Beste koekenpan inductie. Onze top 9 in 2024

Gefeliciteerd! Je bent de trotse eigenaar van een inductiekookplaat. Onze persoonlijke favoriet is om op te koken terwijl het zeer gemakkelijk in onderhoud is. Het enige nadeel: je moet afscheid nemen van je oude vertrouwde koekenpannen. Maar dat betekent ook dat je een nieuwe inductie koekenpan mag uitzoeken! Er is heel veel keuze als je een koekenpan inductie wilt. Wij hebben de beste voor je geselecteerd. 

Beste koekenpan inductie 2024

De beste koekenpan voor op inductie is de Onyx Cookware koekenpan. Dat komt omdat deze koekenpan een speciale technologie (hyride) heeft die verrassend goed werkt! Hierbij wordt in de antiaanbaklaag een combinatie toegepast van keramiek (pfas vrij) en roestvrij staal (rvs). Hierdoor heeft het de antiaanbakeigenschappen die je gewend bent met de duurzaamheid van rvs. Door het toepassen van rvs wordt vlees, vis en kip ook beter gebakken waardoor het krokante laagje ook écht beter wordt. 

De hybride technologie geeft de koekenpan het herkenbare honingraad structuur. Verder is de pan erg stevig en uitgevoerd van een 3 laagse rvs-aluminium-rvs techniek waardoor de pan uitstekend en gelijkmatig opwarmt.

Deze koekenpan voor inductie scoort hoog op gebruiksgemak, toepassingen en gaat erg lang mee en is daarom onze aanrader.

Hoe wij producten testen 

Bij Pankopen.nl testen wij al sinds 2017 allerlei pannen. We testen pannen grondig op warmtegeleiding, duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoud. We zorgen ervoor dat de aanbevolen pannen uitblinken in gelijkmatige warmteverdeling, hoogwaardige materialen, geschiktheid voor verschillende warmtebronnen en gemakkelijk onderhoud. Zo garanderen we dat onze lezers de beste keuzes maken voor hun keukenbehoeften. Hier lees je meer.

Beste koekenpan voor inductie overzicht

Een koekenpan voor inductie is een platte pan met een smalle rand die speciaal is ontwikkeld voor een inductiekookplaat. Een inductiekookplaat is de enige warmtebron die warmte overbrengt middels een magnetisch veld. Hierdoor blijft de kookplaat relatief koel en heeft niet lang nodig om de koekenpan op te warmen. Het is een redelijk veilig alternatief op een gaskookplaat of een keramische kookplaat.

De beste inductie koekenpannen zijn niet alleen geschikt voor een inductie kookplaat maar excelleren hier ook in. Daarnaast moeten het natuurlijk ook gewoon fijne koekenpannen zijn voor een acceptabele prijs. Er zijn verschillende koekenpannen voor inductie. Hieronder hebben we 3 ‘algemene’ koekenpannen geselecteerd die geschikt zijn voor inductie. Daarnaast vind je nog 3 varianten die PFAS-vrij zijn en 3 pannen zonder anti-aanbaklaag (en daarmee ook PFAS vrij). 

1. Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan

Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan PFAS Vrij

2. Tefal Renew On Keramische Koekenpan

Tefal Renew ON Keramische Koekenpan

3. WMF Durado Koekenpan

WMF Durado Koekenpan

4. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce

5. GreenPan Cambridge Koekenpan

GreenPan Cambridge Koekenpan

6. ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan

ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan

Goedkoopste bij:

bol.com (€34,95)

7. Demeyere Proline 7 Koekenpan

Demeyere Proline 7 Koekenpan

8. Sola Green Cooking Koekenpan

Sola Green Cooking Koekenpan 1

9. Ocina Gietijzeren Koekenpan

Goedkoopste bij:

bol.com (€24,95)

Beste koekenpan voor inductie toegelicht

Een koekenpan is één van de belangrijkste pannen in de keuken. Dus het moet wel goed zijn! Je hebt net kort kunnen zien wat onze top 9 beste koekenpannen voor op inductie zijn. Hieronder vind je de toelichting waarom wij deze koekenpannen het beste vinden.

Alle prijzen die je ziet zijn de prijzen voor het formaat met 24 cm. Vrijwel alle pannen hebben ook grotere én kleinere koekenpannen en vind je achter dezelfde link.

1. Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan

Onyx Cookware Hybrid koekenpan is geschikt voor inductie maar eigenlijk zoveel meer. Het is een koekenpan met een antiaanbaklaag die als één van de enige op de markt gebruikt mag worden met metalen voorwerpen zoals lepels, vorken en tangen. Dat komt door de speciale technologie. Er zit namelijk roestvast staal (rvs) in verwerkt en dat geeft de iconische honingraatstructuur. Hierdoor blijft de antiaanbaklaag langer goed en geeft het ook nog eens een mooi design. Je kunt deze pan voor alle warmtebronnen gebruiken, óók in de oven. 

Wij hebben deze koekenpan zelf getest en vinden die het beste van allemaal. Het handvat ligt goed in de hand en is ergonomisch. Het materiaal van het handvat is rvs maar blijft toch goed koel (behalve in de oven uiteraard). De pan is vrij licht en heeft een goede warmteverdeling. Daarnaast warmt de pan snel op maar houdt redelijk goed zijn warmte vast. 

Tijdens het koken merk je dat je het beste van twee werelden hebt. Het gemak van een koekenpan met antiaanbaklaag en de duurzaamheid van een rvs koekenpan. Voor ons is dit waarschijnlijk de beste koekenpan inductie van 2024.

Pluspunten

Minpunten

Onyx Cookware Hybride Antiaaanbak Koekenpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Tefal Renew ON Keramische Koekenpan

De Tefal Renew ON heeft een keramische anti-aanbaklaag. Keramiek staat bekend om de zeer harde maar gladde laag waardoor eten niet snel aanbrandt, mits je de pan langzaam laat opwarmen en afkoelen. We zien dat verschillende koekenpannen voor inductie Tefal steeds vaker een keramische laag bevatten in plaats van teflon. Dat is natuurlijk vanwege de milieueffecten van PFAS en PFOA. Deze pan bevat beide niet! Sterker nog, de aluminium binnenlaag komt van 100% gerecycled materiaal! Daarmee overtreft het de meeste duurzaamheid verwachtingen.

De pan voelt goed aan en is vrij licht, wat gebruikelijk is bij een pan waarbij keramiek en aluminium worden gecombineerd. De Thermo-Signal technologie werkt goed en hierdoor zie je precies wanneer de pan de juiste temperatuur heeft bereikt. We merken wel dat de stip minder goed werkt na een aantal jaren, maar daar hebben andere Tefal pannen ook last van. Het is eigenlijk een aluminium koekenpan met een keramische laag eromheen. Dat maakt de pan vrij licht en tegelijkertijd wordt de warmte goed verdeeld over de pan. Uit onze test blijkt dat het beter is om de pan rustig op te laten warmen en af te laten koelen. Zo blijven de anti aanbak eigenschappen het meest effectief. Zet je de koekenpan op een inductiekookplaat? Gebruik dan dus niet de ‘power-functie’ om de pan snel op te warmen. 

De pan mag in de vaatwasser maar dat raden wij eigenlijk niet aan (voor geen één pan trouwens). Tefal denkt hier overigens hetzelfde over. Zo heb je langer plezier van welke koekenpan dan ook! Houdt je hiermee rekening, dan kun je met vertrouwens je oude koekenpan (verantwoord) weggooien en deze topper van Tefal verwelkomen!

Pluspunten

Minpunten

Tefal Renew ON Keramische Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. WMF Durado Koekenpan

WMF is vooral bekend van de kookpannen maar zij hebben met de WMF Durado een uitstekende koekenpan voor inductie koken op de markt gebracht. Deze pan heeft een uitstekende en redelijk krasvaste antiaanbaklaag en kwam qua slijtvastheid het beste uit de test. Let wel op; als de toplaag eenmaal versleten is, is de effectiviteit van de antiaanbaklaag sterk verminderd. Gebruik daarom geen harde voorwerpen in de pan zoals lepels, vorken en tangen. Dat mag de pret niet drukken, want zolang je deze inductie pan goed gebruikt, is het één van de betere. 

De pan is gemaakt van Cromargan 18/10 roestvrij staal, iets waar WMF natuurlijk erg goed in is. De bodem van de pan is erg dik en zeer geschikt voor inductie. Met de TransTherm technologie wordt de hitte goed verspreid over de pan en blijft de pan erg lang warm. Dat maakt het erg geschikt voor stoofgerechten bijvoorbeeld! Daar komt ook een nadeel bij kijken. Door de relatief dikke bodem van de koekenpan is ie zwaarder dan gemiddeld met 1,5 kg. Mocht je daarmee kunnen leven (wat wij prima vinden!) dan is dit misschien wel jouw nieuwe maatje voor jouw inductie kookplaat.

Oh en wat ook nog handig is aan deze pan; de randen zijn vrij hoog. Maak je dus regelmatig zoiets als spaghettisaus, kun je in ieder geval veel maaltijden tegelijkertijd bereiden! Bovendien kan deze pan extreem hoge hitte aan tot 400 graden celcius. Krom trekken zal dus niet snel voorkomen!

Pluspunten

Minpunten

WMF Durado Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Beste koekenpan op inductie PFAS vrij toegelicht

Veel mensen die een kookplaat met inductie kopen, doen dit uit duurzame overwegingen of omdat ze van het gas af gaan of moeten. Zij willen graag een koekenpan die geen schadelijke stoffen bevat en willen dus een PFAS vrije koekenpan op inductie. Nou kunnen we natuurlijk direct een stalen koekenpan op inductie aanraden (zoals de Mineral B Element Koekenpan uit deze koopgids), maar daar worden de meeste mensen niet gelukkig van. Een stalen koekenpan voor inductie vraagt anders koken en voor velen moet een inductiekoekenpan goed werken zoals de oude vertrouwde koekenpannen.

En daar komen keramische koekenpannen bij kijken. Zij hebben een vergelijkbare antiaanbaklaag als een teflonpan zonder de risico’s van schadelijke stoffen. Bij elke koekenpan van keramiek moet je er rekening mee houden dat de pan langzaam opgewarmd moet worden en langzaam moet laten afkoelen. Ook al heb je de beste koekenpan, dan trekt de koekenpan krom en bij keramiek vervallen de antiaanbak-eigenschappen. 

Hieronder hebben we de 3 beste koekenpannen op inductie geselecteerd die PFAS vrij zijn:

4. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce

Koekenpannen van Demeyere staan bekend om hun goede kwaliteit en de prestaties op inductie zijn uitstekend. Het is de perfecte koekenpan op inductie met een keramische laag als je graag gebruik wil maken van de oven. Dat kan namelijk tot 230 °C, wat een knappe prestatie is. Het ergonomisch ontworpen handvat blijft gewoon koel tijdens het koken en ligt erg goed in de hand. De randen zijn vrij hoog, dus dat maakt dit een grote koekenpan voor het formaat. Het is geen goedkope koekenpan maar wel de beste koekenpan uit deze categorie. 

Met de Triplinduc technologie kook je 30% sneller omdat deze pan door de 5 millimeter dikke bodem goed temperatuurwisselingen kan weerstaan (en zeker voor een keramische pan!). Het is daarmee de juiste koekenpan voor de veelgevraagde thuischefs en erg geschikt voor inductie koken. Een inductie plaat kan namelijk snel warm worden en eigenlijk wil je daar een pan bij die daarmee om kan gaan. Een koekenpan van BK bijvoorbeeld kan dat niet. Een Demeyere draait zijn hand daar niet voor om.

Dus ben je op zoek naar de beste koekenpan met een keramische laag voor op inductie? Dan moet je zeker deze optie overwegen!

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. GreenPan Cambridge Koekenpan

De GreenPan Cambridge Koekenpan kwam als beste uit de test voor inductiepannen van de consumentenbond uit oktober 2021. En wij moeten toegeven; daar zijn wij het wel mee eens. Het is ook één van de goedkopere koekenpannen uit deze lijst en zet toch goede prestaties neer. Bij onze slijtagetest zagen we vergelijkbare resultaten als van de premiummerken als een koekenpan van Le Creuset. Zelfs na de slijtagetest, behield de pan goed zijn antiaanbak eigenschappen. De koekenpan beschikt dus over een goede slijtvaste laag, misschien wel de beste…

Het handvat ligt fijn in de hand, is gemaakt van kunststof en blijft goed koel tijdens het koken. De pan in de oven is echter geen probleem tot 160 °C. De inductie bodem is ook vrij smal waardoor het geheel niet boven de 1 kg komt. Daarmee is het één van de lichtste pannen uit deze test. De pan heeft één nadeel; zodra de koekenpan te snel warm wordt of afkoelt, kan de pan krom trekken maar daarna is het nog steeds een geschikte koekenpan op inductie. Je kunt dit voorkomen door pannen voor inductie langzaam op te laten warmen en niet gloeiend heet af te spoelen onder een kraan. Dit geldt overigens ook voor de koekenpan van Tefal die we hierboven hebben besproken.

Kun je hiermee leven? Dan is deze pan de beste, als je graag budget bewust inkopen doet.

Pluspunten

Minpunten

GreenPan Cambridge Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

6. ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan

ISENVI is een merk dat we hier niet vaak tegenkomen maar verdient een plekje in deze top 3. Het is een mooi compromis tussen de Demeyere en GreenPan qua prestatie en daarnaast is deze inductie koekenpan goed geprijsd. 

Wat deze pan misschien wel het beste maakt (voor jouw situatie) is dat deze voor een keramische pan uitstekend om kan gaan met het bereiden van vlees zoals biefstuk en hamburgers. Door relief in de keramische antiaanbaklaag, kunnen de vleessappen en vetten gemakkelijk ontsnappen en blijven ze niet onder de hamburger of biefstuk hangen. Hierdoor wordt het vlees niet gekookt maar gebakken (zoals het hoort). 

De eigenschappen zijn sterk vergelijkbaar met de Onyx Cookware Hybride Koekenpannen overigens, maar de resultaten van de Onyx zijn wel iets beter. Maar ben je vastbesloten om een keramische koekenpan te kiezen, dan is dit een goede keuze. 

Pluspunten

Minpunten

ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Beste koekenpan op inductie zonder antiaanbaklaag toegelicht

Koekenpannen zonder antiaanbaklaag zijn bijvoorbeeld gemaakt van staal, rvs of gietijzer. Ze vragen vaak meer olie of boter en moeten soms ingeoliëd of ingebrand worden. Dat maakt zo’n pan niet geschikt voor iedereen. Wij hebben ervoor gekozen om 2 rvs koekenpannen te tonen en één gietijzeren. Wil je graag een stalen? Bekijk dan de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan.

Koekenpannen voor inductie zonder antiaanbaklaag zijn zeer duurzame keuzes omdat ze vrijwel altijd een leven lang mee gaan. Hieronder vind je 3 van de beste uit onze test.

7. Demeyere Proline 7 Koekenpan

Van alle koekenpannen op inductie gemaakt van rvs, is dit de beste (maar niet direct de duurste). De prestaties van de Demeyere Proline 7 zijn erg goed en deze pannen gaan zeker een leven lang mee. Sterker nog; Demeyere geeft 30 jaar lang garantie! Deze koekenpan staat dus voor uitmuntende kwaliteit. Het is gemaakt van de beste materialen en bestaat uit 7 lagen. Hierdoor verspreidt de warmte zeer gelijkmatig en blijft de pan lang warm. De rand van de pan is even dik als de bodem en wordt dus ook even warm wat de pan geschikt maakt om bijvoorbeeld te stoven. Met de Triplinduc technologie kook je 30% sneller en dat scheelt ook weer energie die jouw inductiekookplaat zou moeten leveren.

Het handvat is ook vervaardigd uit rvs en is vastgelast aan de koekenpan. Die komt nooit meer los. Een rvs pan kan uiteraard in de oven en hierbij is er geen maximum gesteld. Wij vonden de pan erg fijn om te gebruiken en begrijpen dat veel professionele keukens deze pan verkiezen als één van de favoriete koekenpannen!

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Proline 7 Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

8. Sola Green Cooking Koekenpan

Ben je volledig overtuigd van het verhaal van de Demeyere Proline 7 maar houdt de prijs je tegen? Een koekenpan op inductie zonder antiaanbaklaag hoeft niet duur te zijn en dat bewijst de Sola Green Cooking Koekenpan. Je kunt deze koekenpan kopen voor ongeveer 1/6 van de prijs van een Demeyere. De kwaliteit is uiteraard wel wat minder maar je gaat van wereldklasse naar gewoon ‘heel goed’. Niets mis mee toch? Sterker nog je krijgt 10 jaar garantie op fabricagefouten en productiefouten dus ook Sola is overtuigd van de kwaliteit van deze rvs koekenpan op inductie.

De handgreep is vastgeklonken aan de koekenpan, voelt stevig aan en ligt goed in de hand dankzij de ergonomische grip. De hitte verspreidt zich goed over de pan en koelt niet zo snel af als wij van deze prijs verwachten. Een rvs pan kan uiteraard gewoon in de vaatwasser of oven. Voor elke situatie is deze pan geschikt en is een goede keuze voor een koekenpan op inductie met rvs materiaal. Zeker als je dit soort pannen een keer wil proberen! 

Pluspunten

Minpunten

Sola Green Cooking Koekenpan 1

Eigenschappen

Actuele prijzen

9. Ocina Gietijzeren Koekenpan

Wil je écht all-in gaan en leren koken zoals onze grootmoedertjes dat deden? Kijk dan eens naar een gietijzeren koekenpan. Dit materiaal is magnetisch dus erg geschikt voor inductie. Verder is het belangrijk dat een gietijzeren koekenpan een gladde bodem heeft zodat de kookplaat niet beschadigt. Gietijzeren pannen zijn niet duur en gaan een leven lang mee. Zelfs als ze roesten, zijn ze nog prima op te lappen! De Ocina Gietijzeren Koekenpan voldoet aan al onze verwachtingen en heeft een zeer acceptabele prijs. Als je een kleiner maatje pakt, is het ook niet eens zo’n zware koekenpan. 

Daarnaast kun je de Ocina ook gebruiken in de oven en bijvoorbeeld ook op de BBQ! Een erg leuke bijkomstigheid in de zomermaanden!

Pluspunten

Minpunten

Ocina Gietijzeren Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Tips voor het kopen van een inductie koekenpan

Het kopen van de beste koekenpan op inductie voor jouw situatie kan een hele klus zijn. Gebruik de onderstaande tips om beter te bepalen welke pan op inductie exact bij je past:

Afmeting. Vooral op inductie is dit erg belangrijk. Ga na welke afmetingen de kookzones hebben op je inductiekookplaat. De zone mag namelijk niet groter óf kleiner zijn dan de koekenpan. Anders verlies je energie of wordt niet de hele koekenpan warm. Sterker nog; als de zone kleiner is dan de pan, dan is er een risico dat de pan krom trekt. 

Materiaal. Gebruik je graag een keramische koekenpan op inductie? Blijf dan weg van de boost knop op je kookplaat. Hier kan een keramische pan niet goed tegen. Verder hebben alle pannen met een antiaanbaklaag als nadeel dat ze liever niet in de vaatwasser mogen, daardoor slijten ze sneller. Een stalen, rvs of gietijzeren koekenpan biedt een betere levensduur maar kookt wel anders of vraagt om meer onderhoud. Aan jou de afweging waar je voor gaat!

Bodemdikte. Zware pannen vindt niemand fijn, maar zware pannen hebben vaak wel een dikke bodem. Dat houdt de warmte goed vast en is dus energie-efficiënter. Ook wordt de hitte beter verspreid in de koekenpan en dat zorgt ervoor dat het voedsel op alle plekken in de pan gelijkmatig gebakken wordt. Een goede dikte is ongeveer 5 mm.

Handvat. Een ergonomisch handvat is erg fijn zodat de pan goed in de hand ligt. Zeker als je regelmatig het voedsel omhoog wipt, is dit erg belangrijk. Je kunt daarnaast ook kijken naar hoe het handvat is bevestigd aan de koekenpan. Van goed naar slecht heb je de volgende bevestigingstechnieken:

 • Lassen
 • Geklonken
 • Geschroefd

Garantie. Soms gaat een pan stuk. Kan gebeuren toch?! Gelukkig is er altijd garantie. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen slijtage en productiefouten. Op productiefouten wordt soms zelfs 30 jaar garantie gegeven! Normaal slijtage is vooral belangrijk om te overwegen bij een pan met een antiaanbaklaag. Die kunnen namelijk snel slijten bij normaal of slecht gebruik. Binnen 1 jaar na aankoop, moet de verkoper aantonen dat jij slecht met jouw pan bent omgegaan. Dus een koekenpan moet minimaal een jaar goed zijn. Onyx Cookware is één van de enige fabrikanten die 2 jaar volle garantie geeft, ook op de antiaanbaklaag. 

Inductie geschiktheid. Vrij logisch, maar vergeet niet te checken of de pan überhaupt geschikt is voor inductie! Dit staat eigenlijk altijd wel in de productomschrijving. Daarnaast kun je het zelf checken door een magneetje tegen de onderkant van de pan te bevestigen. Blijft ie goed zitten? Dan is de pan geschikt voor inductie. Laat ie los? Dan niet. Sommige inductiekookplaten hebben ook een testinstelling om dit te checken.

 

Onderhouden van een inductie koekenpan

Welke pan je ook kiest, een koekenpan op inductie moet je onderhouden. Voor alle pannen (behalve rvs) geldt: liever met de hand afwassen. Een vaatwasser gebruikt hardnekkige schoonmaakmiddelen die je pan flink laten slijten, zeker als je gebruik maakt van een koekenpan op inductie met een antiaanbaklaag. Hieronder vind je kort wat onderhoudstips per materiaal:

Antiaanbaklaag:

 1. Niet in de vaatwasser. Dan slijt het extra snel
 2. Gebruik geen metalen zoals vorken (behalve bij de Onyx Cookware)
 3. Vermijd koken op zeer hoge temperaturen en gebruik direct wat boter of olie om de hitte over te brengen

Keramisch:

 1. Niet in de vaatwasser. Dan slijt het extra snel
 2. Laat de pan rustig opwarmen en afkoelen
 3. Gebruik geen harde keukengerei in de koekenpan, ook geen hout of hard plastic
 4. Vermijd hoge temperaturen bij het koken

Gietijzer:

 • Niet in de vaatwasser. Kans op roest is dan aanwezig
 • Regelmatig in olie zetten en de olie in laten branden

RVS:

 • Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Dit mag bij de andere materialen ook niet overigens. 

Staal:

 • Bij het begin regelmatig in olie zetten en de olie in laten branden
 • Goed drogen na het wassen om eventueel roest te voorkomen

Als je deze onderhoudstips volgt, kun je langer genieten van je koekenpan op inductie!

Conclusie

Als je op zoek bent naar de beste koekenpan voor inductie, bieden we hier een samenvatting van onze topaanbevelingen voor 2023. Onyx Cookware Hybrid koekenpan is onze favoriet, met een duurzame antiaanbaklaag en veelzijdigheid in gebruik. Tefal Renew On Keramische Koekenpan is een milieuvriendelijke keuze met goede prestaties en een keramische antiaanbaklaag. WMF Durado Koekenpan blinkt uit in duurzaamheid en warmteverdeling.

Voor wie op zoek is naar PFAS-vrije opties, bieden Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce, GreenPan Cambridge Koekenpan en ISENVI Victoria Forged keramische koekenpan uitstekende alternatieven. Voor wie liever pannen zonder antiaanbaklaag heeft, raden we Demeyere Proline 7 Koekenpan, Sola Green Cooking Koekenpan en Ocina Gietijzeren Koekenpan aan.

Vergeet niet om de juiste afmetingen, materiaal, bodemdikte en handvat bij het kiezen van een inductie koekenpan in overweging te nemen. Onderhoud is essentieel, dus zorg ervoor dat je je koekenpan goed verzorgt volgens de aanbevelingen om er langer van te genieten.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

Veelgestelde vragen over inductie koekenpannen

Hieronder vind je de meestgestelde vragen. Heb je daarnaast nog een vraag? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag!

De beste koekenpan op inductie is de Onyx Cookware Hybride Koekenpan. Je krijgt het beste van 2 werelden. Het bakresultaat van een rvs of gietijzeren koekenpan en het gemak van een koekenpan met antiaanbaklaag. 

Inductiekoekenpannen werken door middel van elektromagnetische inductie. Onder de glasplaat van een inductiekookplaat bevindt zich een spoel die een wisselend magnetisch veld creëert. Wanneer je een pan met een magnetische bodem op de kookzone plaatst, ontstaan er wervelstromen in de pan die warmte genereren. Dit verwarmt de pan direct en efficiënt, waardoor het koken snel en nauwkeurig verloopt. Het resterende kookoppervlak blijft relatief koel, wat inductiekoken veilig maakt. Het is essentieel om magnetische pannen te gebruiken om deze technologie te benutten.

Omdat een magnetisch veld wordt gecreëerd, moet de pan uiteraard ook magnetisch zijn. Je kunt dit zelf testen door een magneet tegen de onderkant van de pan te zetten en te kijken of de magneet stevig blijft zitten. Niet alle metalen zijn magnetisch, zoals aluminium. Toch wordt aluminium wel vaak gebruikt bij koekenpannen (ook voor inductie). Indien dit het geval is, zit er vaak nog een laag voor zoals rvs dat wel magnetisch werkt. 

Als de koekenpan niet vastklemt tegen een magneet is deze koekenpan ongeschikt voor inductie. 

De meeste mensen hebben sowieso 2 formaten, namelijk:

 • Een kleine koekenpan op inductie van ongeveer 20 cm tot 24 cm
 • En een grote koekenpan op inductie van ongeveer 28 cm tot 32 cm

Wat je ook kiest, kijk goed of het volledig aansluit bij de afmetingen van de kookzones van je inductiekookplaat. Als de pan te groot is, kan deze na enige tijd krom trekken en bij een te kleine pan verlies je onnodige energie.