Beste pannenset PFAS vrij. Onze top 5 in 2024

Als je op zoek bent naar de beste pannenset PFAS vrij die voor elke keuken een goed idee is, dan kan dit soms nog weleens een uitdaging zijn. Daarom hebben wij een top 5 gemaakt van de beste pannensets die PFAS vrij zijn. Elke pannenset is uniek en heeft zeer goede eigenschappen. Op die manier hoef je niet te zoeken naar de beste pfas vrije pannenset, maar vind je hem gewoon hier. 

 

Beste pannenset PFAS vrij

Onyx cookware™ Pannenset PFAS vrij 4 Delig

De Onyx cookware™Pannenset PFAS vrij 4 Delig is een ideale PFAS-vrije pannenset. Dit is een set die wij zien als de beste pannenset PFAS vrij. Dit komt doordat deze set geschikt voor alle warmtebronnen is. Hierdoor maakt het niet uit dat je op inductie kookt of op gas. Deze pannen kun je er altijd voor gebruiken. De set bestaat uit 4 pannen waarvan twee kookpannen en twee koekenpannen. De koekenpannen zijn tevens de beste koekenpan zonder PFAS. 

Daarnaast staan deze pannen erom bekend dat ze ook in de oven gebruikt kunnen worden. Tot 260 graden kun je ze prima in de oven zetten. Dit komt doordat er natuurlijk geen Teflon aanwezig is in de pannen. Er zijn geen PFAS aanwezig, dus je kunt deze pannen ook prima in de vaatwasser zetten. Zonder enige problemen worden ze dan goed schoon gemaakt. 

Overzicht top 5 beste PFAS vrije pannensets

1. Onyx cookware™ PFAS vrije Pannenset 5 Delig

Zoals hierboven al even genoemd vinden wij de Onyx cookware™ rvs Pannenset 4 Delig een ideale pannenset. Deze set bestaat uit vier verschillende pannen: 2 kookpannen van 20 en 24 cm en 2 koekenpannen van 24 en 28 cm. Zo heb je eigenlijke alle pannen die je vrij van pfas wilt hebben. Naar onze ervaring hebben deze pfas vrije koekenpannen een fijne handgreep en de kookpannen worden ook niet al te zwaar. Dit komt doordat de pannen gemaakt zijn van staal en aluminium. Hierdoor zijn de pannen niet al te zwaar. 

Verder hebben we gemerkt dat deze pannen een ideale warmteverdeling hebben. De pannen met antiaanbaklaag zijn normaal pannen met pfas, maar dit is bij deze pannen niet het geval. Deze pannen hebben een soort antiaanbaklaag, maar in dit geval is het een coating. Hierdoor is deze laag niet schadelijk voor je gezondheid. Dit is dus met zekerheid de beste pfas-vrije pannenset. 

Er zijn meerdere sets verkrijgbaar met meerdere combinaties dus kijk vooral welke set goed bij jouw wensen past!

Pluspunten

Minpunten

Onyx cookware™ rvs Pannenset 5 Delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. BK Q-linair Master Glas pannenset 4 Delig PFAS vrij

De BK Q-linair Master Glas pannenset 4 Delig PFAS vrij is een andere zeer goede pannenset die uit 4 delen bestaat. Deze set bestaat uit 3 kookpannen van 16, 18 en 20 cm. Daarnaast krijg je er een steelpan van 16 cm bij. Zo heb je de hele set compleet. Hoewel sommige pfas-vrije pannen geen deksel in de set hebben zitten, is dit bij deze pannenset niet zo. In deze set krijg je gewoon vier deksels. Bij elke pan zit dus direct een deksel. We hebben gemerkt dat de deksels ideaal aansluiten op de pannen. Er ontsnapt dus geen warmte uit de pan. 

Deze pannen zijn gemaakt van RVS, waardoor ze een goede warmtegeleiding hebben. Daarnaast zijn de pannen geschikt voor alle soorten warmtebronnen. Zo kan deze volledige pannenset ook prima in de vaatwasser. De set is inclusief inductie en oven. Je kunt ze dus makkelijk van de oven op je inductieplaat zetten en andersom. Deze pannen hebben uiteraard geen pfas anti-aanbaklaag. Gebruik in de oven op een hogere temperatuur is daardoor geen enkel probleem. Verder hebben ze ook nog eens een handige afgietfunctie, zodat jij de beste ervaring uit de pannen haalt. We hebben ook gemerkt dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. 

Pluspunten

Minpunten

BK Q-linair Master Glas rvs pannenset 4 Delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Zwilling Simplify 5 Delige Pannenset

De Zwilling Simplify 5 Delige Pannenset is ook een ideale pannenset voor in je keuken. Als je op zoek bent naar de beste pannenset bent die van RVS is gemaakt, dan zijn deze pannen zeker iets voor jou. Je krijgt dan 5x de beste pannen die Zwilling heeft. Deze set bestaat uit 4 grote kookpannen en 1 steelpan. Zo heb je een mooie set voor in je huis. De pannen hebben allemaal een eigen deksel. In de deksel zit een ideale afgiet methode. Zo heb je met deze pannen helemaal geen vergiet meer nodig. Je kunt ze namelijk gewoon afgieten door de deksel te gebruiken. 

Bij deze pannenset hebben we gemerkt dat de handgrepen van goede kwaliteit zijn. Je kunt ze goed vasthouden, zonder dat het glad wordt. De pannen zijn inclusief inductie en gebruik in de oven is ook geen enkel probleem. Dit komt door het feit dat ze van RVS zijn gemaakt. Je kunt ze hierdoor ook op hoge temperaturen gebruiken. De pannen kunnen in de vaatwasser gezet worden, zodat je ze goed schoon krijgt. We hebben gemerkt dat de pannen een gelijkmatige warmteverdeling hebben, waardoor ze ideaal geschikt zijn voor vele verschillende gerechten. Roestvrij staal is één van de natuurlijke materialen, waardoor het echt een aanrader is. 

Pluspunten

Minpunten

Zwilling Simplify 66870-005-0 Pannenset

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. Royal Swiss Glas RVS 12-delig PFAS vrij

De Royal Swiss Glas RVS 12-delig PFAS vrij is een andere zeer goede pannenset met pfas vrije pannen. Deze pannen zonder pfas zijn gemaakt van rvs en zijn dus een heel stuk lichter dan een keramische koekenpannenset. We hebben dit ook gemerkt toen we ze snel wilden verplaatsen. Ze zijn dan wat lichter en daardoor makkelijker te hanteren. Tijdens het koken hebben we gemerkt dat de pannen ook makkelijk warm worden. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, waardoor je hier ook niet naar om hoeft te kijken. Dit is ideaal voor inductie, maar ook voor gas.

Deze set bestaat uit 12 delen. Er zit het volgende in: een rvs koekenpan van 24 cm, sauspan van 16 cm, drie braadpannen van 18, 20 en 24 cm. Daarnaast zitten alle deksels erbij en krijg je twee pannenonderzetters. De hele set maakt je keuken dus compleet. Door de 5-delige pannenset te kopen, weet je zeker dat je een koekenpan pfas vrij hebt. We hebben gemerkt dat deze pannen goed warm worden. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Dit is bij de meeste pannen wel van groot belang. Deze pannenset is dus zeker de beste keuze van Royal. 

Pluspunten

Minpunten

Royal Swiss Glas RVS 12-delig PFAS vrij

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. WMF Function 4 Pannenset Inductie

De WMF Function 4 Pannenset Inductie is een andere zeer goede pannenset.  Als je op zoek naar de beste pfas vrije pannenset bent, komt deze ook erg dicht in de buurt. Deze set is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren. De pannen zijn van rvs gemaakt, waardoor we direct merken dat ze niet te licht, maar ook niet te zwaar zijn. Ze zijn eigenlijk ideaal om te hanteren. De bodem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor de pannen goed warm worden. In deze set krijg je vier kookpannen van 16, 20, 20 en 24 cm. Daarnaast krijg je er ook een steelpan bij van 16 en elke pan heeft een deksel. 

De deksels van deze set zijn ook ideaal. Dit komt door het feit dat deze een ideaal afgietsysteem hebben. Op die manier hoef je nooit meer zelf met een vergiet aan de gang. Bij aluminium merk je al snel dat de pannen zo’n systeem niet aan kunnen, maar voor RVS is dit geen enkel probleem. De pannen kunnen ook prima in de vaatwasser. Zo hoef je niet met je handen af te wassen. Deze pannen kunnen ook in de oven gebruikt worden, waardoor dit een ideale set is. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen. 

Pluspunten

Minpunten

WMF Function 4 Pannenset - 5 Delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

Wat is een PFAS vrije pannenset? 

Een PFAS vrije pannenset is een pannenset waarbij de pannen vrij zijn van PFAS stoffen. De pannen hebben dan bijvoorbeeld een PFAS-vrije keramische coating, waardoor ze wel een anti-aanbaklaag hebben, maar geen PFAS. PFAS zijn schadelijke stoffen waar je immuunsysteem niet tegen kan. Je kunt er in sommige gevallen zelfs kanker van krijgen. Er zijn ook verschillende soorten PFAS. Daarom is het van groot belang dat de aanwezigheid van PFAS bekeken wordt en dat je er eigenlijk voor moet zorgen dat je PFAS vrij pannen gebruikt. 

Belangrijke informatie omtrent PFAS vrije pannen is dat ze deze stoffen niet mogen bevatten. Anders mogen de pannen geen PFAS-vrije stempel krijgen. Deze pannen zijn dan ook altijd veilig in hun gebruik. Pannen die wel PFAS bevatten kunnen prima gebruikt worden, als jij je aan de gebruiksaanwijzing houdt van de pannen. Anders kunnen deze chemische stoffen wel vrij komen en dan kun je er ziek van worden. 

 

PFAS, PFOA en PFOS 

PFAS is de afkorting van de naam Poly- en perfluoralkylstoffen. Dit is een verzamelnaam van allerlei verschillende stoffen. PFOA is één van deze stoffen. PFOA is de afkorting van Perfluoroctaanzuur. Dit is een zuur die wordt gebruikt bij het maken van Teflon. Zo wordt de antiaanbaklaag ontwikkeld. 

PFOS is een ander soort zuur dan PFOA, maar het is ook een soort zuur die onder de PFAS valt. PFOS heet Perfluoroctaansulfonzuur. Dit wordt ook weer gemaakt bij een Teflon laag. Al deze drie zitten vaak in een pan, waardoor de producten PFAS bevatten en dus schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Een pan kan dus prima PFOA vrij zijn maar alsnog PFOS bevatten, of een andere PFAS stof. Alleen als er op staat dat het PFAS vrij is, betekent dit dat er geen één soort PFAS in zit. 

 

Voordelen van PFAS vrije pannenset 

Als je een PFAS vrije pannenset koopt, weet je zeker dat je geen PFAS stoffen binnen krijgt. Je krijgt dan geen teflon of PFAS binnen. Dit is voor je gezondheid altijd beter. Zo voorkom je namelijk dat je bijvoorbeeld je immuunsysteem beïnvloed wordt door deze stoffen. Dit is uiteindelijk van groot belang voor je gezondheid. 

Er zitten verder eigenlijk geen nadelen aan het feit om bijvoorbeeld een koekenpan zonder PFAS te kopen. De pannen zijn net zo goed als pannen die wel PFAS bevatten. Daarom is er eigenlijk geen reden om niet over te stappen op pannen die geen giftige stoffen bevatten.

 

Tips bij het kopen van een PFAS-vrije pannenset 

Er zijn zeker enkele tips waar je je aan kunt houden als je een PFAS-vrije pannenset wilt gaan kopen. Deze tips hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat je hier op een eenvoudige manier rekening mee kunt houden:

  • Controleer altijd of de pannenset daadwerkelijk PFAS vrij is. Dit kun je in de beschrijving van een pannenset lezen. Hierbij kun je het beste naar het materiaal kijken, zodat je zeker weet dat de claims die ze maken waar zijn
  • Bekijk de soorten pannen die in de pannenset zitten. Zitten de pannen in de set die je wel of niet gaat gebruiken?
  • Het is altijd goed om te kijken voor welke warmtebronnen de pannenset geschikt zijn. Niet elke set is bijvoorbeeld geschikt voor inductie. Zo voorkom je dat je een set koopt die je niet kunt gebruiken
  • Zoek de pannenset altijd even op voordat je hem koopt. Hierdoor krijg je verschillende reviews van mensen die deze set al eens gekocht hebben. Zo weet je direct wat andere mensen van deze pannenset vonden
  • Wil je pannen graag in de vaatwasser zetten? Dan is het goed om te kijken of de pannenset ook in de vaatwasser gebruikt kan worden. Op die manier kies je de beste pannenset voor jou uit

 

Een PFAS-vrije pannenset onderhouden 

Het is natuurlijk van groot belang dat de pannen die je koopt ook een geruime tijd mee gaan. Daarom is het goed om te kijken welke mogelijkheden je hebt om de pannen juist te onderhouden. Zo kun je voorkomen dat de pannen na een enkele tijd al hun kwaliteit verliezen. Met deze tips kun je dit eenvoudig voorkomen:

  1. Was de pannen altijd goed af. Sommige sets kunnen niet in de vaatwasser. Dit betekent dat je ze juist met de hand moet afwassen. Doe dit zo goed mogelijk. Zo kun je voorkomen dat de pan zijn kwaliteit anders verliest
  2. Na het afwassen is het van groot belang dat je een pan goed droog maakt. Zo kun je voorkomen dat de pan bijvoorbeeld roestvorming krijgt. Zorg er altijd voor dat de pan zo droog mogelijk is voordat je hem weg zet
  3. Gebruik nooit ijzeren en harde voorwerpen in je pannen met een antiaanbaklaag. Dit is zonde van de onderkant van de pan. Je kunt hier de pannen namelijk heftig mee beschadigen
  4. Zorg ervoor dat je de pannen zo goed mogelijk opstapelt. Zet ze niet zomaar op elkaar, doe er een pannenbeschermer tussen. Zo kun je krassen en andere beschadigen voorkomen

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante pannen bekijken? Lees dan verder op de beste pannenset