Iedereen kent het gemak van de pan met een anti-aanbaklaag. Deze pan wordt geproduceerd met een beschermende laag die het aanbakken van voedsel tegengaat. Dat is natuurlijk handig als je aardappels of een ei bakt of vlees wilt braden. Je hebt er weinig vet voor nodig, het gerecht plakt niet aan de pan en het is snel klaar. De pan met anti-aanbaklaag is bovendien eenvoudig schoon te maken. Daarom is deze pan een graag gewild product. Toch hoor je de laatste tijd veel negatieve berichten. De pan met anti-aanbaklaag zou ongezond zijn. In hoeverre klopt dat?

Wat is eigenlijk een anti-aanbaklaag?

Pannen met een anti-aanbaklaag worden voorzien van een laag die het aanbakken van voedsel tegengaat. Als men het over een pan met een anti-aanbaklaag heeft, heeft men het doorgaans over een pan van Teflon. Teflon ligt de laatste tijd flink onder vuur. Niet alleen de productie van Teflon pannen zou slecht zijn voor de gezondheid. Ook gaat het gerucht dat het bereiden van voedsel in deze pan schadelijk zou zijn.

Is een anti-aanbaklaag slecht voor je gezondheid?

Nee. Teflon is bij normaal gebruik niet slecht voor je gezondheid. Je kan gewoon veilig koken met pannen met een teflonlaag. Zolang de Teflon laag in de pan niet beschadigt loop je geen risico. De laag kan natuurlijk wel beschadigen door er met een hard voorwerp in te roeren. In dat geval kunnen er stukjes teflon loskomen en in het eten terecht komen. Hoewel ook dat zeer waarschijnlijk niet schadelijk is, koop je in dat geval wel liever een nieuwe pan.

Lees ook: beste koekenpan

Tenslotte is de factor ’temperatuur’ belangrijk. De kwaliteit van een Teflon laag beschadigt rond 260 graden. Als gevolg daarvan kunnen er net als bij beschadiging met een spatel, stukjes teflon in het eten terecht komen. Echter is het belangrijk om te vermelden dat een pan met voedsel (zoals een stukje vlees) meestal een temperatuur de 200 en 230 graden bereikt. Bij een hogere temperatuur zou het eten aanbraden. Wie de pan dus normaal en gevuld gebruikt loopt geen risico. Alleen als je de pan leeg op het vuur zet en een tijdje leeg laat opwarmen loop je het risico dat de telfonlaag beschadigt door de temperatuur.

Goede kwaliteit is belangrijk

Als je een koekenpan koopt wil je uiteraard een pan van een goede kwaliteit die lang mee gaat. Een pan met een anti-aanbaklaag kan duurzaam zijn. De meeste grote pannenmerken hebben uitstekende pannen met een anti-aanbaklaag in het assortiment. Een goede anti-aanbaklaag kan hitte heel goed verdragen en gaat daardoor langer mee. Pannen met een goede anti-aanbaklaag kunnen bovendien gebruikt worden bij andere hittebronnen dan gas, zoals bijvoorbeeld bij inductiekoken. Wij zijn nog altijd erg tevreden over Tefal koekenpannen, bijvoorbeeld de BK Allround. Wil je toch een andere pan (zonder laag) proberen? Dan is de stalen koekenpan van debruyer een echte aanrader!

2 Comments
 • Chantal
  says:

  Ik vind pannen met teflon nog steeds het beste koken. Zelfs mijn man kan er het eten niet in laten verbranden. Probeer dat maar eens met een ander type pan! ik ben ze nog niet tegengekomen… Wel vervangen bij beschadiging natuurlijk…

  • Hanneke
   says:

   Hallo Chantal,

   Dat klopt, teflonpannen zijn prettig in gebruik. Het zijn echte alleskunners waar niet zomaar iets in mislukt.

Geef een reactie