Beste anti aanbak koekenpan. Onze top 5 in 2024

In Nederland zijn we dol op een anti aanbak koekenpan. Sterker nog; het is de best verkochte soort koekenpan. Het biedt de thuischef ontzettend veel gemak en we vinden het heerlijk dat niets aanbakt. Toch is juist dat laatste dat na verloop van tijd toch niet meer het geval is. En dan moeten we de pan vervangen. Zelfs de beste koekenpannen hebben hier last van maar de ene slijt eerder dan de andere. In dit overzicht vind je de 5 beste anti aanbak koekenpannen. Stuk voor stuk een koekenpan zonder PFAS, dus geen zorgen over schadelijke stoffen!

 

Beste anti aanbak koekenpan

Onyx Cookware Hybride Anti aanbak Koekenpan

De beste anti aanbak koekenpan is de Onyx Cookware Hybride Anti aanbak Koekenpan. Het is een keramische koekenpan met een rvs honingraad structuur erin verwerkt. Dat geeft de pan niet alleen een uniek uiterlijk maar zorgt er ook voor dat je bijvoorbeeld vlees veel beter kan bakken dan in andere pannen met anti-aanbaklaag. En omdat deze honingraatstructuur iets boven de keramische anti aanbaklaag uitsteekt, wordt deze ook goed beschermd tegen krassen en het dagelijks gebruikt. Sterker nog; je mag gewoon metalen spatels, vorken, tangen en lepels gebruiken! Tegelijkertijd is dit de beste anti aanbakpan omdat de coating gewoon goed is en doet wat het belooft.

Overzicht top 5 beste anti aanbak koekenpan

We gaan nu kijken naar de 5 beste anti aanbak koekenpannen uit onze test. We gaan eerst nog wat dieper in op nummer 1 en daarna pakken we meteen door. De nummer 1 hoeft niet voor jou de nummer 1 te zijn. De juiste koekenpan is bijvoorbeeld ook afhankelijk van je budget of een specifieke wens als je op zoek bent naar een koekenpan met anti-aanbaklaag. Alle pannen die we hier bespreken zijn PFAS vrije pannen.

Tip: de prijzen die je ziet zijn van de 28 cm versie. Alle pannen hebben grotere en kleinere maten die je vindt door op de prijs te klikken. 

1. Onyx Cookware Hybride Anti aanbak Koekenpan

De top 5 beste koekenpannen met anti aanbaklaag, begint met de Onyx Cookware Hybride Anti aanbak Koekenpan. Deze pan blijft voor ons de beste omdat het een mix is van een rvs koekenpan en een koekenpan met anti-aanbaklaag. Het is een drielaagse koekenpan die vaker voorkomt bij premium pannen. Dat betekent dat niet alleen de bodem goed verwarmd wordt, maar ook de zijkanten. Dit is vooral een voordeel als je groenten of sauzen klaarmaakt. Deze koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven. Het handvat ligt fijn in de hand en is niet te klein maar ook niet te lang. Door de hybride coating, kan deze ook beter tegen wat hogere temperaturen. Het is onze beste uit de test vanwege een goede hitteverdeling, bijzondere anti-aanbaklaag en stevige bouwconstructie. Deze pan is zonder twijfel de beste comfort koekenpan voor dagelijks gebruik en dat is mede door de enorm sterke hybride tri-ply anti-aanbaklaag ontwikkeld door Onyx Cookware. 

Pluspunten

Minpunten

Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan PFAS Vrij

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. BK Easy Induction Ceramic anti aanbak Koekenpan

De BK Easy Induction Ceramic Anti Aanbak Koekenpan is een redelijk goedkope koekenpan. Er zijn goedkopere maar die zullen erg snel slijten is onze ervaring. Bij deze koekenpan met een antiaanbaklaag is dat zeker niet het geval. Sterker nog; voor de prijs is dit misschien wel de beste keuze! De pan is gemaakt van aluminium en koken op inductie is geen probleem. Het is zelfs één van de beste koekenpannen voor inductie vanwege de versterkte bodemplaat waardoor deze meer dan anderen geschikt voor inductie is. De coating is goed, het handvat  is stevig, wat is dan het probleem? Helaas kan deze inductie koekenpan niet gewoon in de vaatwasser. Het mag overigens wel, maar dan slijt de laag buitengewoon snel. Iets dat veel voorkomt overigens bij koekenpannen met een keramische coating. Reinig de pan dus liever met een sopje en je zal er lang plezier van hebben! Het voordeel van keramisch is natuurlijk ook dat het pannen zonder PFAS zijn! 

Pluspunten

Minpunten

BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Tefal Renew ON Keramische anti aanbak Koekenpan

De Tefal Renew ON Keramische Anti Aanbak Koekenpan is een pan zonder teflon of PFAS. Schoonmaken van de pan moet dus met de hand. Deze Tefal is net als de BK zeer geschikt voor inductie koken. Deze pan heeft verder nog wel iets bijzonders: op de bodem van de pan zit namelijk een rode stip die aangeeft wanneer de koekenpan geschikt is om te bakken en de juiste temperatuur heeft. Dat maakt de pan de perfecte koekenpan voor beginners! De pan is verder gemaakt van aluminium en heeft dus een keramische coating. Het handvat van de koekenpan is gemaakt van een soort kunststof waardoor de pan helaas niet geschikt is voor de oven maar dat is voor de meeste mensen niet zo erg. Het handvat ligt wel prima in de hand. We vinden dit daarom wel de beste koekenpan met anti aanbaklaag voor beginners.

Pluspunten

Minpunten

Tefal Renew ON Keramische Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. Le Creuset Koekenpan Les Forgées 

Op zoek naar de beste van de beste? Dan moet je eens naar de Le Creuset Koekenpan Les Forgées kijken. Le Creuset staat natuurlijk bekend om haar premium gietijzeren pannen maar ze kunnen ook uitstekende koekenpannen maken die je ook voor inductie kopen kan. Het kopen van de beste antiaanbak pan, komt wel met een flink prijskaartje. Vind je dat niet erg, dan is deze pan de beste. De antiaanbaklaag is erg goed en voelt een beetje als het aloude teflon (maar dan zonder schadelijke stoffen!). Je hebt ook versies te koop met een extra hendel aan het uiteinde van de pan. Dan kun je de pan extra gemakkelijk oppakken als deze te zwaar wordt. Het is een vrij dikke aluminium koekenpan waardoor deze het beste warmte vasthoudt en net zo goed verspreid als de Onyx Cookware koekenpan. Elke koekenpan heeft een prijskaartje maar deze vinden wij wel wat aan de hoge kant. Koop deze koekenpan alleen als je echt op zoek naar een koekenpan van de beste categorie bent!

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Koekenpan Les Forgées

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Demeyere Alu Cosi 3  anti aanbak Koekenpan 

De Demeyere Alu Cosi 3 anti aanbak koekenpan is ook van een premium merk van de beste categorie. Binnen dit merk is het overigens wel een budgetlijn maar dat vinden wij absoluut niet erg. Deze koekenpan heeft namelijk dezelfde Ceraforce antiaanbaklaag als de Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce Koekenpan, en die is een stuk duurder! Je krijgt dus eigenlijk dezelfde koekenpan maar dan met een ander handvat. Hierbij is het handvat gelast op de koekenpan in plaats van geklonken met klinknagels (rivet). Iets minder stevig maar zal het waarschijnlijk langer uithouden dan de antiaanbaklaag (die dus van premium kwaliteit is!). Het heeft overigens nog een ander voordeel. Als je met een spatel langs de binnenranden van de pan gaat, vind je geen moer en kun je mooi één beweging maken. Een klein detail maar het kookt wel iets fijner! 

Het is een aluminium pan die geschikt is voor inductie. Sterker nog, de bodem is vrij dik waardoor de warmte goed verdeeld wordt, goed vasthoudt en niet snel krom trekt. Iets waar menig keramische pan weleens last van kan hebben. 

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Alu Cosi 3 Koekenpan - Ceraforce

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een anti aanbak koekenpan

Een koekenpan met anti aanbaklaag bevat een laag die voorkomt dat voedsel aan de pan blijft plakken tijdens het bakken of koken. Precies om deze reden zijn dit soort pannen erg populair. De coating is gemaakt van een materiaal dat moeilijk hecht aan voedsel maar ook aan ander materiaal (zoals de aluminium of rvs body van de pan). Om toch hechting te krijgen, wordt er een tussenlaagje gespoten zodat de coating wél hecht. De coating wordt traditioneel gemaakt van teflon maar sinds bekend is dat dit materiaal mogelijk PFAS bevat, en bekend is dat PFAS slecht voor je is, wordt telkens vaker een keramische coating gebruikt. Dat is gemaakt van een soort zand en die wordt op hoge temperaturen in de rvs of aluminium pan vastgebakken. 

 

Voordelen

Nu je weet wat een anti aanbak koekenpan is, nemen we je graag mee in de voordelen. En dat zijn:

 • Iedereen kan koken met een anti aanbak koekenpan
 • Zeer geschikt voor beginners
 • Lekker zorgeloos koken

 

Nadelen

Toch zijn er ook wel wat nadelen te noemen bij een anti aanbakpan:

 • De anti aanbaklaag slijt, waardoor voedsel blijft plakken aan de pan
 • Geen duurzame aankoop aangezien na slijtage de pan weg wordt gegooid
 • Kan meestal niet in de vaatwasser (want dan slijt de coating nog sneller)
 • Kan meestal niet in de oven (want dat zijn te hoge temperaturen)
 • Kan niet tegen hoge temperaturen op het fornuis (want dan kan de coating breken)

Veel mensen kennen deze nadelen niet, houden er geen rekening mee waardoor de koekenpan snel slijt. Bij goed gebruik gaat de anti aanbakpan erg lang mee maar niet levenslang (wat de fabrikant je ook vertelt). 

 

Anti aanbaklagen en veiligheid

Veiligheid is altijd belangrijk tijdens het koken. Zeker bij antiaanbaklagen is dit in de afgelopen jaren een belangrijk probleem geweest. Eerst was de coating altijd gemaakt van een vorm van teflon. Teflon is weer gemaakt van PFAS en PFAS is niet goed voor mens en milieu. Bij beschadiging van de anti-aanbaklaag, raken stukjes PFAS los van de pan en belanden in het voedsel. Dit voedsel eet je op en kan op lange termijn gevolgen hebben voor je gezondheid. Omdat PFAS toegepast wordt in meerdere consumentenproducten, kan het niet helemaal uitgesloten worden maar het is fijn als het in ieder geval een stukje minder is door PFAS-vrij pannen te kopen.

Daarom is als opvolger op de teflon-coating de keramische coating uitgevonden. Dit is gemaakt van thermolen (soort zand) en wordt op hoge temperatuur tegen de koekenpan gebakken. Hierdoor ontstaat ook een anti aanbaklaag en deze coating heeft dezelfde eigenschappen als teflon maar zonder de nadelen. Desalniettemin achten wij het beter om een nieuwe koekenpan te kopen als beschadigd is en zijn anti aanbak eigenschappen verliest. 

 

Tips bij het kopen van een  anti aanbak koekenpan

 1. Materiaal van de anti-aanbaklaag: Kies voor een koekenpan met een hoogwaardige anti-aanbaklaag. Tegenwoordig zijn keramische coatings populair vanwege hun duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Vermijd pannen met coatings die PFAS bevatten, aangezien dit schadelijke stoffen zijn.

 2. Kwaliteit van het materiaal: Let op het materiaal van de pan zelf. Pannen van gegoten aluminium zijn bekend om hun uitstekende warmtegeleiding, wat zorgt voor gelijkmatig bakken. Roestvrij staal met een aluminium kern is ook een goede keuze voor duurzaamheid.

 3. Handgreep en constructie: Controleer de bevestiging van de handgreep en zorg ervoor dat deze stevig is bevestigd aan de pan. Kies voor een handgreep die hittebestendig is en comfortabel in de hand ligt. Pannen met ergonomische handgrepen zijn gemakkelijker te hanteren.

 4. Geschiktheid voor warmtebronnen: Controleer of de koekenpan geschikt is voor jouw specifieke warmtebron, zoals gas, elektrisch, keramisch of inductie. Niet alle pannen zijn compatibel met elke warmtebron.

 5. Onderhoud en reiniging: Overweeg het onderhoudsgemak van de koekenpan. Sommige pannen zijn vaatwasmachinebestendig, maar handmatig afwassen wordt vaak aanbevolen om de anti-aanbaklaag te behouden. Kies voor pannen met eenvoudige reinigingsvereisten voor een langere levensduur.

 

Tips bij het gebruik en onderhoud van een anti aanbak koekenpan

Koekenpan afwassen
 1. Gebruik geschikte keukentools: Vermijd het gebruik van metalen keukentools zoals metalen spatels, tangen of vorken, omdat deze de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen. Kies liever voor siliconen, houten of kunststof keukentools om krassen te voorkomen.

 2. Gebruik matig vuur: Oververhitting kan de anti-aanbaklaag beschadigen. Gebruik daarom een matig warmteniveau om de pan te verwarmen. Hoge temperaturen kunnen leiden tot vroegtijdige slijtage van de coating.

 3. Voorkom koken met lege pan: Verhit de anti-aanbak koekenpan niet zonder voedsel, omdat dit schadelijk kan zijn voor de coating. Zorg ervoor dat er altijd voedsel of olie in de pan aanwezig is voordat je deze verhit.

 4. Handwas aanbevolen: Hoewel sommige pannen vaatwasmachinebestendig zijn, wordt handmatig afwassen vaak aanbevolen om de anti-aanbaklaag te behouden. Gebruik een zachte spons of doek en mild afwasmiddel om krassen te voorkomen.

 5. Vermijd kooksprays met aerosol: Het gebruik van kooksprays met aerosol kan een opeenhoping van residu op de anti-aanbaklaag veroorzaken. Gebruik liever een klein beetje olie of boter.

Handige keukengerei bij een anti aanbak koekenpan

Bij het gebruik van een anti-aanbak koekenpan is bepaalde keukengerei belangrijk om de levensduur van de pan te verlengen en de anti-aanbaklaag te beschermen. Hier zijn toelichtingen op het gebruik van specifiek keukengerei:

Inductie Kookplaat Beschermer: Een inductie kookplaat beschermer is handig om de onderkant van de anti-aanbakkoekenpan te beschermen tegen krassen en slijtage bij gebruik op een inductiekookplaat. Deze beschermer zorgt ervoor dat de pan soepel over het oppervlak kan bewegen zonder schade te veroorzaken.

Spatel: Kies voor een spatel gemaakt van siliconen, hout of kunststof om de anti-aanbaklaag van de pan te behouden. Deze materialen voorkomen krassen en beschadigingen. Vermijd metalen spatels, omdat deze de coating kunnen beschadigen en de levensduur van de pan kunnen verkorten.

Deksel: Het gebruik van een passend deksel bij het koken in een anti-aanbak koekenpan is handig om warmte vast te houden, kooktijden te verkorten en spatten te verminderen. Zorg ervoor dat het deksel bestand is tegen temperaturen die in de oven worden bereikt als je van plan bent de pan in de oven te gebruiken.

Spatdeksel: Een spatdeksel is nuttig om spatten en morsen tijdens het koken te minimaliseren. Hierdoor blijft de omgeving rondom de pan schoner, en het voorkomt dat vloeistoffen onbedoeld op de kookplaat belanden. Zorg ervoor dat het spatdeksel hittebestendig is en goed past op de pan.

Het gebruik van dit specifieke keukengerei draagt bij aan het behoud van de anti-aanbaklaag en de algemene duurzaamheid van de anti-aanbakkoekenpan. Het zorgt ervoor dat je optimaal kunt profiteren van de voordelen van een anti-aanbakpan zonder de beschermende laag te beschadigen.

 

Conclusie

De Onyx Cookware Hybride Anti aanbak Koekenpan wordt terecht als de beste keuze aangemerkt, dankzij zijn unieke rvs honingraad structuur en uitstekende bakprestaties. Met een hybride coating en stevige bouw is deze pan geschikt voor dagelijks gebruik. De BK Easy Induction Ceramic koekenpan biedt een betaalbaar alternatief met goede antiaanbakprestaties, hoewel handafwas nodig is. De Tefal Renew ON Keramische Koekenpan valt op met een handige temperatuurindicator en is ideaal voor beginners.

Voor wie premium zoekt, is de Le Creuset Koekenpan Les Forgées een topkeuze met een indrukwekkende antiaanbaklaag, maar de prijs is hoog. De Demeyere Alu Cosi 3 Anti aanbak Koekenpan biedt premium kwaliteit tegen een meer betaalbare prijs, met dezelfde Ceraforce antiaanbaklaag als duurdere modellen.

Bij het kopen is het belangrijk te letten op de anti-aanbaklaag, panmateriaal, handgreepconstructie en warmtebroncompatibiliteit. Onderhoud en gebruikstips benadrukken het vermijden van metalen keukentools en het gebruik van geschikte reinigingsmethoden. Het aanbevolen keukengerei, zoals een inductie kookplaat beschermer en spatel, draagt bij aan het behoud van de anti-aanbaklaag. Kortom, deze selectie biedt opties voor verschillende behoeften, met aandacht voor kwaliteit en veiligheid.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan