Overweegt u om een stoompan te kopen, maar wilt u graag weten waar een goede stoompan aan moet voldoen? Wij zetten graag alle informatie voor u op een rijtje.

Wat is een stoompan?

Een stoompan is een pan waarmee u producten zoals groenten en vis kunt stomen. De stoompan bestaat uit een pan met deksel die u vult met water en een stoommandje dat er boven hangt waar u uw producten in legt. Sommige stoompannen bevatten ook een temperatuurklok zodat u het stoomproces goed in de gaten kunt houden. Stoompannen of losse stoom inzetten kun je kopen in diverse vormen en van diverse materialen.

Wat zijn de voordelen van een stoompan?

Met een stoompan heeft u geen vet of olie nodig. Het is een gezonde manier van bereiden. Daarnaast blijven door het stomen van de producten de vitamines en mineralen behouden. Met name verse groenten blijven lekker knapperig en mooi op kleur. Eten is bovendien in mum van tijd gaar en u gebruikt veel minder energie en water dan bij normaal koken.

Hoe gebruikt u een stoompan?

Vul de pan met een laagje water. Plaats het aluminium of RVS stoommandje op de uitsparing van de pan. Houdt u er rekening mee dat het mandje het water niet aanraakt. Er moeten minstens 3 cm ruimte tussen het water en het mandje zitten. Plaats de te stomen etenswaren in het mandje. U kunt zowel groenten als vis gelijktijdig bereiden afhankelijk van de grootte en gaar tijd. Plaats de stoompan met deksel op een warmtebron waarvoor deze geschikt is. Start met het stomen op een lage temperatuur zodat het stoomproces goed op gang kan komen.

Waar moet een goede stoompan aan voldoen?

Een stoompan met ingebouwde temperatuurklok is een aanrader, maar geen harde eis. Het voordeel is dat u hiermee het stoomproces nauwlettend in de gaten kunt houden. Daarnaast is het belangrijk dat het stoommandje voldoende stoom doorlaat zodat uw producten optimaal kunnen garen. Ook moet het deksel goed sluiten om de stoom optimaal zijn werk te laten doen. Een pan met meerdere opzetmanden is handig als je meerdere gerechten tegelijkertijd wilt bereiden. Tenslotte is het belangrijk dat de stoompan gemakkelijk schoon te maken. Kies daarom voor een RVS of aluminium stoommand / vergiet.

Bent u op zoek naar een pan waar u op een gezonde manier producten in kunt koken? Dan is de stoompan uitermate geschikt voor u. U bereidt hiermee heerlijke gerechten met behoud van vitamines en mineralen. Goede stoompannen en mandjes zijn te koop bij o.a. bol.com.

1 Comment
  • Hanneke
    says:

    Wij hebben er eentje van het merk Edenberg. Groenten en aardappels koken we eigenlijk altijd in de stoompan, nooit meer in water. Veel lekkerder en gezonder zo!

Geef een reactie