Door te koken met een tajine tover je snel en eenvoudig de smaak van Noord-Afrika tevoorschijn in je eigen keuken. De tajine is een traditionele aardewerken stoofpot waar men in onder andere Marokko en Tunesië al eeuwenlang de lekkerste suddergerechten mee maakt. Hier leggen we je uit wat het precies is, waarom het zo lekker is, waarom je een tajine moet kopen en hoe je hem op de juiste manier kunt gebruiken.

Wat is een Tajine?

Een tajine bestaat uit twee delen. Aan de onderkant bevindt zich een grote dikke ronde schaal. Daar bovenop komt een hoogoplopend kegelvormig deksel. Beide delen zijn gemaakt van klei. Dit heeft als effect dat de warmte traag en gelijkmatig wordt opgenomen en vervolgens ook lang wordt vastgehouden. De kegelvormige bovenkant zorgt ervoor dat bijna alle stoom condenseert tegen het deksel aan en weer terug op het gerecht druipt. Een Tajine is te koop in verschillende maten, vormen en kleuren.

Waarom is dit zo lekker?

Door deze werking koken de ingrediënten in hun eigen vocht. Alle smaken blijven zo fantastisch behouden onder het deksel. Je hoeft hierdoor ook weinig olie of boter aan het gerecht toe te voegen, waardoor je alleen de pure smaken van de ingrediënten door heel het gerecht heen zult proeven. De klei zorgt er bovendien voor dat aanbranden onmogelijk is.

Voor het gebruik

Wanneer je een tajine voor het eerste gaat gebruiken, raden we je aan om deze eerst 24 uur te vullen met water om hem daarna aan de binnenkant in te vetten met olie en even (een uurtje) op het vuur te plaatsen. De olie trekt hierdoor in het aardewerk. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de tajine niet gaat barsten bij hoge temperaturen.

Hoe kook je met een Tajine?

Koken met een tajine is eenvoudig en valt te vergelijken met stoven op z’n Hollands. Je bereidt van tevoren alle ingrediënten voor; je snijdt de groente en bakt het vlees lichtjes aan. Zorg ondertussen dat de tajine goed warm wordt. Het gemakkelijkst zet je hem op het gasfornuis, maar gebruik dan wel een sudderplaatje. Hij kan ook gebruikt worden op een elektrisch fornuis of zelfs in de oven of op open vuur. Let hierbij altijd op dat je de tajine niet te snel opwarmt, want dan kan hij barsten. Zet hem dus niet direct vanuit de koelkast op een hoog vuur! Andersom kun je hem ook beter langzaam laten afkoelen (niet onder de koude kraan na gebruik!).

Wanneer de tajine goed warm is, kun je er een beetje olie in doen samen met de ingrediënten en de kruiden. Vervolgens doe je het deksel erop en laat je het geheel op een laag vuur sudderen totdat het gaar is. Je kunt af en toe voorzichtig roeren, maar doe dit niet te vaak. Je wilt immers alle smaken in het potje behouden. Als alles gaar is zet je de tajine (op een onderzetter) op tafel. Je kunt rechtstreeks uit de onderkant eten maar hier uiteraard ook uit opscheppen.

Nog 1 tip

Was de tajine altijd voorzichtig met de hand af. Gebruik een beetje afwasmiddel en een borsteltje en spoel goed af. Laat de schaal dan goed drogen. Op deze manier blijft je tajine in goede staat en voorkom je schimmel.

Ben jij inmiddels enthousiast geworden van deze authentieke vorm van koken? Wil je ook een Tajine kopen? Kijk dan eens op bol.com.

1 Comment
Geef een reactie