Inductie koken stijgt in populariteit en een groot deel van de nieuwe keukens beschikt over dit prettige innovatieve-, efficiënte-, milieuvriendelijke- en makkelijke kookstel. Wij krijgen echter regelmatig de vraag of wokken op inductie mogelijk is. Het antwoord daarop is ja, maar alleen als voldaan wordt aan een aantal randvoorwaarden. We beschrijven welke wokpan je het beste kunt gebruiken op een inductiekookplaat.

Het principe van wokken

Het principe van wokken is dat je op hoog vuur de ingrediënten op zeer hoge temperatuur roerbakt tot ze (beet)gaar zijn. Door de ingrediënten continu in beweging te houden terwijl de pan op hoge stand wordt verwarmd, bak (schroei) je supersnel kleine stukjes eten gaar in weinig vet. Je eten behoudt zo smaak en veel vitamines. Een ronde wokpan met hoge wanden is handig om het eten in beweging te houden en aanbranden te voorkomen.

Wokken op inductie

Wokken op inductie is zeer goed mogelijk. Om te wokken op inductie heb je dan wel een wokpan nodig met een platte bodem. Dat geldt ook voor de andere type elektrische fornuizen zoals keramisch of halogeen. Hoewel je op inductie niet de hoge temperaturen in de gehele pan bereikt die je op een gaspit kunt behalen, kun je er prima mee bakken op hoge temperaturen. Bij inductie (en keramisch en halogeen) wordt vooral de bodem verwarmd en straalt die warmte door naar de wanden van de pan. Bij een gasbrander verwarmt de vlam ook direct de wanden, zodat de pan gelijkmatig heet is.

De beste inductie wokpan kopen

Voor een inductie wokpan is het belangrijk dat de bodem hele hoge temperaturen kan bereiken, maar ook om kan gaan met de zeer intensieve warmte die inductiefornuizen in korte tijd ontwikkelen. Wat je waarschijnlijk wel weet is dat de pan daarvoor magnetiseerbaar metaal voor moet bevatten en voldoende dik moet zijn om goed te werken. De beste inductie wokpan vinden wij de wok van het Belgische kwaliteitsmerk Demeyere.

Deze vlakke wokpan kan door het meerlaags materiaal van de bodem en de zijkanten zeer hoge temperaturen bereiken. De pan heeft tevens razendsnel geleidende zijwanden, waardoor de hele wok egaal voldoende heet wordt. De roerbakpan wordt zeer warm in het midden (230°C) en wordt naar de randen toe geleidelijk koeler maar toch nog warm genoeg om de ingrediënten verder te garen (140°C). De pan beschikt over het zogenaamde 7-PlyMaterial®. De unieke combinatie van drie legeringen zorgt voor tot 30% meer rendement op inductie. Demeyere biedt bovendien 30 jaar garantie op alle productie- of materiaalfouten. Zie onderstaande video.

Het nadeel is dat deze pan nogal prijzig is. Een goedkoper alternatief komt van Tefal met de Expertise wok. Naast de prijs heeft deze pan een sterke antiaanbaklaag.

Komvormige originele wokpan voor inductie

Een komvormige wokpan gebruiken op inductie is een lastiger verhaal. Er zijn wel speciale magnetische ringen te koop die je op de kookplaat kunt zetten om de pan op zijn plaats te houden en goed rondom te verwarmen. Daarnaast zijn er ook speciale inductiekookplaten te koop met een kuiltje waar de komvormige wokpan goed in past. Dit is echter een dure optie, waarbij je het kuiltje niet kunt gebruiken voor andere doeleinden dan wokken. Wij adviseren daarom om voor het roerbakken op inductie een wokpan met platte bodem te gebruiken.

Lees ook: De beste inductie pannen

Tips voor het wokken op inductie

Verwarm de wok niet op de hoogste stand, maar op één of twee standen daaronder. Zo warmt de roerbakpan gelijkmatiger op. Dat is beter voor de pan en beter voor de antiaanbaklaag. Net als wokken op andere warmtebronnen is het belangrijk om niet te veel ingrediënten tegelijkertijd te wokken. In een wok restaurant maken ze namelijk ook maar maximaal porties voor 1 a 2 personen in één pan klaar. Houd het voedsel steeds in beweging door het voortdurend om te scheppen tot het voldoende gaar is. Doe dit van het midden naar de zijkanten toe.

Vlees roerbak je op een hogere temperatuur, vis en groenten op een wat lager vuur. Groenten of vlees die veel water bevatten kun je beter eerst bewerken (bijvoorbeeld courgette eerst even inleggen in zout) voordat je ze toevoegt aan de pan. Het vocht zorgt er namelijk voor dat de temperatuur snel naar beneden gaat. Naast kleine hoeveelheden per keer te wokken en proberen vochthoudende ingrediënten te beperken moeten de ingredienten niet te groot gesneden zijn. Zorg ervoor dat alles voldoende klein is, zodat het kan garen in de korte roerbaktijd.

Geef een reactie