Regelmatig wordt aan ons de vraag gesteld welke pannen nodig zijn in de gemiddelde keuken. Die vraag wordt vaak gesteld door mensen die op zichzelf gaan wonen, maar ook door mensen die graag nieuwe goede kwaliteit pannen willen kopen. Als we kijken naar welke pannen wij zelf het meest gebruiken in de keuken, dan zijn er zo’n vijf pannen die volgens ons onmisbaar zijn.

Koekenpan

Een koekenpan is voor het bakken van vlees, vis, deeg, eieren, etc. een onmisbaar keukengerei. Pannen met een anti-aanbaklaag zijn nog steeds onevenaarbaar. Het zijn echte alleskunners, alles lukt er in zonder aan te bakken en iedereen kan er mee koken. Wij raden aan om hier te gaan voor en pan van teflon, omdat we zelf wat mindere ervaringen hebben met keramische anti- aanbakpannen. De pannen van Tefal en BK zijn hier goede keuzes.

Bak je vaak vlees of vis? Dan raden we aan om naast een anti-aanbakpan ook nog een stalen koekenpan te kopen. Die pan is, in tegenstelling tot teflon en keramiek, geschikt om hoge temperaturen te bereiken. Die temperatuur is nodig om vlees mooi dicht te schroeien en daardoor lekker mals te houden. Dat lukt minder goed met anti-aanbakpannen. De stalen pannen van deBruyer zijn een goede keuze.

Een braadpan

Een braadpan wordt wellicht wat minder vaak gebruikt in de moderne keuken, maar er gaat niks boven een heerlijke stoofschotel (coq au vin), stoofvlees of een lekkere rollade. Kies voor een geëmailleerd gietijzeren braadpan. Dit is oersterk materiaal dat lang meegaat en goede de warmte vast houdt. De Le Creuset Signature is een goede keuze en ziet er bovendien ook erg mooi uit.

Een steelpan

Een steelpan is onmisbaar voor het maken van sauzen, het koken van kleine hoeveelheden of eieren en het klaarmaken van bijgerechten. Wij adviseren voor kookpannen eigenlijk altijd roestvrij staal (RVS). De eigenschappen kunnen niet door andere materialen geëvenaard worden: een goede warmtegeleiding, hoge temperaturen, krasbestendigheid, ovenbestendigheid, levensduur en prijs/kwaliteitverhouding. Klik hier voor het assortiment steelpannen.

Twee gewone kookpannen

Tenslotte kun je in een keuken natuurlijk niet zonder kookpannen voor het klaarmaken van aardappels, groeten, rijst, pasta, soepen, etc. Onze ervaring is dat je er zeker twee nodig hebt om bijvoorbeeld in een pan groenten te koken en in de andere aardappels. Ook hier kiezen we net als bij de steelpan voor RVS. Klik hier voor het assortiment kookpannen.

Advies: investeer in kwaliteit

De ervaring leert dat het de moeite waard is om goede kwaliteit pannen aan te schaffen. Hoewel de (eenmalige) investering in eerste instantie iets hoger is, gaan goede kwaliteit pannen als het goed is een leven lang mee. Bovendien verhoogt goed materiaal het keukenplezier en kookgemak. Om een voorbeeld te noemen: een goedkope kookpan is vaak gemaakt van aluminium. Dat materiaal krast, vervormt en deukt snel. Voor ongeveer 20 euro meer koop je een pan van RVS, dat veel beter kras en roestbestendig is en er mooier uit blijft zien. Goede pannen gaan lang mee, waardoor je met de eenmalige investering dus stiekem gewoon goedkoper uit bent (50 euro gedeeld door 25 jaar is een investering van nog geen 2 euro per jaar!).

2 Comments
  • Hanneke
    says:

    Heeft u nog vragen of aanvullend advies nodig? Laat dan hieronder je vraag achter. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Ook uw tips, aanvullingen, correcties en ervaringen zijn welkom in de reacties hieronder, daar helpt u weer andere lezers mee.

Geef een reactie