De beste braadpan getest: gietijzer of staal kopen?

De beste braadpan getest: gietijzer of staal kopen?

Er zijn veel verschillende braadpannen te koop op het internet. Elke braadpan is niet weer iets anders in vorm, design, materiaalgebruik en kwaliteit. Maar wat is nu eigenlijk de beste braadpan? Om die reden hebben wij een aantal braadpannen gereviewd om te bepalen wat de beste is. Bekijk de testresultaten en onze tips hoe je een goede pan herkent.


De pannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

De beste braadpan

Een goede braadpan verdeelt de warmte gelijkmatig en houdt die warmte ook lang vast. Dit is nodig om de inhoud gelijkmatig te garen bij lagere temperaturen. De beste braadpan vinden wij dan ook een die gemaakt is van gietijzer. Deze geleidt de warmte goed en is ovenbestendig. Geëmailleerde gietijzeren braadpannen zijn bovendien zuurbestendig en makkelijk schoon te maken. Nadelen zijn er ook, ze zijn iets zwaarder in gebruik en je moet er voorzichtiger mee omgaan dan bij plaatstaal het geval is. Die nadelen wegen echter iet op tegen de voordelen. Het is vele malen makkelijker stoven en sudderen in een gietijzeren braadpan dan in eentje van aluminium of rvs. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar de Le Creuset Signature, zowel in kookgemak als in design. Met de geëmailleerde gietijzeren pan van Le Creuset haal je een blikvanger en kwaliteit in huis.

Resultaten van de test

Onze review laat zien dat er tussen de pannen niet zo heel veel verschil zit als je kijkt naar het kookresultaat. De verschillen zijn minimaal. We hebben uit de zes pannen die meededen aan de test echter wel een top 3 kunnen samenstellen. De volgende drie braadpannen die wij het beste vonden koken tijdens de test. Onze top 3 beste braadpannen is:

  1. Le Creuset Signature (geëmailleerd gietijzer)
  2. BK Fortalit(Staal)
  3. Surel (geëmailleerd gietijzer)

Welke pan je koopt lijkt vooral een kwestie van smaak (design, vorm, kleur). Wel is er een duidelijk verschil tussen de gietijzeren varianten en de plaatstalen varianten. De gietijzeren zijn beter voor het lang sudderen van gerechten. Ze branden minder snel aan. Ze zijn alleen wel een behoorlijk stuk duurder dan de BK fortalit braadpan gemaakt van staal. Die heeft mede vanwege de fors lagere prijs een tweede plaats van ons gekregen.

Verschillen tussen braadpannen

Het meest zichtbare verschil tussen de beste braadpannen is het design en het materiaalgebruik. Een aantal bekende merken hebben een traditioneel design, terwijl anderen een modernere vorm hebben. Het meest wordt geëmailleerd gietijzer gebruikt voor de pannen, maar er zijn ook merken die plaatstaal gebruiken voor hun pannen. De dikte van het materiaal is bepalend voor hoe de warmte wordt verdeeld en of de pan niet te snel aanbrandt.

Waar zijn de pannen op beoordeeld?

We hebben elke braadpan op een aantal eigenschappen getest. De eerste test bestond uit de zogenaamde bloemtest. We hebben elke braadpan leeg op middelhoog vuur gezet en een gelijkmatig dun laagje bloem er in gestrooid. In een goede pan kleurt de bloem gelijkmatig. In een slecht geleidende pan zal de bloem alleen op sommige plaatsen verkleuren. Daarna hebben we elke pan gebruik voor het dichtschroeien van een stukje vlees. Daarbij is gelet of het vlees niet blijft plakken en het vet en de olie niet inbranden. Tenslotte is gekeken hoe goed de pan na het bakken schoon te maken was. Bij de tweede test is een kant en klaar (onze excuses daarvoor) blik Belgisch stoofvlees een uur lang op sudderen gezet. Gekeken is welke pan de vloeistof het snelst (en gelijkmatig) opwarmt en of de pan bij sudderen gaat aanbranden.

Let op de warmtebron

De meeste braadpannen zijn geschikt voor verschillende warmtebronnen. Een gietijzeren braadpan is geschikt voor inductie, gas, keramisch en halogeen. Ze kunnen hoge temperaturen verdragen en zijn dan ook vaak geschikt voor gebruik in de oven. Naast de warmtebron is ook het formaat van belang. Bedenken voor hoeveel mensen u van plan bent te koken. Een pan met een diameter van 26-28 (3-5 l) is een prima maat voor een gezin van 4.

Verschil tussen gietijzer en geëmailleerd gietijzer

Gietijzeren pannen hebben de eigenschap dat ze hoge temperaturen kunnen verdragen en de warmte goed vasthouden en verdelen. Ze zijn wel wat zwaarder, maar daardoor ook duurzaam omdat ze bij goed onderhoud jarenlang mee kunnen gaan. Maar gelukkig zijn tegenwoordig de meeste gietijzeren pannen voorzien van een emaille laagje. Dat laagje werkt als een soort anti-aanbaklaag. Geëmailleerd gietijzer heeft dezelfde eigenschappen als een braadpan van gietijzer zonder emaille. Het grootste voordeel hiervan is dat het laagje emaille er voor zorgt dat de bodem glad is, waardoor eten zich minder goed hecht en de pan sneller schoon te maken is. De beste braadpan is dus van geëmailleerd gietijzer gemaakt. Daar heeft u een leven lang plezier van.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft 3 reacties

  1. Ik heb zo’n creuset braadpan, lekker nostalgisch in het donker oranje 🙂 Bij goed onderhoud gaat zo’n pan gerust twintig jaar mee. Als je het zo bekijkt is het ineens geen hele dure investering meer.

  2. Ik heb een creuset braadpan die ik 1x per maand heb gebruikt en daar sprongen stukjes emaille uit. Altijd zorgvuldig mee om gegaan. Standaard reactie bij een klacht: u heeft te heet gekookt??!! Valt mij tegen.

Geef een antwoord

Sluit Menu