Beste stalen koekenpan. Onze top 5 in 2024

Beste stalen koekenpan overzicht

1. DeBuyer Mineral B Pro Stalen Koekenpan

DeBuyer Mineral B Pro stalen koekenpan

2. DeBuyer Mineral B Stalen Koekenpan

DeBuyer Mineral B Element Koekenpan

3. DeBuyer Mineral B Grillpan

DeBuyer Mineral B Grillpan

4. Beka Nomad Stalen Koekenpan

Beka Nomad Stalen Koekenpan

5. DeBuyer Carbon Plus Koekenpan

DeBuyer Carbon Plus Koekenpan

Beste stalen koekenpannen beschreven

Een stalen koekenpan koop je voor je hele leven lang. Je kunt zoeken naar de beste prijs, maar de kwaliteit is daarbij nog belangrijker. Een goede koekenpan van staal kun je nog aan generaties onder je doorgeven. Dit maakt het kiezen van de beste koekenpan van plaatstaal nog best lastig, maar daar gaan we je bij helpen. 

Hieronder vind je onze top 5 toegelicht. Met deze informatie kun je een goede keuze maken. De prijs van elke pan is de 24 cm (mits verkrijgbaar). Vaak zijn er ook nog andere formaten te koop. Klik gewoon op de prijs zodat je ook de andere opties kunt bekijken. 

1. DeBuyer Mineral B Pro Stalen Koekenpan

In onze ogen is de DeBuyer Mineral B Pro Stalen Koekenpan de beste optie waar je voor kunt kiezen. De pannen hebben een grootte van 20 cm, waardoor ze de ideale grootte hebben voor de meeste gerechten. Het prettige aan deze pannen is dat ze voor 99% uit ijzer bestaan. 

Het materiaal is een kwaliteit koolstofstaal, wat betekent dat de pan niet roestvast is. Dit klinkt misschien als een nadeel, maar bij goed gebruik merk je hier helemaal niets van. De pannen zijn zwaar en solide, zodat je er goed in kunt bakken. Het lange handvat is van rvs gemaakt, zodat deze lang mee kan gaan. 

DeBuyer Mineral B Pro koekenpan komt met een dun laagje bijenwas op de pan. Dit voorkomt corrosie tijdens het verzenden van de pan. Daarnaast biedt dit een klein begin voor de natuurlijke anti-aanbaklaag. Natuurlijk moet je de pan wel goed inbranden, maar het begin staat er. 

Doordat er geen anti-aanbaklaag aanwezig is, is het veilig om met metalen keukengerei in de pan te werken. Ook is de pan bestand tegen heel hoge temperaturen. Voor het flink dichtschroeien van vlees, is dit de ideale pan waar je voor kunt kiezen. De pan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. 

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Mineral B Pro stalen koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. DeBuyer Mineral B Stalen Koekenpan

De DeBuyer Mineral B Element koekenpan is de ideale grootte van ø 28 cm. De pan is gemaakt van hoogwaardig staal, gemaakt van ijzer en koolstof. De pannen zijn niet roestvast, maar vormen uit zichzelf een soort beschermlaag hiervoor. Dit is misschien wel de beste keuze als je op zoek bent naar een stalen koekenpan en iets wil besparen op de nummer 1. Het verschil met de Pro versie is vooral het handvat dat hier simpeler is en sneller warm wordt.

Deze pan is een speciale Lyonnaiser pan. Dit houdt in dat de randen van de pan schuin aflopen, waardoor gerechten er makkelijk uit geschoven kunnen worden. Hierdoor is het bakoppervlak wat kleiner dan 28 cm, namelijk 20 cm. De steel van de pan is gemaakt van staal met een donkere warmtebestendige laklaag. Hierdoor wordt deze niet zo warm tijdens het koken. 

De pan is kort ingespoten met bijenwas, om oxidatie tijdens het vervoeren te voorkomen. Deze bijenwas vormt ook de basis van de natuurlijke anti-aanbaklaag. Dit haalt echter niet weg dat de bodem van de pan goed ingebrand moet worden voordat je de pan goed kunt gebruiken. 

De pannen zijn van staal gemaakt, waardoor de pan extreem hoge temperaturen aankan. Hierdoor is het mogelijk om de meeste gerechten direct dicht te schroeien. Dit is vooral ideaal voor vlees, maar voor het bakken van aardappelen en groente zijn ze ook ideaal. Hierbij is zo’n hoog vuur echter niet aan te raden. 

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Mineral B Element Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. DeBuyer Mineral B Grillpan

De DeBuyer Mineral B Grillpan is de ideale optie als je op zoek bent naar een stalen grillpan. Deze pannen zijn ideaal voor het grillen van verschillende gerechten, waaronder groente en vlees. De pan heeft speciale ribbels, zodat de sappen tijdens het bakken gescheiden kunnen blijven van de groente of het vlees. Hierdoor krijg je ook nog eens een mooi patroon op je vlees of groente. 

De pannen hebben een afmeting van 26 cm met handige ribbels op het bakgedeelte. De pannen zijn bestand tegen hele hoge temperaturen en hebben een uitstekende warmteverdeling. Ook zijn ze geschikt voor alle warmtebronnen. Als je op zoek naar de beste stalen pan bent, is dit een geschikte optie. Hierdoor krijg je ook nog eens mooie grillpatronen in het vlees. 

Pannen van plaatstaal komen altijd zonder anti-aanbaklaag. Op die manier is het altijd veilig om te bakken met deze pannen. Ook is het mogelijk om metalen kookgerei in de pan te gebruiken zonder dat deze beschadigt. De pan komt met een klein laagje bijenwas. Dit zorgt ervoor dat de pan niet oxideert tijdens het vervoer. 

Dit is de ideale pan voor in de keuken vanwege de handige lange handgreep. Hierdoor wordt de greep niet zo warm. Het stalen materiaal zorgt ervoor dat deze erg duurzaam is. 

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Mineral B Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. Beka Nomad Stalen Koekenpan

De Beka Nomad Stalen Koekenpan kan ook een goede optie zijn. Het is een veelzijdige pan. De grootte van de koekenpan is veelzijdig, namelijk 20, 24 of 28 cm. Hierdoor kies je de nieuwe stalen pan die het beste bij je past. De pannen zijn ideaal als je op zoek bent naar een betrouwbare pan om lang in te bakken. 

Het handvat van de Beka Nomand koekenpan is van hout gemaakt. Op die manier wordt de warmte niet zo snel overgedragen. Hier zit wel een klein nadeel aan, want de pan kan hierdoor niet zomaar in de oven gezet worden. Gelukkig is dit in de meeste gevallen geen enkel probleem. 

Het prettige aan de pan is dat het bakoppervlakte vrij groot is. De pan is bovendien te gebruiken voor alle warmtebronnen. Dit zorgt ervoor dat de pan veelzijdig in te zetten is. Doordat de grootte ideaal is, heb je hier ook een groot voordeel aan. 24 cm kan de ideale grootte zijn om voor te kiezen. 

De pan moet voor gebruikt goed ingebrand worden. Om een anti-aanbaklaag te behouden hoeft hierna niet zoveel gedaan te worden. Op die manier blijft er niet zoveel aan de pan plakken, zonder dat je te maken hebt met de giftige stoffen van de anti-aanbaklagen die je gewend bent.

Pluspunten

Minpunten

Beka Nomad Stalen Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. DeBuyer Carbon Plus Koekenpan

De Buyer Carbone Plus Koekenpan lijkt veel op de Mineral B. Er zit echter best een groot verschil tussen deze twee pannen. Het grootste verschil is dat de Carbon Plus geen laagje bijenwas heeft. De andere DeBuyer pannen maken meestal gebruikt van een laagje bijenwas voor bescherming tegen oxidatie tijdens het vervoer. Deze pannen gebruiken dit niet en de pannen komen niet roestig aan. 

Als dit wel het geval is, is dat makkelijk op te lossen met een staalborstel. Het tweede verschil is de handgreep. De Carbon Plus en de Mineral B hebben beide een stalen handgreep met een dun laagje epoxy. Bij de Mineral B voelt dit laagje veel dikker dan bij de Carbon Plus, al is de een niet beter in hitte verminderen dan de ander. 

Deze koekenpan is gemaakt van duurzaam plaatstaal. Dit zorgt ervoor dat de warmte optimaal verdeeld kan worden over de pan. Het materiaal warmt ook erg snel op, waardoor je je eten snel kan verwarmen. Voor het aanschroeien van vlees is dit ideaal. Doordat er geen coating is gebruikt, is het niet nodig om eerst een coating te verwijderen voor het inbranden van de pan. 

De pannen komen in twee formaten: 22 cm en 24 cm. Hierdoor kun je de grootte kiezen die het beste bij je past. De koekenpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, waardoor je eigenlijk overal op kunt bakken. De pan kan ook zonder problemen in de oven gezet worden. Ze zijn niet geschikt voor in de vaatwasser. 

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Carbon Plus Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een stalen koekenpan

Een stalen koekenpan kopen kan veel voordelen met zich meebrengen, maar er komen ook een paar nadelen bij kijken. Het is vooral belangrijk om te weten of de koekenpan geschikt voor je is. Daarom hebben we hieronder de voordelen en nadelen op een rijtje gezet:

 

Voordelen van staal

 • Staal is duurzaam en 100% natuurlijk
 • Stalen kookgerei kan zonder problemen gebruikt worden in de pan 
 • Er ontstaat een natuurlijke anti-aanbaklaag zonder giftige stoffen
 • Staal geleidt de warmte uitstekend en kan op zeer hoge temperaturen

   

Nadelen van staal

 • Staal is erg zwaar
 • De pan moet goed onderhouden worden en vereist soms wat extra aandacht
 • Niet geschikt voor zure ingrediënten (te lang)
 • Verliest de natuurlijke anti-aanbaklaag bij gebruik van zeep

   

Staal of rvs

Staal en rvs worden veel door elkaar gehaald. Ze zijn echter een compleet ander onderwerp. Een RVS koekenpan is van een compleet ander materiaal gemaakt. Roestvrij stalen koekenpannen bestaan niet uit alleen staal. Dit betekent dat er ook andere elementen zijn gevoegd om de pan roestvast te maken. Het verschil dat je het meest merkt tussen de pannen, is dat staal een natuurlijke anti-aanbaklaag ontwikkeld, waardoor ook gerechten zoals pannenkoeken zonder problemen gemaakt kunnen worden. 

 

Staal of gietijzer

Er zit ook een groot verschil tussen staal en gietijzer. Het grote verschil tussen de twee is dat gietijzer een stuk harder, maar ook poreuzer is. Hierdoor zijn deze pannen altijd vrij dik. Hierdoor kost het met gietijzer veel tijd om de pan te verwarmen en blijft deze ook langer. Staal geleidt de warmte erg goed, waardoor de pan snel opwarmt en ook snel afkoelt. 

Een stalen pan onderhouden

Het onderhoud van een stalen pan is erg belangrijk om koolstofstalen koekenpannen goed in gebruik te houden. Er zijn een aantal dingen die je moet doen voor het onderhoud. Als je een nieuwe pan hebt, moet je als eerste de pan inbranden. Dit doe je als volgt:

 1. Verwijder de coating met warm water en een afwasborstel (gebruik geen zeep!)
 2. Droog de pan goed af
 3. Zet de pan op laag of middelmatig vuur en voeg een laagje olie toe (gebruik liever geen olijfolie, aangezien die niet tegen te veel hitte kan)
 4. Laat de olie 5 minuten koken in de pan (hier hoort een beetje rook bij)
 5. Giet de overgebleven olie af en maak de pan droog met keukenpapier (was de pan niet weer af; het vette laagje beschermt de pan)

Dit is de methode die het meeste gebruikt wordt voor het inbranden van een pan. Het is ook mogelijk om een methode te gebruiken met aardappel, zout en olie. Lees hier meer over die methode. Als je wilt weten waarom het inbranden van je pan mislukt, lees dan hier waardoor dat kan komen. 

Het schoonhouden van een stalen pan is ook erg belangrijk. Dit doe je met warm water en een afwasborstel. Hier komt geen zeep aan toe! Stalen pannen kunnen niet aan de vaatwasser. Wel is het belangrijk om ze goed schoon te maken. Na het schoonmaken is het belangrijk om de pan ook weer goed droog te maken om oxidatie te voorkomen. 

 

Tips bij het kopen van een stalen koekenpan

Als je de beste plaatstalen pan wilt kopen, is het handig om te weten waar je op moet letten. Gelukkig zijn er een aantal belangrijke punten waar je je aan vast kunt houden:

 • De grootte van de pan: Het is belangrijk om te kiezen tussen een kleine en een grote koekenpan. Aangezien veel stalen pannen op elkaar lijken, is de grootte een belangrijke manier om de verschillende pannen te onderscheiden. Meestal is een gemiddelde grootte van 24 cm ideaal. 
 • De coating: De meeste pannen van staal komen met een lichte coating van bijenwas. Dit wordt gebruikt om de pan te beschermen tegen oxidatie tijdens het vervoer. Deze coating is echter niet per se nodig, aangezien de pannen niet zo snel oxideren. De coating moet eerst verwijderd worden voordat de pan ingebrand wordt.
 • Het gewicht: Een stalen pan is altijd veel zwaarder dan een pan van aluminium. Dit komt doordat staal een stuk massiever is. Dit biedt een stevige basis voor een pan, maar het is wel belangrijk om te onthouden dat dit niet voor iedereen even prettig is. Als je last hebt van een zware pan, kies dan een stalen pan met een klein gewicht.

Conclusie

Op zoek naar de beste stalen koekenpan? Onze top 5 selectie biedt uitstekende opties voor zowel professionele als thuiskoks. Stalen koekenpannen, zoals de DeBuyer Mineral B Pro en Beka Nomad, staan bekend om hun duurzaamheid, veelzijdigheid en uitstekende warmtegeleiding, ideaal voor het dichtschroeien van vlees en bakken van diverse gerechten. Ze vereisen goed onderhoud, zoals correct inbranden en schoonmaken zonder zeep, om hun natuurlijke anti-aanbaklaag te behouden. Bovendien zijn deze pannen geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Kies een stalen koekenpan en geniet van een betrouwbare kookervaring die generaties lang meegaat.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo
Shopping cart