Beste grillpan. Onze top 5 in 2024

Grillen heeft toch iets speciaals! Helaas is het in de winter niet zo leuk om buiten bij de BBQ te staan. Een grillpan kan dan een goede uitkomst zijn! We zullen eerlijk zijn zelfs de beste grillpannen van gietijzer, kunnen niet de smaak en aroma toevoegen die kool van de BBQ wel kan. Maar een grillpan geeft wel een goede char (korst) op het vlees of de groente. Een grillpan is dus zeker een mooie toevoeging aan het keukenarsenaal van elke thuiskok! Hier vind je de beste grillpannen die wij hebben getest. 

Grofweg heb je 2 soorten; de pannen met een anti-aanbaklaag en de gietijzeren grillpannen. Die laatste geven een véél beter resultaat maar zijn vaak een stuk zwaarder en minder handig in gebruik. Persoonlijk gaan wij voor resultaat boven gemak! We willen namelijk een goed stuk vlees hebben en accepteren dat je daar iets meer ‘moeite’ voor moet doen. De afweging is aan jou en we hopen dat je na het lezen van deze pagina een goede afweging kan maken over de beste grillpannen van 2024. Good luck and keep grill’n!

ps. ben je eerder op zoek naar een grillplaat? We hebben een aparte pagina met de beste grillplaten.

  

Beste grillpan van 2024

De beste grillpan is de Skottsberg Gietijzeren Grillpan. Dat komt door het materiaalgebruik en het feit dat deze een stukje lichter is dan andere grillpannen. Daarnaast is het handgreep van rvs waardoor deze fijner in de hand ligt én niet zo gemakkelijk warm wordt als bij andere gietijzeren grilpannen. Deze vierkante grillpan is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie. Daarnaast zijn de ribbels van de grill groot genoeg om een goede grillkorst op je vlees, vis, kip en groenten. Deze grillpan voor inductie is daarnaast onze beste koop omdat deze al is ingebrand. Je kunt dus direct beginnen zonder moeilijke instructies. Dat maakt deze grillpan geschikt voor iedereen en niet alleen de deskundigen!

Als je op zoek bent naar de beste grillpan, is dit een goede keuze omdat je goede resultaten haalt voor een relatief gebruiksvriendelijke grillpan voor een acceptabele prijs.

Beste grillpan overzicht

Hieronder vind je onze top 5 beste grillpannen. Je ziet altijd de prijs van een vierkante grillpan met een diameter van 24 cm. Veel pannen hebben echter ook een groter en kleiner formaat te koop. Een 24 cm versie is geen grote grillpan maar groot genoeg voor bijvoorbeeld 3 grote kipfilets of 2 tot 3 rib-eye steaks.

1. Skottsberg Gietijzeren grillpan

Een grillpan kopen is een dilemma tussen gemak en grillresultaat. De gietijzeren grillpannen hebben de beste resultaten maar zijn zwaar, pakken onhandig vast en hebben geen anti aanbaklaag. Toch zijn de meeste grillpannen van gietijzer omdat ze de beste bakresultaten hebben waar bijvoorbeeld een tefal grillpan met antiaanbaklaag niet bij in de buurt komt. De Skottsberg Gietijzeren Grillpan staat bij ons op nummer 1 omdat deze toch veel gemak biedt voor een grillpan gemaakt van gietijzer. Tijdens het grillen heb je de beste bakresultaten zoals je mag verwachten en de pan is toch relatief licht met 2,85 kg (de 24 cm weegt zelfs maar 1,85 kg). Ter vergelijking de Le Creuset Grillpan is 3,3 kg voor de diameter van 28 cm!

De pan is onder andere licht omdat de dikte van de pan wat kleiner is maar de bodem van de grillpan juist niet! Hierdoor krijg je goede bakresultaten en warmteverdeling. Daarnaast is het handvat gemaakt van rvs, wat ook weer in gewicht scheelt. Hierbij hebben wij echter wel een nadeel ontdekt. Het handvat is namelijk rond afgewerkt waardoor het uitschenken van bijvoorbeeld overtollige olie of boter niet gemakkelijk gaat als je geen goede grip hebt. Een rond handvat kan namelijk sneller verschuiven in je hand. Dit is eigenlijk het enige nadeel wat wij konden ontdekken. Deze grillpan is de beste grillpan voor mensen die de beste bakresultaten wil en tegelijkertijd toch wat meer gemak zoekt in de vorm van lichtgewicht, een koel handvat en het reeds ingebrande materiaal van de pan.

Pluspunten

Minpunten

Skottsberg Gietijzeren Grillpan met vlees

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. WMF Durado Keramische Grillpan

De WMF Durado Keramische Grillpan is de perfecte grillpan voor mensen die graag een antiaanbaklaag willen. Dan weet je ook zeker dat er niets aan de pan blijft kleven! Het is een roestvrij stalen grillpan met een goede antiaanbaklaag. De ‘normale’ koekenpan is zelfs verkozen tot het beste product bij de consumentenbond. Dat zegt toch wel iets en daar zijn wij het zeker mee eens. Toegeven; je krijgt niet dezelfde bakresultaten van een hoogwaardige grillpan van gietijzer. De bodem van de pan bestaat uit een sandwich van rvs-aluminium-rvs waardoor er een goede en gelijkmatige warmteverdeling ontstaat en de pan warmt snel op. Daardoor is deze grillpan redelijk licht met 1,75 kg voor de 28 cm. Hij is geschikt voor inductie en eigenlijk alle warmtebronnen. Omdat deze pan is gemaakt van rvs, mag deze gewoon in de vaatwasser en is daarom gemakkelijk schoon te maken.

Van alle grillpannen is dit één van de lichtste en dat is ook weleens fijn! Het handvat ligt goed in de hand en de bakresultaten zijn prima in orde. Wij kunnen deze bestempelen als de beste grillpan voor inductie omdat rvs de kookplaat niet zal beschadigen. Dit kan wél voorkomen met gietijzer. De keramische laag is erg goed. Wist je dat deze grillpan ook in de oven kan! Iets dat niet altijd het geval is bij keramisch. We hebben wel één tip; warm de pan rustig op en laat de pan afkoelen op een rustig tempo. Zo behoud je de anti aanbaklaag het beste!

Pluspunten

Minpunten

WMF Durado Keramische Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Le Creuset Signature Gietijzeren Grillpan

Als men het vaak over gietijzer heeft, dan heeft men het over Le Creuset. Deze Le Creuset vierkante grillpan mag daarom niet ontbreken en óók voor koken op inductie of in de oven. Deze grillpan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer en is daarom ook vaatwasserbestendig (alhoewel wij dat niet zouden aanraden voor een lang en duurzaam gebruik). De prijs is wel aan de hoge kant maar met het juiste onderhoud kun je dus je hele leven met deze grillpan grillen. Deze grillpan is een uitstekende keuze voor mensen die dus graag duurzame keuzes maken. De pan is relatief zwaar met 3,3 kilogram (26 cm versie). Daarom is het fijn dat er een extra handgreep op het uiteinde van de pan zit. Je kunt de pan dus gemakkelijk oppakken (met handschoenen). Het bestaat uit één stuk gegoten gietijzer dus zeer stevig!

Het is een fijne pan en de grillresultaten zijn uitstekend! Je moet de pan wel langzaam op laten warmen maar dat is geen probleem. Kijk ook eens naar deze grillplaat van Le Creuset. Hij is iets goedkoper én rond. Dat laatste maakt deze grillpan ideaal voor inductieplaten. Die zijn namelijk ook rond waardoor de kookzone goed aansluit. De handgrepen zorgen ervoor dat er niet veel opbergruimte noodzakelijk is.

De Le Creuset Signature Gietijzeren Grillpan is verkrijgbaar in meer dan 15 verschillende kleuren. Daarmee kun je de pan altijd in jouw eigen kleur vinden!

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Signature Gietijzeren Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. GreenChef Keramische Grillpan

De GreenChef Keramische Grillpan is onze budgetkeuze. Wat deze grillpan speciaal maakt, is het gewicht. Met maar 1,2 kilogram is het erg licht! Deze grillpan is ideaal voor mensen die zware pannen graag willen vermijden dus. Hij is gemaakt van aluminium met een keramische coating en dus zonder PFAS of andere schadelijke stoffen. Het grillen van vlees gaat prima maar kan niet op tegen gietijzeren grillpan. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder inductie. Wanneer de pan langzaam opgewarmd wordt, kan deze een prima temperatuur bereiden (gebruik wel direct wat olie of boter!). Er zit een Magneto-inductietechnologie in waardoor dit ook direct één van de beste grillpannen voor inductie is. Een inductie grillpan zorgt voor goed contact met de kookplaat en verdeelt de warmte optimaal over de pan. Iets dat menig pan moeite mee heeft (maar deze niet). 

Deze pan is ideaal voor mensen die graag een lichte pan willen. Dan is het de juiste grillpan. De bakresultaten zijn prima maar niet meer dan dat. Voor betere bakresultaten is en blijft een gietijzeren grillpan beter. 

Pluspunten

Minpunten

GreenChef Keramische Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. BK Bourgogne Geëmailleerde Gietijzeren Grillpan

Deze BK grillpan behoort tot de beste opties door de goede grillresultaten. Met 3,4 kilo is dit geen lichtgewicht. Goed om te zien dat er daarom een extra handvat op zit. Deze grillpan is sterk vergelijkbaar met de grillpan van Le Creuset. Helaas zijn er niet zoveel kleuren verkrijgbaar. Je kunt kiezen tussen het klassieke kersenrood en matzwart. Verder is het een relatief ‘normale’ gietijzeren grillpan. Het is geëmailleerd dus het mag in de vaatwasser (alhoewel niet aan te raden). Het is gemaakt uit één stuk gegoten gietijzer waardoor de grillpan erg stevig aanvoelt. 

We kunnen eigenlijk vrij kort zijn over deze grillpan. Het is een goede grillpan en redelijk vergelijkbaar met de Le Creuset grillpan maar dan voor de helft van de prijs. Onze voorkeur gaat echter uit naar de Skottsberg maar als je écht de klassieke vorm zoekt en niet voor de Le Creuset wil betalen. Is deze grillpan voor jou de beste!

Pluspunten

Minpunten

BK Bourgogne Geëmailleerde Gietijzeren Grillpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een grillpan

Een grillpan is hét alternatief voor de BBQ grill en daarom erg handig in de wintermaanden. Je krijgt niet dezelfde aroma’s maar wel de mooie grillkorst op het voedsel. Daarnaast is grillen ook een gezonde manier van bakken omdat al het vet tussen de groeven zit en niet in contact komt met het voedsel. De meeste grillpannen zijn vierkant maar er zijn ook wat ronde te koop. Als je op zoek bent naar een grillpan die ontworpen voor inductie is, geef dan de voorkeur aan rond óf een vierkante die over de volledige kookzone gaat. Hierdoor wordt de pan optimaal verwarmd. 

 

Kenmerken van een goede grillpan

Je wil graag een goede grillpan kopen. Die heeft nou eenmaal bepaalde kenmerken en eigenschappen waardoor het een goede grillpan is! Een aantal kenmerken zijn:

 • Vooral voor vlees is het belangrijk dat de grillpan hoge temperaturen aan kan
 • Gietijzer is het beste materiaal maar is redelijk zwaar
 • De ribbels moeten hoog genoeg zijn zodat er écht gegrild kan worden
 • Een goede warmteverdeling zorgt voor een evenredig grillresultaat
 • Een tweede handvat is handig voor zware (gietijzeren) grillpannen

 

Tips voor het kopen van een grillpan

Dus je bent klaar om een grillpan te kopen! Hieronder zijn wat tips als je graag zelf een goede keuze wil maken:

 • Check de hoogte van de grillruggen (ribbels). Goede grillresultaten krijg je als de grillruggen hoger zijn dan 4 millimeter. 5,5 millimeter is ideaal en hoe hoger hoe beter. De grillruggen van gietijzeren grillpannen zijn altijd beter. Dat komt omdat gietijzer gegoten is en bij hoge temperaturen niet vervormd. Aluminium of stalen pannen kunnen niet zo gevormd worden met hoge grillruggen en hebben daarom altijd een slechter bakresultaat. 
 • Vooral bij inductie en keramisch; let op goed formaat. De grillpan moet de gehele kookzone kunnen bedekken.
 • Vrijwel alle grillpannen zijn geschikt voor inductie maar het is altijd goed om dit even te checken
 • Een vierkante grillpan van 24 cm is voldoende voor 2 a 3 personen. 28 cm is voor 4 of meer personen.
WMF Durado Kermische Grillpan op Snijplank

Tips voor onderhoud van een grillpan

Als je eenmaal een grillpan hebt gekocht, wil je graag zo lang mogelijk van de grillpan genieten. Goed onderhoud is dan essentieel en vraagt niet eens zoveel tijd! Hieronder wat tips:

 • Gebruik geen staalwol of ander hard materiaal. Hierdoor beschadigen pannen sneller (ook gietijzer).
 • Maak na het gebruik de pan schoon met afwasmiddel en warm water. 
 • Als het vuil hardnekkig is (wat wel eens kan met grillpannen) dan moet je het water met sopje op het vuur zetten zodat het kookt. Laat een paar minuten koken en alles komt los.
 • Komt het dan alsnog niet los, gebruik dan schoonmaakazijn om te koken en maak daarna schoon met een sopje.
 • Vaatwasser is meestal mogelijk maar is nooit aan te raden. Pannen slijten dan extra snel.

 

Tips voor het gebruik van een grillpan

Voor de beste grillresutaten hebben we hieronder een aantal tips. Volg je deze tips, dan moet het helemaal goed komen!

 • Een gietijzeren grillpan met gietijzeren handvat? Gebruik ovenwanten of een theedoek voor het handvat! Die kan namelijk erg warm worden.
 • Laat de pan rustig warm worden. Dit geldt zowel voor gietijzeren grillpannen als grillpannen met antiaanbaklaag. Bij pannen met antiaanbaklaag moet je direct vetstof toevoegen.
 • Voor vlees mag de grillpan extra warm worden. Laat het vlees of kip rustig op de ribbels liggen en keer pas om zodra deze zelf loslaat (en niet meer vast plakt).
 • Als je te veel koud materiaal toevoegt aan de grillpan (zoals te veel vlees in één keer) kan de temperatuur van de pan dalen. Hierdoor zijn de grillresultaten minder goed.
 • Heb je een inductieplaat en een gietijzeren grillpan? Gebruik een inductie matje om krassen aan de kookplaat te voorkomen! 

 

Handige accessoires voor een grillpan

Als je een grillpan hebt gekocht, kun je direct aan de slag. De onderstaande accessoires zijn overigens wél handig en soms essentieel voor de veiligheid of duurzaamheid van de pannen:

 • Gebruik een inductiematje als je een gietijzeren pan op een glasplaat zet zoals bij inductie of keramisch. 
 • Gebruik ovenwanten of siliconen handvat houders bij gietijzeren grillpannen. Zo verbranden je handen niet. Je hebt ook siliconen oorgrepen overigens. 
 • Een goede keukentang is belangrijk om het eten om te draaien. Gebruik kunststof of siliconen bij een antiaanbaklaag.

 

Conclusie

Grillen in de winter kan met de juiste grillpan een smaakvol alternatief zijn voor de BBQ. De Skottsberg Gietijzeren Grillpan is onze beste keuze vanwege zijn lichte gewicht, rvs handgreep, en uitstekende grillresultaten. Voor liefhebbers van anti aanbaklagen is de WMF Durado Keramische Grillpan een goede optie, met zijn lichte gewicht en vaatwasserbestendigheid. De Le Creuset Signature Gietijzeren Grillpan biedt duurzaamheid en uitstekende grillresultaten, zij het tegen een hogere prijs. De budgetvriendelijke GreenChef Keramische Grillpan is licht en geschikt voor inductie, terwijl de BK Bourgogne Geëmailleerde Gietijzeren Grillpan vergelijkbare kwaliteit biedt tegen een lagere prijs. Kies een grillpan op basis van jouw voorkeur voor materiaal, gewicht en gebruiksgemak, en geniet van heerlijk gegrild voedsel in de wintermaanden.

 

Veelgestelde vragen over een grillpan

De Skottsberg Gietijzeren Grillpan wordt beschouwd als een van de beste grillpannen. Deze grillpan onderscheidt zich door zijn lichte gewicht, rvs handgreep, en uitstekende grillresultaten.

Het voordeel van een grillpan is dat het een smaakvol alternatief biedt voor barbecueën, zelfs in de winter. Een grillpan voegt een goede korst toe aan vlees of groenten, geeft een speciale char, en is een handige toevoeging aan het keukenarsenaal.

Een gietijzeren grillpan, zoals de Skottsberg, biedt uitstekende bakresultaten, is relatief lichtgewicht en heeft een rvs handvat voor meer gebruiksgemak. Gietijzer behoudt de warmte goed, wat zorgt voor gelijkmatige grillresultaten, en het materiaal is duurzaam en geschikt voor alle warmtebronnen.

De GreenChef Keramische Grillpan is geschikt voor inductie, dankzij de Magneto-inductietechnologie. Deze pan is lichtgewicht, gemaakt van aluminium met een keramische coating, en biedt goede grillresultaten op inductie.

Laat de grillpan rustig opwarmen, leg het vlees op de ribbels en draai pas om als het vanzelf loslaat. Dit zorgt voor optimale grillresultaten en voorkomt dat het vlees aan de pan blijft plakken.

Roosteren en grillen zijn vergelijkbaar, maar grillen verwijst vaak naar het gebruik van een grillpan of barbecue, terwijl roosteren breder kan zijn. Beide methoden gebruiken directe hitte voor een kenmerkende smaak en textuur.

Grillen wordt vaak als gezonder beschouwd dan bakken, omdat vet tussen de groeven van de grillpan blijft en niet direct in contact komt met het voedsel. Deze methode resulteert in minder vetopname, wat gunstig kan zijn voor gezonde voedingsgewoonten.

Een grillpan heeft ribbels voor een goede grillkorst en om het voedsel van overtollig vet te scheiden. De verhoogde ribbels zorgen voor een beter grillresultaat en voegen karakteristieke grillstrepen toe aan het voedsel.

Als je geen grillpan hebt, gebruik dan een grillplaat, barbecue, of oven met grillfunctie voor vergelijkbare resultaten. Zo kun je nog steeds genieten van gegrilde smaken zonder een specifieke grillpan.

Het verschil tussen een BBQ en een grill ligt in de bereidingsmethode; barbecueën impliceert vaak langzaam garen op lage temperaturen, terwijl grillen sneller is op hogere temperaturen. Beide methoden gebruiken open vuur, maar het tempo en de stijl van koken verschillen.

Met een grillpan kun je vlees, vis, kip en groenten perfect grillen en een mooie korst creëren. Bovendien is een grillpan veelzijdig en geschikt voor gebruik op verschillende warmtebronnen, waardoor het een waardevol keukeninstrument is.