk heet worden. Wees dus altijd heel voorzichtig met de steen!

Pizzasteen schoonmaken en onderhouden

Voor het schoonmaken kun je de resten van de steen afschrapen, bijvoorbeeld met een mesje of plamuurmes. Daarna even schoon borstelen met een borstel (gebruik nooit een stalen of barbecue borstel). Gebruik bij voorkeur geen water. Dat trekt namelijk in de steen. Als de steen bij de volgende bakbeurt weer warm wordt gemaakt, kan het water er voor zorgen dat de steen barst. Gebruik ook geen afwasmiddel of andere schoonmaakmiddelen om de steen schoon te maken. De steen is poreus en het afwasmiddel kan daarmee de smaak van de pizza beïnvloeden bij een volgende bak ronde. Als je de (afgekoelde) steen toch wilt afspoelen, dan doe je dat met uitsluitend water. Tenslotte: Een pizzasteen vet je nooit in! Gebruik alleen wat bloem om te voorkomen dat het deeg aan de steen blijft plakken.

Wist je dat je een pizzasteen ook kunt gebruiken voor het bakken van broden, croissants, koekjes, vlees of vis.

Tips voor het bakken van pizza met een pizzasteen

Naast de eerdere tips voor gebruik van een pizzasteen heb ik op basis van mijn ervaring ook nog wat tips voor het bakken van pizza’s. Gebruik voor het pizzadeeg een traditioneel recept met het juiste meel, gist en een beetje suiker. Je gaat echt het verschil proeven. De specifieke meelsoorten zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar. Een pizzasteen vet je nooit in! Gebruik alleen wat bloem om te voorkomen dat het deeg aan de steen blijft plakken.

Naast bovenstaande tips kan het zijn dat het je niet lukt om zo’n knapperige bodem te krijgen als in de traditionele Italiaanse restaurants. In dat geval is je pizzabodem te dik, heb je een niet zo goed recept of heb je mogelijk verkeerde ingrediënten gebruikt (bijv. het juiste meel). Daarnaast is het belangrijk om de pizza niet te dik te beleggen. Dat betekent niet te veel of de dunne tomatensaus opbrengen, want dat vocht trekt in de bodem. Ook zeker niet te veel natte of vettig beleg gebruiken, want ook dat kan het krokant bakken verhinderen. Denk bijvoorbeeld aan te veel kaas of salami (vetten) of gebruik van nattere groenten als ingelegde pepers of ananas.

Pizzaplaat van andere materialen

Naast stenen zijn er ook zogenaamde pizzaplaten te koop van andere materialen. Dit zijn keramiek, gietijzer en staal. Koop geen platen van dit materiaal. Dit zijn namelijk gewoon bakplaten, zoals je waarschijnlijk al voor je oven hebt. Ze hebben weinig te maken wat ik hierboven heb beschreven over hoe een heerlijk krokante pizza te krijgen.

Pizzasteen voor op de BBQ

Zoals ik al aangaf zijn pizzastenen niet alleen geschikt voor gebruik in de oven. Je kunt ze ook gebruiken op de BBQ. Steek de BBQ aan en laat deze enkele minuten opwarmen (maar niet te lang!). Net als in de oven moet de steen langzaam warm worden. Leg de pizzasteen op het grillrooster en wacht tot de temperatuur van de pizzasteen op de barbecue verder stijgt (evt. met deksel er op). Zodra de barbecue goed heet is (zo’n 250° en 300°) kun je gaan bakken. Volg daarbij de tips die ik hierboven heb beschreven. Plaats bij het bakken van de pizza het deksel op de BBQ. Het duurt ongeveer 7-10 minuten voordat de pizza klaar is. Klaar? Laat de steen dan langzaam afkoelen tegelijkertijd met de barbecue.

Laat het je smaken en laat vooral even weten hoe jouw pizzasteen bakt!

Geef een reactie