Ben je op zoek naar een nieuwe koekenpan? Zoek je een pan van goede kwaliteit, die lang mee kan gaan, makkelijk schoon te maken is en niet aanbakt? Dan is een Tefal koekenpan een goede koop. De pannen van Tefal onderscheiden zich door de oersterke antiaanbaklaag, de handige rode Thermo-Spot en vormvaste bodem. In dit artikel help ik je te bepalen wat de beste Tefal koekenpan is en deel ik mijn ervaring.

De beste Tefal koekenpan

Tefal verkoopt heel veel verschillende koekenpannen, van budget tot hele dure. De prijs variërend van 18 tot 50 euro. Het is mij nooit duidelijk geworden wat dat prijsverschil rechtvaardigt. Ik ga je helpen de beste Tefal koekenpan voor jou te bepalen. En ik kan je nu alvast verklappen, dat is niet de meest dure pan in het assortiment van het merk. Ik bak zelf al jaren met Tefal pannen en heb ervaren dat de duurdere varianten niet merkbaar beter bakken dan de goedkope pannen van het merk. Dan bedoel ik niet de goedkoopste Tefal pan, maar tussen de duurste en de goedkoopste in verkoopt het merk naar mijn idee de beste pan. Niet te duur, met een lange levensduur en een goede antiaanbaklaag.

Waar ik op let bij het kopen van een koekenpan

Waar ik op let als ik een nieuwe koekenpan koop is de kwaliteit van de anti aanbak laag. Ik wil niet dat mijn eten aanbakt. Het moet snel loslaten en door de pan glijden. Ook wil ik dat de laag sterk is. Er mogen niet zomaar krasjes of deukjes ontstaan. Ik wil ook niet dat er stukjes loslaten. De pan moet makkelijk schoon te maken zijn en mag ook niet te zwaar wegen. Af en toe wil ik als een ‘echte’ chef-kok mijn eten opschudden (… en daarna kan ik het fornuis gaan poetsen… het gaat er om dat ik de pan van het fornuis kan tillen). Het handvat mag niet loslaten en mag niet warm worden. Dat zijn eisen die ik belangrijk vind aan een koekenpan.

Mijn aanrader: Tefal Luminens

Als ik kijk naar die eisen dan heb ik bij de goedkope Tefal pannen gemerkt dat de laag daar niet zo sterk is. De pan bakt prima, maar bij dagelijks gebruik zijn er na een paar maanden toch wat krasjes zichtbaar. Betere ervaringen heb ik met de Luminens koekenpan die ik vorig jaar heb gekocht. Ik heb het idee dat daar een andere sterke antiaanbaklaag op zit. De Tefal Luminens koekenpan gaat bij mij nu al een flinke tijd mee zonder dat er al te veel gebruikssporen zichtbaar zijn. Ik gebruik hem dagelijks en bak er aardappels, vis, vlees en groenten in. Ik kook op inductie, maar dat mag ten opzichte van gas of elektrisch niks uitmaken. Ik heb inmiddels ook een wokpan van deze serie en die gebruik ik o.a. voor nasi en het wokken van groenten. Zonder problemen en zonder aanbakken.

Ik heb rond dezelfde tijd ook een klein pannetje uit de veel duurdere Tefal serie gekocht. Om het verschil uit te proberen. Ik gebruik die iets minder vaak maar ik zie tot nu toe weinig verschil in levensduur. Beiden zijn nog (nagenoeg) vrij van krasjes. Met een prijsverschil van bijna 15-20 euro raad ik je aan voor de Luminens te gaan. Beiden pannen zijn even goed, bakken niet aan en zijn makkelijk schoon te maken. En van die 20 euro verschil kan je weer iets anders leuk doen!

Hoe een Tefal koekenpan onderhouden

Een pan met anti-aanbaklaag gaat alleen lang mee als je daar zorgvuldig mee om gaat. Ik doe dat als volgt:

 • De pan niet leeg (zonder olie) voor lange tijd op hoog vuur opwarmen. Doe je dat wel dan beschadigt de anti-aanbaklaag door de hoge temperaturen. Wat ik doe is de pan op het vuur zetten, vuur aanzetten, olie in de pan doen en vervolgens kort wachten. Daarna kan ik gaan bakken.
 • In de pan gebruik ik alleen siliconen spatels. Die kunnen je pan niet beschadigen en kunnen tegen hoge temperaturen.
 • ik was mijn anti-aanbakpannen altijd met de hand af. Vaatwasmiddelen zijn namelijk erg agressief en beschadigen de beschermlaag. Je herkent schade van vaatwasmiddelen direct: de antiaanbaklaag krijgt een wat dof uiterlijk en er ontstaan makkelijk krasjes en deukjes in. Gewoon met de hand afwassen: een beetje afwasmiddel en een afwasborstel. Veel beter voor de pan en kost je niet meer dan 1 minuut.
 • Tenslotte: ik spoel een hete pan niet direct af onder een koude kraan. Ik laat de pan eerst afkoelen.

Vooral mijn tip om de pan niet in de vaatwasser te doen en siliconen spatels te gebruiken adviseer ik je ten harte te nemen! Dat verhoogt echt de levensduur van je pan!

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende koekenpannen

Tefal biedt een hele reeks pannen. Wat is het verschil tussen die pannen. Ik gaf al aan dat je niet perse de duurste pan moet kopen, want tussen de goedkoopste en de duurste zit de beste Tefal koekenpan. Het is wel goed om de verschillen tussen de pannen op te sommen.

 • De anti-aanbaklaag van de ‘welcome’ en ‘basic’ lichtgewicht basispannen van het merk hebben een minder sterke anti-aanbaklaag. Tefal beschrijft dat deze laag niet bestand is tegen hoge temperaturen. Andere pannen van het merk zijn daar wel tegen bestand.
 • Er zitten ook verschillen in de hardheid van de anti-aanbaklaag. Die van de goedkopere pannen is zachter. Die van de duurdere pannen is versterkt met titanuim deeltjes. Door titanuimdeeltjes in de toplaag te verwerken wordt de toplaag sterker en dus duurzamer.
 • De dikte van het gebruikte materiaal. Bijna alle tefalpannen zijn gemaakt van aluminium. De goedkopere pannen zijn echter dunner dan de duurdere pannen.

Alle Tefal pannen beschikken over de Thermo-Spot: de stip in  de pan die effen rood kleurt wanneer de juiste baktemperatuur is bereikt.

Goed voor dagelijks gebruik, voor biefstuk gebruik ik een andere pan

Ik wil dit artikel graag afsluiten met een aanvullende tip. Voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld het bakken van een eitje, vis en vlees gebruik ik altijd een tefal pan. Dat gaat namelijk bijna altijd goed, het eten bakt niet zomaar aan en het schoonmaken van de pan kost mij weinig tijd. Maar af en toe houden wij ook van een lekker mals biefstukje of ander stuk kwaliteit vlees. En daar is een pan met anti-aanbaklaag niet de beste keus voor. Biefstuk moet je namelijk dicht kunnen schroeien. Daarvoor moet de pan goed heet kunnen worden. Een anti-aanbaklaag kan niet goed tegen die hoge temperatuur. Je kunt daarom beter een pan zonder anti-aanbaklaag gebruiken: een plaatstalen koekenpan. Lees er hier meer over.

2 Comments
 • Teus Groeneveld
  says:

  Flink lopen zoeken naar een lichtgewicht HOGE wokpan van 28 cm tegen een aantrekkelijke prijs.
  Omdat het geld niet op mijn rug groeit gekozen voor de Tefal Welcome. Ziet er goed uit om een paar jaar vooruit te kunnen.
  Vna aanschaf direct gewassen en ingesmeerd met olijfolie. Koekepan was dankbaar omdat de olie er direct introk.
  Een dezer dagen lekker mee aan de slag !

Geef een reactie