Beste snelkookpan. Onze top 5 in 2024

Een snelkookpan is niet te missen als je gerechten snel wilt koken die normaal gesproken een hele lange tijd kosten. Als je een snelkookpan kopen wilt, is het daarbij verstandig om te kijken naar de beste snelkookpannen van 2023. Onder hoge druk kun je de lekkerste gerechten koken met deze pannen.

Beste snelkookpan

De Tefal Secure 5 Neo Snelkookpan is de beste snelkookpan. De snelkookpan is gemaakt van hoogwaardig RVS, waardoor de pan lekker lang mee kan gaan. Het prettige aan de pan is dat hij geschikt voor alle warmtebronnen is. Daarnaast kan er voldoende in met een inhoud van 5 liter. 

Het mooie aan zo’n snelkookpan is dat hij de kooktijd van verschillende gerechten kan halveren. Vooral als je het lekkerste stoofvlees wilt maken of juist lekkere groenten wilt stomen, is deze pan ideaal. Deze snelkookpan van Tefal zal de meeste mensen goed bevallen. 

Goedkoopste bij:

bol.com (€99,00)
Tefal Secure5 NEO Snelkookpan

Top 5 beste snelkookpannen van 2024

1. Tefal Secure 5 NEO Snelkookpan - 6L

Op nummer 1 staat de andere vorm van de Tefal Secure5 NEO Snelkookpan. Het verschil tussen deze pan en de beste optie, is dat deze pan een inhoud van 6 liter heeft. Dit zorgt ervoor dat je nog meer in de pan kwijt kunt. Als je veel van een gerecht in één keer wilt maken, is dit de ideale keuze. 

Net als de meeste snelkookpannen is het mogelijk om met deze pan op iedere warmtebron te koken, inclusief inductie. De snelkookpan is geschikt voor de meeste huishoudens, aangezien deze niet al te groot en erg makkelijk te gebruiken is. De snelkookpan gaat ook lekker lang mee door de basis van RVS. 

Deze Tefal snelkookpan heeft wel een klein nadeel: hij kan niet in de vaatwasser. Afwassen van de pan zal dus altijd met de hand gedaan moeten worden. Hoe dan ook, het is een goede roestvrijstalen snelkookpan die geschikt is voor gerechten voor 4 tot 6 personen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan - 4L

De Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan is een goede optie als je een snelkookpan gaat kopen. Met een inhoud van 4 liter is de pan in sommige gevallen aan de kleine kant, maar de snelkookpan biedt wel een aantal andere grote voordelen. Met deze snelkookpan bespaar je 50% van de energie. Dit komt doordat je de kooktijd halveert. Hierdoor is er minder energie nodig voor hetzelfde effect. 

Om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheden in de pan doet, is er een maatverdeling aan de binnenkant te vinden. Dit zorgt ook dat je niet te veel in de pan doet. De snelkookpan is een veilige optie voor een klein gezin. Dat de snelkookpan een inhoudsindicator heeft, is daarbij een goed voordeel. 

De pan biedt ook specifieke kookprogramma’s. Dit zijn kookprogramma’s voor groente en vlees. Het kookprogramma voor groente zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk voedingsstoffen in de groente behoudenblijven. Het kookprogramma voor vlees zorgt ervoor dat het vlees snel gaar wordt. 

Doordat de snelkookpan zelf in de vaatwasser kan, is schoonmaken erg makkelijk. Let er wel op dat de deksel niet in de vaatwasser geplaatst mag worden. De snelkookpan kan op alle warmtebronnen gebruikt worden. Met een inhoud van 4 liter is dit één van de beste kleine snelkookpannen. 

De snelkookpan werkt door middel van een veiligheidssysteem. Dit systeem werkt door middel van een bedieningsventiel, een veiligheidsventiel, een veiligheidszegel, een klik bij het sluiten en een vergrendeling. Dit voorkomt dat je jezelf brand tijdens het gebruiken van de pan. 

Pluspunten

Minpunten

Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. BK Snelkookpan

De BK Snelkookpan is een klassieker onder de snelkookpannen. De pan heeft een geschikte inhoud van 6 liter, waardoor je er veel in één keer in kwijt kan. De snelkookpan is geschikt voor alle warmtebronnen. Hierdoor is deze snelkookpan van BK een goede optie voor de meeste mensen. 

Het is de perfecte snelkookpan, aangezien de snelkookpan een veiligheidshandvat heeft. Dit maakt het gebruik van snelkookpannen een stuk veiliger en prettiger. Doordat de snelkookpannen zijn voorzien van een veiligheidshandvat, verbrand je je handen niet zo snel tijdens het gebruik. 

In tegenstelling tot veel andere opties komt deze snelkookpan samen met een stoommandje. Op die manier is het mogelijk om groente te stomen zonder dat je hier extra producten voor bij hoeft te kopen. De snelkookpan is niet alleen sneller hierdoor, maar behoudt ook vitaminen tijdens het koken van de groenten. 

De pan kan voor het grootste gedeelte in de vaatwasser. Wel is het belangrijk om de afdichtring en het handvat van de deksel met de hand af te wassen. Met deze snelkookpan zit je dus goed als je niet zoveel met de hand af wilt wassen. Andere snelkookpannen bieden dit meestal niet als mogelijkheid. 

Het is een RVS snelkookpan. Dit houdt in dat de pan van een duurzaam materiaal gemaakt is. Als je veel een snelkookpan gebruikt, is het ideaal om deze pan te kiezen. De buitenkant van de snelkookpan is erg stevig vanwege de materiaalkeuze. Doordat de snelkookpan geschikt is voor iedere warmtebron, maakt het ook niet uit op welke warmtebron je deze plaatst.

Pluspunten

Minpunten

BK Snelkookpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. Fissler Vitavit Premium Snelkookpan - 6L

De Fissler Vitavit Premium Snelkookpan is de beste koop als je houdt van koken met een snelkookpan en daarvoor graag de portemonnee trekt. Het is het beste van de Fissler snelkookpannen. De snelkookpan heeft een inhoud van 6 liter. Een snelkookpan van 6 liter is voor de meeste mensen de ideale grootte. 

Deze snelkookpan maakt het klaarmaken van vlees en groente erg makkelijk en snel. Als je een nieuwe snelkookpan zoekt, is het daarom aan te raden om hier een keer naar te kijken. Natuurlijk kun je met een andere snelkookpan net zoveel als je met een Fissler snelkookpan kunt, maar dit maakt de pan niet minder goed. 

De pan is gemaakt van hoogwaardig RVS, waardoor hij erg lang mee kan gaan. RVS staat bekend als een erg geschikt materiaal voor snelkookpannen. De snelkookpan komt van pas voor iedere warmtebron. Aangezien RVS een veelzijdig materiaal is, kan deze van pas komen voor alle warmtebronnen. 

Het prettige aan de Fissler snelkookpan is dat deze 4 standen heeft. Dit zijn een kookstand, een fijne stand, een snelle stand en een stoomstand. Op die manier werkt een snelkookpan op alle manieren waarop je hem wilt gebruiken. Dat deze snelkookpan de beste is als je op zoek bent naar verschillende standen, is dan wel duidelijk. De snelkookpan is de beste snelkookpan voor mensen die graag verschillende gerechten maken. 

De snelkookpan heeft ook een speciale stoplichtdisplay. Deze zorgt ervoor dat je kunt zien wat je moet doen om de pan optimaal te laten werken. Dit wordt mogelijk gemaakt door middel van de drukmeter die in de pan te vinden is. Ook is er een slotaanduiding die duidelijk maakt of het slot van de pan wel goed werkt. 

Pluspunten

Minpunten

Fissler Vitavit Premium Snelkookpan - 6L

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Royalty Line® Snelkookpan - 4L

Deze Royalty Line snelkookpan is een bijzondere optie. Als je op zoek bent naar de beste pan, kan dit een goede optie zijn. Ten opzichte van sommige snelkookpannen heeft deze optie een antiaanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat de pan ook gebruikt kan worden voor bakken en braden. 

Met een inhoud van 4 liter is deze snelkookpan wel aan de kleine kant, maar in de meeste gevallen is dit groot genoeg. Door de unieke manier waarop de deksel gebruikt kan worden, is het mogelijk om deze met één hand te openen. De handgrepen zijn ook zo gemaakt dat je geen last hebt van hitte tijdens het vastpakken van de pan. Daarnaast heeft de pan een makkelijk te bedienen ventiel, waardoor het gebruik erg makkelijk is. 

De pan bevat een speciale indicator die de druk in de pan aangeeft. Het ventiel is zo in te stellen dat druk verlicht wordt op je eigen instellingen. Op die manier kun je de druk aanpassen op het voedsel dat je in de pan wilt koken. Door middel van de antiaanbaklaag is het mogelijk om de meeste gerechten in deze pan te maken. 

Deze snelkookpan is gemaakt van RVS. Hierdoor kan de pan lekker lang meegaan. De antiaanbaklaag is gemaakt van Marmer Coating. Dit is een antiaanbaklaag die een beetje lijkt op een keramische antiaanbaklaag. Hierdoor krijg je niet te maken met giftige stoffen, zoals PFAS. 

De pan komt geleverd met een stoommandje. Op die manier is het niet nodig om deze als extra accessoire bij te kopen. Dit maakt het stomen van groente ook een stuk makkelijker. Dit stoommandje is ook geschikt voor het zeven van bouillon als je dit in de snelkookpan wilt maken. 

Pluspunten

Minpunten

Royalty Line® Snelkookpan - 4L

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€57,00)

Tips bij het kopen van jouw beste snelkookpan

Welke de beste snelkookpan is, kan nog best een lastige keuze zijn. Welke snelkookpan het beste past, verschilt namelijk per persoon. Daarom hebben we hieronder een aantal tips bij het kopen van jouw beste snelkookpan staan:

 • De capaciteit van de pan: Met een snelkookpan kook je best veel in één keer, maar je hebt wel voldoende capaciteit nodig. Kijk daarom hoeveel liter de snelkookpan heeft. Een kleine pan beperkt hoeveel je in één keer kunt maken, terwijl een te grote pan juist vervelend is voor kleine hoeveelheden. 
 • Het materiaal: De meeste snelkookpannen worden van RVS of aluminium gemaakt. RVS is een duurzaam materiaal en voor de levensduur van de pan meestal de beste optie. Daarentegen is aluminium weer een stuk lichter dan RVS.
 • Het druksysteem: De manier waarop de pan de druk regelt is een belangrijke invloed voor het gebruik. Zo heb je de ouderwetse gewichtregelaar en het nieuwe spring-ventiel. Een spring-ventiel heeft minder onderhoud nodig dan een gewichtregelaar. 
 • Veiligheid: Als je de snelkookpan die het beste bij jou past wilt kopen, is de veiligheid ook van belang. Daarom hebben de meeste snelkookpannen verschillende veiligheidssystemen. Denk hierbij aan overdrukventielen, vergrendelingssystemen en indicatorpinnen. 
 • Geschiktheid voor warmtebronnen: De meeste snelkookpannen zijn tegenwoordig geschikt voor iedere warmtebron, maar het is wel handig om even naar te kijken. Als je altijd inductie gebruikt, moet de pan geschikt zijn voor inductie. 

 

Wat is een snelkookpan en hoe werkt het?

Een snelkookpan is een speciale pan die door middel van hogedruk gerechten sneller kan koken. Door de druk die tijdens het verhitten in de pan ontstaat, kookt water bij een hogere temperatuur. In plaats van 100 graden Celsius wordt dit 116 graden Celsius. Dit is een aanzienlijk verschil. 

Voor verschillende groenten en vlees werkt dit erg voordelig. Als je stoofvlees maakt, wat normaal uren op moet staan, is het mogelijk om de kooktijd te halveren. Hierdoor blijft het vlees net zo lekker, maar hoef je minder tijd te stoppen in het garen van het vlees. 

Een snelkookpan werkt over het algemeen op een hele simpele manier. Je vult de pan met water en stelt de stand in via de drukregelaar. Vervolgens kun je hetgeen wat je wilt koken toevoegen en dit op de warmtebron zetten. Door de warmte neemt de druk toe. Op de drukregelaar zie je meestal hoe hoog de druk is en hoe ver de pan is met de druk. Hier kun je ook aflezen of de temperatuur hoger, lager of gelijk moet blijven. 

Als de kooktijd voorbij is, haal je de pan weer van de warmtebron af om de druk via het ventiel te laten ontsnappen. Daarbij is het vooral belangrijk om alle druk te laten ontsnappen voordat je de pan opent. Vervolgens is het gerecht dat je wilde maken in de pan klaar. 

 

Is een snelkookpan veilig?

Een snelkookpan is veilig om te gebruiken. Als je hem op de juiste manier gebruikt, kan er helemaal niks fout gaan. Als je de druk goed in de gaten houdt en dit eventueel verandert, is het mogelijk om geen enkele problemen mee te krijgen tijdens het gebruiken van de pan. 

Tijdens het laten ontsnappen van de druk is het wel belangrijk om op je veiligheid te letten, aangezien er veel hete stoom in één keer door het ventiel gaat. Hier kun je daarom het beste een ovenwant voor aandoen. Als je voorzichtig bent, is dit niet per se nodig. 

 

Voordelen en nadelen van een snelkookpan

Een snelkookpan heeft veel voordelen en nadelen. Als eerste bieden deze pannen de volgende voordelen:

 • Voedsel is 50% tot 70% sneller klaar
 • Voedingsstoffen worden langer behouden door de kortere kooktijd
 • Bespaart tot wel 75% aan kosten ten opzichte van een normale pan
 • Voedsel smaakt vaak beter door hogere concentraties aan voedingsstoffen
 • De pannen zijn erg veilig

Naast deze voordelen zijn er ook een paar kleine nadelen die bij het gebruiken van een snelkookpan komen:

 • Recepten moeten aangepast worden op de kooktijd
 • Het voedsel is tussendoor niet te controleren, aangezien de druk dan opnieuw op moet bouwen
 • Voedsel kookt sneller te lang

In de meeste gevallen wegen de nadelen niet af tegen de voordelen. Dit heeft ermee te maken dat je veel tijd en geld kunt besparen met een snelkookpan. Het aanpassen van de kooktijd kan in het begin misschien wat lastig zijn, maar als je hier eenmaal aan gewent bent, is dit geen enkel probleem. 

 

Snelkookpan of een multicooker

Het wordt vaak gevraagd of een snelkookpan een goede optie is in verhouding met een multicooker. Een multicooker kom je vaak tegen als je in één keer grote gerechten wil maken. Voor het langzaam garen van vlees of het lang koken van gerechten is deze ideaal, maar het is wel wat anders dan een snelkookpan. 

Het is natuurlijk afhankelijk van het gerecht of je nu het beste kunt kiezen voor een snelkookpan of een multicooker. Een snelkookpan is gemaakt om de kooktijd van een gerecht te verkorten. Een multicooker is een elektrische pan die naast snel en hoge druk koken ook andere mogelijkheden heeft. 

Waarom dan toch kiezen voor een snelkookpan in plaats van een multicooker? Simpelweg omdat een multicooker véél meer ruimte inneemt omdat deze veel groter is. De vele functies kunnen echter wel een uitkomst zijn als je daar ook écht gebruik van maakt.

 

Snelkookpan of normale kookpan

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je een snelkookpan kiest en wanneer je een normale pan kiest. In de meeste gevallen is een snelkookpan de beste optie voor koken, stomen en stoven. Als je liever een gerecht bakt of braadt, is het niet zo geschikt om een snelkookpan te gebruiken. 

Bij het gebruiken van een snelkookpan is het essentieel om vocht in de pan te hebben. Hiermee kan er snel gestoomd en gestoofd worden. Een normale kookpan kan voor alles gebruikt worden waar je een snelkookpan ook voor gebruikt, maar dit kost gewoon een stuk meer energie en tijd om te doen. 

Een kookpan staat minder druk achter. Dit houdt in dat het water tot een temperatuur van 100 graden Celsius verwarmd kan worden. Bij een snelkookpan kan dit tot 116 graden Celsius. Dit is een aanzienlijk verschil, waardoor ook de kooktijd flink verminderd wordt. 

 

Een snelkookpan onderhouden

Een snelkookpan onderhouden kan vrij simpel gedaan worden. Het is vooral belangrijk om de pan goed schoon te houden. Het beste was je de pannen af met de hand, maar sommige opties kunnen ook in de vaatwasser. Kijk hierbij wel goed uit met de deksel. Als de pan in de vaatwasser kan, is dit niet altijd het geval met de deksel. 

Bij een snelkookpan is het belangrijk om de binnenkant van de deksel goed schoon te houden. Dit doe je door de afsluitring eruit te halen en ook de drukregelaar goed schoon te maken. Om de tien kooksessies is het verstandig om de handgreep even van de deksel te halen. Hiervoor kun je het beste naar de handleiding kijken. 

Als je de pan schoonmaakt, is het belangrijk om naar de rubberen afdichtring te kijken. Controleer op barsten en scheuren. Als deze afdichtring niet meer goed is, is het belangrijk om hem te vervangen. Het is aan te raden om dit om de twee jaar te doen als preventief onderhoud. 

 

Goede gerechten voor in een snelkookpan

Er zijn verschillende goede gerechten die je in een snelkookpan klaar kunt maken. Het is als eerste mogelijk om groenten binnen minuten klaar te maken in deze pan. Daarnaast zijn er een aantal andere ingrediënten die erg geschikt in een snelkookpan bereidt kunnen worden:

 • Peulvruchten: Gedroogde peulvruchten kunnen erg goed in een snelkookpan bereid worden. Onder hoge druk koken deze binnen een half uur tot een uur. Denk hierbij aan gedroogde bonen, linzen of erwten. 
 • Granen: Ook granen zijn goed te bereiden in een snelkookpan. Denk hierbij aan granen, zoals havermout, rijst en quinoa. 
 • Vlees: Vlees wordt snel gaar in een snelkookpan. Dit is erg geschikt voor verschillende soorten vlees, zoals kip, rund, varken en andere soorten vlees. 
 • Stoofgerechten: Stoofgerechten, zoals stoofvlees, soepen, curry’s en chili’s zijn makkelijk en snel te maken in een snelkookpan. Hierdoor verminder je de kooktijd meestal met de helft. 
 • Gestoomde gerechten: Als je gerechten wilt stomen, doe je dit ideaal in de snelkookpan. Als er een stoomrekje in zit, kun je gerechten binnen minuten klaarstomen. 
 • Soepen: Soepen hebben vaak even de tijd nodig om in te trekken of om alle ingrediënten te laten garen. Met een snelkookpan halveer je gemakkelijk de benodigde kooktijd. Het is bijvoorbeeld ook ideaal om zeer snel met rauwe kip naar kippensoep te gaan!

 

Conclusie

De Tefal Secure 5 Neo snelkookpan steekt duidelijk boven de rest uit, dankzij zijn hoogwaardige RVS-materiaal, veelzijdigheid op alle warmtebronnen en royale inhoud van 5 liter. Deze pan belooft niet alleen duurzaamheid maar ook aanzienlijke tijdsbesparingen bij het bereiden van diverse gerechten.

Op de tweede plaats biedt de Tefal Secure 5 Trendy Snelkookpan met 4 liter inhoud energiebesparing en handige kookprogramma’s.

De BK Snelkookpan scoort met zijn klassieke ontwerp, 6-liter capaciteit en veiligheidshandvat.

Hoewel een investering, wordt de Fissler Vitavit Premium Snelkookpan als beste koop beschouwd vanwege zijn veelzijdige kookstanden.

De Royalty Line® Snelkookpan met antiaanbaklaag voegt een interessante optie toe voor bakken en braden.

Bij het kiezen van de beste snelkookpan is het cruciaal om rekening te houden met capaciteit, materiaal en veiligheidskenmerken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo
Shopping cart