Keramische pan of teflon pan kopen? Verschil tussen beide materialen

Keramische pan of teflon pan kopen? Verschil tussen beide materialen

Iedereen heeft wel een pan met antiaanbaklaag in huis. De meeste bekende antiaanbaklagen zijn gemaakt van teflon of keramisch (thermolon). Maar wat is het verschil tussen deze twee materialen?

Wat doet een antiaanbaklaag?

Met een antiaanbaklaag kunt u voedsel zoals vlees, aardappelen en eieren bakken. U heeft door de antiaanbaklaag minder vet of olie nodig. De antiaanbaklaag is een laagje keihard ‘kunststof’ dat over het metaal van de pan is gegoten. Dit laagje zorgt er voor dat de oppervlakte van de pan spiegelglad wordt, zonder oneffenheden. Daardoor kunnen etenswaren zich niet vasthechten, kan het voedsel door de pan glijden en niet aanbranden. Een pan met een antiaanbaklaag maakt u makkelijk schoon.

Wat is Teflon?

Teflon is een soort plastic dat wordt toegepast als antiaanbaklaag in pannen. Maar je vindt het ook in broodbakmachines, tosti ijzers en gourmetstellen. Het is een chemische verbinding die in 1938 ontdekt is door Du Pont. Teflon ligt de laatste tijd flink onder vuur. Niet alleen de productie van Teflon pannen zou slecht zijn voor de gezondheid. Ook gaat het gerucht dat het bereiden van voedsel in deze pan schadelijk zou zijn. Dat is echter niet het geval. Teflon is niet schadelijk bij normaal gebruik. Wel moet je er op letten dat een pan niet te heet wordt (lange tijd leeg op hoog vuur laten staan) of dat deze beschadigt met een scherp voorwerp. Dit type pannen is ongeëvenaard als het gaat om het gemak waarmee je er in kunt bakken, iedereen kan er een eitje in bakken zonder dat het aanbrandt.

Wat is een keramische laag?

Een keramische laag is gemaakt van Thermolon. De keramisch laag zorgt er net als teflon voor dat uw voedsel niet aanbakt en dat de pan makkelijk schoon te maken is. Thermolon is opgebouwd uit minerale materialen welke ook gebruikt worden bij het maken van aardewerk en glas. De anti-aanbak eigenschappen zijn vergelijkbaar met Teflon. Eten brandt niet zomaar aan. Thermolon is alleen iets beter bestand tegen hoge temperaturen, maar beschadigt nog steeds bij temperaturen hoger dan 400 graden en wanneer je er met een scherp voorwerp in zit. Ook slijt de laag net als bij Telfon bij het afwassen.

Conclusie

Zowel de antiaanbaklaag van Teflon als die van Thermonlon zijn geschikt om voedsel mee te bereiden. Ze hebben allebei weinig vet of olie nodig, bakken niet aan en zijn makkelijk schoon te maken. Onze voorkeur gaat uit naar de nieuwe generatie Teflon pannen, omdat daarin iedereen kan koken en dit materiaal niet schadelijk is voor de gezondheid. Wij prefereren Teflon boven keramische pannen, omdat je daar toch een beetje mee moet leren koken. Wij krijgen bijvoorbeeld regelmatig de vraag hoe het toch komt dat de keramische pan toch aanbrandt. Teflon is tot nu toe nog ongeëvenaard in veelzijdigheid en in het gemak waarmee je zonder moeite voorkomt dat eten aanbakt. Iedereen kan er met succes in koken, dus wie het gemak van een anti-aanbakpan gewend is koopt wat ons betreft de nieuwe generatie theflon pannen. Voor wie echter bereidt is om een andere kooktechniek aan te leren is er de (thermolon) pan.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft 2 reacties

  1. hoi Hanneke, je staat boven aan de zoekresultaten als ik zoek op teflon en keramisch. Ik vind het jammer dat je toch teflon adviseert terwijl keramisch net zo goed werkt en zeker duurzamer is als je er met een scherp voorwerp in de pan mee roert. Teflon staat onder druk vanwege het milieu, er zijn aantoonbaar mensen ziek van geworden en nog steeds loost chemour dupont hun afval in het oppervlakte water, daar zouden we toch verre van moeten blijven!
    https://www.ad.nl/dordrecht/gemeenten-verontwaardigd-om-chemours-uitstoot-is-niet-acceptabel~a29329b7/

  2. Teflon is pfas is zeer milieuonvriendelijk is slecht voor de gezondheid. Verdiep u daar eens in. En schrijf hier een update bij aub.

Geef een antwoord

Sluit Menu