Een tajine is de ideale pan om uw favoriete gerecht zoals een lamsschotel in te stoven. Wist u dat er tajines bestaan die slechts dienen ter decoratie? Daarom is het belangrijk om de juiste te kopen en liefst ook eentje van goede kwaliteit. Daarmee voorkomt u dat het aardewerk barst tijdens het koken.

Wat is een tajine?

Een tajine is een pan met een tuitvormig deksel. Door dit deksel wordt het vocht die vrijkomt tijdens het bereiden in de pan bewaard, waardoor de smaak en sappigheid van het gerecht behouden blijft. Het lijkt hiermee een beetje op een braadpan of braadslee. Er zijn verschillende soorten tajine te koop. Sommigen dienen slechts ter decoratie en met andere tajines kunt u echt koken.

Waarom een tajine kopen

De tajine wordt met name voor geurige en kruidige gerechten gebruikt, bijvoorbeeld in de Marokkaanse keuken. Het voordeel van deze kookpot is dat al het voedsel in de pot gedaan wordt en vervolgens met een tuitvormig deksel wordt afgedekt. De smaken trekken daardoor goed in het gerecht. Vaak gaat het bovendien om langzame gerechten. Door het tuit- of kegelvormige deksel loopt het kookvocht dan tijdens de langere kookperiode terug het gerecht in, waardoor smaken goed mengen en niet verdampen. Daarnaast blijft alles lekker mals. Daarnaast is deze van origine Marokkaanse kookpot een echte eyecatcher in de keuken. Een Tajine is te koop in verschillende maten, vormen en kleuren.

Waar moet een goede Tajine aan voldoen?

Let er op dat u een tajine koopt die is gemaakt van aardewerk dat bestand is tegen hoge temperaturen. U plaatst de tajine namelijk direct op het fornuis of in de oven waardoor de pan erg heet wordt. Een Tajine van een goed merk is dus belangrijk. Let u er ook op dat de tajine geglazuurd is zodat het vocht de pan niet kan aantasten. Soms dient u een nieuwe tajine eerst in water te laten weken om scheuren in de pan te voorkomen. Lees dan ook altijd goed de beschrijvingen in de webshop of in de handleiding. Zet de kookpot ook niet direct op hoog vuur maar laat hem langzaam opwarmen.

Bent u op zoek naar een pan om uw heerlijke stoofschotels in te bereiden? Dan is de Tajine uitermate geschikt voor u. U bereidt met de tajine makkelijk de meest bijzondere en kruidige Marokkaanse gerechten.

Geef een reactie