Beste wokpan. Onze top 11 in 2024

Bij PanKopen zijn wij dol op wokken. Alles klaarzetten, hoge temperaturen, olie erin en gaan met die banaan! Wokken is erg leuk en een gezonde manier van koken. Daar hoort natuurlijk een goede wokpan bij! Wij hebben verschillende wokpannen getest en hebben de beste keuze gemaakt. Wij bespreken verder verschillende wokpannen zoals een rvs wokpan, PFAS vrije wokpan, wokpan inductie, wokpan van gietijzer, enzovoort. Dus wat je ook zoekt, het kiezen van de beste wokpan is hier gemakkelijk gemaakt!

Beste wokpan

De Onyx Cookware Wokpan 30 cm is de beste wokpan die wij hebben getest. Het biedt het gemak van een (veilige) antiaanbaklaag met de kookkwaliteiten van rvs. Een wokpan moet een goede temperatuur krijgen en dan komen de rvs eigenschappen het beste naar voren. Tegelijkertijd biedt deze hybride technologie van antiaanbaklaag met rvs de mogelijkheid om metaal te gebruiken in de pan. Iets wat je nooit zou mogen doen in een normale wokpan met antiaanbaklaag. Deze eigenschappen maken dit de beste wokpan voor alledaagsgebruik en voor de thuischefs die hoge eisen stellen maar liever niet hun spaarpotje kapot willen slaan. Het is niet de goedkoopste wokpan, maar zeker wel één met de beste prijskwaliteitverhouding.

Top 11 beste wokpannen

Er zijn enorm veel wokpannen te koop. Meestal hebben ze wel dezelfde vormgeving, maar het materiaal is vaak erg verschillend. We bespreken hieronder onze top 11 beste wokpannen van 2024. 

1. Onyx Cookware™ Wokpan 30 cm

De beste wokpan van 2023 verwarmt de wokpan van bodem tot en met de rand. Dat kan alleen als de lagen direct doorlopen (en zonder sandwich bodemplaat). De Onyx Cookware is zo’n wokpan en bootst dus de échte wokervaring goed na. Deze wokpan is geschikt voor dagelijks gebruik en deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen (ook oven). En als je op zoek bent naar de beste wokpan die óók in de vaatwasser kan, is dit wellicht jouw beste keuze. Deze wokpan is vervaardigd uit een hybride laag van zowel keramiek als rvs. Hierdoor is dit de enige pan waarbij gebruik van bijvoorbeeld een metalen spatel mogelijk is. Bovendien zorgt deze speciale hybride laag ervoor dat je langer met de wokpan kan koken. 

Het handvat ligt uitstekend in de hand en zorgt ervoor dat je goed je gerecht kan schudden en flippen. Wist je dat de wokpan in de oven kan (tot 260 °C) en dat kan soms weleens goed uitkomen. Het is ook bijzonder handig dat je metalen kunt gebruiken in de pan zonder dat de antiaanbaklaag kapot gaat. Wij maken bijvoorbeeld soms pizza’s in een pan en je kunt direct in de pan snijden! Wil je een goede wokpan kopen die iets duurder is dan gemiddeld maar wel véél beter is? Dan is deze wokpan goed en absoluut een aanrader.

Pluspunten

Minpunten

ONYX COOKWARE™ HYBRIDE ANTIAANBAK WOKPAN 30CM

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Le Creuset Les Forgées Wokpan 26 cm

Le Creuset staat vooral bekend om hun uitstekende braadpannen maar ze kunnen ook uitstekende wokpannen maken. Deze wokpan is gemaakt van aluminium met een PFAS vrije antiaanbaklaag. Het bijzondere? Je krijgt levenslange garantie op fabrieksfouten. Als je deze wokpan gaat kopen, weet je dus dat je kwaliteit koopt! De grootte van de wokpan is 26 cm dus het is een relatief kleine wokpan. Het is een wokpan voor gas, maar wist je dat deze ook geschikt is voor inductie? De bodem is dik genoeg dus mocht je een keer switchen van kookplaat, is dat geen probleem. Een aluminium wokpan heeft doorgaans een goede hitteverdeling en dat merkten wij ook bij deze wokpan met een platte bodem. 

De wokpan is lekker licht door het gebruik van aluminium. Het gewicht van de wokpan is vrij licht. Oók van de 30 cm versie. De vorm van de wokpan is vergelijkbaar met die van anderen maar bevat wel een extra handvat aan de andere kant van het handvat. Dat maakt het gemakkelijk om een volle wokpan te verplaatsen van de kookplaat naar de eettafel bijvoorbeeld.

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Les Forgées Wokpan 26 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Tefal Renew ON Keramische Wokpan 28 cm

De Tefal Renew ON Keramische wokpan is één van de beste wokpannen zonder PFAS maar toch met een antiaanbaklaag. Dit komt door het gebruik van keramiek. Een wokpan die gemaakt is van keramiek biedt veel voordelen zoals vaatwasserbestendig, roestvrij en het eten zal niet plakken aan de wokpan. Deze wokpan is 100% PFAS vrij en het aluminium is voor 90% gerecycled. Kiezen voor een wokpan zoals deze is kiezen voor een milieuverantwoorde keuze. Wokpannen zijn ontworpen om snel op hoge temperaturen te bakken. Daar voldoet deze pan niet aan helaas. Toch is dat niet zo erg aangezien in Nederland vaak niet op dezelfde manier gewokt wordt als in Zuidoost Azië. Deze wokpannen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, namelijk 20 cm, 24 cm, 28 cm en 32 cm. Deze wokpan heeft meestal de juiste maat voor jouw kookplaat of fornuis. Daarom is het ook echt een wokpan voor inductie omdat er altijd een maat is die goed aansluit! 

De wokpan ligt goed in de hand en schudden en flippen met het eten gaat erg goed. We denken dat het handvat gemaakt is van een ovenbestendige bakeliet (wat prima is). Het is een wokpan met platte bodem en het oppervlakte is vrij groot waardoor je veel bakoppervlakte hebt. De zijkanten worden niet echt warm dus je moet het echt hebben van de bodem. Het is een zeer geschikte wokpan voor diegenen die altijd gewend zijn om te koken met pannen met een antiaanbaklaag voor een zeer zachte prijs. De wokpan is voorzien van een Thermo Signal, waardoor het direct duidelijk is dat de pan warm genoeg is om te bakken of te wokken. Het is een zeer goede optie onder de PFAS vrije pannen!

Pluspunten

Minpunten

Tefal Renew ON Keramische Wokpan 28 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. GreenPan Cambridge Inductie Wokpan 28 cm

De GreenPan Cambridge Inductie Wokpan lijkt zeer sterk op de Tefal Renew ON Keramische Wokpan. De wokpan is ontworpen voor dagelijks gebruik en biedt erg veel gemak. Het is een vrij lichte wokpan door het gebruik van aluminium met een extra laag op de bodem. Hierdoor wordt de warmte goed verdeeld en is deze wokpan een uitstekende keuze. Ook deze wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief de oven.

Waar deze wokpan dan in uitblinkt ten opzichte van de Renew ON van Tefal? De antiaanbaklaag is een stuk slijtvaster. Sterker nog, er zit een bepaald soort steen (diamant noemt GreenPan het) in verwerkt waardoor je zelfs metalen spatels mag/kan gebruiken. En in onze slijtagetest kwam deze goed naar voren. Het oppervlak van de wokpan is ongeveer 18 cm en de randen zijn 13,6 cm. Daarmee is deze wokpan iets lager dan gebruikelijk. Kies een wokpan als deze dus niet als je vaak grote hoeveelheden groenten wokt. Er is één maat verkrijgbaar. Je kunt de GreenPan in de vaatwasser stoppen maar handwas wordt aanbevolen (net als bij de Tefal Renew ON overigens). 

Dit mag overigens de pret niet drukken. Er zijn verschillende wokpannen te koop maar deze heeft voor een antiaanbaklaag, bijzondere slijtvaste eigenschappen en dat verdient absoluut een plekje in deze top 10. Van de keramische wokpannen is dit de beste prijs-kwaliteitverhouding. Een degelijke pan voor een degelijke prijs!

Pluspunten

Minpunten

GreenPan Cambridge wokpan 28 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Habonne Avance Gourmet Wok 24 cm

De Habonne Avance Gourmet Wok is een volledige rvs wok en is een van de beste wokpan zonder PFAS.  Het is namelijk een wokpan zonder anti-aanbaklaag dus PFAS is zeker uitgesloten. Habonne is niet echt een bekend merk maar verzorgen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze wok maakt namelijk gebruik van een triply technologie. Daarmee zijn 3 lagen metaal op elkaar gezet. De eerste en de laatste laag zijn uiteraard van roestvaststaal (rvs) en de middelste is van aluminium voor een betere warmtegeleiding. Dit komt uiteraard vaker voor maar dan bij véél duurdere pannen! Je krijgt dus een premium technologie voor een zachte prijs. Deze technologie is extra relevant bij wokken aangezien je graag wil dat de hele pan gloedheet wordt in plaats van alleen de panbodem. Dit maakt wokken snel, efficiënt en houdt de groente vers en knapperig.

De vorm van een wokpan is meestal wat breder, deze is wat smaller. Roestvaststaal wokt wel wat anders dan een ‘normale’ wokpan met anti aanbaklaag. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de wokpan eerst gloeiend heet is. Waterdruppels moeten erin dansen (en niet sissen), gooi dan de olie erin en laat die even op temperatuur komen. Dan pas kun je gaan wokken. Zo voorkom je dat het eten zal blijven plakken. Het beste materiaal voor een wokpan hangt af van je kook voorkeuren maar wij zijn persoonlijk wel fan van rvs. Het is vaatwasserbestendig, kan op zeer hoge temperaturen, heeft géén antiaanbaklaag (dus geen kans op chemische rotzooi) en vraagt geen onderhoud zoals bij gietijzer of staal.

Verder is dit een erg fijne wokpan. Het handvat is lang genoeg dat de hitte niet snel doorloopt. De randen zijn hoog genoeg om de ingrediënten lekker te schudden en te flippen. Op zoek naar de beste wokpan met weinig onderhoud? Dan is dit een goede optie!

Pluspunten

Minpunten

Habonne Avance Gourmet Wok 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€59,95)

6. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce wok 30 cm

Demeyere is een absoluut topmerk en heeft met de Alu Pro 5 Ceraforce Wok een uitstekende wokpan op de markt gebracht voor alledaags gebruik. Door deze wokpan te kiezen, weet je zeker dat je gerechten niet aanbranden door het gebruik van een keramische antiaanbaklaag. De onderkant van de pan heeft een specifieke Radiant bodem, waardoor de pan niet zo snel krom trekt. Wel zo handig want wokken gaat vaak op hoge temperaturen! De bodem is 5 millimeter dik en dat zorgt voor een gelijkmatige en snelle warmteverdeling. Daarnaast biedt deze PFAS vrije wokpan de mogelijkheid om op alle warmtebronnen te gebruiken. Dus ook oven en inductie bijvoorbeeld. Dit kan tot temperaturen van wel 230 graden celcius en dat is best imposant! Geen wonder dat deze Demeyere topper in de top 5 beste wokpannen is gevallen.

Het kopen van de beste wokpan begint met een keuze te maken voor materiaal en het bepalen van je budget. Heb je een hoger dan gemiddeld budget en wil je graag een volledig keramische wokpan, dan moet je zeker overwegen om deze wokpan te kopen. Hij is groot, vrij licht door het aluminium, niets bakt aan vanwege de antiaanbaklaag en het handvat is stevig en elegant. Wat ons ook is opgevallen tijdens het testen, is de krasvaste antiaanbaklaag. Je kunt hier echter geen metalen spatel in gebruiken zoals bij de Onyx Wokpan maar de krasvaste laag is erg indrukwekkend! Het handvat is redelijk dun, maar er is geen moment geweest dat wij het gevoel hadden dat deze niet stevig was. De wokpan is 100 % PFAS vrij en dat is een geruststelling. Dus ben je op zoek naar een wokpan met een keramische antiaanbaklaag? Dan is deze wokpan de beste.

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce wok 30 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

7. Ken Hom Classic Wok 32 cm

Wokken is een kooktechniek uit Zuidoost Azië. Dit gebeurt snel en op hoge temperaturen. Met voorgesneden ingrediënten, kan een gerecht al binnen 5 minuten op tafel staan! Een wokpan die het beste past bij zo’n kooktechniek is de stalen wokpan. Staal geleidt namelijk enorm snel. De wokpan is daarom zeer snel op gloeiend heet. In Azië gebruiken ze een wokpan met een bolle bodem maar in Nederland is dat vaak niet handig op de kookplaat of gasstel. Wij hebben daarom een goede stalen wokpan gevonden van Ken Hom. De Ken Hom Classic Wok 32 cm. Kies altijd de wokpan die het beste bij jouw kook behoeften past. Als je graag écht wil wokken zoals in Azië, dan is staal de uitkomst. Het vraagt echter wel wat meer onderhoud en een stalen wokpan moet je wel vooraf inbranden. Dat hoeft heus niet spannend te zijn overigens! Dit kan boven een gasfornuis maar ook in de oven. Bij de oven moet je er wel rekening mee houden dat ook het houten handvat wat kan verkleuren.

De wokpan ligt fijn in de hand. Het handvat is van hout en voelt goed aan. Daarnaast is de pan erg licht! Dat komt omdat het staal maar 1,4 mm dik is. Meestal is dit geen goed teken maar bij een stalen wokpan juist wel. De hitte wordt daardoor uitstekend door de hele wokpan geleid en wordt door het stevige koolstofstaal gloeiend heet. Wokpannen zijn geschikt voor alle kooktechnieken maar als ze extreem heet zijn, zijn ze het beste. Daar is deze wokpan geen uitzondering op. Kies de wokpan als je voor het échte Aziatische koken wil gaan. Wil je liever een bolle bodem? Kijk dan naar deze wok. Dit type zie je vaker in Aziatische winkels en zijn eigenlijk allemaal hetzelfde (gewoon goed).

Pluspunten

Minpunten

Ken Hom Classic Wok 32 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

8. Le Creuset Les Forgées Wokpan 28 cm

Le Creuset staat vooral bekend om de uitstekende premium braadpannen maar heeft ook een zeer goede wokpan op de markt gebracht. Qua kwaliteit is het vergelijkbaar met de Demeyere Alu Pro 5. Deze pan heeft een aluminium body met een antiaanbaklaag als buitenkant. De handgrepen zijn vervaardigd uit rvs en zitten uiteraard aan beide kanten.  Dat is best makkelijk als je een volle wokpan wil verplaatsen van de keuken naar de eettafel bijvoorbeeld! De antiaanbaklaag bevat geen chemische stoffen en is dus PFAS vrij. Eigenlijk is dit geen wokpan maar een Wadjan omdat je twee handgrepen hebt in plaats van een steel/handvat. 

Het aluminium is geanodiseerd en dat zorgt ervoor dat de warmtegeleiding én de warmteverdeling erg goed is. Ook bij deze wokpan loopt de warmte mooi op tot in de randen en kun je dus het échte wok effect nabootsen. De wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie en oven. De antiaanbaklaag doet goed zijn werk en Le Creuset is zo overtuigd van de krasvastheid, dat je metalen voorwerpen mag gebruiken en er een levenslange garantie zit op de constructie van de pan. Dat vinden wij zeer bijzonder! Uit onze krastest blijkt overigens dat je inderdaad metalen kan gebruiken, alhoewel wij dat nooit aanraden voor de lange termijn.

De wokpan ligt fijn in de hand. Het extra handvat is erg behulpzaam maar vraagt wel iets meer ruimte in de keukenkast. De wokpan is vrij licht door het gebruik van aluminium. Ben je gewend om op een ouderwetse teflonlaag te koken? Dan is dit zeker een aanrader. Het enige nadeel vinden wij de prijs, die is wat hoog maar zeker de moeite waard aangezien je lang plezier zal hebben van deze aankoop!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

9. BK Easy Induction Ceramic wok 30 cm

De BK Easy Induction Ceramic Wok is een vrij ‘normale’ wokpan die in veel Nederlandse keukens zit. De PFAS vrije coating is gemaakt van keramiek en zorgt ervoor dat je eten niet gemakkelijk vast zal plakken. Deze wokpan van BK is vergelijkbaar met de eerder besproken GreenPan en Tefal wokpan. Wat is dan precies de aanvulling van deze wokpan als keuze voor de beste wokpan? Dat zit vooral in zijn specialisatie. Het is niet gemakkelijk om een perfecte wokpan te vinden, maar als je eentje wil die speciaal is ontwikkeld voor op een inductieplaat, dan ben je aan het juiste adres. In de bodem zit namelijk een stalen plaat verwerkt die de inductie-energie erg goed overneemt en omzet in hitte. Het aluminium zorgt ervoor dat de wokpan goed geleidt en de warmte goed en vlot verspreid. Ook onderhoud van een PFAS-vrije wokpan als deze is minimaal. Je kunt namelijk gebruik maken van de vaatwasser alhoewel wij altijd handwas aanbevolen om de levensduur te verlengen (maar soms heb je er écht geen zin in!).

Verder is het een prima wokpan, die doet wat het belooft en voldoet aan de eisen van de meeste thuischefs. De prijs is daarnaast ook zeer acceptabel en valt daarmee in de middencategorie. Wij zijn ervan overtuigd dat 95% van de gebruikers tevreden zal zijn met deze wokpan en vinden het dan ook niet gek waarom een wokpan als deze 4,7 van de 5 sterren krijgt op bol.com. Een aanrader dus voor iemand die ‘gewoon’ een wokpan wil voor inductie.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

BK Easy Induction Ceramic wok 30 cm

Actuele prijzen

10. Tefal Virtuoso Wokpan 28 cm

Sprak de Habonne Avance Gourmet Wok jou wel aan maar vind je de prijs toch wat hoog? Het beste budget alternatief is de Tefal Virtuoso Wokpan 28 cm. Deze rvs wok geeft je de power van een stalen wok maar het (onderhouds)gemak van een wok met antiaanbaklaag. Het kan dus gemakkelijk in de vaatwasser, inbranden is niet nodig maar je kunt wel op hoge temperaturen wokken. Deze Tefal Virtuoso is vervaardigd van 18/10 vs en dat is de beste gangbare kwaliteit roestvaststaal. Je krijgt zelfs 10 jaar garantie op de bouwkwaliteit! 

De bodem bestaat uit een sandwich van rvs-aluminium-rvs. Door het aluminium wordt de hitte goed, snel en gelijkmatig verdeeld over de bodem en wordt een deel van de rand ook heet. Daarnaast is het geschikt voor alle warmtebronnen zoals inductie en ook de oven. De rvs handgreep ligt goed in de hand omdat deze een ergonomisch design heeft. Bovendien maakt het gebruik van een aluminium bodem de pan licht en dat is een groot voordeel!

Dit is een échte aanrader voor iedereen die graag voor een relatief zachte prijs met rvs wil (leren) koken. Zeker een wokpan is daar erg geschikt voor.

Pluspunten

Minpunten

Tefal Virtuoso Wokpan 28 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

11. Chefarone Gietijzeren Wokpan 30 cm

Deze lijst met beste wokpannen is niet compleet als er geen gietijzeren wokpan op zou staan! Gietijzer is een verhaal apart en zou eerder passen bij een wadjan (een wokpan met twee handvatten in plaats van 1 steel) dan bij een wok. Voor mensen die graag een gietijzeren wok willen, is de Chefarone Gietijzeren wokpan eentje waar wij van onder de indruk zijn. Wokken met gietijzer vraagt om iets meer geduld. De de pan heeft namelijk een tijdje nodig om op te warmen maar is aan de andere kant wel geschikter om te sudderen en dát brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee!

De Chefarone Gietijzeren Wok heeft een geëmailleerde laag waardoor eten niet zo snel zal aanbakken en roest niet snel voor zal komen. Er zit een handige inductiemat bij zodat je kookplaat niet snel zal beschadigen als je de pan op en neer schuift. Op en neer schuiven is sowieso niet een goede optie aangezien gietijzer vrij zwaar is! Eén maar soms 2 spatels is daarom erg handig! De steel is te verwijderen en daardoor kun je de pan gemakkelijk in de oven zetten. De Chefarone kan extreem hoge temperaturen tot wel 300 °C aan, terwijl het handvat nog koel blijft. Daarnaast is een gietijzeren wokpan geschikt om levenslang te gebruiken! 

Pluspunten

Minpunten

Chefarone Gietijzeren Wokpan 30 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Wat is een wokpan?

Een wokpan is een veelzijdige kookgerei die zijn oorsprong vindt in de Aziatische keuken. Het is een diepe, ronde pan met een bolle bodem, ontworpen voor snelle en gelijkmatige verhitting bij het roerbakken voedsel. Gemaakt van materialen zoals roestvrij staal, gietijzer of koolstofstaal, heeft de wok een karakteristieke vorm met hoge zijwanden die het mogelijk maken om ingrediënten snel te roeren en te keren. De pan wordt vaak gebruikt voor het bereiden van roerbakgerechten, waarbij vlees, groenten en sauzen snel worden gekookt op hoge temperaturen. Door de conische vorm behoudt de wok warmte efficiënt en biedt hij een gelijkmatige kookervaring. Door zijn veelzijdigheid is de wok een onmisbare keukengereedschap geworden in zowel Aziatische als internationale kookstijlen.

 

Kenmerken van een goede wokpan

Een goede wokpan heeft verschillende kenmerken die bijdragen aan effectief koken en duurzaamheid:

 1. Materiaal: De beste wokpannen zijn gemaakt van duurzame materialen zoals koolstofstaal, gietijzer of roestvrij staal. Deze materialen zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en zijn bestand tegen hoge temperaturen.

   

 2. Vorm: Een klassieke wok heeft een ronde bodem en hoge zijwanden, waardoor je ingrediënten gemakkelijk kunt roerbakken zonder dat ze uit de pan vallen. Een platte bodem is handig voor gebruik op reguliere kookplaten.

   

 3. Handgrepen: Stevige handgrepen aan de zijkanten van de wok zijn belangrijk voor een goede grip tijdens het koken. Houten of hittebestendige handvatten voorkomen dat ze te heet worden.

   

 4. Gewicht: Een goede wokpan heeft een redelijk gewicht, niet te licht en niet te zwaar. Dit maakt het gemakkelijker om de pan te hanteren tijdens het roerbakken.

   

 5. Antiaanbaklaag: Hoewel niet strikt noodzakelijk, kan een antiaanbaklaag handig zijn voor het gemakkelijk loslaten van voedsel en het vereenvoudigen van het schoonmaakproces. Kies voor een duurzame antiaanbaklaag die bestand is tegen slijtage.

   

Voordelen van een wokpan

Een wokpan biedt verschillende voordelen ten opzichte van een normale koekenpan:

 1. Snelle en gelijkmatige verhitting: Door de bolle vorm en hoge zijwanden van een wokpan wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, waardoor ingrediënten snel en efficiënt kunnen worden gekookt. Dit is vooral gunstig voor het roerbakken op hoge temperaturen.
 2. Veelzijdigheid: De vorm van een wok maakt het gemakkelijk om ingrediënten te roeren en te keren, waardoor het een veelzijdige kookgerei is. Van roerbakken tot stomen, frituren en zelfs koken op laag vuur, een wok is geschikt voor diverse kooktechnieken.
 3. Ruimtebesparend: De hoge zijwanden van de wok voorkomen spatten en zorgen ervoor dat voedsel niet gemakkelijk uit de pan valt. Dit maakt het gebruik van een wok minder rommelig in vergelijking met een platte koekenpan.
 4. Efficiënt gebruik van olie: Bij het roerbakken in een wok is vaak minder olie nodig dan in een koekenpan, omdat de ingrediënten snel en gelijkmatig worden gekookt.
 5. Authentieke smaak: De wok wordt vaak geassocieerd met de Aziatische keuken en kan een authentieke smaak geven aan gerechten die op hoge temperaturen zijn bereid. Het behoudt de smaak en textuur van de ingrediënten beter dan sommige andere pannen.

   

Een wokpan onderhouden

Belangrijke informatie omtrent wokpannen is het onderhoud. Als je de wokpan niet goed onderhoudt, heb je er niet zo lang plezier van. Wokpannen hebben verschillende materialen en dat vraagt vaak om verschillende manieren van onderhouden. Hieronder vind je een aantal tips uitgesplitst in de verschillende materialen:

 1. Aluminium met antiaanbaklaag:
  • Gebruik zachte keukengerei om beschadiging van de antiaanbaklaag te voorkomen.
  • Was de pan met de hand met een zachte spons en mild afwasmiddel om de antiaanbaklaag te behouden.
  • Vermijd het gebruik van schuurmiddelen, harde borstels of metalen spatels die de antiaanbaklaag kunnen beschadigen.
 2. Roestvrij staal of staal:
  • Verhit de wok met olie voordat je ingrediënten toevoegt om aanbakken te voorkomen.
  • Reinig de wok met warm water en zeep, en gebruik een zachte spons of doek.
  • Als er voedsel is aangekoekt, laat de pan dan weken voordat je het schoonmaakt.
 3. Gietijzer:
  • Brand de gietijzeren wok regelmatig in met olie om roestvorming te voorkomen en de antiaanbaklaag te behouden (niet nodig bij geëmailleerd gietijzer).
  • Was gietijzer niet met zeep om de opgebouwde olielaag te behouden, maar gebruik warm water en een borstel.
  • Droog de gietijzeren wok grondig af om roest te voorkomen.
 4. Houten handvatten:
  • Vermijd onderdompeling van houten handvatten in water om kromtrekken te voorkomen.
  • Reinig de handvatten met een vochtige doek en laat ze volledig drogen.
  • Breng af en toe een dunne laag olie aan op houten handvatten om ze te conditioneren.
 5. Algemene tips:
  • Berg de wokpan op een droge plaats op om roestvorming te voorkomen.
  • Vermijd schokken door de pan niet snel van hoge naar lage temperaturen te verplaatsen.
  • Regelmatig inspecteren op tekenen van slijtage en beschadigingen.

 

Accessoires voor bij een wokpan

Om optimaal gebruik te maken van de beste wokpannen, zijn hier vijf aanvullende producten die handig kunnen zijn:

 1. Wokspatel: Een speciale wokspatel met een gebogen rand is ideaal om ingrediënten snel te kunnen omscheppen tijdens het roerbakken. Kies voor een spatel gemaakt van hittebestendig materiaal om de antiaanbaklaag van de wok te beschermen.
 2. Wokring: Als je een ronde bodemwok hebt en deze op een reguliere kookplaat wilt gebruiken, overweeg dan een wokring. Deze metalen ring plaatst de wok stevig op de kookplaat en voorkomt wiebelen.
 3. Wokdeksel: Een deksel speciaal ontworpen voor wokken helpt bij het stomen van voedsel en houdt spatten tegen. Kies een deksel dat goed past bij de grootte van je wok.
 4. Olieverstuiver: Voor een gelijkmatige verdeling van olie tijdens het koken, kan een olieverstuiver handig zijn. Hiermee kun je de hoeveelheid olie beter reguleren, wat vooral handig is bij het roerbakken op hoge temperaturen.
 5. Wokborstel of reinigingsgereedschap: Om de wokpan schoon te maken zonder de antiaanbaklaag of het materiaal te beschadigen, gebruik een zachte wokborstel of ander specifiek reinigingsgereedschap. Dit helpt bij het verwijderen van restjes zonder de pan te beschadigen.

   

Deze aanvullende producten kunnen de wokervaring verbeteren en helpen bij het behouden van de kwaliteit van de wokpan.

Zo gebruik je een wokpan

Hier zijn vijf tips om te wokken zoals ze in Azië doen, zelfs met een normale wokpan met een antiaanbaklaag:

 1. Hoge temperaturen handhaven: Zorg ervoor dat de wok goed is voorverwarmd voordat je begint met koken. Hoge temperaturen helpen bij het snel roerbakken van ingrediënten. Let op dat je de temperatuur niet te hoog zet om beschadiging van de antiaanbaklaag te voorkomen.
 2. Snel roeren en omscheppen: Gebruik een snelle beweging om ingrediënten voortdurend te roeren en op te scheppen. Dit helpt gelijkmatig te koken en voorkomt aanbakken.
 3. Bereid alle ingrediënten voor het koken voor: Zorg ervoor dat alle ingrediënten gesneden en klaar zijn voordat je begint met wokken. Het proces gaat snel, en je wilt voorkomen dat iets aanbrandt terwijl je bezig bent met het snijden van andere ingrediënten.
 4. Gebruik de juiste olie: Kies voor olie met een hoog rookpunt, zoals arachideolie of zonnebloemolie. Deze oliën kunnen hoge kooktemperaturen weerstaan zonder te roken, wat belangrijk is voor het authentieke roerbakken.
 5. Voeg ingrediënten in de juiste volgorde toe: Begin met het toevoegen van ingrediënten die langer nodig hebben om te koken, zoals vlees of groenten met een harde textuur. Voeg vervolgens ingrediënten toe die minder tijd nodig hebben om te bereiden. Hierdoor krijgt elk ingrediënt de juiste kooktijd.

   

Door deze tips te volgen, kun je met een anti aanbak wokpan toch genieten van de snelheid en smaak van traditioneel Aziatisch wokken.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante wokpannen bekijken? Bekijk dan eens een van de volgende pagina’s:

Veelgestelde vragen over wokpannen

Een goede optie zonder PFAS is de Onyx Cookware Wok. Deze is gemaakt van keramisch antiaanbakmateriaal en vrij van schadelijke chemicaliën.

De BK Easy Induction Ceramic Wok is geschikt voor inductie en biedt uitstekende warmteverdeling. Het heeft ook een stevige roestvrijstalen constructie.

De smaak van bereide gerechten hangt meer af van de ingrediënten en kruiden dan van de wok zelf. Een wok met een goede warmteverdeling, zoals de Onyx Cookware Wok, kan echter bijdragen aan de kwaliteit van de bereiding.

De  Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce  wordt vaak geprezen vanwege zijn keramische antiaanbaklaag en duurzaamheid. Het is een milieuvriendelijke keuze zonder PFAS.

Materialen zoals roestvrij staal, gietijzer en keramiek zijn veilige keuzes voor wokpannen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals PFAS.

Een platte bodem is handiger voor gebruik op reguliere kookplaten, terwijl een ronde bodem geschikter is voor traditionele gasfornuizen. De keuze hangt af van het type kookplaat dat je hebt.

Een gietijzeren wokpan moet worden ingebrand met olie om roestvorming te voorkomen. Reinig het met warm water en een borstel, vermijd zeep en zorg ervoor dat het na het reinigen volledig droog is. Dit is niet nodig bij een geëmailleerde gietijzeren wokpan.

Hittebestendige handvatten, bijvoorbeeld van hout of siliconen, zijn ideaal om te voorkomen dat de handvatten te heet worden tijdens het koken. De meeste handvatten zijn gemaakt van rvs en zijn lang genoeg dat ze geen hitte opnemen van de wokpan.

Verhit de wok met olie voordat je ingrediënten toevoegt, roer constant tijdens het roerbakken en gebruik keukengerei van hout of siliconen om de antiaanbaklaag te beschermen.

Hoewel sommige wokpannen vaatwasmachinebestendig zijn, is handwas aan te bevelen om de kwaliteit van de antiaanbaklaag en andere materialen te behouden. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor correct onderhoud.