Top 5 beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag

De top 5 beste koekenpannen zonder anti-aanbaklaag vinden is niet makkelijk. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de beste pannen die zonder anti-aanbaklaag komen. Hierdoor weet je zeker dat de koekenpan is gemaakt voor in jouw keuken, zonder dat je een hele tijd hoeft te zoeken naar een ideale pan die geen anti-aanbaklaag heeft. 

 

Top 5 beste koekenpannen zonder anti-aanbaklaag

De beste koekenpannen hebben geen anti-aanbaklaag. Wij hebben de pannen op verschillende manieren getest, zodat we ook zeker weten dat de pannen wel van goede kwaliteit zijn. Zo kijken we naar het feit of de pannen geschikt voor alle warmtebronnen zijn, maar we kijken ook naar het feit of ze in de vaatwasser kunnen. Voor het gebruiksgemak van een pan is dit namelijk wel erg makkelijk. 

Daarnaast kijken we naar het materiaal waar de pannen van gemaakt zijn. Hierbij kun je denken aan een keramische pan, maar ook aan een rvs koekenpan. Natuurlijk zijn er ook nog pannen die gemaakt zijn van aluminium. Naast het materiaal, kijken we ook naar het gebruiksgemak. Kun je de pan overal voor gebruiken en liggen de handvatten bijvoorbeeld fijn in de hand. Uiteraard moeten de handvatten ook niet warm worden tijdens het gebruiken van de pan. 

Uiteraard kijken we ook naar de anti-aanbaklaag. Steeds meer mensen willen pannen hebben zonder pfas. Als je een pan koopt zonder anti-aanbaklaag, weet je zeker dat je niet in aanraking komt met deze stoffen. We moeten er wel voor zorgen dat de pannen van goede kwaliteit zijn, daarom wordt elke pan zonder anti-aanbaklaag uitgebreid getest.

1. Sola Green Cooking Koekenpan

De Sola Green Cooking Koekenpan is een koekenpan van 20, 24 of 28 cm groot. Het is de beste keuze als je op zoek bent naar een pan zonder anti-aanbaklaag. Hij is gemaakt van Tri-ply en de pan is zeker geschikt voor inductie. Deze pan is dus gewoon weg geschikt voor elke warmtebron. Dit is ideaal als je op zoek bent naar een pan die bijvoorbeeld voor een kookplaat moet dienen, maar ook voor een inductieplaat. 

Deze pan heeft uiteraard geen anti-aanbaklaag, maar is wel eenvoudig te gebruiken in de oven. Gelukkig is hij wel vaatwasserbestendig, maar we hebben gemerkt dat je hem wel altijd droog moet opbergen. Pannen van greenpan blijven op die manier het langste goed. Op die manier kun je voorkomen dat er eventueel roestvlekken ontstaan. Daarnaast gaat de pan langer mee als je hem gewoon goed schoonhoudt. 

Als je op zoek naar een koekenpan bent, dan is het zeker goed om naar deze pan te kijken. Het is een koekenpan zonder pfas en dus zonder schadelijke stoffen. De pan heeft naar onze ervaring een fijn handvat, maar deze kan wel wat warm worden tijdens het gebruiken van de pan. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

2. WMF Profi Koekenpan

Een andere goede pan zonder anti aanbaklaag is de WMF Profi Koekenpan. Dit is een pan die van roestvrij staal is gemaakt. Het voordeel van deze pan is het feit dat hij te gebruiken is voor elke warmtebron. Het is de beste koop voor iemand die ook wil dat de pannen vaatwasserbestendig zijn, want deze pan kun je prima in de vaatwasser zetten.

Deze pan heeft geen anti-aanbaklaag. De koekenpan gaat zeker een goed idee zijn, want het zijn pannen zonder pfas. Wanneer een pan geen anti-aanbaklaag heeft, kan hij ook geen pfas bevatten. De pfas vrije koekenpan is dus eigenlijk veel beter voor je gezondheid. 

Het is verstandig om te kiezen voor deze pan, omdat hij ook fijn in de hand ligt. De pan is niet al te zwaar, waardoor je hem makkelijk kunt verplaatsen. Wij merken zeker tijdens het testen dat de pan van hoge kwaliteit is. De pan makkelijk gebruiken kan dus zeker. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

3. Koock Amsterdam Skillet Gietijzeren Koekenpan

De Koock Amsterdam Skillet Gietijzeren Koekenpan is een andere zeer goede pan die geen antiaanbaklaag heeft. Deze pannen zijn gemaakt van gietijzer, waardoor je zeker weet dat er geen ptfe en pfas aanwezig zijn in de pan. De koekenpan bevat een natuurlijke anti-aanbaklaag, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je verkeerde stoffen binnen krijgt. 

Daarnaast kan deze pan gebruikt worden op alle warmtebronnen. Uit onze ervaring blijkt deze koekenpan erg handig te zijn om ook in de oven te gebruiken. Hij is 25 of 30 cm groot, waardoor hij erg makkelijk in de oven past. Gietijzeren pannen staan er ook om bekend dat het natuurlijke materialen zijn en daarnaast ook nog eens lang mee gaat. 

Eigenlijk is deze pan dus gerecycled. dit is natuurlijk een groot voordeel voor het milieu. De pan is naar onze expertise wel zwaar, maar dit komt natuurlijk door het feit dat het gietijzer is. De beste koekenpannen zonder Teflon zijn vaak gemaakt van gietijzer.  

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

4. DeBuyer Mineral B Pro stalen Koekenpan

De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan is een ideale pan die een diameter van 20, 24, 28 of 32 cm groot heeft. De koekenpan van deBuyer is afgewerkt met natuurlijk bijenwas, waardoor hij erg veilig is om te gebruiken. De pan is geschikt voor iedere warmtebron en daarnaast kan hij gewoon in de vaatwasser. Dit is ideaal als je een hekel hebt aan met je handen afwassen. 

De pan is gemaakt van rvs en hij is uitermate geschikt voor in de oven. We hebben ervaren dat hoe donkerder de pan is, hoe beter de pan werkt. Dit komt doordat de pan hierdoor een steeds betere anti-aanbaklaag maakt. De pannen met pfas doen dit niet. Deze pan komt zonder teflon anti-aanbaklaag, waardoor hij erg gezond is. 

Deze pan is makkelijk te hanteren, doordat hij minder zwaar is dan gietijzer. Hij is ook beter voor het milieu, omdat je niet te maken hebt met teflon of andere schadelijke stoffen. Uit onze ervaring heeft deze nieuwe koekenpan een fijne handgreep, waardoor je hem snel kunt verplaatsen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

5. Le Creuset Hoge Ronde Skillet

Deze Le Creuset Hoge Ronde Skillet is een Le Creuset koekenpan die zeker aan te raden valt. De koekenpan is gemaakt van gietijzer, waardoor er geen anti-aanbaklaag aanwezig is. Deze coating moet uiteindelijk zelf ontstaan, omdat het een pan is die van gietijzer is gemaakt. Hoe langer je hem gebruikt, hoe beter. 

Uit onze ervaring kun je deze pan snel reinigen en wordt hij op een snelle manier droog. Bij deze pan is het goed om te letten bij het kopen op het gewicht. Rvs pannen zijn veel makkelijker te hanteren dan gietijzer, maar pannen met een natuurlijke anti-aanbaklaag zijn eigenlijk altijd van goed gietijzer gemaakt. 

Deze pan gaat echt heel erg lang mee. Meestal gaan ze een heel leven mee. Deze anti-aanbaklaag is gemaakt van natuurlijke elementen, waardoor we ook zien dat deze pannen erg goed warm blijven. Ze houden de warmte langer vast in verhouding met andere pannen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Tips bij het kopen van een koekenpan zonder anti-aanbaklaag

We hebben zeker enkele tips voor je als je bijvoorbeeld een Demeyer koekenpan wilt gaan kopen. In 2024 zijn er heel wat verschillende tips die je op het internet kunt vinden, maar het kan lastig zijn om de juiste tips te vinden. Daarom hebben we hieronder de ideale tips voor je op een rijtje gezet, zodat je hier niet meer naar hoeft te zoeken:

  • Bekijk altijd goed van welk materiaal de pannen zijn gemaakt. Een Profi koekenpan is gemaakt van aluminium, terwijl de koekenpan van Demeyere gemaakt is van roestvrij staal. Het is goed om na te gaan welk materiaal jouw voorkeur heeft
  • Het is goed om te kijken of de koekenpan geschikt is voor verschillende warmtebronnen. Op die manier weet je zeker dat je hem kunt gebruiken. Zo kun je zien of een pan inclusief inductie komt of alleen voor gas gebruikt kan worden
  • Pannen met anti-aanbaklaag bevatten vaak schadelijke stoffen. Kijk daarom altijd goed in de beschrijving na of er echt geen anti-aanbaklaag aanwezig is 
  • Het kan zijn dat je een bepaald merk een voorkeur geeft. Een merk dat bekend staat om bijvoorbeeld de sterke pannen of om de koekenpan met Teflon die wel veilig zijn. Zoek altijd uit of het waar is wat ze zeggen. Sommige bedrijven claimen namelijk bepaalde dingen die niet waar zijn
  • Bekijk altijd voor jezelf hoe groot de pan precies moet zijn. De ene persoon heeft liever een Conical deluxe koekenpan 28 cm, terwijl een ander gezin makkelijk weg komt met een 24 cm koekenpan

Het is altijd goed om op zoek te gaan naar de beste pan die jij nodig hebt. Door onze tips te gebruiken, kun je makkelijker een pan vinden die daadwerkelijk in jouw straatje past. Zo weet je zeker dat je een hele tijd vooruit kan met de pannen die je gekocht hebt. 

 

Een koekenpan zonder antiaanbaklaag onderhouden in 2024

Een koekenpan zonder antiaanbaklaag moet je wel op een goede manier onderhouden. Een bk Conical deluxe koekenpan 28 cm kun je niet hetzelfde behandelen als een normale pan. Dit komt door het feit dat pannen zonder anti-aanbaklaag vaak wat meer zorg nodig heeft. Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om een koekenpan goed te onderhouden:

  1. Maak de koekenpan goed schoon met bijvoorbeeld azijn of soda met een bodem water. Doe dit met een zachte borstel, zodat je de pan niet kunt beschadigen
  2. Schrob niet te hard, maar zorg ervoor dat je de resten wel zo goed mogelijk los krijgt. 
  3. Wil alles toch niet schoon worden? Breng het water met het sopje even aan de kook. Doe dit ongeveer 10 minuten
  4. Zodra je dit gedaan hebt, kun je de pan weer opnieuw proberen schoon te maken. Meestal lost dit de meeste resten op

Het is aan te raden om de pannen na het gebruik altijd goed schoon te maken en ook goed te drogen. Zo kun je voorkomen dat de pannen eventueel gaan roesten. Sommige pannen kun je af en toe het beste even invetten met een natuurlijke olie, zodat ze goed blijven. 

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

Veelgestelde vragen over koekenpannen zonder anti-aanbaklaag

De voordelen van een koekenpan die geen anti-aanbaklaag heeft zijn dat je zelf bij sommige pannen vaak een natuurlijke antiaanbaklaag kunt maken. Daarnaast zijn de pannen die voorzien van een anti-aanbaklaag vaak slechter voor je gezondheid, omdat er allerlei stoffen vrijkomen die niet gezond zijn. Zonder anti-aanbaklaag koken is dus gezonder.

Er kunnen ook enkele nadelen aan het gebruik van een pro koekenpan zitten die geen anti-aanbaklaag heeft. Dit komt door het feit dat het soms heel lang duurt voordat er een natuurlijke coating ontstaat. Daarnaast kan het zo zijn dat producten in de pan blijven plakken, omdat er geen laag aanwezig is die dit eventueel tegen kan houden.

De beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag is de Sola Green Cooking Koekenpan. Deze pan heeft eigenlijk alleen maar voordelen en geen echte nadelen die wij hebben kunnen ontdekken.

Rvs, staal of gietijzer zijn alle drie vrij verschillende materialen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het beste is om te kijken naar welk materiaal je zelf fijn vindt. Zo wordt gietijzer vooral gezien als een vrij zwaar materiaal. Ben je juist op zoek naar licht materiaal? Dan kun je beter voor rvs of staal gaan.
Verder wordt gietijzer wel gezien als het beste materiaal voor een gezonde pan. Dit komt door het feit dat het opwarmen van een pan van rvs of staal een stuk langer duurt dan met gietijzer. Gietijzer is een goede warmtegeleider. Met gietijzer zit je in de meeste gevallen wel goed.

Het is meestal wel aan te raden om de koekenpan zonder anti-aanbaklaag in te branden. Op die manier ontstaat er een coating, zodat je op een fijne manier je eten kan gaan bakken. Wanneer je dit niet doet, ontstaat er ook geen natuurlijke anti-aanbaklaag. Dit is zonde, want daarvoor kies je dit soort pannen.

Alle vijf de pannen die wij behandeld hebben, zijn te gebruiken op een inductieplaat. Niet alle koekenpannen zonder anti-aanbaklaag kunnen dit. Het is dus goed om dit altijd even na te lezen.

Een koekenpan die geen anti-aanbaklaag heeft, wordt inderdaad gezien als gezonder. Zo komen er minder schadelijke stoffen vrij dan wanneer je wel met deze laag aan het bakken gaat.

In principe kun je alle soorten olie gebruiken die je zelf graag wilt. Zo kan boter ook prima gebruikt worden in deze pannen. Het ligt eraan wat je zelf graag wilt.