Heb jij ook zin in een lekker broodje ‘pulled pork’? Wil jij wel weer eens het draadjesvlees eten dat oma voor je maakte? Heb je geen tijd om uren in de keuken te staan? Dan is de slow cooker jouw nieuwste keukenaanwinst! In dit artikel leggen we je uit wat een slow cooker is, hoe je hem kan gebruiken en waar je op moet letten bij het kopen.

Hoe werkt een slow cooker?

De slow cooker is een elektrisch apparaat met een schaal met deksel in een ombouw. Door een elektrisch verwarmingselement wordt de schaal gelijkmatig verwarmd. Vervolgens zorgt de ombouw dat de temperatuur constant blijft. Zo kan een gerecht in de schaal dus langzaam garen of stoven zonder dat je er aandacht aan hoeft te besteden.

De slow cooker vergeleken met andere manieren van koken

Bij slow cooken gebruik je geen extra vet. Daarmee is deze wijze van bereiden dus gezonder dan frituren of bakken. Een ander voordeel is dat de temperatuur lager blijft. Hierdoor worden gerechten niet ‘kapot gekookt’ en blijven de voedingsstoffen veel beter bewaard. Tot slot hoef je niet, zoals bij regulier koken, de gerechten te draaien of te keren. Hierdoor hoef je dus niet bij het kookproces te blijven. Het eten brandt niet aan en je hebt dus meer tijd voor andere zaken. Je zet het apparaat aan en gaat gewoon wat anders doen!

Het gebruiksgemak van de slow cooker

De slow cooker is erop gebouwd dat je weg kan gaan als deze aanstaat. Je kan dus ’s morgens voor het werk de schaal vullen en het apparaat aan zetten. Als je thuis komt kan je direct aan tafel. Doordat je alles in één schaal kan maken heb je na het eten lekker weinig afwas. Daarnaast kan je, bijvoorbeeld bij de CrockPot , diverse digitale instellingen kiezen om nog efficiënter te slow cooken. Uit onderzoek blijkt dat de stroomkosten van 1 uur ovengebruik net zo hoog zijn als die voor 13 uur slow cooken. De bereidingstijd van een slow cook gerecht ligt tussen 6 en 8 uur. Zo kun je ook nog energiekosten besparen. Voor je naar de winkel rent geven wij je graag enige tips waar je op moet letten als je een slow cooker koopt.

Waar moet je op letten als je een slow cooker koopt?

Een goede slowcooker heeft een geleidelijke warmteverdeling, zodat gerechten gelijkmatig garen. Keramische schalen geleiden de warmte het beste. Daarnaast is het verstandig als je de schaal uit de ombouw kunt tillen. Belangrijk is ook dat een slowcooker voldoende vermogen heeft (250 watt, maar kleinere kunnen met minder af), een Thermostaat en timer heeft, meerdere standen voor verschillende bereidingen (laag, hoog, warmhoudstand) en voldoende groot is voor jouw gezin. Ook een glazen deksel is aan te bevelen, zo kan je zonder de deksel op te tillen en daarmee warmte te verliezen, toch een blik werpen. Voor de veiligheid bevelen wij een exemplaar met timer en thermostaat aan. Goede slowcookers vinden wij de CrockPot CR507 Slowcooker.

1 Comment
  • Julia
    says:

    Makkelijk in gebruik. Al een aantal gerechten in klaargemaakt, en deze waren telkens super geslaagd. Fantastich om alle ingrediënten in de pot te doen, deze aan te zetten, en er de komende uren niet meer naar hoeven om te kijken. Geen hectische toestanden meer in de keuken tegen etenstijd. Heb lang getwijfeld om een slowcooker te kopen, en kom nu tot de conclusie dit beter al een aantal jaren vroeger te hebben gedaan. Het toestel is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een mooi design. Eten is heel lekker. Alle kruiden en aroma’s trekken in het gerecht en het vlees is ontzettend mals.

Geef een reactie