Hoe keukenmessen langer scherp houden?

Wanneer je investeert in een hoogwaardig koksmes, wil je dat het lang scherp blijft. Bijna alle top merken hebben levenslange garantie op hun messen, maar helaas wordt elk mes een keer bot, zelfs het duurste en beste mes ter wereld. Het is echter nog steeds belangrijk om je mes op de juiste manier op te bergen, te gebruiken en te onderhouden om het in de best mogelijke staat te houden. De tips in dit artikel helpen om je mes langer scherp te houden.

Lees ook: Hoe je koksmes weer scherp slijpen?

Waardoor worden messen bot?

Het is belangrijk om eerst te begrijpen waardoor messen na verloop van tijd hun scherpte verliezen. Zelfs messen die gemaakt zijn van het sterkste staal. Keukenmessen en koksmessen worden bot door het gebruik ervan, met name door het snijden op en van harde materialen en door corrosie. Als een mes ‘bot’ wordt ontstaan er microscopisch kleine braampjes aan het snijvlak en kunnen er zelf stukjes afbreken waardoor een mes minder makkelijk door materiaal heen snijdt. Het mes zal geen mooie rechte snijvlakken meer maken, maar het zal een rafelig resultaat opleveren. Met een bot mes snijden is niet alleen onplezierig, het is ook nog eens onveilig, omdat je snel uit kunt schieten en kracht moet uitoefenen.

De juiste snijplank gebruiken

Een van de belangrijkste manieren om je messen langer scherp te houden is de juiste snijplank gebruiken. Nog te veel mensen gebruiken snijplanken van harde materialen, zoals glas of hardere kunststoffen. Dit is no-go als je de levensduur van je messen zo lang mogelijk wilt behouden. Een snijplank van hout of bamboe is een betere keuze. De vezelachtige structuur kan een deel van de kracht van het mes opvangen, waardoor de scherpe snede van het mes minder slijt. In een eerder artikel schreven we al over de beste snijplank en dat houten of bamboe snijplanken de voorkeur krijgen.

Met de hand afwassen en snel afdrogen

Het is echter niet alleen het materiaal dat een mes bot maakt. Ook de sappen uit ingrediënten zorgen voor een lichte aantasting van het materiaal. Een herkenbaar voorbeeld zijn de zuren uit citroen. Ook water of afwasmiddel zorgt voor microscopisch kleine corrosie. Blijf met een hoogwaardig koksmes weg van de vaatwasser. Niet alleen zijn de schoonmaakmiddelen voor vaatwassers erg agressief voor het staal, ook het tegen elkaar kletteren van materialen, de langdurige blootstelling aan water(stralen) en hitte van een vaatwasser zijn niet bevorderlijk. Een mes – of het nu een koksmes of schilmesje is – was je het liefst af met de hand en droog je daarna zo snel mogelijk af. Zo treedt er zo min mogelijk corrosie op van het snijvlak en houdt je een mes langer scherp. Het kost niet meer dan een minuut en je behoudt een scherp mes.

Vermijd harde ingrediënten

Gebruik een mes waarvoor het bedoeld is. Dat betekent dat je een koksmes of schilmes niet gebruikt voor het snijden van vleesbotten, het uitbenen van een koe, het openen van pitten of andere harde ingrediënten. Hardere ingrediënten kunnen de scherpte van het mes verminderen, zelfs als dat mes gemaakt is van hard staal. Voor de hardere materialen, zoals botten gebruik je het liefst een mes dat daar voor bedoeld is, zoals een hakmes. Heb je die niet, gebruik dan bij voorkeur een goedkoper (maar scherp) mes voor het snijden van harde materialen. Je wilt niet je 100 euro dure koksmes bot maken met dit soort klusjes.

Je messen goed opbergen

Je keukenmessen los in een la leggen is niet erg veilig. Je hebt een risico dat je jezelf snijdt als je het mes wilt pakken. Daarnaast komt het mes in aanraking met andere keukengerei in de la. Hierdoor kan de snede beschadigd raken en uiteindelijk bot worden. Een perfecte manier om dit te voorkomen, is door te investeren in het opbergen van je keukenmes zoals in een messenblok, een messenbak of een muurmagneet. Lees meer over het opbergen van keukenmessen.

Conclusie

Met bovenstaande tips kun je jouw messen langer scherp houden. Helaas worden zelfs de beste messen na verloop van tijd bot bij regelmatig gebruik. Daarom is het belangrijk om je messen regelmatig langs een aanzetstaal te halen en eens in de zoveel tijd te slijpen. Lees meer over het slijpen van je mes. Met goed onderhoud en gebruik, moeten kwaliteit keukenmes levenslang meegaan.

1 gedachte over “Hoe keukenmessen langer scherp houden?”

 1. Hoi,
  Mijn naam is Nick de Vos, student aan de Hanze hogeschool te Groningen.
  Ik heb een aantal specifieke vragen aan u. Het lijkt me leuk om in contact te komen met u, vanwege u kennis en specialisatie op het gebied van kookgerei etc.
  Zou u mij misschien een mailtje terug kunnen sturen.

  Ik hoop van u te horen

  met vriendelijke groet,

  Nick de Vos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven