Oude pannen blijven gebruiken op inductieplaat?

Overal op het internet lees je dat als je overgaat van gas, keramisch of een andere warmtebron naar inductie, je oude pannen niet meer bruikbaar zijn. Als je ze éénmaal op gas hebt gebruikt, kun je ze niet meer op inductie kunt gebruiken. Is dit echt zo, of is het een hardnekkig fabeltje?

Werken oude pannen op een inductieplaat? Meestal wel!

Inductie koken werkt met een elektromagnetisch veld voor de verwarming van de pan. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte pan direct in de bodem opgewekt. Je pannen moeten daarvoor wel redelijk vlak zijn om het magnetisch veld op te kunnen pikken. Daarnaast moet de pan geschikt zijn voor inductie. Ze moeten magnetiseerbaar metaal bevatten om te werken op inductie. Gelukkig bevatten de meeste pannen dit materiaal. In veel gevallen kun je bij de overstap van gas naar inductie jouw oude pannen dus gewoon blijven gebruiken op een inductiekookplaat. Het is dus een fabeltje dat je altijd nieuwe pannen nodig hebt!

Er zijn ook inductiekookplaten die een speciale instelling hebben. Met deze instelling kun je testen of je huidige pannen nog geschikt zijn.

Inductie adapterplaat kopen

Als jouw oude pannen geen magnetiseerbaar metaal bevatten of een beetje krom zijn, ook dan kun je oude pannen blijven gebruiken op inductie. Je hebt dan wel een hulpmiddel nodig, een inductieadapterplaat. Dit is een soort metalen (ronde) onderzetter die je op de kookzone van de inductieplaat legt. Doordat de plaat magnetiseerbaar metaal bevat kan deze verhit worden door inductie. Een pan die op de inductieplaat staat wordt dus gewoon verwarmt. Je kunt op deze manier dus ook oude pannen die niet geschikt waren voor inductie toen je ze kocht blijven gebruiken. Je favoriete braadpan, kookpan, koekenpan en grillpan hoef je dus niet direct weg te gooien! Een klein nadeel van de plaat is dat een deel van de energie verloren gaat. Om je energierekening te sparen en zorgeloos te koken is het soms beter gewoon nieuwe pannen die hiervoor geschikt zijn.

Lees ook: de beste inductiepannen

De pan is krom, hol of bol

We willen ook nog even stil staan bij pannen die eerder op gas, keramisch, halogeen of een andere directe warmtebron zijn gebruikt. Die pannen blijven gewoon bruikbaar mits ze niet al te veel zijn kromgetrokken. De meeste pannen trekken namelijk bij gebruik op een directe warmtebron een klein beetje krom. Op een inductieplaat kun je vaak die licht kromgetrokken pannen gewoon blijven gebruiken (eventueel met behulp van de inductie plaat). Het magnetiseerbaar veld werkt namelijk maximaal tot 1 cm boven de kookzone. Een lichte kromming of bolling is dus geen groot probleem. Praktisch is dat overigens niet, want de pan zal dan ook iets wiebelen en niet stabiel staan.

Hoe weet ik of mijn pannen geschikt zijn voor inductie

Tenslotte benadrukken we dat niet alle pannen geschikt voor gebruik op inductie. Test dus eerst of je oude pannen geschikt zijn voor inductie of dat je een inductieadapterplaat nodig hebt om ze te blijven gebruiken. Plak een magneetje tegen de bodem van je pan. Blijft het magneetje plakken? Dan zal de pan redelijk werken op inductie. Valt het magneetje eraf? Dan bevat de pan geen magnetiseerbaar metaal en zal hij dus ook niet werken op inductie.

6 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
  1. Mijn oude pannen die ik altijd op gas heb gebruikt waren toch iets bol en werkte niet goed meer op onze nieuwe inductiekookplaat. Dat zal mogelijk afhankelijk zijn van de fabrikant, maar wij hebben voor ons eigen gemak een nieuw pannenset aangeschaft.

    • Haha, bij mij was de nieuwe kookplaat vooral ook een goed excuus om mijn pannen (gedeeltelijk) te vernieuwen. Ik vond de oude pannen stiekem niet mooi genoeg meer voor gebruik in mijn nieuwe keuken 🙂

  2. Als je erg goede pannen hebt, kan het wel. Wij hebben onze Fisslerpannen eerst jaren op gas gebruikt, en toen we inductie kregen, zijn we met dezelfde pannen moeiteloos door gegaan.

  3. Toevoeging: je herkent inductiepannen aan het tekentje met drie aaneengesloten krulletjes. Ook al zal dat op pannen ouder dan 10 jaar geleden nog niet staan / ontbreken

  4. Deze platte gietijzeren plaatjes maken ook keramische tajines geschikt voor inductie!

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo
Shopping cart