De beste pannenkoekenpan 2024 | de top 10 beste koekenpannen voor pannenkoeken

De beste pannenkoekenpan vinden is niet makkelijk. Iedereen houdt ervan om heerlijke pannenkoeken te eten. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar de 10 pannenkoekenpannen die daadwerkelijk goed zijn om je pannenkoeken in te bakken. Wij zijn voor je aan de slag gegaan om de beste pannenkoekenpan te vinden voor de lekkerste pannenkoeken!

 

Recept voor pannenkoeken voor het bakken van pannenkoeken

Pannenkoeken maken is voor iedereen een goede keuze. Wie houdt er nou niet van pannenkoeken? Of je nou kleine pannenkoeken of grote pannenkoeken wilt maken, je hebt wel een goed recept nodig. Het bakken van pannenkoeken doe je namelijk niet alleen met een goede pan, maar ook met een goed recept. Hieronder vind je het beste recept om pannenkoeken te bakken en welke ingrediënten je nodig hebt. Dit recept is voor 8 pannenkoeken. 

 

Ingrediënten

 • 500 ml melk
 • 250 gram bloem
 • 2 eieren
 • Een snufje zout 
 • Extra’s voor op de pannenkoeken

 

Het pannenkoekenrecept:

 1. Meng alle ingrediënten met elkaar. Dit doe je met een garde of een elektrische mixer. Mix net zolang tot alle klontjes eruit zijn gemixt
 2. Verwarm een pan met een beetje olie of boter. Wacht altijd tot de pan de juiste temperatuur heeft. Zorg ervoor dat de pan dus goed warm is
 3. Verdeel dan met een grote lepel wat beslag in de pan. Je kunt het makkelijkste de pan heen en weer bewegen wanneer er beslag in de pan zit. Zo wordt het beslag goed verdeeld
 4. Bak de pannenkoek ongeveer 2 of 3 minuten en draai hem dan om. Wanneer je ziet dat de pannenkoek droog wordt aan de bovenkant, kun je hem omdraaien
 5. Vervolgens kun je de andere kant van de pannenkoek bakken. Het duurt ongeveer 2 minuten tot de pannenkoek dan helemaal gaar is
 6. Haal de pannenkoekenpan van het fornuis af en leg de pannenkoek op een bord, nu kun je de rest van de pannenkoeken precies op dezelfde manier gaan bakken! Volg gewoon weer stap 1 tot 6 voor de lekkerste pannenkoeken.

 

Nog wat tips voor het bakken van  perfecte pannenkoeken

Bij het bakken van pannenkoeken is niet alleen een goede pan belangrijk. Het is ook belangrijk dat de pan al warm is voordat het beslag er in gaat. Dat de eerste pannenkoek vaak mislukt komt bijna altijd doordat de pan nog niet heet genoeg is. Je warmt de pan dus met een beetje olie op middelhoog vuur op. Gooi per pannenkoek een scheutje olie in de koekenpan. Giet er met een soeplepel wat beslag in en wals snel met de pan tot het beslag de hele bodem bedekt heeft. Dunne pannenkoeken zijn het makkelijkst te bakken en ook het lekkerst. Wacht nu geduldig en bak de pannekoek op middelhoog verder of zet het vuur nog iets lager tot het beslag niet meer glanzend is en de onderkant goudbruin. Dan is het tijd om de crêpe om te draaien met een spatel en de andere kant nog even goudbruin te laten bakken. Keer de lekkernij ook zeker niet te vlug anders scheuren ze of blijven er stukjes deeg plakken.

 

De beste koekenpan voor pannenkoeken 2024

Een zeer goede pannenkoekenpan voor inductie is de BK Black Steel Pannenkoekenpan. Het is één van de beste pannenkoekenpannen van 2024. Hij heeft een ideale ronde vorm met een diameter van 26 cm, waardoor je hier ideaal de pannenkoeken in kunt bakken. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, waardoor je zeker weet dat je hem kunt gebruiken. Hij is erg geschikt voor inductie.

Uit onze ervaring blijkt dat deze pan een zeer goede warmteverdeling heeft. De pannenkoek wordt daardoor aan alle kanten op hetzelfde tempo gaar. Dit is ideaal, omdat je dan zelf kunt bepalen hoe bruin de pannenkoek moet worden. Als je op zoek bent naar een pannenkoekenpan die een patina-laag krijgt, dan is deze pannenkoekenpan zeker geschikt voor jou. Hoe donker de pan uiteindelijk wordt, hoe beter de pan. De pan wordt dan onverwoestbaar. 

Het is de beste pannenkoekpan van 2024, omdat de uit onze ervaring erg makkelijk schoon te houden is. De pannenkoekenpan is geschikt om de pannenkoeken om te kunnen flippen, omdat de pan erg licht aanvoelt. Je kunt de aluminium pannenkoekenpan hierdoor erg makkelijk hanteren. Wanneer de pan warm is, blijft hij ook nog eens goed op temperatuur. Zo is het maken van de beste pannenkoeken ineens heel stuk makkelijker!

Kiezen van het juiste materiaal voor het kopen van een pannenkoekenpan

De webshops met de beste prijzen van de pannenkoekenpannen laten vaak niet zien wat het beste materiaal is voor een pannenkoekenpan. Een Tefal cook right pannenkoekenpan zie je bijvoorbeeld vaak voorbij komen, maar welk materiaal is nou eigenlijk ideaal om jouw pannenkoeken mee te bakken? Over het algemeen wordt er gezegd dat staal of rvs pannen prima zijn om mee te bakken. De ideale pannenkoekenpan is van goed materiaal gemaakt, waardoor je pannenkoeken erop vooruit gaan.

Daarnaast zijn gietijzeren pannenkoekenpannen ook een goede optie. Een gietijzer pan is een pan puur product zonder enige antiaanbaklaag. De pan bestaat uit één stuk gietijzer waardoor hij erg stevig is. Daarnaast kunnen deze pannen daardoor de warmte erg goed verdelen. Het zijn erg gezonde pannen, omdat de antiaanbaklaag nog gecreëerd moet worden. Dit zorgt ervoor dat je nooit last hebt van schadelijke stoffen. Om pannenkoeken te maken wil je natuurlijk wel kiezen voor de beste koekenpan. 

Het juiste materiaal moet ook inclusief inductie zijn als je een inductieplaat hebt. Het beste is een pannenkoekenpan van goede kwaliteit die tegen elke warmtebron kan. Als je op zoek bent naar een goede pan, merk je ook direct dat dit een groot verschil maakt. Als de pan is voorzien van alle warmtebronnen zal dit erbij staan. Wanneer dit niet in de specificaties staat, kun je er vanuit gaan dat dit niet het geval is. 

De top 10 pannenkoekenpannen bestaan uit verschillende materialen. Het kopen van een pannenkoekenpan moet namelijk wel ervoor zorgen dat je veel keuze hebt. Daarom hebben we een lijst met beste pannenkoekenpannen 2024 gemaakt. Het materiaal van de pannen staat er duidelijk bij, zodat je precies weet waar je aan toe bent. 

Beste pannenkoekenpannen van staal of rvs

DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan

De DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan is een pannenkoekenpan met een diameter van 24 cm of 30 cm en hij is lichter dan gietijzer. Hij is gemaakt van staal en de deksel van het materiaal RVS. Hij is geschikt voor elke warmtebron en daarnaast is de kleur van de pan zilver. Hij mag niet in de vaatwasser. 

DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan 24 cm

Demeyere Industry Pannenkoekenpan

De Demeyere Industry Pannenkoekenpan voor jou is zeker een goede optie. De pan heeft een diameter van 26 cm. Als je een pannenkoekenpan met een goede warmtegeleiding zoekt, dan is deze pan ideaal. Hij is gemaakt van RVS en er zit geen deksel bij. Hij is gemaakt voor elke warmtebron en hij komt in een zilveren kleur. 

Demeyere Industry Pannenkoekenpan 26 cm

Beste pannenkoekenpannen van gietijzer of aluminium

Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan

De Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan heeft een diameter van 27 cm. Hij is erg zwaar, omdat hij van gietijzer is. Hij is geschikt voor elke warmtebron en hij is vaatwasserbestendig. De pannenkoekenpan beschikt over de mogelijkheid om er crêpes mee te kunnen bakken. Hij krijgt uiteindelijke een natuurlijke antiaanbaklaag. 

Le Creuster Gietijzeren pannenkoekpan Mat Zwart 27cm

Masterclass Pannenkoekenpan 24 cm

De Masterclass pannenkoekpan is de beste pannenkoekenpan 2024 voor vele mensen. Hij is 24 cm groot en als je op zoek bent naar de beste pan is hij zeker ideaal. Hij is wel zwaarder dan een gewone pan, maar hij houdt de warmte lang vast naar onze ervaring. Hij krijgt een natuurlijke antiaanbaklaag en hij is vaatwasserbestendig. 

Masterclass Pannenkoekenpan 24 cm

Beste pannenkoekenpannen met antiaanbaklaag

GreenPan Essentials pannenkoekenpan 28 cm

De Greenpan Essentials pannenkoekenpan is 28 cm groot en is geschikt voor alle warmtebronnen. Hij is vrij van PFAS, maar hij heeft wel een antiaanbaklaag. De pan heeft een energiebesparende bodem en hij is bestand tegen ijzeren spullen die je in de pan kunt gebruiken. Hij mag ook in de vaatwasser. 
 

GreenPan Essentials pannenkoeken

Tefal Renew Black ON Keramische Pannenkoekenpan 

De Tefal Renew Black ON Keramische pannenkoekenpan is 25 cm groot. De Tefal expertise pannenkoekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen. Het is de beste pannenkoekenpan van 2024 met een goede warmte-indicator. Hij heeft een veilige coating en hij is PFAS vrij, maar de pan heeft wel een antiaanbaklaag. Hij is vaatwasser veilig.  

Tefal Renew Black ON Keramische Pannenkoekenpan 25 cm

Tefal Unlimited Pannenkoekpan

De Tefal Unlimited pannenkoekpan is een Tefal pan blijven van goede kwaliteit. De pannenkoekenpan heeft een diameter van 25 cm en de pannenkoekenpan is gemaakt van aluminium. Deze Tefal pan uit onze top 10 is niet geschikt voor de vaatwasser en kan gebruikt worden op elke warmtebron. Daarnaast is hij voorzien van krasveiligheid. 
 

Tefal Unlimited Pannenkoekpan 25 cm

Beste American pancake pan

MK – Pannenkoekenpan Inductie – Pancake Pan

De MK pannenkoekenpan inductie heeft in totaal 4 vakjes om 4 pannenkoeken tegelijkertijd te kunnen maken. Hij is vaatwasserbestendig en heeft een goede antiaanbaklaag. Daarnaast bevat deze pan geen schadelijke stoffen. Hij is geschikt voor elke warmtebron, waardoor je hem altijd kunt gebruiken. 

MK Pancake Pan

Goedkoopste bij:

bol.com (€24,95)

Pancake pannenkoekenpan 4 kop marmeren anti aanbaklaag

De Pancake pannenkoekenpan 4 kop marmeren koekenpan is ideaal om 4 pannenkoeken in één keer te kunnen bakken. De pan is voor elke warmtebron te gebruiken en vaatwasser veilig. Hij kan daarnaast in de oven gebruikt worden. Dit is de beste keuze voor een pannenkoekenpan als je meerdere pannenkoeken in één keer wilt bakken. 
 

Pancake pannenkoekenpan 4 kop

Goedkoopste bij:

bol.com (€21,99)

Welke tools heb je nodig om pannenkoeken te bakken? Lijst met de beste opties

De top 10 beste pannenkoekenpannen helpen je natuurlijk al een eind op weg om goede pannenkoeken te kunnen bakken, maar de ideale pannenkoek, bak je niet alleen met bijvoorbeeld een Tefal pan. Je hebt ook meerdere tools nodig om de ideale pannenkoek te kunnen bakken. Als je op zoek bent naar de beste pannenkoekenpan, kun je direct onderzoek doen naar goede tools. Zo heb je bijvoorbeeld de volgende tools nodig:

 • Een pannenkoekenpan
 • Een beslagkom
 • Een mixer of garde
 • Een spatel
 • Een bord voor de pannenkoeken
 • Een weegschaal 
 • Een maatbeker
 • Een soeplepel

Als je toch op zoek bent naar een goede pannenkoekenpan, dan is het altijd verstandig om ook direct naar de rest van je tools te kijken. Het is goed om op zoek te gaan naar een soeplepel die niet ombuigt wanneer je er beslag in doet. Sommige soeplepels kunnen dan namelijk ombuigen. Dit moet je zien te voorkomen, omdat je dan op een vervelende manier de pan moet vullen. 

Om het bakken van mooie goudgele pannenkoeken goed te doen, is het ook altijd verstandig om een weegschaal te gebruiken. De beste pannenkoekenpan voor jouw keuken kan je helpen om goede pannenkoeken te bakken, maar wanneer je het beslag niet goed kunt maken, heb je hier niet zoveel aan. Zorg daarom voor een weegschaal die accuraat is om bijvoorbeeld bloem af te wegen. 

Verder is het verstandig om te zoeken naar een beslagkom die groot genoeg is. Het maken van perfecte pannenkoeken is leuk, maar je bakt vaak niet maar één pannenkoek. Daarom is het goed om te kijken of de beslagkom groot genoeg is om voldoende beslag in te maken. Zo kun je het beste een beslagkom hebben met een hoge rand, zodat het beslag niet alle kanten op kan spatten. 

 

Er is een internationale pannenkoekendag!

In Engeland, Ierland en Australië wordt al eeuwenlang Pancake Day gevierd op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag. Aswoensdag is de eerste dag van de christelijke vastenperiode, wat vroeger betekende dat je 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten mocht eten. Omdat die periode zo lang duurt (tot pasen) moeten die ingrediënten dus op. En laten het nou net de ingrediënten zijn waar je van die heerlijke pannenkoeken (ook wel crêpes genaamd) mee maakt! Tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk om zo’n vastenmaand te houden. De Nederlandse pannenkoekendag is daarom afgeleid van die internationale traditie en wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. Dit doen we al sinds 2007.

 

Veelgestelde vragen over pannenkoekenpannen

Een pannenkoekenpan is zeker anders dan een koekenpan. Een pannenkoekenpan heeft een extra lage rand. Op die manier kun je de pannenkoeken makkelijk omdraaien en uit de pan schuiven, zonder dat dit een hoop moeite kost.

In totaal zijn er 10 pannenkoekenpannen in onze top 10 die goed zijn om pannenkoeken in te bakken. De Tefal Unlimited pannenkoekenpan is zeker een aanrader. De tefal comfort grip pannenkoekenpan is gewoon erg makkelijk in zijn gebruik.

Volgens onze koopgids met beste pannenkoekenpan is de GreenPan Essentials pannenkoekenpan 28 cm een goede Greenpan zonder PFAS.

Zorg ervoor dat je pannenkoeken gaar zijn. Dit kun je doen door de pannenkoeken op een minimale temperatuur van 175 graden. Meestal moet je gewoon even wachten tot de pan heet is.

De pannenkoeken niet aan de pan laten plakken is best lastig. Dit kan komen omdat je geen olie of boter gebruikt. Daarnaast kan het zijn dat je pan dan geen antiaanbaklaag heeft. Heb je een gietijzeren of stalen koekenpan? Zorg dan dat de koekenpan eerst goed heet wordt.

Mensen denken dat pannenkoeken aan de pan blijven plakken als je ze bakt in een gietijzeren pan. Niets is minder waar. Je kunt prima pannenkoeken bakken in een gietijzeren pan.

Ook in een stalen pan kun je pannenkoeken bakken. In de lijst met beste pannenkoekenpan staan ook enkele stalen pan om uit te kunnen kiezen.

Als je het pannenkoekenbeslag even met rust laat hebben de gluten de tijd om zich te ontwikkelen. De gluten gaan zich dan wat meer met elkaar verbinden.

Je kunt pannenkoeken prima bakken met inductie. De beste pannenkoekpan voor jouw keuken is ook verkrijgbaar voor de inductieplaten.

De eerste pannenkoek mislukt bij de meeste mensen vaak door het feit dat ze de pan niet eerst warm laten worden. Laat de pan altijd eerst warm worden voordat je begint met bakken.

Conclusie

Voor perfecte pannenkoeken in 2024 is de BK Black Steel Pannenkoekenpan ideaal, met een uitstekende warmteverdeling en eenvoudig onderhoud. De DeBuyer Mineral B Element en Demeyere Industry bieden goede opties van staal en rvs. Voor gietijzeren liefhebbers is de Le Creuset Gietijzeren pannenkoekpan een uitstekende keuze, terwijl de Masterclass Pannenkoekenpan warmte lang vasthoudt. Voor een antiaanbaklaag zijn GreenPan Essentials en Tefal Renew Black ON geschikt. De MK Pannenkoekenpan Inductie en Pancake pannenkoekenpan zijn handig voor meerdere pannenkoeken. Kies zorgvuldig, en vergeet niet de benodigde tools voor het perfecte resultaat.