Beste gietijzeren braadpan. Onze top 5 in 2024

Niets boven een heerlijke Boeuf Bourguignon tijdens kerst, een heerlijke erwtensoep op de koude winterdagen of lekker stoofvlees bij de patat! Deze gerechten maak je het beste met een gietijzeren braadpan. Gietijzeren braadpannen zijn speciaal ontworpen om gerechten langzaam te garen. Dit wordt ook wel eens sudderen of stoven genoemd. Allemaal hetzelfde, allemaal heerlijk! Gietijzeren pannen kunnen relatief goedkoop zijn maar dan zijn ze niet altijd even goed. WIj hebben veel pannen getest en op deze pagina vind je de beste braadpan gietijzer.

 

Beste gietijzeren braadpan van 2024

De beste gietijzeren braadpan is de MOA Gietijzeren Braadpan. Met een inhoud van 5,7 liter heb je meer dan genoeg ruimte om alle stoofmaaltijden, soepen en vleesgerechten te bereiden. En als je weleens een hele kip wil braden, er is ook een 30 cm ovale versie beschikbaar! De MOA Gietijzeren Braadpan heeft een klassieke vorm en design en is daarom erg herkenbaar. De binnenkant is gecoat met een geëmailleerde gietijzeren laag. Hierdoor bakt het vlees niet aan en is de binnenpan beschermd tegen roest. De buitenkant is vervaardigd uit puur gietijzer en dit is gepolijst zodat het niet te stroef aanvoelt. Het is gegoten uit één stuk en dus erg stevig.

We raden deze gietijzeren braadpan aan voor mensen die op zoek zijn naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is een relatief goedkope gietijzeren braadpan en maar je krijgt veel waar voor je geld en is daarom onze beste keuze.

MOA Gietijzeren Braadpan

Goedkoopste bij:

bol.com (€46,99)

Beste gietijzeren braadpan overzicht

Als je op zoek bent naar de beste braadpan van gietijzer, zit je goed! Wij hebben diverse braadpannen getest en hebben op deze pagina een top 5 beste braadpannen van gietijzer samengesteld. Wil je ook eens naar andere soort braadpannen kijken? Bekijk dan onze top 7 beste braadpannen

De getoonde prijzen zijn altijd van de 28 cm versie. Meestal zijn er ook grotere én kleinere braadpannen beschikbaar door op de link te klikken. 

1. MOA Gietijzeren Braadpan

De MOA Gietijzeren Braadpan staat bij ons op nummer 1. Dat komt niet alleen door de goede bouwkwaliteit in vergelijking met de prijs maar ook door de goede warmteverdeling en het vasthouden van de warmte. Twee eigenschappen die erg belangrijk zijn bij een gietijzeren braadpan. De maat is 26 cm en daarmee past het goed op vrijwel elk fornuis (ook op inductie). Deze geëmailleerde gietijzeren braadpan is goed schoon te maken door de coating en gaat erg lang mee. Ook de handvatten zijn redelijk fijn en net groot genoeg om met een ovenwant vast te pakken. 

De deksel heeft hetzelfde design als de veel duurdere Staub braadpannen. Ze beschikken namelijk over picots puntjes. Bij het stoven van een gerecht, ontstaat er vocht dat verdampt. De damp wordt opgevangen door de deksel en gaat normaal gesproken via de zijkanten weer omlaag. Met puntjes in de deksel worden de druppels verdeeld over de braadpan. Dit is vooral een voordeel bij vlees- en kipgerechten. De deksel is overigens erg fijn met een goede knop erop. Het gewicht van de pan is vrij hoog maar dat hadden wij niet anders verwacht van een puur gietijzeren braadpan. Vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is dit onze beste keuze.

Pluspunten

Minpunten

MOA Braadpan Gietijzer

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€46,99)

2. Le Creuset Faitout Braadpan

Le Creuset is één van de best verkochte braadpannen in Europa en in veel andere delen van de wereld. Een Le Creuset braadpan staat voor hoge kwaliteit en daar betaal je uiteraard wel een bepaalde prijs voor. Le Creuset biedt grofweg twee series; de Faitout braadpan (classic) en de Signature braadpan. De Signature braadpan lijkt qua vormgeving erg op de MOA Gietijzeren braadpan en is daarom ook een relatief zware braadpan. Deksel van de braadpan is gemaakt van geëmailleerde plaatstaal die een stuk lichter is. Dat maakt deze braadpan geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een lichte braadpan. Braadpannen van Le Creuset houden de warmte net zo goed vast als andere pannen en een plaatstalen deksel maakt weinig verschil in onze tests. De binnenkant van de braadpan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Persoonlijk vinden wij dit het beste materiaal voor een braadpan. 

Er zijn vele maten verkrijgbaar. Dus het maakt niet uit of je op zoek bent naar een kleine braadpan van 16 cm of een grote braadpan van 32. Er is altijd wel een maat, vorm én kleur te vinden die past bij jouw wensen. Deze braadpannen kunnen op alle warmtebronnen, inclusief inductie en kan de pan ook in de oven. Het is veel kwaliteit dat je krijgt van Le Creuset en daarmee ook een goede garantie. Haal je deze Le Creuset braadpan in huis en ga je er netjes mee om, dan is dit de laatste braadpan die je koopt want deze braadpannen gaan een leven lang mee. 

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Faitout Braadpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€148,00)

3. Staub Ronde Braadpan

Staub behoort samen met Le Creuset tot de beste merken van alle braadpannen. Beide braadpannen zijn geschikt en behoren tot het topsegment. Zowel qua prijs als qua kwaliteit. De Staub heeft een gietijzeren deksel en is daarmee een stuk zwaarder. Bovendien is de wand van de braadpan ook dikker waardoor deze braadpan de warmte beter vasthoudt. Het is de meest prijzige maar ook daarmee de best presterende braadpan in onze selectie. Daarnaast is de geëmailleerde braadpan iets grover waardoor vleesgerechten beter dichtschroeien. Deze Staub braadpan is perfect als je vooral vleesgerechten maakt.

De handvatten zijn wel iets kleiner waardoor de pan iets minder gemakkelijk opgepakt kan worden. Je hoeft echter niet bang te zijn dat deze pan snel uit je handen zal vallen! De deksel bevat de bekende picots puntjes waardoor vocht goed over de braadpan verdeeld wordt. Een Staub braadpan aanschaffen, doe je maar één keer want je krijgt levenslang garantie. Dus als je een braadpan zoekt van absolute topkwaliteit en geen compromissen wil doen, dan is deze Staub de juiste braadpan. 

Pluspunten

Minpunten

Staub Gietijzeren Braadpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. BK Bourgogne Braadpan

Deze braadpan van BK is erg vergelijkbaar met de MOA Gietijzeren Braadpan. Eén van de bijzonderheden is de onderkant. Deze is wat gladder dan andere pannen. Dat is vooral belangrijk op een glazen kookplaat zoals inductie op keramiek. Dat maakt dit een goede inductie braadpan. Je kunt kiezen uit 24 cm en 28 cm en dat is het beste formaat voor de meeste kookplaten. Braadpannen zijn vaak zwaar en dit is geen uitzondering. De kersenrode versie heeft een geglazuurde buitenlaag waardoor deze mooi glanst! De geëmailleerde binnenlaag levert goed werk net als alle gietijzeren braadpannen in deze top 5 beste pannen.

De handvatten zijn net iets groter en pakken daardoor goed vast. De deksel is stevig met een goede knop erop. De kwaliteit vinden wij niet beter dan de MOA maar is wel 1kg lichter! Dat zien we terug in de prestaties, alhoewel je nog steeds de lekkerste gerechten kunt maken met deze BK braadpan. Dit is vooral de beste keuze voor de meeste thuiskoks die iets meer te besteden hebben maar een Staub of Le Creuset toch te duur vinden.

Pluspunten

Minpunten

BK Bourgogne Braadpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Navaris Gietijzeren Braadpan Ovaal

We wilden ook graag een ovale pan uitlichten en wat ons betreft is de Novaris Gietijzeren Braadpan Ovaal  dan de beste braadpan van 2024. Een ovale braadpan kopen, doe je vooral als je weleens een hele kip of lange vleesstukken wil stoven. Zorg ervoor dat de braadpan wel past op het fornuis! Dan kan weleens een probleem zijn met ovale vormen. Soms moet je de braadpan ook wat verschuiven zodat deze overal even warm wordt. Het is een goede braadpan uit het middensegment. De buitenkant is mooi gepolijst en de binnenkant van geëmailleerd gietijzer. De handvatten zijn groot genoeg en de deksel fijn met een goede knop erop. 

Het is verder een vrij eenvoudige gietijzeren braadpan. De pan is gemaakt om te doen wat ie moet doen! Deze braadpan van gietijzer is een uitstekende keuze als je dus specifiek op zoek bent naar pannen voor kip of lange stukken vlees. Daarnaast is deze pan ook geschikt voor alle andere toepassingen overigens!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een gietijzeren braadpan

Een gietijzeren braadpan is een kookpan met een dikke bodem en een wand gemaakt van gegoten gietijzer. Dat zorgt ervoor dat de pannen extra stevig zijn en (bij goed gebruik en onderhoud) een leven lang mee kunnen gaan. Bereid in een braadpan bijvoorbeeld soepen, stoofmaaltijden en vlees- en kipgerechten. 

 

Kenmerken

Braadpannen staan erom bekend dat ze de warmte goed verdelen en goed vasthouden. Ze worden langzaam warm, maar koelen ook maar erg langzaam af. Dit is vooral een kenmerk die afkomt van het gewicht van de pan. Gietijzeren braadpannen zijn namelijk erg zwaar. De zwaarste braadpan is onze Staub met 7,84 kg. De lichtste in deze selectie is Le Creuset met 3,88 kg. Hoe zwaarder, hoe beter de eigenschappen van de braadpan zijn maar hoe moeilijker de pan te hanteren is. 

 

Gietijzer of geëmailleerd gietijzer?

Tegenwoordig zijn bijna alle braadpannen van geëmailleerd gietijzer. Dit zorgt ervoor dat er een natuurlijke antiaanbaklaag aanwezig is en deze niet via oliën en inbranden gecreëerd moet worden. Een puur gietijzeren braadpan hangt namelijk de meeste tijd gewoon wat rond in de kast en heeft dan een olie laagje nodig om niet te roesten. Een geëmailleerde braadpan heeft hier geen last van. Sterker nog; hij mag ‘gewoon’ in de vaatwasser alhoewel wij dit liever niet aanraden om de levensduur van de pan te verlengen. 

 

Voordelen

Je wilt een braadpan en twijfelt nog een beetje? Dit zijn de voordelen van het hebben van een braadpan:

 • Erg geschikt voor het maken van stoofmaaltijden, soepen, vlees- en visgerechten en bakken van vers brood.
 • Omdat de pan lang zijn warmte vasthoudt, kun je het fornuis een standje lager zetten.
 • Goed eten heeft tijd nodig. Een braadpan is erg geschikt om gerechten langzaam te garen.
 • Alle braadpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en voor in de oven.

 

Nadelen

Dat een braadpan vele voordelen heeft, wist je misschien al. Om een goede afweging te maken moeten we ook de nadelen toelichten.

 • Braadpannen zijn zwaar. En de maaltijden die erin bereid worden zijn vaak ook erg zwaar!
 • Braadpannen zijn vaak niet stapelbaar met andere pannen.
 • Braadpannen zijn niet geschikt om snel even een maaltijd op tafel te krijgen.

Tips bij het kopen van een gietijzeren braadpan

Dus je wil een braadpan kopen en eindelijk heerlijk gaan eten! Gebruik deze 5 tips om voor jou de keuze voor de beste braadpan te maken:

 1. Kwaliteit van het gietijzer: Let op de kwaliteit van het gietijzer. Een goede gietijzeren braadpan moet dik en gelijkmatig gegoten zijn, zonder scheuren of onregelmatigheden. Controleer ook of de pan goed is afgewerkt en geen scherpe randen heeft.
 2. Grootte en vorm: Kies een braadpan die past bij je kookbehoeften en de grootte van je huishouden. Overweeg ook de vorm van de pan; sommige zijn rond, terwijl andere ovaal zijn. De vorm kan van invloed zijn op welk type voedsel je er het beste in kunt bereiden.
 3. Deksel en handgrepen: Controleer of de braadpan wordt geleverd met een goed passend deksel. Het deksel helpt bij het vasthouden van vocht en verbetert de kookresultaten. Controleer ook of de handgrepen stevig bevestigd zijn en comfortabel in de hand liggen.
 4. Emaille coating: Sommige gietijzeren braadpannen hebben een emaille coating aan de binnenkant. Deze coating vergemakkelijkt het schoonmaken en voorkomt dat voedsel aan de pan blijft plakken. Overweeg of je de voorkeur geeft aan een geëmailleerde of ongeëmailleerde pan, afhankelijk van je kookstijl en voorkeuren.
 5. Merk en prijs: Kies voor gerenommeerde merken die bekendstaan om hun kwaliteit en duurzaamheid. Hoewel gietijzeren braadpannen vaak wat duurder zijn, is het een investering op lange termijn. Vergelijk prijzen en lees beoordelingen om een evenwicht te vinden tussen kwaliteit en prijs.

 

Tips bij het onderhouden van een gietijzeren braadpan

Koekenpan afwassen

Als je eenmaal een gietijzeren braadpan hebt, wil je deze zo lang mogelijk goed houden. Met het juiste gebruik én onderhoud kan een braadpan leven lang mee gaan. Hieronder vind je 5 tips:

 1. Vermijd scherpe voorwerpen: Hoewel geëmailleerde gietijzeren pannen minder vatbaar zijn voor roest, is het nog steeds belangrijk om scherpe metalen voorwerpen te vermijden. Gebruik keukengerei gemaakt van hout, siliconen of plastic om beschadiging van de emaillelaag te voorkomen.
 2. Reinig voorzichtig: Reinig de pan met warm water en een milde zeep. Vermijd agressieve schuurmiddelen of harde borstels die de emaillelaag kunnen beschadigen. Als er voedselresten zijn vastgekleefd, laat de pan dan even weken voordat je voorzichtig schoonmaakt.
 3. Voorkom thermische schokken: Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen, omdat dit kan leiden tot barsten in de emaillelaag. Laat de pan bijvoorbeeld afkoelen voordat je koud water toevoegt of plaats de hete pan niet direct op een koude ondergrond.
 4. Gebruik matig vuur: Hoewel geëmailleerd gietijzer over het algemeen goed bestand is tegen hoge temperaturen, is het beter om matige tot lage vuurniveaus te gebruiken om de levensduur van de emaillelaag te verlengen.
 5. Vermijd zure voedingsmiddelen: Zure ingrediënten, zoals tomaten of azijn, kunnen de emaillelaag aantasten. Vermijd het langdurig laten staan van zure voedingsmiddelen in de pan en voeg deze ingrediënten pas later in het kookproces toe.

 

Conclusie

Voor de beste gietijzeren braadpan van 2024 raden wij de MOA Gietijzeren Braadpan aan. Met een royale inhoud van 5,7 liter en een klassiek design biedt deze pan uitstekende bouwkwaliteit tegen een betaalbare prijs. De geëmailleerde binnenlaag voorkomt aanbakken en beschermt tegen roest, terwijl de buitenkant van puur gietijzer duurzaamheid garandeert. Onze topkeuze blinkt uit in warmteverdeling en -behoud, essentieel voor het bereiden van heerlijke stoofschotels en vleesgerechten. Voor degenen die kwaliteit zoeken zonder de hoofdprijs te betalen, is de MOA Gietijzeren Braadpan de ideale keuze. Bekijk ook onze andere aanbevelingen, waaronder Le Creuset, Staub, BK Bourgogne en Navaris voor diverse behoeften en budgetten.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante braadpannen bekijken? Lees dan verder op de beste braadpan

Veelgestelde vragen over gietijzeren braadpannen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over gietijzeren braadpannen uit onze selectie.

De beoordeling van de “beste” gietijzeren braadpan kan subjectief zijn, maar voor 2024 wordt de MOA Gietijzeren Braadpan aanbevolen vanwege zijn goede prijs-kwaliteitverhouding, royale capaciteit en duurzaamheid.

Voor hoogwaardige braadpannen worden merken als Le Creuset, Staub, en MOA vaak als topkeuzes beschouwd. De beste keuze hangt af van individuele voorkeuren en budget.

Vermijd zure ingrediënten voor langere tijd, omdat deze de emaillelaag kunnen aantasten. Scherpe voorwerpen en agressieve reinigingsmiddelen moeten ook worden vermeden om beschadiging te voorkomen.

Le Creuset staat bekend om hoogwaardige braadpannen van geëmailleerd gietijzer. Ze bieden uitstekende warmteverdeling, duurzaamheid en een breed scala aan kleuren en maten. Het merk wordt gewaardeerd om zijn kwaliteit en levenslange garantie.

Ja, koken in een gietijzeren braadpan is gezond. Gietijzeren pannen geven geen schadelijke stoffen af en kunnen de ijzerinname verhogen, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid.

Ja, je kunt een ei bakken in een gietijzeren pan. Zorg ervoor dat de pan goed is ingebrand en ingevet voordat je eieren bakt om aanbakken te voorkomen.

Als je een geëmailleerde braadpan hebt, is het sowieso geen probleem.

Bij de aanschaf van een nieuwe gietijzeren pan is het aan te raden om deze eenmaal in te branden. Voor het onderhoud is opnieuw inbranden nodig als de pan roestig wordt of zijn anti-aanbaklaag verliest.

Als je een geëmailleerde gijtijzeren braadpan hebt, is dit niet nodig.

Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om een gietijzeren braadpan in de vaatwasser te plaatsen, omdat de agressieve reinigingsmiddelen en hitte de pan kunnen beschadigen. Handmatig wassen en voorzichtig drogen wordt aangeraden voor behoud van de pan.