Beste Braadpan Inductie. Onze top 5 in 2024

Niet boven een heerlijk stoofgerecht in de wintermaanden! En om een gerecht te laten stoven is een braadpan de beste optie om in je keuken te hebben. Of wat dacht je van een heerlijke erwtensoep of pompoensoep? Een grote braadpan is dan jouw vriend! We kennen allemaal de Le Creuset Braadpannen maar zijn ze wel goed en welke alternatieven heb je? Hier vind je de beste braadpannen van 2024 en vertellen we alles wat je moet weten over een braadpan op inductie.

 

Beste braadpan inductie van 2024

Laten we meteen met de deur in huis vallen. De beste braadpan inductie is de Onyx Cookware Hybride Braadpan. Dat komt omdat deze pan erg veelzijdig is én ook gebruikt kan worden voor andere kooktechnieken. Hiermee is het een échte alleskunner. Zelfs het bakoppervlakte is multifunctioneel. Het bevat een goede anti-aanbaklaag zodat eten niet snel zal aanbakken. Daarnaast is er rvs materiaal in verwerkt, zodat je metalen keukengereedschap kan gebruiken en het vlees erg goed dichtschroeit. Een heerlijke stoofmaaltijd begint immers met een goede goudbruine korst op het vlees en dat is dus met deze pan snel gelukt. De braadpan is gemaakt van rvs en dus erg licht in vergelijking met de traditionele braadpannen. 

Beste braadpan inductie overzicht

Als je op zoek bent naar de beste braadpan, kun je de onderstaande lijst gebruiken om jouw ideale braadpan te kiezen. We hebben overwogen om een top 10 braadpannen samen te stellen, maar we kwamen er al snel achter dat veel braadpannen qua kwaliteit en functionaliteit sterk op elkaar lijken. Vooral de pannen van gietijzer. We hebben ons daarom beperkt tot deze top 5 beste braadpannen, waarmee je meer dan genoeg keuze hebt! Een top 10 beste braadpannen was simpelweg niet nodig.

1. Onyx Cookware Hybride Braadpan

We hebben zojuist al de multifunctionaliteit aangestipt van de Onyx Cookware Hybride Braadpan. Het is namelijk ook goed om gewoon vlees te bakken, groenten te koken of gewoon een eitje te bakken zelfs. Vooral dat laatste is erg lastig in een traditionele braadpan. Hij is vrij licht en dat maakt hem vrij handzaam maar daardoor houdt deze braadpan de warmte minder goed vast (elk voordeel heeft een nadeel). Aan de andere kant; deze braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen en uiteraard ook de oven. 

Daarnaast is de prijs van deze braadpan erg acceptabel en is het niet bepaald een kleine braadpan met 32 cm. De onderkant is glad, dus je inductiekookplaat zal niet snel beschadigen. Iets dat regelmatig voorkomt bij een braadpan kopen gemaakt van gietijzer. Echt een pan geschikt voor inductie koken dus!

Pluspunten

Minpunten

Onyx Cookware Hybride Braadpan Inductie

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. MOA Gietijzeren Braadpan

De MOA Gietijzeren Braadpan vinden wij de beste gietijzeren braadpan. Niet omdat zijn prestaties de beste zijn maar omdat deze het meeste biedt voor de prijs en de kwaliteit gewoon goed is. Voor velen wordt hier het beste materiaal toegepast, namelijk geëmailleerd gietijzer. Dat betekent dat er een natuurlijk antiaanbaklaagje op zit waardoor de MOA braadpan gemakkelijker in gebruik is. De deksel is vergelijkbaar met bijvoorbeeld STAUB (een echt premium merk). Er zitten zogeheten picots puntjes op, waardoor het vocht beter wordt verdeeld over de pan. Vooral handig bij stoofmaaltijden! De handvatten zijn goed en er is ruimte genoeg voor ovenwanten. 

Deze braadpan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer en daarom vrij zwaar. Hierdoor wordt de warmte wel goed vastgehouden en is het ideaal om gerechten lang op te zetten (op lage temperaturen). Het is niet zo’n veelzijdige pan als de Onyx Cookware maar als je daar niet naar op zoek bent dan is dit het beste materiaal voor een braadpan met een zeer acceptabele prijs!

Pluspunten

Minpunten

MOA Gietijzeren Braadpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€46,99)

3. Le Creuset Faitout Gietijzeren Braadpan Kersenrood 

Als veel mensen denken aan de gietijzeren braadpan voor inductie dan komt al snel de Le Creuset Faitout braadpan naar voren. En dat vinden wij zeker terecht! Dit is de juiste braadpan van geëmailleerd gietijzer als de MOA braadpan nog niet goed genoeg is. Je betaalt dan een hoger prijskaartje maar de braadpan is perfect als je graag extreem lang met je spullen wil doen. Deze braadpan gaat een leven lang mee. De deksel is gemaakt van geëmailleerd staal waardoor de pan iets lichter is dan gebruikelijk en ook iets minder prijzig is dan de serie met een gietijzeren deksel (Le Creuset Signature Braadpan). 

Van alle verschillende braadpannen die wij hebben getest is dit de beste geëmailleerde gietijzeren braadpan. Deze braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Van lekker opvallende kleuren tot ingetogen en traditionele rode en zwarte kleuren. En natuurlijk is deze braadpan zeer geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen.

Op zoek naar de beste braadpan? En ben je bereid om daarvoor extra te betalen? Dan is deze braadpan van Le Creuset een zeer goede keuze!

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Faitout Braadpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€148,00)

4. BK Fortalit Braadpan Inductie

Een braadpan is een braadpan toch? Nou, de BK Fortalit Braadpan Inductie bewijst het tegendeel. Het behoort tot de soort stalen geëmailleerde braadpannen en is daarmee ligt en toch erg duurzaam. Dit is de type pan die in elke oud-Hollandse keuken aanwezig is. Door het gebruik van staal in plaats van gietijzer, warmt het sneller op dan gietijzer en koelt ook weer sneller af. En wist je dat met dit materiaal de pan ook in de oven kan? Het is daarom van oudsher de best verkochte braadpannen. En dat deze braadpan geschikt is voor inductie is uiteraard logisch vanwege het gebruik van staal. 

Alhoewel een emaillen laag kan slijten, is het niet beter of slechter dan een gietijzeren geëmailleerde laag en heeft daarom dezelfde duurzaamheid. Wij raden deze braadpan van BK voor inductie vooral aan bij mensen die graag iets lichts willen en de Onyx Cookware te duur vinden.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Sola Fair Cooking Braadpan

Dat de meeste braadpannen gemaakt zijn van gietijzer of staal, wisten we al. Toch willen we deze Sola Fair Cooking Braadpan in het zonnetje zetten. Het is namelijk een gegoten aluminium braadpan. Een gietijzeren braadpan is geschikt voor soepen en stoven omdat het lang de warmte vast kan houden en die warmte goed verdeeld over de pan. Juist dat kan ook een gegoten aluminium braadpan! Het voordeel; aluminium is een stuk lichter. Bovendien; deze braadpan is een echte alleskunner. Je kunt deze net als de Onyx Cookware ook goed gebruiken voor bakken en koken. Bovendien is dit een braadpan met deksel van glas en dat is erg handig om het eten in de gaten te houden. Zeker met stoofgerechten, wil je het proces niet verstoren door telkens de deksel te lichten.

Door de rubberen handvatten kun je deze braadpan met de hand oppakken. Erg handig en een functie die veel andere pannen niet hebben. Deze alleskunner kan natuurlijk op alle warmtebronnen inclusief inductie. Het gebruik van de rubberen handvatten heeft wel een nadeel. Deze braadpan kan niet in de oven. Wij maken zelf niet vaak gebruik van deze mogelijkheid maar er zijn voldoende mensen die dan toch even verder kijken. Wij raden deze braadpan vooral aan als je meer wil dan alleen braden en stoven en gemak zoekt in rubberen handvatten en lichte pannen voor inductie. 

Pluspunten

Minpunten

Sola Fair Cooking Braadpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een inductie braadpan

Een braadpan is van oudsher een gietijzeren of stalen (geëmailleerde) pan met deksel. Tegenwoordig heb je echter ook veel andere materialen die erg geschikt zijn. Je hebt een braadpan niet alleen om te braden en te stoven, maar je kunt er ook goed in bakken en koken. Zelfs brood bakken is erg populair in een goedkope gietijzeren braadpan! 

 

Kenmerken van een goede braadpan inductie

Braadpannen die uitstekend kunnen stoven en braden is natuurlijk een vereiste. Maar wat zijn nou kenmerken van een goede braadpan? Wij hebben ze op een rijtje gezet:

 • Lang warmte vasthouden. Stoven doe je op lage temperaturen en erg lang. Wel zo fijn dat je dan een braadpan hebt die de warmte lang vasthoudt!
 • Koken op inductie. Vrijwel alle braadpannen zijn geschikt voor inductie. Zeker op het gebied van gietijzeren braadpannen! 
 • Goede warmteverdeling. Je moet een stoofmaaltijd soms wel uren met rust laten. Dan is het wel zo fijn dat het gelijkmatig gaar wordt!
 • Handvatten. Het klinkt zo simpel maar toch zien we het vaak; de handvatten zijn niet groot genoeg zodat je ovenwanten erdoorheen kunnen. Een goede grip is erg belangrijk als je een volle pan stoofvlees uit de oven wilt halen.

 

Voordelen van een inductie braadpan

Ook in een normale pan kun je het beste stoofgerecht maken! Toch heeft een braadpan in onze ogen toch een paar voordelen ten opzichte van een normale kookpan.

 1. Warmtebehoud: Braadpannen zijn vaak dikker en zwaarder, waardoor ze de warmte beter vasthouden. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maakt het mogelijk om op lagere temperaturen te koken, wat handig is voor langzaam garen en sudderen.
 2. Geschikt voor langzaam garen: Door de goede warmte behoudende eigenschappen zijn braadpannen ideaal voor langzaam garen van stoofpotten, stoofschotels en andere gerechten. Hierdoor kunnen smaken zich beter ontwikkelen en wordt vlees vaak malser.
 3. Ovenbestendigheid: Veel braadpannen zijn geschikt voor gebruik in de oven. Dit maakt het mogelijk om gerechten eerst op het fornuis aan te braden en ze vervolgens in dezelfde pan in de oven te plaatsen. Dit is handig voor gerechten die een knapperige bovenlaag nodig hebben.
 4. Veelzijdigheid: Braadpannen kunnen voor verschillende kooktechnieken worden gebruikt, waaronder braden, stoven, bakken en zelfs frituren. Hun veelzijdigheid maakt ze geschikt voor een breed scala aan gerechten.
 5. Groot kookoppervlak: Braadpannen hebben vaak een ruim kookoppervlak, waardoor ze ideaal zijn voor het bereiden van grotere hoeveelheden voedsel. Dit is handig bij het koken voor grotere gezelschappen of voor het maken van voorraad.
 6. Afdichting van smaken: Het goed sluitende deksel van een braadpan zorgt ervoor dat de smaken en sappen binnenin behouden blijven. Dit draagt bij aan sappig en smaakvol bereid voedsel.
 7. Duurzaamheid: Braadpannen zijn vaak gemaakt van duurzame materialen, zoals gietijzer of roestvrij staal, waardoor ze lang meegaan en bestand zijn tegen slijtage.
Beste Braadpan

Tips voor het kopen van een braadpan inductie

Bij het kopen van een braadpan voor inductie zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn 5 tips:

 1. Materiaalcompatibiliteit: Zorg ervoor dat de braadpan geschikt is voor inductiekoken door te controleren of het materiaal magnetisch is. Materialen zoals gietijzer en bepaalde soorten roestvrij staal zijn geschikt voor inductiekookplaten. Vermijd pannen met een bodem die niet magnetisch is.
 2. Grootte van de pan: Overweeg de grootte van de pan in relatie tot de grootte van de inductiekookzone. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is om aan je behoeften te voldoen, maar niet te groot voor de kookzone, omdat dit de efficiëntie van inductieverwarming kan verminderen.
 3. Materiaal van de handvatten: Controleer of de handvatten hittebestendig zijn, aangezien je de pan mogelijk van het fornuis naar de oven moet verplaatsen. Siliconen of ander hittebestendig materiaal is handig om brandwonden te voorkomen.
 4. Onderhoud en reiniging: Overweeg het onderhoudsgemak van de pan. Sommige braadpannen hebben een geëmailleerde binnenkant, wat de reiniging vergemakkelijkt. Controleer ook of de pan vaatwasmachinebestendig is, maar het is vaak beter om de pan met de hand te wassen om de kwaliteit te behouden.
 5. Kwaliteit en merk: Investeer in een kwaliteitsmerk, aangezien dit vaak garant staat voor duurzaamheid en betere prestaties. Gerenommeerde merken bieden vaak garanties en hebben een goede reputatie op het gebied van keukenproducten.

Bij het kopen van een inductiebraadpan is het belangrijk om de specificaties van de pan te lezen en ervoor te zorgen dat deze compatibel is met je inductiekookplaat.

 

Tips voor onderhoud van een inductie braadpan

Als jij de beste braadpan eenmaal hebt gekocht, wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk kunnen genieten van welke braadpan dan ook. Goed onderhoud is de basis en erg belangrijk! Hier vind je de 3 belangrijkste tips:

 1. Direct schoonmaken: Maak de pan direct na gebruik schoon. Laat geen voedselresten of vetten op de pan achter, omdat deze kunnen aankoeken en moeilijker te verwijderen zijn als ze opdrogen. Gebruik een zachte spons, warm water en mild afwasmiddel om de pan voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schuurmiddelen, omdat deze het oppervlak van de pan kunnen beschadigen.
 2. Onderkant schoonmaken: Vergeet niet om ook de onderkant van de inductie braadpan regelmatig schoon te maken. Vet- en voedselresten kunnen zich ophopen op de bodem van de pan en dit kan de efficiëntie van inductieverwarming verminderen. Reinig de onderkant met een vochtige doek of spons om eventuele residuen te verwijderen. Controleer ook de contactpunten op de bodem om ervoor te zorgen dat ze schoon zijn, aangezien vuil hier de warmteoverdracht kan belemmeren. Je voorkomt hiermee ook de kans op krassen op de inductieplaat!
 3. Materiaal: Let bij het schoonmaken op het materiaal van de inductie braadpan. Sommige pannen hebben een geëmailleerde binnenkant, terwijl andere mogelijk gemaakt zijn van roestvrij staal of gietijzer. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor specifieke reinigingsinstructies. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen die het oppervlak kunnen beschadigen. Als de pan vaatwasmachinebestendig is, controleer dan of deze veilig in de vaatwasser kan worden geplaatst. Handwas is overigens altijd beter!
Koekenpan afwassen

Handige producten bij een braadpan inductie

Bij het gebruik van een inductie braadpan zijn er enkele handige producten die je kookervaring kunnen verbeteren en het onderhoud van je pannen gemakkelijker kunnen maken. Hier zijn enkele van deze nuttige producten:

 1. Inductie matje: Een inductie matje is een handig accessoire om je inductie braadpan op te plaatsen. Deze matten bieden niet alleen bescherming aan het oppervlak van je kookplaat, maar helpen ook bij het verminderen van geluid en kunnen de efficiëntie van de inductieverwarming verbeteren door een extra isolatielaag te creëren.
 2. Siliconen spatel: Bij het werken met een braadpan is een siliconen spatel een handig gereedschap. Siliconen spatels zijn hittebestendig en beschadigen de anti-aanbaklaag van je braadpan niet. Ze zijn ook flexibel, wat handig is bij het omscheppen van voedsel en het bereiken van hoeken en randen van de pan.
 3. Ovenwanten: Aangezien braadpannen vaak van materialen zoals gietijzer zijn gemaakt en ovenbestendig zijn, zijn ovenwanten essentieel. Deze beschermen je handen tegen de hete handvatten en zorgen ervoor dat je de pan veilig van het fornuis naar de oven kunt verplaatsen. Kies voor hittebestendige ovenwanten die comfortabel zijn om te dragen.
 4. Dekselstandaard: Een dekselstandaard is handig wanneer je tijdelijk het deksel van de braadpan wilt plaatsen. Hiermee voorkom je dat het deksel je werkblad of fornuis vies maakt en houd je het binnen handbereik terwijl je aan het koken bent.
 5. Onderzetters of trivets: Onderzetters of trivets zijn handig om je hete braadpan op te plaatsen wanneer deze van het fornuis komt. Hiermee bescherm je niet alleen je werkblad tegen hitte, maar voorkom je ook dat de pan wegglijdt.

Door gebruik te maken van deze handige producten kun je niet alleen je inductie braadpan optimaal benutten, maar ook het kookproces gemakkelijker en veiliger maken. Het zorgt voor een georganiseerde en efficiënte keukenomgeving, terwijl het de levensduur van je kookgerei bevordert.

 

Conclusie

Een goede braadpan voor inductie is essentieel voor het bereiden van heerlijke stoofgerechten en andere smaakvolle maaltijden. In ons overzicht van de beste braadpannen van 2024 wordt de Onyx Cookware Hybride Braadpan benoemd als de absolute topper. Deze veelzijdige pan excelleert niet alleen in stoven en braden, maar is ook geschikt voor diverse kooktechnieken. Met een multifunctioneel bakoppervlak, goede anti-aanbaklaag en lichtgewicht roestvrijstalen constructie biedt het de ideale combinatie van functionaliteit en handzaamheid.

Voor liefhebbers van gietijzeren braadpannen wordt de MOA Gietijzeren Braadpan aanbevolen. Deze pan biedt uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is gemaakt van geëmailleerd gietijzer, waardoor hij gemakkelijk in gebruik is. Le Creuset Faitout Gietijzeren Braadpan wordt ook genoemd als een premium keuze voor wie bereid is te investeren in duurzaamheid en kwaliteit.

Tot slot, bij het kopen van een braadpan voor inductie is het belangrijk om rekening te houden met materiaalcompatibiliteit, grootte, hittebestendige handvatten en merkkwaliteit. Het gebruik van handige accessoires zoals inductie matjes, siliconen spatels en ovenwanten kan het kookproces verbeteren en het onderhoud vergemakkelijken. Met deze tips en handige producten kun je optimaal genieten van je inductie braadpan en een georganiseerde en efficiënte keukenomgeving creëren.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante braadpannen bekijken? Lees dan verder op de beste braadpan

Veelgestelde vragen over inductie braadpannen

De Onyx Cookware Hybrid braadpan is onze favoriet omdat deze erg veelzijdig is en voor meer doeleinden gebruikt kan worden. Daarnaast is deze braadpan erg licht en gaat ie erg lang mee.

Het bepalen van het beste merk braadpan is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en budget. Enkele gerenommeerde merken zijn Le Creuset, Onyx Cookware, MOA, BK, en Sola. Lees beoordelingen en overweeg de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn, zoals materiaal, grootte en veelzijdigheid.

Pannen gemaakt van magnetiseerbaar materiaal, zoals gietijzer en bepaalde soorten roestvrij staal, zijn het meest geschikt voor inductiekoken. Let bij het kopen van een inductie braadpan op de specificaties om te zorgen dat de pan compatibel is met inductie.

De keuze tussen emaille en gietijzer hangt af van de persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik. Emaille is eenvoudiger schoon te maken, terwijl gietijzer de warmte goed vasthoudt. Beide materialen hebben hun eigen voordelen, en het hangt af van de gewenste kookervaring.

Olijfolie heeft een lager rookpunt in vergelijking met andere oliën. Bij hoge temperaturen kan olijfolie gaan roken en een bittere smaak achterlaten. Voor het inbranden van een gietijzeren pan wordt vaak olie met een hoger rookpunt, zoals plantaardige olie, aanbevolen.

Ja, koken in een gietijzeren pan kan gezond zijn. Gietijzeren pannen kunnen ijzer aan het voedsel afgeven, wat een positieve bijdrage kan leveren aan de dagelijkse ijzerinname. Het is echter belangrijk om de pan goed te onderhouden en te voorkomen dat voedsel aanbrandt.

Zure voedingsmiddelen, zoals tomaten en citrusvruchten, kunnen de geëmailleerde laag van een gietijzeren pan beschadigen. Vermijd ook het koken van vis in een gietijzeren pan, omdat de geur kan blijven hangen. Daarnaast moeten pannen met houten handvatten niet in de oven worden geplaatst.

Ja, veel gietijzeren pannen zijn geschikt voor inductiekoken. Zorg ervoor dat de bodem van de pan magnetisch is, wat essentieel is voor inductie. Controleer de specificaties van de pan voordat je deze op een inductiekookplaat gebruikt.

Over het algemeen wordt aanbevolen om een nieuwe pan 2 tot 3 keer in te branden voor het beste resultaat. Daarna kan periodiek opnieuw inbranden nodig zijn, afhankelijk van het gebruik. Het inbranden van een gietijzeren pan is nodig bij aanschaf en wanneer de anti-aanbaklaag begint te vervagen.

Inductie matjes bieden bescherming aan het oppervlak van de inductiekookplaat en verminderen geluid. Ze kunnen ook de efficiëntie van inductieverwarming verbeteren door een extra isolatielaag te creëren. 

Zeker met zware gietijzeren braadpannen met een vrij grove onderkant, kan een inductiematje beschermen tegen beschadiging.

Pannen gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, gietijzer of geanodiseerd aluminium hebben minder kans om krom te trekken op inductie. Kies voor pannen met een dikke, gelijkmatige bodem voor optimale prestaties en duurzaamheid op inductiekookplaten. Wat ook helpt is om de pan rustig op te warmen.