Wat is een snelkookpan en hoe werkt het?
Een snelkookpan is een speciaal type pan waarmee voedsel onder verhoogde druk in minder tijd kan worden gekookt. Omdat het water in het vat bij een hogere temperatuur wordt verwarmd vanwege de verhoogde druk die in de pan wordt gecreëerd tijdens het opwarmen, kookt het voedsel in een hogere temperatuur dan normaal. In plaats van 100 graden Celsius is dit 116 graden Celsius. Dit maakt een groot verschil. Dit is bijzonder gunstig voor velen. Bijvoorbeeld, als je stoofvlees maakt, dat traditioneel langzaam moet stoven, kun je effectief de kooktijd halveren. Dat wil zeggen, het vlees is nog steeds even smakelijk, maar je hoeft gewoon niet zo lang te wachten totdat het gaar is.
Een snelkookpan werkt meestal volgens een heel eenvoudig principe. Het wordt meestal gevuld met water, en dan wordt het bereidingsniveau aangepast met behulp van de drukregelaar. Dan kun je alles wat je maar wilt bereiden in de pan doen en deze op het fornuis zetten. Naarmate het verwarmt, zal de druk stijgen. Veel moderne drukregelaars geven precies aan hoeveel druk er is en in hoeverre de pan onder druk staat. Het zal zelfs aangeven of de temperatuur constant moet zijn, omhoog of omlaag moet gaan. Nadat de kooktijd is verstreken, verwijder je de pan van het vuur zodat de druk die tijdens het koken in de pan is opgebouwd, via het ventiel kan ontsnappen. Wat wel belangrijk is, is dat de pan zo lang mogelijk onder druk wordt gehouden voordat hij wordt geopend. Het gerecht kan direct uit de pan worden geserveerd.
Is een snelkookpan veilig?
Een snelkookpan is veilig in gebruik. Dat kan absoluut niet misgaan, mits je weet hoe je het moet gebruiken. Dat wil zeggen, zolang je weet hoe je de druk moet reguleren en aanpassen waar nodig, kan er gewoon niets misgaan als je aan het werk bent met de kookpot. Je moet wel voorzichtig zijn bij het verlichten van de druk omdat er dan grote hoeveelheden hete stoom tegelijk door het ventiel zullen ontsnappen. Je moet dan overwegen een ovenwant te dragen. Als je voorzichtig bent, hoef je dit echter niet te doen.
Tips bij de aankoop van jouw beste snelkookpan
Het kiezen van de beste snelkookpan is misschien een vrij lastige beslissing. Wat de beste snelkookpan is, verschilt namelijk per persoon. We hebben daarom hieronder een paar tips bij de aankoop van jouw beste snelkookpan:
- De grootte van de pan: Je kunt behoorlijk wat tegelijk bereiden in een snelkookpan, maar je wilt niet dat de pan te klein is. Daarom moet je kijken naar de hoeveelheid liter die de pan bevat. Een te kleine pan beperkt de hoeveelheid die je op één kookbeurt kunt maken, en een te grote pan is een last wanneer je kleine hoeveelheden wilt maken.
- Het materiaal: Verreweg de meeste snelkookpannen zijn gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Roestvrij staal is sterk spul en meestal de beste keuze voor de duurzaamheid van de pan. Aluminium is daarentegen een stuk lichter dan staal maar niet gebruikelijk.
- Het drukregelsysteem: De manier waarop de pan de druk opbouwt en behoudt is een van de meest cruciale dingen die een snelkookpan bruikbaar maken. Zo heb je de oude gewichtsregelaar en de moderne drukspringregelaar. Een drukspringregelaar vereist minder onderhoud dan een gewichtsregelaar.
- Veiligheid: Als je een van de beste snelkookpannen voor jou wilt kopen, is veiligheid het belangrijkste.
- Compatibel met alle warmtebronnen: Als je inductie gaat gebruiken, moet de pan geschikt zijn voor inductie. De meeste snelkookpannen zijn daarvoor geschikt maar kijk er altijd even na.
Voordelen en nadelen van een snelkookpan
Een snelkookpan heeft zowel een aantal voordelen als nadelen. Deze pannen hebben voornamelijk de volgende voordelen:
- Voedsel wordt 50% tot 70% sneller gekookt
- Voedsel behoudt meer voedingsstoffen omdat de kooktijd korter is
- Bespaart tot 75% koken in vergelijking met een gewone pan
- Voedsel smaakt meestal beter omdat het meer voedingsstoffen bevat
- De pannen zijn zeer veilig
Naast deze voordelen zijn er een paar kleine nadelen verbonden aan het gebruik van een snelkookpan:
- Recepten moeten worden aangepast om minder kooktijd aan te geven
- Het voedsel kan niet worden gecontroleerd tijdens het koken, omdat dan de druk weer moet worden opgebouwd
- Voedsel wordt gemakkelijker te gaar gekookt
In de meeste gevallen maken de voordelen echter in redelijke mate het nadeel goed. Dit is omdat je tijd en geld kunt besparen door sneller te koken met een snelkookpan. Het kan lastig zijn om de precieze kooktijd onder de knie te krijgen in het begin, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het een fluitje van een cent.
Snelkookpan of een multicooker
Het is iets dat mensen zich vaak afvragen: moet je in plaats van een multicooker een snelkookpan gebruiken? Je ziet een multicooker vrij veel wanneer je van plan bent grote hoeveelheden maaltijden te bereiden. Voor het langzaam garen van vlees of het bereiden van stoofschotels is het fantastisch, maar het is niet hetzelfde als de pot waarin alles snel gaar is. Natuurlijk hangt het af van het gerecht of je op dit moment de betere keuze maakt tussen een snelkookpan en een multicooker. Een snelkookpan is ontworpen om de tijd die nodig is om een gerecht te koken, te verkorten. Een multicooker is een elektrisch kookapparaat dat veel meer biedt dan alleen maar kiezen tussen hoge en lage druk.
Dus wat zijn enkele redenen waarom je een snelkookpan zou kiezen in plaats van een multicooker? Gewoon omdat een multicooker zoveel meer ruimte in beslag neemt omdat het zoveel groter is. De vele functies kunnen echter ook echt heel nuttig zijn als je ze ook echt gebruikt.
Wij zijn overigens geen experts in multicookers (alhoewel wij er wel eentje hebben en vaak gebruiken). Dus wil je meer weten dan is deze website een aanrader.
Snelkookpan of normale kookpan
Het is ook handig om te weten wanneer je een snelkookpan wilt en wanneer je een normale pan wilt. Over het algemeen is een snelkookpan het beste voor koken, stomen en stoven. Als je meer van bakken of braden bent, is een snelkookpan niet jouw beste keukengerei. Je hebt vocht in de pan nodig met een snelkookpan. Daarna kun je snel stomen en stoven. Een gewone pan doet het werk net zo goed als een snelkookpan voor het bovenstaande, maar het duurt gewoon veel langer en vereist meer energie.
Een gewone pan kookt zonder druk. De maximumtemperatuur waartoe het water in een gewone pan kan koken is 100 graden Celsius. Het kan tot 116 graden Celsius in een snelkookpan komen. Dat is een behoorlijk verschil en maakt dat het veel minder tijd kost om te koken.