Beste stalen wokpan. Onze top 5 in 2024

Een stalen wokpan kan een prettige pan zijn om in te wokken. Uniek aan een stalen wok is dat ze snel warm worden en erg geschikt zijn om in te wokken. Een wok wordt meestal gebruikt op hoge temperaturen, wat de stalen wokpan de ideale pan maakt om in te roerbakken. 

Het vinden van de beste stalen wokpan van 2024 kan nog best een klusje zijn. Er zijn veel mogelijkheden. Daarom gaan we je helpen met een top 5 wokpannen van 2024. 

 

Top 5 beste stalen wokpannen

1. Ken Hom Classic Wok 32 cm

De Ken Hom Classic Wok staat bij ons op nummer 1. Dit is de beste wokpan, gemaakt van koolstofstaal. Het prettige aan deze pan is dat hij geschikt voor alle warmtebronnen is. Door het gebruik van een dunne platte bodem is het ook mogelijk om de pan op inductie te gebruiken. Hierdoor komt de warmte goed in de pan en blijft de pan ook lekker warm. 

De pan is gemaakt van sterk koolstofstaal met een handgreep van hout. Hierdoor wordt de warmte makkelijk door de gehele pan verdeeld. Met een diameter van 32 centimeter is het mogelijk om veel in de pan kwijt te kunnen. Als je voor veel mensen tegelijkertijd heerlijke Aziatische gerechten wilt maken, is dit de beste keuze. 

Naarmate van tijd vormt de pan een eigen natuurlijk antiaanbaklaag. Dit wordt ook wel een patina genoemd. Tijdens het koken wordt deze laag gevormd, waardoor je naarmate van tijd een prettige anti-aanbaklaag hebt om mee te werken. Het prettige aan deze laag is dat je metalen kookgerei zonder problemen kunt gebruiken. 

Met het onderhouden van de pan is het wel belangrijk om dit goed te doen. Een stalen wokpan kan niet in de vaatwasser. Zorg er daarom voor dat je hem met de hand afwast. Ook het gebruik van zeep is niet aan te raden. Dit beschadigt de natuurlijke anti aanbaklaag. Als je de pan voor het eerst gebruikt, is inbranden ook erg belangrijk. 

Pluspunten

Minpunten

Ken Hom Classic Wok 32 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. DeBuyer Mineral B Wokpan 28 cm

De DeBuyer Mineral B Wokpan is de ideale wokpan als je op zoek bent naar goede kookprestaties. De pan is gemaakt van duurzaam staal, waardoor de pan makkelijk te gebruiken is en een lange levensduur heeft. Het gebruik van staal zorgt voor een goede warmteverdeling. De Mineral B wok is ook een geschikte wokpan voor inductie kookplaten. 

De pan heeft een diameter van 28 cm en de bodem van de wok is plat. Dit zorgt ervoor dat de pan snel opwarmt en geschikt voor inductie is. Het gebruik van puur staal zorgt er ook voor dat de pan in de oven gezet kan worden. Dit is ideaal voor gerechten die je in de oven af wilt maken. 

Het mooie aan deze stalen wokpannen is dat ze een natuurlijke aanbaklaag vormen. Ten opzichte van andere aanbaklagen is dit een groot voordeel, aangezien hier geen krassen op kunnen komen. Je hoeft je dus niet te beperken tot alleen houten of siliconen keukengerei. 

Het is wel belangrijk om de pan goed schoon te maken. Het is niet mogelijk om deze pannen in de vaatwasser te plaatsen. Stalen pannen was je het beste met de hand af. Dit doe je zonder zeep te gebruiken, zodat de aanbaklaag goed in stand blijft. Wel is het belangrijk om de pan goed af te drogen, zodat je roestvorming kunt voorkomen. 

Is er ook een nadeel? De wokpan heeft een platte bodem maar die is vrij klein, waardoor deze wat onstabiel kan staan. Gebruik met wokring is daarom aangeraden en daarom is bijvoorbeeld koken op inductie of keramisch niet aangeraden.

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Mineral B Wokpan - 28CM - Zonder Anti Aanbaklaag - PFAS Vrij

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Blackwell Wokpan Voccelli Plaatstaal 25 cm

De Blackwell Wokpan Voccelli Plaatstaal is een handige optie als je een stalen wokpan wilt gebruiken. Het is één van de beste wokpannen door de combinatie van staal met het houten handvat. Het is een plaatstalen wok met een vlakke bodem, waardoor deze ook voor inductie te gebruiken is. 

Met een diameter van 25 cm, is de pan een beetje aan de kleine kant, maar dit hoeft geen nadeel te zijn. Als je niet zoveel mensen hebt om voor te koken, is dit ideaal. De wok van plaatstaal is de ideale basis voor iedereen die op zoek is naar de beste wokpan. 

De wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Tijdens het gebruik zal de pan langzaam maar zeker een sterke natuurlijke anti-aanbaklaag maken. Dit is ideaal, aangezien deze laag zo gemaakt is dat het geen enkel probleem is om metalen keukengerei in de pan te gebruiken. De wokpan is ideaal voor mensen die het liefste gewoon metaal gebruiken. 

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de wok goed schoonmaakt. Dit kan niet in de vaatwasser gedaan worden, aangezien dit ten koste gaat van de natuurlijke aanbaklaag. Ook is het niet verstandig om zeep te gebruiken. Het beste kun je de pan met de hand afwassen met alleen warm water en een afwasborstel. 

Pluspunten

Minpunten

Blackwell Wokpan Voccelli Plaatstaal ø 25 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€19,95)

4. Voccelli Wok around 28 cm 

De Voccelli Wok Around is een wokpan met een platte bodem. De pan is gemaakt van zwart staal in combinatie met roestvrij staal en hout voor het handvat. Door het gebruik van de platte bodem, is de stalen wokpan ook geschikt voor inductie en alle andere warmtebronnen. Als je een stalen wokpan kopen wilt, is dit dan ook een goede optie. 

Ondanks dat de pan een platte bodem heeft, is hij iets gekanteld. Dit zorgt ervoor dat je altijd een warmer en kouder stuk van de wok hebt. Dit is erg handig als je verschillende gerechten wilt maken. Het is wel zo gemaakt dat je goed kunt roerbakken. Vooral tijdens inductie koken krijg je snel te maken met de verdeling van de warmte. 

Doordat de pan van staal gemaakt is, ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag als je de pan goed gebruikt. Dit is een sterke aanbaklaag die tegen een stootje kan. Het is dan ook geen enkel probleem om metalen kookgerei in deze pannen te gebruiken. 

De wokpan is gemakkelijk schoon te maken, maar kan niet in de vaatwasser gedaan worden. Afwassen zal met de hand gedaan moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om geen zeep te gebruiken tijdens het afwassen, aangezien dit ten koste van de anti-aanbaklaag gaat. 

Pluspunten

Minpunten

Wok around ø28cm zw plaatst 1,5mm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€19,90)

5. Paderno Stalen Wokpan met Steel 36 cm

De Paderno Stalen Wokpan met Steel is een grote wok die handig is om te gebruiken. Bijzonder aan deze wokpan is de ronde bodem. Dit zorgt ervoor dat je een wokring nodig hebt. Met een wokring is de wok erg goed te gebruiken. De pannen zijn gemaakt van dun staal, waardoor ze snel opwarmen. 

Het gebruik van een ronde bodem zorgt ervoor dat de pannen alleen geschikt zijn voor gebruik op gas. Dit heeft ermee te maken dat inductie op zo’n klein oppervlakte lastig de warmte over kan brengen. Ondanks dat is deze pan één van de beste stalen wokpannen die je kunt vinden. 

Doordat de pan van staal is gemaakt, krijgt de pan een natuurlijke anti-aanbaklaag. Het inbranden van de pan is belangrijk om eerst te doen, maar als je dit gedaan hebt, wordt de aanbaklaag naarmate je de pan gebruikt steeds beter. Hierdoor blijft eten nauwelijks meer aan de pan plakken. 

Het is wel belangrijk om de pan goed schoon te maken. Met een stalen pan is het niet mogelijk om dit in de vaatwasser te doen. Dit beschadigt de natuurlijke aanbaklaag van de pan. Bij het afwassen met de hand is het daarom ook belangrijk om zeep te voorkomen. Hierdoor blijft de pan de beste kwaliteit houden. 

Pluspunten

Minpunten

Paderno Wok - Staal - Met Steel - 36 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een stalen wokpan 

Een stalen wokpan is een goede aankoop als je houdt van wokken. Vooral als je de pan goed gebruikt, kun je verschillende heerlijke wokgerechten maken. Daarnaast is de pan ook te gebruiken voor simpele roerbakgerechten en het maken van aardappelen of vlees. 

Als je de pan optimaal wilt gebruiken, is het handig om hem eerst voor te verwarmen. Zodra de olie begint te roken, is de pan warm genoeg om in te wokken. Hierdoor krijg je de lekkerste wokgerechten in één pan. Vooral als je al een natuurlijke anti-aanbaklaag hebt gemaakt, is het ideaal om met een stalen wokpan te wokken. 

Het wokken in een stalen wokpan brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Hieronder leggen we uit welke voor- en nadelen je mee te maken krijgt. 

 

Voordelen

Er zitten veel voordelen aan het wokken met een stalen wokpan. Traditioneel gezien wordt staal altijd gebruikt voor wokken en het maken van de meeste Aziatische gerechten. Dit is echter niet het enige voordeel dat een stalen wokpan met zich meebrengt:

 • Snel op een hoge temperatuur: Een stalen wokpan komt door de dikte snel op temperatuur. Het duurt meestal niet meer dan een halve minuut voordat de wokpan warm genoeg is om goed op te kunnen wokken. Aangezien er tijdens het wokken altijd hoge warmtes gebruikt worden, is dit ideaal. 
 • Snel weer afgekoeld: Een wokpan van staal koelt ook snel weer af. Doordat het materiaal erg dun is, is het daardoor erg makkelijk om de warmte bij te stellen. 
 • Licht van gewicht: Stalen pannen zijn erg licht van gewicht. Door het dunne materiaal dat gebruikt is, is het gewicht erg laag. Dit is ideaal als je veel met de wokpan wilt kunnen bewegen. Voor de traditionele woktechniek is dit ook essentieel. 
 • Geen schadelijke stoffen: Een stalen wokpan maakt van zichzelf een anti-aanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat er geen schadelijke stoffen, zoals PFAS en PFOA gebruikt hoeven worden voor de pannen. De patina van de pan zelf is hier voldoende voor. 
 • Duurzaam materiaal: Staal is een enorm duurzaam materiaal. Meestal kunnen stalen wokpannen voor generaties lang meegaan. 

 

Nadelen

Naast een aantal voordelen zitten er ook wat nadelen aan een stalen wokpan:

 • Je moet de pan inbranden: Voordat je een stalen wokpan kunt gebruiken, is het belangrijk om de pan in te branden. Dit is een klusje wat essentieel is om de anti-aanbaklaag te vormen. Als je dit niet doet, blijft alles aan de pan kleven. Het inbranden van de pan kost vaak best wat tijd. 
 • Niet geschikt voor de vaatwasser: Stalen wokpannen mogen niet in de vaatwasser. Dit kan ervoor zorgen dat de natuurlijke anti-aanbaklaag beschadigd. Daarnaast kan dit ervoor zorgen dat de pan gaat roesten. 
 • Niet altijd geschikt voor inductie: Stalen wokpannen zijn niet altijd geschikt voor inductie. Wokpannen met een platte bodem zijn dit vaak wel, maar als je voor een traditionele wok gaat met een ronde bodem, kan dit wel een probleem zijn. 

 

Staal is geen rvs

Veel mensen vinden het verschil tussen een stalen en een rvs wokpan best lastig om te weten. Ondanks dat zit er een groot verschil tussen. Staal ontwikkelt van zichzelf een natuurlijk anti-aanbaklaag. Deze zorgt ervoor dat eten niet zo snel aan de pan koekt. RVS ontwikkelt deze laag niet, maar bij goed gebruik hoeft hier ook geen voedsel aan te blijven plakken. 

Een wokpan van RVS wordt in de meeste gevallen een stuk dikker gemaakt dan staal. Dit komt doordat staal een sterker materiaal is, waardoor het dunner gemaakt kan worden. Kortom, staal is geen RVS.

 

Staal is geen gietijzer

Een andere mogelijkheid is de gietijzeren wokpan. Deze wordt soms ook vergeleken met staal. Gietijzer is echter een poreus materiaal, waardoor er dikkere lagen gebruikt moeten worden. Staal staat bekend om de goede warmteverdeling, terwijl gietijzer vooral bekend staat om het warmtebehoud. 

 

5 tips bij het kopen van de beste stalen wokpan

Als je een stalen wokpan wilt kopen, is het handig om op een aantal punten te letten. Het is vooral belangrijk om naar de volgende punten te kijken:

 • De dikte van de pan: De dikte van de pan heeft een grote invloed op hoe goed de pan warmte geleidt. Bij het wokken heb je meestal het liefste een zo dun mogelijke pan. Hierdoor wordt de pan snel warm en koelt deze ook lekker snel weer af. 
 • Geschikt voor inductie: Meestal zijn alleen de wokpannen met een platte bodem geschikt voor inductie. Als je zelf graag inductie gebruikt, kies je dan het beste voor die opties. 
 • De grootte van de pan: De grootte van de pan is vooral belangrijk voor de porties die je wilt maken. In je eentje heb je geen grote pan nodig, terwijl je met een heel gezin juist een grote pan zoekt. Kies daarom de grootte die het beste bij je past. Gemiddeld is een diameter van 30 cm de meest geschikte optie. 
 • De duurzaamheid: Als je een wokpan koopt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mee kan gaan. Stalen wokpannen zijn vaak erg duurzaam. De duurzaamheid van de pannen is daarom meestal niks om je druk over te maken. 
 • De handgrepen: Het is belangrijk dat je prettige handgrepen hebt voor je pannen. Aangezien je wokt over een hoog vuur, is het verstandig om voor een handgreep te gaan waarbij je weinig last hebt van de warmte. Met inductie heb je hier niet mee te maken. 

 

Een stalen wokpan onderhouden

Het onderhoud van een stalen wokpan is erg belangrijk. Om de pan zo lang mogelijk te kunnen gebruiken, moet de pan goed onderhouden worden. Hierbij is het vooral belangrijk om de pan goed schoon te maken. Stalen wokpannen zijn niet geschikt voor in de vaatwasser. Dit beschadigt de natuurlijke anti-aanbaklaag en kan ervoor zorgen dat de pan gaat roesten. 

Als je een stalen wokpan af gaat wassen, kies je daarom het beste voor water en een afwasborstel of sponsje. Hierdoor voorkom je dat de wokpan beschadigd of gaat roesten. Om roest helemaal te voorkomen, is het belangrijk om de pan erg goed droog te maken voordat je hem opbergt. 

Ook is het belangrijk om de pannen goed op elkaar te stapelen. Het beste gebruik je een pannenbeschermer tussen de pannen. Deze zorgt ervoor dat de pannen niet beschadigen tijdens het opbergen. Al hebben stalen pannen hier niet zoveel last van, is dit voor je andere pannen meestal wel verstandig. 

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante wokpannen bekijken? Lees dan verder op de beste wokpan