Beste Tajine. Onze top 5 in 2024

Een tajine is een ronde aardewerken schaal met een kegelvormige aardewerken deksel. Een tajine wordt vooral in de Noord-Afrikaanse keuken gebruikt en is één van de hoofdrolspelers van gerechten als couscous en Marokkaanse gehaktballetjes. Bij een tajine heb je verschillende kwaliteitsniveaus en verschillende materialen worden gebruikt. En sommige tajines zijn ook niet voor alle warmtebronnen geschikt. Het is goed om je eerst te verdiepen zodat je een goede keuze kan maken. Wij hebben in ieder geval de beste tajines van 2024 op een rijtje gezet, voor elke situatie of wens wel een interessante optie.

Op deze pagina vind je de beste tajines die voldoen aan verschillende wensen en eisen. We beschrijven de tajines ook zodat je zelf kan bepalen welke tajine bij jou past. Daarnaast geven we informatie over het gebruik en onderhoud van een tajine en geven we een lijst met handige accessoires die je kunt gebruiken. 

 

Beste tajine van 2024

De beste tajine is de Emile Henry Tajine E-Box 32 cm. Het is onze nummer 1 in de top 5 beste tajines. Dat komt omdat het aardewerk van erg goede kwaliteit is en je erg lang met dit aardewerk tajine kan koken. Met een tajine van aardewerk, wordt het eten sappig en overheerlijk bereid en met de relatief harde buitenlaag, heb je geen zorgen dat het eten aanbakt. Met het aardewerk komt direct ook een nadeel. Het is helaas niet geschikt voor alle warmtebronnen omdat inductie ontbreekt. Dat is nou eenmaal bij aardewerk maar we hebben straks ook nog wat alternatieven die wel geschikt voor inductie zijn.

Kook je niet op inductie, dan is deze Tajine van Emile Henry dé aanrader.

Emile Henry Fusain Tajine 32 cm

Goedkoopste bij:

bol.com (€88,99)

Beste soeppannen overzicht

1. Emile Henry Fusain Tajine 32 cm

Emile Henry Fusain Tajine 32 cm

Goedkoopste bij:

bol.com (€88,99)

2. Cosy & Trendy gietijzeren Tajine 25 cm

Cosy & Trendy gietijzerenTajine 25 cm

3. Aluminium kook tajine 28 cm

Aluminium kook tajine 28 cm

Goedkoopste bij:

bol.com (€36,99)

4. Marokkaanse Familie Tajine 30 cm

Marokkaanse Familie Tajine 30 cm

Goedkoopste bij:

bol.com (€27,95)

5. Le Creuset Tajine 31 cm

Le Creuset Tajine 31 cm 

Beste tajines beschreven

1. Emile Henry Fusain Tajine 32 cm

Ben je op zoek naar de beste tajine? Dan denken wij dat de Emile Henry Fusain Tajine de beste optie is. Het is een traditionele tajine gemaakt van aardewerk. De kegelvormige deksel doet zijn werk uitstekend en pakt goed vast met een ovenwant. De tajine heeft een diameter van 32 cm en is daarmee groot genoeg voor 5 tot 6 personen. De deksel kan het vocht goed verspreiden over de tajine wanneer het weer neerslaat en daarmee wordt bijvoorbeeld het vlees extra mals. Koken met een tajine vraagt meestal wel wat gewenning, maar dankzij de keramieken laag zal het eten niet snel aanbranden. 

Het merk Emile Henry staat bekend om zijn uitstekende aardewerken producten en maakt al sinds 1848 aardewerken potten, pannen, (oven)schalen en andere keukengerei. Vanaf 2005 maken ze ook de tajine en is sindsdien niet meer weg te denken uit het assortiment. Dit bedrijf weet dus als geen ander hoe je aardewerken keukengerei moet maken! Koken in een tajine gaat net even wat anders maar neemt je wel volledig mee in de traditionele Marokaanse keuken.  En als je aan deze mensen vraagt wat voor materiaal je moet kopen, dan is dat de geglazuurde keramieken tajine zoals deze van Emile Henry. Wij hebben het zelf getest en zouden niet anders willen. 

Pluspunten

Minpunten

Emile Henry Fusain Tajine 32 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€88,99)

2. Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine 25 cm

De Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine is de beste tajine inductie. Tegenwoordig zie je tajines van verschillende materialen en dit is een gietijzeren pan met een keramieken deksel. Hierdoor kan deze op inductie worden gebruikt en dat direct het grote voordeel ten opzichte van de Emile Henry Tajine. Het gietijzer zorgt ervoor dat de warmte goed vast wordt gehouden en gelijkmatig wordt verdeeld over de pan. Hierdoor wordt het gerecht langzaam gaar. Daarmee komt een gietijzeren tajine het meest in de buurt van keramieken (aardewerken) tajine. Daarnaast zorgt de kegelvormige deksel traditioneel voor de sappigheid. Het is een relatief kleine tajine van 25 cm.

Bij een gietijzeren tajine moet je rekening houden dat de pan ingebrand moet worden. Inbranden van gietijzeren pannen is voor veel mensen een groot nadeel.  Bij deze tajine is dat gelukkig niet nodig! En dat is wat ons betreft één van de grootste voordelen. Tijdens het koken voelt het als een ‘normale’ tajine, het kan op alle warmtebronnen inclusief inductie en gietijzer is ook nog eens erg duurzaam. Net als keramiek kun je hier (bij goed onderhoud) je leven lang mee doen! Van alle soorten tajines, is de gietijzeren versie geschikt voor alle warmtebronnen en het dichts bij de traditionele Marokkaanse tajine. Een aanrader als je op zoek bent naar een tajine die geschikt is voor inductie. 

Pluspunten

Minpunten

Cosy & Trendy gietijzerenTajine 25 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Aluminium kook tajine 28 cm

Eén van de nadelen van een gietijzeren tajine is dat ze vrij zwaar zijn. Bovendien mogen ze niet in de vaatwasser om roestvorming te voorkomen. Dat is wat ons betreft niet zo’n groot probleem, maar het is inderdaad wel wat minder handig. Daarom is een aluminium tajine juist erg handig! Het is licht en stevig en dus gemaakt van aluminium. Er is ook een antiaanbaklaag aanwezig zodat het eten niet snel aan de tajine zal aanbakken. Je kunt deze tajine voor inductie gebruiken omdat het beschikt over een magnetische bodem. Zodra een tajine warm wordt, kun je deze niet meer oppakken zonder ovenhandschoenen. Bij deze tajine wel want hij beschikt over siliconen handgrepen! Ook de deksel beschikt over een siliconen ring zodat je de deksel zonder ovenwanten op kan pakken. 

Je krijgt niet de beste tajine gerechten met een gegoten aluminium pan, maar het is voor veel mensen zeker meer dan voldoende! Bovendien is het van alle materialen het makkelijkst schoon te maken. Deze tajine mag namelijk gewoon in de vaatwasser. Wil je een nieuwe tajine en wil je dus veel gemak? Dan is deze tajine een goede optie!

Pluspunten

Minpunten

Aluminium kook tajine 28 cm met deksel

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€36,99)

4. Marokkaanse Familie Tajine 30 cm

Deze Marokkaanse tajine van 30 cm is natuurlijk een echte eyecatcher in de keuken! Traditioneler dan dit wordt het niet. Deze tajine is geschikt voor alle warmtebronnen behalve op inductie. Het is namelijk een keramiek tajine. De prijs van een tajine als deze is erg schappelijk en wij zien dit als een instapmodel als je het een keer wil proberen. Het beste resultaat kun je voor deze prijs helaas niet verwachten maar dat mag logisch zijn. Wij raden aan om goed de gebruiksaanwijzing te lezen en de tajine rustig op te laten warme op matig vuur. De Tajine is gemaakt van echt aardewerk en kan dus barsten. Inkoken van de tajine is daarom ook wel aan te raden. Heb je dat eenmaal gedaan, dan is de tajine geschikt om te koken! 

Wij raden deze tajine aan als instapmodel voor mensen die graag met keramiek koken. Het vereist wel wat oefenen! Wil je dat liever niet, dan is de aluminium versie op nummer 3 het beste alternatief. 

Pluspunten

Minpunten

Marokkaanse Familie Tajine 30 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€27,95)

5. Le Creuset Tajine 31 cm Kersenrood

Ook de Le Creuset Tajine 31 cm heeft een gietijzeren pan. Daarmee zou je kunnen zeggen dat het ook de beste tajine voor inductie is. Sterker nog; hij is iets beter dan de Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine. Helaas is de prijs ongeveer 4x zo hoog. Aangezien prijs-kwaliteitverhouding ook meetelt, geven wij de voorkeur aan de Cosy & Trendy. De Le Creuset tajine van 31 cm is echter wel de betere kwaliteit en als jij dat het belangrijkste vindt, zit je zeker goed. Alle tajines uit deze lijst kunnen de warmte goed vasthouden. Die van Le Creuset kan dat net even iets beter. Zodra de tajine op temperatuur is, laat deze niet snel zijn warmte los. Een tajine van het merk Le Creuset is altijd verkrijgbaar in meerdere kleuren. Op dit moment Azureblauw, Kersenrood, Oranjerood, Meringue en Ebbenzwart. Dat is wat deze tajine helemaal uniek maakt!

Kijken we naar de beste tajines, dan hoort daar zeker de Le Creuset bij. Een tajine kopen gaat echter niet alleen om de beste maar ook om de prijs. Als bij het kopen van een tajine de prijs minder belangrijk is dan weten we vrijwel zeker dat je bij deze tajine komt. 

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Tajine 31 cm 

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een tajine

Een tajine is een pan die veel gebruikt wordt in de Marokkaanse keuken en bestaat uit twee delen. Een schaal die goed de warmte vasthoudt en een kegelvormig deksel waarin de stoom wordt gevangen en als water neerslaat op het gerecht. Hierdoor wordt het vlees of kip extra mals en geeft het de authentieke smaak. Als we kijken naar andere pannen is het nog het beste te vergelijken met een braadpan. Het is daarom niet zo gek dat we vaak ter vervanging van het aardewerk een gietijzeren pan zien en dat is aan te raden boven een aluminium of rvs tajine. 

Koken in de tajine is anders dan we gewend zijn. Je hebt namelijk veel minder water nodig omdat het water blijft circuleren in de pan. Bij het gebruik van een tajine heb je niet veel warmte nodig en draait het meer om stoven dan om koken. Heb je dat eenmaal door dan ben je klaar om écht je tajine te gebruiken.

 

Kenmerken van een goede tajine

We denken dat we de juiste selectie beste tajines voor je hebben neergezet. Wij hebben gekeken naar verschillende kenmerken die je wellicht ook kan gebruiken in je eigen zoektocht. Dit is wat er in een goede tajine zit:

 •  Traditioneel wordt aardewerk (keramiek) gebruikt voor een tajine, maar tegenwoordig zijn de meeste tajines van gietijzer. Het heeft ongeveer dezelfde eigenschappen met als voordeel dat het niet snel zal breken. 
 • Aardewerk is nooit geschikt voor inductie en gietijzer altijd. Een aluminium tajine is alleen geschikt als er een metalen bodemplaat onder zit. Voor een goede warmteverdeling, moet je altijd een formaat kiezen dat bij je kookzone past. Zeker bij stoven is dat erg belangrijk.
 • De deksel is kegelvormig en dat is noodzakelijk voor een goede vochtcirculatie. De deksel kan heet worden dus het is een pluspunt als er bijvoorbeeld een siliconen ring omheen zit. Dat geldt overigens ook voor de handvatten op de pan zelf.
 • Een tajine is ongeveer 10 cm diep, soms wat meer, soms wat minder. Een tajine van 25 cm is genoeg voor 3 a 4 personen en een tajine van 32 cm is genoeg voor 5 a 6 personen. Kijk altijd goed of het op je kookplaat past.
 • Een geglazuurde binnenkant zorgt ervoor dat het eten niet aanbakt. Aanbakken komt overigens alleen voor in het bakproces, niet in het stoofproces (dus wanneer de deksel erop gaat). Tijdens het bakproces ben je er zelf constant bij dus zal het sowieso niet snel aanbakken.
 • Een goede tajine zal geen reviews hebben dat de keramieke pot breekt tijdens het koken! Is dit wel, dan komt dit vaak omdat men de pot te snel te warm laat worden, of het zegt iets over de kwaliteit…
Tajines te koop op een markt

Voordelen van een tajine

Met een tajine kun je heerlijke Marokkaanse gerechten stoven. De sappigheid van de gerechten vind je alleen terug in een tajine. Daarnaast is de schaal ook geschikt voor het serveren op tafel. Natuurlijk van het gerecht zelf maar ook bij een borrel met andere gerechten.  

 

Nadelen van een tajine

Koken met een tajine vraagt zeker om gewenning. Allereerst zijn de meeste mensen niet gewend met koken in een aardewerk of gietijzeren pan. Daarnaast vraagt het om een speciale techniek van eerst bakken en dan stoven. Je moet even doorhebben! Je leert een tajine beter gebruiken met een tajine kookboek bijvoorbeeld! Er is met zo’n specialistische pan altijd kans dat deze na verloop van tijd in de kast beland. Als je een goed kookboek koopt en je een tijdje gaat verdiepen in deze prachtige keuken, zul je daar je leven lang plezier aan beleven!

Tajine gerecht

Een tajine onderhouden

Hoe je een tajine moet onderhouden hangt sterk af van het materiaal dat wordt gebruikt. Over het algemeen heb je aardewerken, gietijzeren en aluminium tajines. Hieronder vind je een aantal tips:

Aardewerken Tajine:

 1. Inbranden voor gebruik: Voordat je de aardewerken tajine voor de eerste keer gebruikt, week deze dan enkele uren in water. Droog hem daarna grondig af en wrijf de binnenkant in met olijfolie. Verhit de tajine vervolgens langzaam in de oven. dit proces wordt ook wel eens inkoken genoemd.
 2. Blijven herhalen: Om het aardewerk in goede conditie te houden, herhaal je dit inbrandproces af en toe. Het helpt de tajine sterker te maken en voorkomt scheuren.
 3. Handwas: Reinig de aardewerken tajine met de hand en vermijd agressieve reinigingsmiddelen. Gebruik een zachte borstel en warm water om voedselresten te verwijderen.
 4. Niet direct in koud water: Laat de tajine na gebruik afkoelen voordat je hem onderdompelt in koud water. Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen het aardewerk beschadigen.

Gietijzeren Tajine:

 1. Inbranden voor gebruik: Net als bij aardewerk, moet je een gietijzeren tajine inbranden voor het eerste gebruik. Breng een dunne laag olie aan op het oppervlak en verhit het langzaam in de oven.
 2. Vetlaag behouden: Om de anti-aanbaklaag te behouden, gebruik je bij voorkeur oliën met een hoog rookpunt, zoals druivenpitolie of plantaardige olie.
 3. Handwas: Was een gietijzeren tajine met de hand en vermijd afwasmiddelen die de natuurlijke olie kunnen verwijderen. Gebruik een zachte borstel.
 4. Droog grondig af: Droog de tajine grondig af na het wassen om roestvorming te voorkomen.

Aluminium Tajine:

 1. Voorkom krassen: Vermijd het gebruik van metalen voorwerpen om te roeren, om krassen op de aluminium tajine te voorkomen.
 2. Handwas: Was de aluminium tajine met de hand en gebruik een zachte spons om krassen te voorkomen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen. Vaak is de vaatwasser wel mogelijk maar daar houdt de pan meestal niet van.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de levensduur van je tajine verlengen en ervoor zorgen dat deze goed blijft presteren.

 

Een tajine gebruiken

 Als je eenmaal een tajine in huis hebt, kun je onderstaande tips ter harte nemen:

 1. Laat de tajine voorverwarmen: Plaats de tajine nooit op een extreem hete kookplaat als deze koud is. Laat het langzaam opwarmen om barsten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk bij aardewerken tajines.
 2. Marineer je ingrediënten: Laat vlees, gevogelte of groenten marineren voordat je ze in de tajine plaatst. Hierdoor kunnen de smaken dieper doordringen en krijgt je gerecht een intensere smaak.
 3. Laagjes creëren: Leg de ingrediënten in laagjes in de tajine. Begin met de stevige ingrediënten onderaan en voeg de zachtere ingrediënten bovenop toe. Hierdoor kunnen de smaken zich goed vermengen.
 4. Gebruik verse kruiden: Voeg verse kruiden toe aan je tajine voor een heerlijke smaak. Koriander, peterselie, munt en saffraan zijn populaire keuzes.
 5. Vocht toevoegen: Voeg indien nodig wat vloeistof toe aan je tajine om uitdroging te voorkomen. Dit kan bouillon, water, witte wijn of zelfs vruchtensap zijn, afhankelijk van het gerecht dat je maakt.
 6. Citrusvruchten toevoegen: Voeg schijfjes citroen of sinaasappel toe aan je tajine voor een frisse smaak. Dit werkt goed bij gerechten met gevogelte of vis.
 7. Noten en gedroogd fruit: Experimenteer met het toevoegen van noten zoals amandelen of walnoten, en gedroogd fruit zoals abrikozen of dadels. Dit voegt een heerlijke zoete en knapperige textuur toe aan je gerecht.
 8. Langzaam garen: Een tajine is ontworpen voor langzaam koken. Laat je gerecht sudderen op een laag vuur om de smaken volledig te ontwikkelen en vlees lekker mals te maken.
 9. Afronden met verse ingrediënten: Voeg aan het einde van het kookproces verse ingrediënten toe, zoals gehakte kruiden, een scheutje olijfolie, of een snufje gemalen specerijen voor een extra smaakboost.
 10. Serveer met couscous of brood: Tajinegerechten gaan vaak goed samen met couscous of vers brood. Deze bijgerechten absorberen de smakelijke sauzen en maken je maaltijd compleet.

Door deze tips te volgen, kun je de veelzijdigheid van de tajine benutten en heerlijke, smaakvolle gerechten bereiden.

Tajine op tafel

Handige accessoires bij een tajine

 Bij het gebruik van een tajine kunnen enkele handige accessoires je kookervaring verbeteren en het koken gemakkelijker maken. Hier zijn enkele handige accessoires voor bij een tajine:

 1. Hitteverspreider: Plaats een hitteverspreider tussen de tajine en de warmtebron om de warmte gelijkmatig te verdelen. Dit helpt hotspots te voorkomen en het risico op breken van de tajine te verminderen.
 2. Onderzetters: Bescherm je tafel of aanrecht tegen de hete onderkant van de tajine met speciale tajine-onderzetters. Deze zijn vaak gemaakt van kurk of ander hittebestendig materiaal.
 3. Serveerschalen: Mooie serveerschalen voegen een extra laagje elegantie toe aan je gedekte tafel wanneer je je tajinegerechten serveert.
 4. Tajinestandaard: Een tajinestandaard kan handig zijn om je tajine te ondersteunen en te voorkomen dat deze direct op het oppervlak wordt geplaatst.
 5. Specifieke kooklepels: Gebruik houten of siliconen kooklepels om je tajine te roeren en te serveren, vooral als deze geglazuurd is om krassen te voorkomen.
 6. Schenktuit of lepelrust: Als je vaak vloeistoffen in je tajine gebruikt, kan een tajine met een schenktuit handig zijn. Een lepelrust is ook handig om je kookgerei tussen het roeren door op te laten rusten.
 7. Tajine-receptenboek: Een receptenboek speciaal gewijd aan tajinegerechten kan je inspiratie geven voor nieuwe en smakelijke gerechten.
 8. Thermometer: Voor gerechten waarbij de juiste temperatuur cruciaal is, kan een keukenthermometer handig zijn om de gaarheid van vlees en andere ingrediënten te controleren.
 9. Kruidenmolen: Versgemalen kruiden voegen een extra dimensie toe aan je tajinegerechten. Een kruidenmolen kan handig zijn om op het laatste moment smaak toe te voegen.
 10. Aardewerken schaal of tagine basis: Voor sommige gerechten is het handig om extra aardewerken schalen of een tagine basis te hebben om bijvoorbeeld bijgerechten te serveren.

Zorg ervoor dat de accessoires die je kiest compatibel zijn met het type tajine dat je hebt (aardewerk, gietijzer, aluminium, enzovoort) en geniet van het koken en serveren van heerlijke gerechten met je tajine.

 

Conclusie

De Emile Henry Fusain Tajine van 32 cm is de beste tajine. Met hoogwaardig aardewerk garandeert deze tajine langdurig kookplezier. Aardewerk bevordert sappigheid en voorkomt aanbakken, maar is helaas niet geschikt voor inductie. Voor inductiekokers wordt de Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine 25 cm aanbevolen. Deze gietijzeren tajine combineert traditie met inductiegeschiktheid. Andere opties omvatten een aluminium kooktajine en een betaalbare Marokkaanse familietajine. Le Creuset biedt ook een hoogwaardige gietijzeren tajine, zij het tegen een hogere prijs. Het gebruik van aardewerk en gietijzer vereist specifiek onderhoud, terwijl handige accessoires zoals een hitteverspreider, onderzetters en specifieke kooklepels de kookervaring verbeteren. Kortom, met de juiste keuze en zorgvuldig onderhoud kan een tajine een smakelijke aanwinst voor elke keuken zijn.

Veelgestelde vragen over een tajine

Ja, koken met een tajine is gezond. De kegelvormige deksel zorgt ervoor dat de stoom condenseert en terugvalt op het gerecht, waardoor het sappig blijft zonder extra vetten toe te voegen.

Een goede tajine voor inductie is de Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine 25 cm. Het gietijzeren materiaal zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is geschikt voor inductiekookplaten.

De keuze hangt af van de warmtebron. Voor inductie is de Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine geschikt, terwijl de Emile Henry Fusain Tajine ideaal is voor andere warmtebronnen.

Een tajine van ongeveer 25 cm tot 28 cm is geschikt voor 4 personen. Dit formaat biedt voldoende ruimte voor ingrediënten zonder de warmte onnodig te verspreiden.

Let bij het kopen op het materiaal, geschiktheid voor je warmtebron, grootte en het vermogen om warmte gelijkmatig te verdelen voor optimale kookresultaten.

Het voordeel van een tajine deksel is de kegelvorm, waardoor stoom condenseert en terugvalt op het gerecht. Dit bevordert sappigheid en intense smaken.

Nee, een stenen tajine is niet geschikt voor inductie. Voor inductie wordt een tajine van gietijzer of een ander magnetisch materiaal aanbevolen.

Ja, een tajine kan op het gas worden gebruikt. Let op de maximale temperatuur die je tajine aankan en vermijd plotselinge temperatuurschommelingen.

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om een tajine in de vaatwasser te doen. Handwas met een zachte borstel wordt vaak aanbevolen om schade te voorkomen.

Nee, een aardewerk tajine is niet geschikt voor inductie. Aardewerk is niet magnetisch en werkt niet met inductiekookplaten.

Een tajine moet voor gebruik worden voorverwarmd. Laat het langzaam opwarmen om barsten te voorkomen, vooral bij aardewerken tajines.

Ja, sommige tajines, zoals de Cosy & Trendy Gietijzeren Tajine, zijn geschikt voor inductie vanwege het gebruik van gietijzer.

Ja, het inbranden van een aardewerken tajine wordt aanbevolen voor het versterken van het aardewerk en het voorkomen van scheuren tijdens het koken.

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om tajines in de vaatwasser te doen. Handwas wordt meestal aanbevolen om de levensduur van de tajine te verlengen.

Voorkom barsten door de tajine langzaam voor te verwarmen, geleidelijke temperatuurveranderingen te handhaven en de tajine niet leeg op een hete bron te plaatsen.

Tajines zijn ideaal voor stoofgerechten, zoals lamstajine, kip met pruimen en groentestoofschotels, waarbij langzaam garen de smaken verrijkt.

Ja, veel tajines zijn geschikt voor gebruik in de oven. Controleer echter altijd de specificaties van je specifieke tajine.

Het belangrijkste verschil is het materiaal. Aardewerken tajines zijn lichter en bevorderen sappigheid, terwijl metalen tajines zoals gietijzer beter geschikt zijn voor inductie en gelijkmatige warmteverdeling.