Paella is een populair Spaans gerecht en kan op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Vaak bevat het als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomaten, witte bonen, snijbonen en saffraan. Ook erwten en paprika’s vindt je vaak terug in de recepten. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis of het vlees, het liefst direct in een paella-pan (paellera). Overweegt u om een paella pan aan te schaffen maar wilt u graag weten waar een paella pan aan moet voldoen? Wij zetten graag alle informatie voor u op een rijtje.

Bekijk het volledige assortiment op bol.com (ook grotere en kleinere formaten)

Wat is een paella pan?

Een paella pan is een platte, ronde pan gemaakt van roestvrij staal of ijzer. De pan is speciaal gemaakt om paella in te bereiden. Een paella pan kenmerkt zich door zijn platheid, meerdere handvaten en het formaat van de pan. Er zijn verschillende maten pannen, een kleine pan wordt gebruikt om paella klaar te maken voor één of twee personen. De pan heeft doorgaans een diameter van 24 tot 100 cm. Met het grootste formaat (100-150 cm) kunt u wel voor 80 personen paella bereiden. Je kunt deze pan natuurlijk ook gebruiken voor andere gerechten, zoals het bakken / grillen van vlees, eieren, vis of groenten.

Waarom een speciale paella pan gebruiken?

Een paella pan is door zijn vorm ideaal om paella in de bereiden. Paella schept u om in de pan en dat kan uitermate makkelijk door de grootte van de pan. Het is belangrijk dat bij de bereiding van paella het vuur gelijkmatig verdeeld wordt voor een optimale smaak. Dit kan op een grote pit op het fornuis of met een speciale gasbrander. Na gebruik van de paella pan kunt u deze het beste met de hand afwassen. Vervolgens vet u de pan licht in met olie om roesten te voorkomen.

Waar moet een goede paella pan aan voldoen?

Paellapannen zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen en materialen. Ook de kwaliteit tussen de pannen onderling kan enorm verschillen. Een goede paella pan is gemaakt van roestvrij staal of van gietijzer, al dan niet voorzien van een emaillen laag. Dit materiaal moet goed de warmte kunnen vasthouden en die gelijkwaardig verdelen. Als u de pan in de keuken wilt gebruiken: let bij aankoop wel goed op of de pan ook geschikt is voor moderne warmtebronnen als inductie of elektrisch koken. De paella pan is qua vorm rond, laag en breed. Hij moet voldoende stevig blijven liggen op het vuur en voldoende stabiliteit beiden. Een goede paella pan zorgt ervoor dat de paella niet aan de pan blijft plakken. Daarvoor moet het roestvrijstaal of gietijzer eerst ingebrand worden.

Bent u op zoek naar een speciale pan om heerlijke paella in te bakken? Dan is de paella uitermate geschikt voor u. U bereidt hiermee de perfecte paella voor zoveel mensen als u maar wilt. Bekijk hier de beste paella pannen.

2 Comments
Geef een reactie