De beste pan voor het bakken van biefstuk

De beste pan voor het bakken van biefstuk

Vlees zoals biefstuk bakt u het beste in een koekenpan. Moet dat dan een pan zijn met of zonder antiaanbaklaag vraagt u zich wellicht af? Dat en hoe u de beste biefstuk bakt, leggen wij u graag uit in dit blog.

Waarom een goed stuk biefstuk?

Het perfecte stukjes vlees, vers van de slager, bakt u het beste in een pan die gemaakt is van materiaal dat een hoge temperatuur kan bereiken. Zo schroeit het vlees snel dicht. Hierdoor blijven de sappen in het vlees goed bewaard, waardoor het vlees heerlijk mals en sappig blijft.

Lees ook: een stalen koekenpan kopen: koopadvies

Waarom geen pan met antiaanbaklaag gebruiken?

Een pan met antiaanbaklaag is niet zo heel goed geschikt voor het bakken van biefstuk. Antiaanbaklagen, zoals teflon, keramisch of de nieuwe Tefal lagen, kunnen niet goed tegen de hoge temperatuur die nodig zijn voor het bakken van het vlees. Tussen de 300 en 400 graden beschadigen die lagen en neemt de kwaliteit af. Daarom is het beter om het vlees in een plaatstalen- of gietijzeren pan te bereiden.

Een veel verkochte en goede plaatstalen pan is bijvoorbeeld deze van deBuyer. Deze pan kost zo’n 30-35 euro en gaat een leven lang mee, want de pan is geheel gemaakt van onverslijtbaar staal en beschikt niet over een anti-aanbak coating die kan slijten. Belangrijker nog is dat dit de perfecte pan is om vlees of vis in te bakken. Dat komt omdat de pan – in tegenstelling tot een teflon pan – goed heet kan en mag worden.

Lees ook: wat is de beste koekenpan

Hoe bakt u de perfecte biefstuk?

Haal het vlees ruim van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de plaatstalen koekenpan goed voor en doe het vet in de hete pan. Leg het vlees in de pan met een vleestang en keer het vlees tijdens het bakken continu om zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt. U test of het vlees zijn juiste gaarheid heeft bereikt door middel van een kernthermometer of door er met je vinger op te drukken. Zodra het vlees klaar is, haalt u het vlees uit de pan en legt u het op een bord afgedekt met aluminiumfolie. Laat het hier 5 minuten rusten.

Eet smakelijk!

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft een reactie

  1. Ik heb jarenlang in een keuken gewerkt en daar gebruikten wij deze pannen ook altijd. Erg goed en ook nog is goedkoop!

Geef een antwoord

Sluit Menu