Koken is een activiteit die flink wat energie slurpt maar waar je niet aan ontkomt. Je moet immers toch eten, het liefst een warme maaltijd met groenten, vlees(vervangers) en bijvoorbeeld rijst of aardappels. Hoe kun je tijdens het koken energie besparen? We geven je enkele tips voor kooktechnieken en pannen die je hierbij helpen.

Gebruik een stoompan met meerdere etages!

Een makkelijke en gezonde manier om energie te besparen is gebruik te maken van een stoompan. Zeker wanneer je traditioneel groenten en aardappels op het menu hebt staan kun je deze gaar krijgen met een bodempje water in één pan. Voor een stoompan heb je namelijk veel minder water nodig. Dat beetje water is veel sneller op temperatuur dan een volle normale kookpan en blijft ook makkelijker op temperatuur. Daarnaast hebben de meeste goede stoompannen meerdere inzet etages, waardoor je bijvoorbeeld op de onderste etage kunt stomen en 10 minuten later op diezelfde pan een inzet plaatst met de groenten. Je hebt dus maar één pan nodig, waardoor je veel minder energie en water nodig hebt. Bekijk onze stoompannen bij bol.com.

Gebruik een snelkookpan!

Een snelkookpan kookt in vergelijking tot een normale pan eten in relatief korte tijd gaar. Dat komt omdat het gesloten systeem van de pan de temperatuur naar meer dan 100 graden laat stijgen. Hoe minder lang de pan op het vuur hoeft te staan, hoe minder energie je bespaart. De bereidingstijd wordt verkort tot zo’n 1/3 van de normale kooktijd. De pan gebruik je dan ook vooral bij gerechten die lang moeten koken, zoals aardappels of een stoofpot. Doordat de pan minder lang op het vuur moet staan verkort je de kooktijd en gebruik je dus per kookbeurt minder energie. Daarnaast blijft de stoom gevangen en kan niet zomaar ontsnappen. Er is dus ook minder energie nodig om de hogedrukpan op temperatuur te houden. Bekijk onze snelkookpannen bij bol.com.

Lees ook: De beste snelkookpan kopen.

Pannen op de juiste warmtebron zetten

Zorg er voor dat de pan niet kleiner is dan de kookzone. Gebruik liever een te grote pan, dan en te kleine. Gebruik dus altijd het juiste formaat pan op de daarbij horende kookzone of pit van je fornuis. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat een deel van de warmte langs de pan ontsnapt en verloren gaat. Bovendien loop je het risico dat handvaten smelten of heet worden, met alle gevolgen van dien.

Deksels om de pan af te sluiten

Een deksel op een pan houdt warmte vast. Daardoor krijg je water sneller aan de kook en blijft het ook op temperatuur. Sterker nog, vaak kun je door een deksel op de pan te doen de inhoud aan de kook of warm houden en kun je ook nog eens de pit lager draaien. Hiermee voorkom je flink wat warmteverlies en heb je minder energie nodig om de maaltijd te koken. Gebruik dus waar mogelijk een deksel op de pan!

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat een zuinige kookplaat of oven ook een belangrijke rol speelt bij het verbruik, maar ook daar leveren bovenstaande tips een leuke besparing op.

Plaats jullie bespaartips hieronder in de reacties!

4 Comments
 • CH
  says:

  Geen tip voor energieverlaging, maar wel voor waterverspilling. Ik vang het water op wat ik gebruik om de groenten te wassen of wanneer ik wacht tot het water warm is. Er verdwijnt naar mijn gevoel namelijk veel water onnodig door de afvoer.

  Schoon kookwater laat ik afkoelen en gebruik ik om bloempotten buiten water te geven. Nadeel daarvan is dat het kan gaan stinken (bijv water van gekookte broccoli), dus dat doe ik alleen met potten die ver van het huis vandaan staan.

 • Roy
  says:

  Verwarm niet meer water dan je nodig hebt. Ik gebruik een waterkoker om het water snel en efficiënt aan de kook te brengen en voeg het daarna toe aan de pan. Scheelt veel tijd en ik denk ook energie!

Geef een reactie