Het mosselseizoen is weer in volle gang. Dit smakelijke weekdier wordt meestal gekookt gegeten. Mosselen smaken het lekkerst als ze in een mosselpan zijn klaar gemaakt. Maar waarom een speciale mosselpan kopen en ze daarin bereiden?

Wat zijn mosselen?

Mosselen zijn kleine weekdiertjes en u vindt ze vooral in de wateren van de Waddenzee of de Zeeuwse Oosterschelde. Mosselen zijn ontzettend gezond, want ze bevatten net als andere vis gezonde vetten en sporenelementen. Liefhebbers uit alle landen komen graag naar Nederland voor een maaltje of eten de geïmporteerde mossels. Mosselen worden gekweekt vanuit mosselzaad in speciale mosselbanken. Wist u dat het mosselseizoen van juli tot april duurt? U kunt dus bijna het hele jaar genieten van mosselen in Nederland.

Waarom een mosselpan gebruiken?

Het koken van mosselen gebeurt met een speciale mosselpan. Deze pan doet denken aan een grote stoofpan. De mosselpan is gemaakt van RVS, aluminium of emaille. Mosselen gaan tijdens het koken open staan en nemen zo veel ruimte in beslag. Mosselpannen hebben daarom een extra hoog deksel met handvaten. Daardoor kunnen de mosselen tijdens het koken makkelijke worden opgeschud. Het deksel dient tevens als serveerschaal, want mosselen eet u het liefst direct vanuit de mosselpan in het nog warme kookvocht. Aan tafel kunnen de lege schelpen in het deksel worden gedaan. Een dunne bodem van de mosselpan zorgt er voor dat de mosselen snel gaar zijn. De meeste mosselpannen hebben een diameter van 24 cm. Wanneer de schelpen open staan zijn ze klaar om geserveerd te worden. Een goede mosselpan is onder andere te koop bij bol.com

Mosselen eet u met…

Mosselen zijn ontzettend lekker met verse groenten en wat kruiden die u samen met de mosselen meekookt. U neemt de mosselpan en vult deze met water, en de groenten en kruiden. Houd vervolgens 1 voor 1 de mosselen onder de kraan en leg dichte mosselen er bovenop. Let u erop dat u kapotte mosselen weggooit. Wanneer u een laagje mosselen heeft gevormd. Legt u hier weer wat groenten en kruiden bovenop. Vervolgens legt u weer de mosselen bovenop. U zet de mosselpan op halfhoog vuurt tot het water kookt. Vervolgens neemt u de mosselpan vast en schudt u de pan goed heen en weer. U herhaalt dit ca. 3 maal en uw mosselen zijn klaar om geserveerd te worden.

Bent u op zoek naar een pan om uw mosselen in te bereiden? Dan is de mosselpan een uitkomst. U bereidt hiermee eenvoudig de heerlijkste mosselen.

1 Comment
  • Marie
    says:

    Ik heb ook gemerkt dat een mosselpan ervoor zorgt dat mosselen beter open gaan en dat je ze gemakkelijk kan schudden. Ook heb ik regelmatig geprobeerd om andere kruiden en groenten toe te voegen. Zo kan je je gerecht naar je eigen voorkeur aanpassen.

Geef een reactie