De beste keramische koekenpan?

De beste keramische koekenpan?

Bent u ook geschrokken van de negatieve aandacht voor anti-aanbakpannen die gemaakt zijn van teflon? Een keramische koekenpan is een veilig alternatief en heeft dezelfde anti-aanbak eigenschappen als uw oude plannen. In dit artikel leggen wij graag uit waar u op moet letten als u een keramische koekenpan koopt. Tot slot geven we aan wat volgens ons de beste keramische koekenpan is.

Wat is een keramische koekenpan?

De keramische koekenpan is een metalen pan waar een mengsel van keramiek en titanium (Thermolon) in is gebrand. Bij de productie van deze pannen worden geen schadelijke stoffen in de pan gebruikt en is er weinig uitstoot. Daarmee zijn de keramische pannen dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook beter voor uw gezondheid.

Een ander voordeel is dat Thermolon dezelfde anti-aanbakeigenschap heeft als uw oude teflon pannen. Eten blijft niet plakken in deze pannen en brandt niet aan. Bovendien zorgt de molecuulstructuur van het keramische laagje ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig over de bodem van de pan wordt verdeeld. Zo zorgt u voor een betere baktemperatuur en het gelijkmatig verwarmen van het gerechten.

Wat is de beste keramische koekenpan?

Er zijn heel veel verschillende type en merken keramische pannen te koop. Hoe beoordeel je nu welke pan goed is? De kwaliteit van de beste keramische koekenpan is gebaseerd op de volgende drie criteria:

  1. De dikte van de Thermolon-laag. De beste keramische koekenpan heeft een goed dikke Thermolon-laag, waardoor er ruimte genoeg is om de hitte van de bron gelijkmatig over de pan te verdelen;
  2. Het materiaal van de pan. Keramische koekenpannen vindt u hoofdzakelijk in roestvrij staal of aluminium. Het is belangrijk dat de onderlaag dik genoeg is, omdat de pan anders krom kan trekken.
  3. De handgrepen. Keramische pannen zijn iets zwaarder dan reguliere pannen. Daarom is het van belang dat de handgrepen van goed materiaal zijn en deugdelijk bevestigd zijn aan de pan. Ook adviseren wij te letten op hoe de handgreep in uw hand ligt. De beste keramische koekenpan moet immers ook prettig zijn in gebruik.

Wij hebben eerder een aantal keramische pannen mogen testen en vinden de Greenpan Heritage erg fijn bakken. Het is een fijne pan in gebruik, die zeer gemakkelijk schoon te maken is en een goede prijs / kwaliteit heeft. Dat geldt eigenlijk voor de hele Greenpan serie.

Zo lang mogelijk genieten van de beste koekenpan

Als u de beste koekenpan heeft gekozen wilt u natuurlijk zo lang mogelijk plezier van uw aankoop hebben. Daarom een aantal tips die de levensduur van uw keramische koekenpan ten goede komen:

  1. Was de koekenpan altijd met de hand en niet in de vaatwasmachine;
  2. Gebruik altijd wat boter in de pan. Hoewel zonder boter koken ook kan, komt het de smaak van uw gerecht en de levensduur van de pan ten goede als u een beetje boter gebruikt. Olijfolie is af te raden. Door de sappen in de olie ontstaat een proces dat op lange termijn niet bevorderlijk is voor de keramische laag.
  3. Laat de pan niet te lang leeg op vol vuur opwarmen en zet het vuur zachter zodra dat kan. Op te hoge temperatuur bakken beschadigt de laag;
  4. Gebruik geen scherpe voorwerpen in de pan. Hoewel de keramische pan krasbestendiger is dan de anti-aanbak laag gaat ook hier op lange termijn de kracht van de laag verloren als u veelvuldig met scherpe voorwerpen in de pan werkt.

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft een reactie

  1. Greenpan is inderdaad het beste merk voor keramische pannen. Ik heb er ook nog een wokpan en een kleiner koekenpannetje van. Fijn spul

Geef een antwoord

Sluit Menu