Beste grillpan inductie. Onze top 5 in 2024

Er gaat niets boven het grillen van eten! Een grill brengt een speciale smaak aan het eten dat je niet in een normale koekenpan zou krijgen. Het is daarom zeker een goede aanvulling in je keuken arsenaal. Grillen kan natuurlijk uitstekend in een gietijzeren grillpan, maar er zijn ook genoeg andere opties met een antiaanbaklaag bijvoorbeeld. We bespreken op deze pagina onze top 5 voor mooie grillstrepen in samenwerking met een inductie kookplaat. 

Tip: wij hebben een aparte pagina voor de beste grillpan en de beste grillplaat.

Beste grillpan inductie van 2024

De beste grillpan voor inductie is de Skottsberg Gietijzeren Grillpan. Het is een mooie grillpan gemaakt van gietijzer en de handgreep is vervaardigd uit roestvrij staal. Daarom is deze iets lichter dan een volledig gietijzeren pan en dat is zeer welkom! Het is geschikt voor alle warmtebronnen dus je kan het ook even gebruiken boven de BBQ (handig als je bijvoorbeeld vis even wil grillen zonder de BBQ grill te bewerken). 

Omdat de Skottsberg grillpan gemaakt is van gietijzer, zijn de grillruggen hoog genoeg. Als dat niet zou zijn, dan kan het vet en vocht niet goed afdrijven waardoor het voedsel eerder gekookt dan gegrild wordt. De grillstrepen verschijnen gelijkmatig op het voedsel en de prestaties zijn vergelijkbaar met een traditionele grillplaat. Daarnaast zit er een handige inkeping in de rand zodat het vet en vocht goed afgedreven kan worden. 

Wij raden deze grillpan voor inductie aan voor mensen die op zoek zijn naar die perfecte grillstreep en het waarderen dat de grillpan iets lichter is dan de concurrentie.

Beste grillpan inductie overzicht

1. Skottsberg Gietijzeren grillpan 24 cm

Skottsberg Gietijzeren Grillpan

2. Navaris Gietijzeren Grillpan 28 cm

Navaris gietijzeren grillpan 28 cm

3. Staub Gietijzeren Grillpan

Staub Gietijzeren Grillpan

4. WMF Durado Keramische Grillpan 28 cm

WMF Durado Keramische Grillpan

5. ISENVI Murray keramische grillpan 26 cm

ISENVI Murray keramische grillpan 26 CM

Goedkoopste bij:

bol.com (€39,95)

Beste grillpannen voor inductie beschreven

Hieronder vind je alle grillpannen met een toelichting van de specificaties en waarom wij denken dat het een goede keuze is (en in wat voor situaties). De meeste grillpannen hebben een afmeting van 24 tot 28 cm en zijn vierkant. Van sommige grillpannen kun je ook meerdere maten vinden. Klik daarvoor op de prijs en je ziet dan direct de verschillende keuzes indien van toepassing.

Alle pannen zijn vrij van PFAS.

1. Skottsberg Gietijzeren grillpan 24 cm

Als je een grillpan voor inductie kopen wil, is de Skottsberg zoals gezegd een goede keuze. De grillruggen zijn hoog genoeg voor uitstekende grillstrepen en door het gebruik van gietijzer krijg je de echte authenticiteit. Als een grillpan gietijzer bevat, wordt de warmte lang en goed vastgehouden en dat is in het voordeel bij hoge temperaturen. Bovendien, elke grillpan is geschikt voor inductie als deze grillpan is gemaakt van gietijzer.

Deze grillpan gaat helaas niet in de vaatwasser en moet je met de hand schoon maken. Het is wel gemakkelijk schoon te maken door even een sopje in de grillpan te gieten en deze even te koken op de kookplaat. Een gietijzeren grillpan mag overigens nooit in de vaatwasser (ook de anderen dus niet). Voor ons mag dat de pret niet drukken. Deze Skottsberg grillpan is de beste grillpan om zijn goede grillresultaten en relatief licht gewicht. De prijs vinden wij acceptabel. 

Pluspunten

Minpunten

Skottsberg Gietijzeren Grillpan met vlees

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Navaris Gietijzeren Grillpan 28 cm

Wij kennen het merk Navaris goed vanwege de uitstekende geëmailleerde braadpannen. Een testronde met de Navaris Gietijzeren Grillpan mag daarom niet ontbreken! Wat ons direct opviel is de mooie diepgroene gepolijste kleur. Daarmee lijkt ie heel erg op de (veel duurdere) Le Creuset grillpan! Deze krijg je voor een veel zachtere prijs en dat is ook wat ons aantrekt. Het is een goede grillpan met goede grillresultaten voor een zeer schappelijke prijs. Het is onze budget topper als je een gietijzeren grillpan voor inductie wil. De grillruggen zitten verder van elkaar verwijderd dan de Skottsberg waardoor je meer een BBQ effect krijgt. Het grillen van vlees gaat dus uitstekend! 

De grillpan is geschikt voor alle warmtebronnen waaronder inductie en de oven. De bodem van de pan heeft een goede warmtegeleiding en is dus een uitstekende keuze voor vlees en kipgerechten. Door (o.a.) het gebruik van een gietijzeren handvat, is de grillpan 0,65 kilogram zwaarder dan de Skottsberg (1,85 kg vs 2,5 kg). Dat nemen wij graag op de koop toe als we kijken naar het prijsverschil. Als je op zoek naar de beste grillpan voor inductie bent tegen een zeer zachte prijs, is dit een zeer goede keuze. 

Pluspunten

Minpunten

Navaris gietijzeren grillpan 28 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Staub Gietijzeren Grillpan

Inductie grillpannen zijn vaak vierkant, waarbij alle zijden even lang zijn. Er zijn echter genoeg inductiekookplaten die een langwerpige kookzone hebben. Dan zou je dus ook een lange rechthoekige grillpan kunnen gebruiken! Je hebt dan meer ruimte om bijvoorbeeld alles in 1x te grillen. Deze grillpan van Staub is gemaakt van gietijzer en heeft een afmeting van 34 cm bij 21 cm. Het is hiermee eerder de afmeting van een grillplaat dan een grillpan. Je kunt deze topper van Staub ook kopen in 24 x 24 cm. Opbergen is erg gemakkelijk. Het handvat kun je namelijk inklappen (maar ligt vervolgens niet vlak in de pan maar een beetje aflopend). 

Staub is samen met Le Creuset de grootste merken in de gietijzeren braadpannen en Staub kan dus ook een mooie grillplaat op de markt brengen. De grillruggen zijn vrij hoog (wat goed is) en de bodem van de grillplaat heeft een goede warmtegeleiding. Het materiaal van de grillplaat is van gietijzer maar het handvat is lekker licht en gemaakt van roestvrij staal en een siliconen rubber. De grillplaat mag ook in de oven op een hoge temperatuur van 200 °C. Het is een goede grillplaat voor inductie en speciaal ontworpen voor de langwerpige kookzones op een inductieplaat. Een aanrader dus!

Tip: er is ook een ronde versie te koop. 

Pluspunten

Minpunten

Staub Gietijzeren Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. WMF Durado Keramische Grillpan 28 cm

Een grillpan van geëmailleerd gietijzer geeft goede grillresultaten maar is vrij zwaar en maakt niet zo gemakkelijk schoon als een grillpan gemaakt van aluminium met een antiaanbaklaag. Voor veel mensen is dat een voordeel dat zeker meeweegt. Bovendien heb je bij een antiaanbaklaag vrijwel geen vetstof nodig. Daarmee heb je ook minder overtollig vet wat af moet kunnen druipen. De grillresultaten zijn wel wat minder. Dat komt omdat de grillruggen bij aluminium niet zo hoog (kunnen) zijn. Technisch gewoon (nog) niet mogelijk. 

De WMF Durado grillpan is geschikt voor het grillen van alle soorten voedsel. Het laat van alle aluminium grillpannen met een antiaanbaklaag de beste karakteristieke grillstrepen op voedsel zien. Met 1,76 kg is het vrij zwaar voor een roestvrij stalen grillpan met een aluminium binnenkern. Er zit wel een handige extra handgreep op om de pan gemakkelijk met 2 handen te verplaatsen. Deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen. Ook in de oven plaatsen is geen probleem. Met 28 cm is er voldoende ruimte voor 3 tot 4 personen. 

Een grillpan met antiaanbaklaag is meer geschikt voor kwetsbare ingrediënten zoals vis of groenten. Dit is dus de juiste grillpan voor die opties.

Pluspunten

Minpunten

WMF Durado Keramische Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. ISENVI Murray keramische grillpan 26 cm

De meeste grillpannen zijn vrij zwaar, wat veel mensen niet fijn vinden. Dat komt vooral door het materiaal van de pan. Deze grillpan van ISENVI is gemaakt van aluminium met een keramische antiaanbaklaag. Deze aluminium grillplaat is lekker licht met 0,75 kg en mag gewoon in de vaatwasser. Wij raden echter wel aan om een grillplaat met antiaanbaklaag niet in de vaatwasser te doen om de levensduur te verlengen. Om de antiaanbaklaag hoef je je geen zorgen te maken. Het is PFAS-vrij. Inductie koken is meestal geen probleem met een keramische grillpan omdat deze vaak versterkt zijn met een metaal zodat het wel magnetisch is. Met het formaat van 26 x 26 cm is er voldoende ruimte voor 3 tot 4 personen. 

Deze ISENVI Murray Keramische Grillpan is verkrijgbaar met een kunststof handvat en van rvs. Wij raden het laatste aan vanwege de langere levensduur (prijs is gelijk). Wij vinden het de beste grillplaat inductie als je op zoek bent naar een lichtgewicht en je graag het budget in de gaten wil houden.

Pluspunten

Minpunten

ISENVI Murray keramische grillpan 26 CM

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€39,95)

Een grillpan inductie

Een grillpan is vergelijkbaar met een koekenpan maar is gespecialiseerd in het grillen van voedsel. Als je een grillpan hebt, is deze waarschijnlijk vierkant maar dat is niet noodzakelijk. Een grillpan is eigenlijk een gemakkelijk alternatief voor de BBQ. Het doel van een grillpan is daarom ook om goede grillstrepen op je eten te krijgen. Het geeft een lekkere smaak en authenticiteit aan het gerecht. 

Grillpan van gietijzer of aluminium?

De pan is gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminium, rvs, gietijzer en soms een combinatie. Bij aluminium, rvs of een combinatie is er vaak sprake van een antiaanbaklaag. Dit biedt enerzijds veel gemak en voelt voor veel mensen vertrouwd. Het geeft anderzijds helaas wel minder goede grillresultaten. Sterker nog; de grillresultaten zijn dermate minder, dat wij een zeer sterke voorkeur hebben voor een gietijzeren grillpan. Dat komt omdat de grillruggen bij gietijzer veel hoger zijn. Hoog genoeg zodat het vet en vocht weg kan waardoor het eten niet gebakken of gekookt wordt maar juist gegrild. Zo ontstaan die mooie grillstrepen!

Een grillpan met een antiaanbaklaag mag dan wel in de vaatwasser, zelfs dat is niet aan te raden omdat het dan sneller slijt. Wij raden een grillpan met antiaanbaklaag alleen aan als je vooral verschillende gerechten met vis grilt. Voor vlees en kip is een grill pan van gietijzer de absolute aanrader. 

Kenmerken van een goede grillpan inductie

Als je een grillpan kopen wil is er heel veel keuze. Waar je op moet letten bij het kopen, vind je hieronder:

  • De hoogte van de grillruggen bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het eten. Grillruggen met 4 mm of hoger zijn erg geschikt. 
  • Een handvat is niet zo belangrijk als bij andere soorten pannen. Een grillpan zet je over het algemeen neer en schud je niet heen en weer net als bij een koekenpan of wokpan.
  • Een inkeping in de rand is handig om tussentijds het vet en vocht af te gieten. 

Een grillpan moet goed op hoge temperaturen kunnen komen. Dit is vooral belangrijk voor vlees en kip.

Beste Grillpan

Grillplaat of grillpan?

Een grillplaat is meestal langwerpig en daarom niet altijd geschikt voor een inductieplaat zonder samenwerkende kookzones. Een grillpan kan gemakkelijk op één kookzone en heeft dus dat probleem niet. Bovendien heeft een grillpan een handvat waardoor je de pan makkelijker verplaatst (soms zelfs zonder ovenwanten).

Een grillpan voor inductie onderhouden

Een inductie grillpan onderhouden is niet lastig. Allereerst moet je kijken naar het materiaal want dat bepaalt jouw instructies. Bij een gietijzeren grillpan moet je deze met de hand schoonmaken. In de vaatwasser mag niet vanwege de kans op roest. Je kunt de pan gemakkelijk schoonmaken met een sponsje en een sopje. Bij hardnekkige etensresten kun je het sopje in de grillpan gieten en laten koken op het fornuis. Dan komt het eten los en kun je het uitpoetsen. Soms moet je een gietijzeren grillpan van tevoren inbranden. Bekijk hiervoor de instructies.

Een grillpan met een antiaanbaklaag mag wel in de vaatwasser maar is niet aan te raden omdat de antiaanbaklaag dan sneller slijt. Gebruik voor de rest dezelfde instructies als bij een gietijzeren grillpan.

Een grillpan op inductie gebruiken

Een grillpan gebruik je hetzelfde als elke andere koekenpan. Het enige verschil is dat je de pan warmer wil laten worden voordat je het eten toevoegt. Heb je een antiaanbaklaag? Warm de grillpan dan zeer rustig op om beschadigingen te voorkomen. Bovendien moet je direct een vetstof toevoegen om juist oververhitting te voorkomen. Een gietijzeren grillpan moet ook rustig opwarmen maar kan op extreem hoge temperaturen komen zonder te beschadigen. 

Laat de pannen ook weer rustig afkoelen. Dat vinden ze fijn!

Eten kan eerst blijven plakken aan de grill. Vooral als het vlees, vis of kip betreft. Wacht even rustig af en meestal komt het eten zelf los als het goed is dichtgeschroeid.

WMF Durado Kermische Grillpan op Snijplank

Handige accessoires bij een grillpan

Met deze top 5 beste grillpannen, kun je een goede grillpan kiezen die past bij jouw wensen en eisen. Daarnaast kun je nog wat handige hulpmiddelen gebruiken die het leven van de griller wat minder grillig maken:

  • Keukentang: Zo draai je het eten gemakkelijk om. Kies voor siliconen om de antiaanbaklaag niet te beschadigen.
  • Ovenwanten: Vooral een gietijzeren grillpan kan erg warm worden (soms ook op het handvat). Bescherm je handen met goede ovenwanten.
  • Vlees thermometer: Bak nooit meer vlees op de gok maar gebruik een kernthermometer. Zo weet je precies of jouw stuk vlees well done of rare is.
  • Inductiematje: soms zijn gietijzeren grillpannen wat grof aan de onderkant. Bescherm je kookplaat met een inductiematje en voorkom krassen!

Conclusie

De Skottsberg Gietijzeren Grillpan is onze topkeuze voor de beste grillpan voor inductie in 2024. Met zijn hoogwaardige gietijzeren constructie en uitstekende grillresultaten, biedt deze pan de perfecte combinatie van duurzaamheid en prestaties. De mogelijkheid om de pan te gebruiken op verschillende warmtebronnen en het feit dat het iets lichter is dan traditionele gietijzeren pannen, maken het een ideale keuze voor elke keuken. Met zijn doordachte ontwerp, inclusief hoge grillruggen en een handige inkeping voor het afvoeren van vet en vocht, zorgt de Skottsberg Grillpan voor perfecte grillstrepen en heerlijke gerechten. De andere grillpannen zijn ook goed en bieden ieder hun eigen voordelen. 

We hopen dat je na het lezen van deze pagina volledig klaar bent om een goede grillpan voor inductie te kopen! Wil je jezelf wat breder oriënteren? Bekijk dan onze pagina’s van de beste grillpan en de beste grillplaat. Grillsmakelijk!