Wat is de beste koekenpan?

Wat is de beste koekenpan?

Koekenpannen zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en materialen. Een van de meest gestelde vragen is dan ook wat nu eigenlijk de beste koekenpan is. Veel mensen vragen ons naar het verschil tussen de materialen, waar een goede koekenpan aan moet voldoen en welke pannen we zelf gebruiken.

De beste koekenpan

We hebben de afgelopen jaren al heel wat koekenpannen getest voor onze website. Twee typen koekenpannen springen daar elke keer weer uit: een koekenpan met anti-aanbaklaag en een plaatstalen koekenpan. Die laatste vergt echter wel een heel andere manier van koken en is niet voor iedereen weggelegd (zie onder). Daarom vinden we een Tefal koekenpan de beste koekenpan. Tefal een goed merk in de gemiddelde prijsklasse. Bij huis-tuin-en-keukengebruik en goed gebruik kun je er zeker twee, drie jaar mee doen. Ben je bereid iets meer uit te geven, dan raden we de Demeyere Alu Pro Duraglide aan. Die is zowel door ons, de consument en een aantal andere Europese consumenten organisaties als beste getest.

1. Tefal So Intensive koekenpan (beste prijs / kwaliteit)
2. Demeyere alu Pro Duraglide (beste kwaliteit)
3. de buyer mineral B (beste kwaliteit plaatstalen pan – niet voor iedereen geschikt)

Eisen aan een goede koekenpan

De beste koekenpan moet aan een aantal eisen voldoen. Het belangrijks is een gelijkmatige verdeling van de warmte. De pan moet overal even heet zijn om er goed in te kunnen bakken. Belangrijk is ook dat de pan niet te snel aanbakt en gemakkelijk schoon te maken is. De baklaag van een goede pan moet slijtvast en krasbestendig zijn. De pan moet daarnaast makkelijk te hanteren zijn, dus niet te zwaar zijn en een stevig steel of handgrepen hebben. Let bij het kopen ook goed op of een pan geschikt is voor de warmtebron die u gebruikt(inductie, keramisch, elektrisch of gas). Tenslotte speelt ook de levensduur een belangrijke rol bij het kopen van een nieuwe koekenpan.

Veelzijdigheid koekenpan

Een koekenpan is één van de meest gebruikte pannen in de keuken. Veel mensen gebruiken de pan bijna dagelijks, omdat je er verschillende gerechten mee kunt klaar maken. Een koekenpan wordt het vaakst gebruikt voor het bakken van vlees of vis, maar ook voor het opwarmen van een prakje, het wokken of stoven van groenten,  het bakken van een pannenkoeken en het bakken van aardappels of een eitje is de koekenpan een aangewezen hulpmiddel. Deze veelzijdigheid verraad dat een goede koekenpan over verschillende eigenschappen moet beschikken.

Welke anti-aanbaklaag koekenpan

Een anti-aanbaklaag is een pan waarin bijna iedereen kan koken. Zonder al te veel boter of olie en al te veel kookkunsten kun je er een heerlijk gerecht in maken of stukje vlees bakken. Anti-aanbaklagen van koekenpannen kunnen van veel verschillende materialen gemaakt zijn. Het meest bekend is de teflon anti aanklaag (PTFE). Een alternatief voor teflon is een keramische (thermolon) koekenpan of een titanium anti-aanbakpan. Over keramishe pannen zijn we over het algemeen niet zo tevreden (hebben we ook niet meegenomen in deze test). Titanium is een heel goed alternatief, maar wel een stuk duurder dan Teflon (PTFE). In de test blijkt geen relatie tussen het materiaal van de anti-aanbaklaag en de test score. De testers kunnen geen enkele rode draad ontdekken: binnen elke soort anti-aanbaklaag, elk merk en iedere prijsklasse zitten goede en slechte pannen. Of een pan goed is hangt veel meer af meerdere factoren in zijn geheel.

Is Teflon Schadelijk?

Over Teflon (PTFE) is veel te doen geweest. In pannen tot 2005 werd aan PTFE ook de stof PFOA (perfluoroctaanzuur) toegevoegd. Die stof bleek schadelijk te zijn voor onze gezondheid. Sinds 2015 is het gebruik van PFOA in consumentenproducten wereldwijd verboden. Veel fabrikanten gebruikten op eigen initatief de stof al 20 jaar niet meer. Teflon (PTFE) zijn dus niet schadelijk voor je gezondheid. Uiteraard is dit door de consumentenbond en verschillende andere Europese consumentenorganisaties getest. Er is getest of schadelijke stoffen vrijkomen door een laag olie langdurig te verhitten. Geen van de 27 geteste stoffen werd in de olie aangetroffen.

Plaatstalen koekenpannen zonder anti-aanbaklaag

Daarnaast zijn er pannen gemaakt van plaatstaal of gietijzer zonder een kunstmatige anti-aanbaklaag. Bij dit soort pannen ontstaat er na verloop van tijd een natuurlijk anti-aanbaklaagje, mits je ze goed onderhoud. Dat natuurlijke laagje fungeert als anti-aanbaklaagje. Het nadeel is echter dat dit soort pannen een heel andere manier van koken vragen. Koken en bakken wordt daardoor een stuk ingewikkelder dan met een anti-aanbaklaag. Je eten plakt kort aan de bodem van de pan, het duurt even voordat je er een eitje of aardappels in kunt bakken zonder dat ze aanbranden en je moet iets meer olie en boter gebruiken. Wil je dit soort pannen gebruiken dan moet je dat jezelf echt aanleren.

De beste koekenpan voor uw gerecht?

Het voordeel van anti-aanbakpannen is dat u ze eigenlijk voor alle gerechten kunt gebruiken en dat iedereen er mee kan bakken. Er is weinig olie of boter nodig en je hoeft niet snel bang te zijn het eten aanbrandt of mislukt. Iedereen kan er mee koken. Het is een echte alleskunner die niet zomaar is te vervangen door pannen gemaakt van andere materialen.

Het nadeel van pannen met anti-aanbaklaag is dat ze minder geschikt zijn om te bakken- en braden. Een goed stukje vlees moet op hoge temperatuur dichtschroeien om aan de binnenkant lekker mals te blijven. Daar zijn hoge temperaturen voor nodig en dat kunnen zowel teflon als de keramische laag niet bereiken. Een stalen pan zonder anti-aanbaklaag is de beste koekenpan voor het bakken van vlees en vis. Dit type pannen gaat bovendien erg lang mee en kun je met een beetje oefenen ook voor andere gerechten gebruiken.

Gebruik van een koekenpan

Het gebruik van een pan is bepalend voor welke eisen u het belangrijkst vindt. Zo gebruikt u voor het bakken van vlees liever een pan die goed heet kan worden. Daarmee kan het vlees mooi dicht schroeien en blijft het lekker mals. Voor het bakken van een eitje moet een pan niet heel heet te worden en is het wellicht belangrijker dat het niet aan de bodem blijft vastplakken. Deze twee voorbeelden laten zien dat er verschillende keuzes zijn die passen bij het gerecht dat u in de pan gaat klaarmaken.

Advies

Wij gebruiken zelf dus twee soorten koekenpannen. De stalen pan vinden wij de beste koekenpan voor het bakken van vlees. Favoriet zijn de stalen pannen van de buyer. Voor andere gerechten maken we vaak gebruik van een pan met anti-aanbaklaag, omdat we daar zonder al te veel moeite bijvoorbeeld een eitje in kunnen bakken. De pannen van Tefal So Intensive raden wij aan gezien de aantrekkelijke prijs en de goede kwaliteit.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft een reactie

  1. Tefal is inderdaad gewoon prima als beste koop. Prijs is prima, kwaliteit is prima. Goed onderhouden gaan ze zeker 2-3 jaar mee, daarna tegen een fatsoenlijke prijs een nieuwe. Voor mij geen hele dure van een topmerk, zonde van het geld.

Geef een antwoord

Sluit Menu