De beste poffertjespan getest

Verse poffertjes zijn om te smullen, zeker met een klontje roomboter en een beetje poedersuiker. Eigengemaakte poffertjes zijn vaak het lekkerst. Ze zijn gelukkig heel erg makkelijk zelf te maken, met een speciale poffertjespan. Wij hebben er een aantal voor je getest en de beste poffertjespan voor je geselecteerd.

De beste poffertjespan: gietijzer of aluminium met anti aanbaklaag!

De beste poffertjespan vinden we stiekem nog steeds de ‘ouderwetse’ pan, gemaakt van gietijzer. Het grootste voordeel van gietijzer is dat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de poffertjes goed garen. Doordat de gietijzeren poffertjespan over een dikke bodem beschikt branden de poffertjes ook niet zo snel aan. Een gietijzeren poffertjespan is geschikt voor inductie, en natuurlijk voor alle andere warmtebronnen. Nadeel van gietijzer is dat je iets meer boter of olie moet gebruiken om aanbranden te voorkomen. Daarnaast is de pan wat zwaarder dan je waarschijnlijk gewend bent, daardoor is de pan soms wat lastig te hanteren.

Tegenwoordig zijn er daarom ook lichtgewichte poffertjespannen te koop, waarvan de meeste ook nog eens over een anti aanbaklaag beschikken. Die zijn stevig, bakken niet aan en zijn gemakkelijk te reinigen. Je mist dan wel de nostalgie van de ouderwetse pan. Aan jou de keus waar de voorkeur naar uit gaat. Beiden pannen bakken namelijk even goed! Wij zelf vinden de beste poffertjespan een gietijzeren.

Eisen aan een goede poffertjespan

Een goede poffertjespan verdeelt de warmte goed en gelijkmatig over de bakvormpjes. Dit zorgt er voor dat het deeg gelijkmatig gaart. Belangrijk is ook dat het materiaal van de pan plakken of aanbakken voorkomt. De meeste pannen zijn of van gietijzer of van plaatstaal gemaakt. Soms hebben de pannen een anti-aanbaklaag, maar in alle gevallen moet je altijd de poffertjes bakken met wat olie. Tenslotte willen we als tip meegeven dat wij de voorkeur aan een poffertjes pan met steel. Dat is handig met het van het vuur halen. Met twee handvaten is ook mogelijk, maar die pannen moet je altijd met pannenlappen van het vuur halen.

De beste poffertjespan kopen

Wij hebben een aantal poffertjespan getest. Gekeken is naar of de pannen de warmte goed verdelen, de kuiltjes niet de diep of ondiep zijn en het poffertjesbeslag bij normaal gebruik niet aanbakt. Uit onze reviews hebben we een top 3 beste poffertjespannen geselecteerd:

  1. Inno Cuisinno Poffertjesplaat – Ø 24 cm
  2. Dobeno poffertjesplaat
  3. Ronneby Bruk Meastro (geschikt voor inductie)

Door één van deze drie pannen te kopen is het zelf bakken van poffertjes een fluitje van een cent. Warm de pan langzaam op, verdeel een beetje olie over de vormpjes en giet er een beetje beslag in. Na enkele minuten de poffertjes omdraaien en daarna heerlijk smullen. Wij wensen u alvast veel plezier en smakelijk eten.

Poffertjes

Poffertjes maak je van melk, eieren en bloem. In de pan worden ze gebakken tot smakelijke  mini ‘pannekoekjes’, maar dan dikker doordat ze wat rijzen tijdens het bakken. Een poffertjespan is een pan met – meestal 12 tot 15 –  voorgevormde of uitgeholde poffertjes bakvormen waarin je de poffertjes bakt. In de ronde vormpjes doe je het beslag. Dit zorgt voor mooie ronde poffertjes en dat het deeg de juiste dikte krijgt.

Formaat pan

Poffertjespannen zijn er in verschillende formaten. De grotere formaten hebben ongeveer 15-16 vormpjes. Het meest gangbaar zijn de pannen met 12 voorgevormde poffertjes kuiltjes. Belangrijk om je te beseffen is dat hoe groter de plaat hoe harder je moet werken tijdens het bakken. Als je op de goede manier bakt is namelijk het poffertje dat je het eerste er in hebt gegaan al klaar om te keren als je het laatste vormpje hebt gevuld met beslag. Dat is bij een kleinere pan niet het geval (zie hieronder voor tips wanneer je ze mag keren).

Tips voor het bakken van poffertjes

Vet de vormpjes voor elke nieuwe bak ronde opnieuw in met olie of boter. Je kunt hiervoor een kwastje of keukenpapier gebruiken. Laat de pan goed heet worden voordat je het beslag in de vormpjes giet. Giet elk vormpje voor driekwart vol met beslag. Gebruik niet te veel, want de poffertjes zetten uit als ze garen. Je kunt bij bol.com speciale doseerflessen voor poffertjes kopen. Met een lepeltje werkt natuurlijk ook, maar duurt iets langer. Draai de warmtebron direct na het vullen van de vormpjes terug naar middelhoog vuur en laat de poffertjes garen. Draai de poffertjes met een vork of prikker als het beslag aan de bovenkant ‘stevig’ is geworden.

Let op: een poffertjespan van gietijzer nooit met zeepsop schoonmaken maar met warm water en een borstel. Er mag een vetlaagje achterblijven. Breng daarna een beetje zonnebloem olie aan op de pan en wrijf in. Zo bescherm je de pan en voorkom je roesten. De pan gaat zo jarenlang mee!

2 gedachten over “De beste poffertjespan getest”

  1. Wij zweren ook bij de ouderwetse gietijzerne pan. Is wel even wennen om daar mee te werken: voordat je de pan op het vuur zet even goed een laagje olie in de kuiltjes gieten (geen olijfolie die kan niet tegen hoge temperatuur, maar zonnebloemolie). Daarna op het vuur even goed heet laten worden zodat de olie walmt. Zo ontstaat er een natuurlijk anti-aanbaklaagje. Laat even afkoelen en nu kun je beginnen met bakken. De pan nooit afwassen met afwasmiddel en altijd na gebruik opnieuw invetten met een dun laagje olie en daarna opbergen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven