Beste koekenpan. Onze top 11 in 2024

Je staat regelmatig in de keuken en wil graag goed gereedschap. Daar horen natuurlijk de beste koekenpannen bij! Elke keuken is anders dus niet elke koekenpan is geschikt voor zowel de keuken als de persoon die het gebruikt. Een koekenpan kopen kan dus best een uitdaging worden. Geen zorgen. Wij hebben vrijwel alle koekenpannen bekeken en velen zelf getest. In deze koopgids vind je alles over het kopen van de beste koekenpan.

We hebben 11 koekenpannen geselecteerd die het beste uit de test zijn gekomen dus er is altijd een koekenpan die voor jouw situatie geschikt is. Of je nu op zoek bent naar een rvs koekenpan, een keramische koekenpan, eentje die geschikt voor inductie is, of juist geschikt voor alle warmtebronnen, we bespreken van alle pannen de beste keuze.

De beste koekenpannen

Een koekenpan is een pan met een platte bodem en lage randen, meestal gemaakt van soort metaal, waarin voedsel gebakken en gebraden kan worden. Het wordt vaak gebruikt om gerechten zoals vlees, vis, eieren, pannenkoeken,groenten, sauzen en regelmatig zelfs hele gerechten in te bereiden. Een goede koekenpan is onmisbaar in elke keuken! 

Er zijn meer dan 4.000 koekenpannen verkrijgbaar op de Nederlandse en Belgische markt. Wij hebben meer dan 100 verschillende, bekende koekenpannen bekeken én getest. De top 11 beste koekenpannen, zijn:

 1. Onyx Cookware Hybride Antiaanbak Koekenpan: Beste allround koekenpan
 2. Ballarini Palermo: Beste prijs-kwaliteitverhouding
 3. Tefal Easy Plus Koekenpan: Beste budget Koekenpan
 4. Demeyere Alu Pro Dura Glide Koekenpan: Beste aluminium koekenpan
 5. BK Easy Induction Ceramic Koekenpan: Beste inductie koekenpan
 6. DeBuyer Mineral B Element Koekenpan: Beste stalen koekenpan
 7. Ocina Gietijzeren pan: Beste gietijzeren koekenpan
 8. Sola Green Cooking Koekenpan: Beste rvs koekenpan
 9. Tefal Renew ON Keramische koekenpan: Beste duurzame koekenpan
 10. GreenPan Cambridge Koekenpan: Beste PFAS vrije koekenpan
 11. Le Creuset Les Forgees: Meest luxueuze koekenpan

Hieronder geven we voor elke koekenpan een korte toelichting en beoordeling, zodat je daarna zelf de juiste beslissing kunt maken.

Hoe wij producten testen 

Bij Pankopen.nl testen wij al sinds 2017 allerlei pannen. We testen pannen grondig op warmtegeleiding, duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoud. We zorgen ervoor dat de aanbevolen pannen uitblinken in gelijkmatige warmteverdeling, hoogwaardige materialen, geschiktheid voor verschillende warmtebronnen en gemakkelijk onderhoud. Zo garanderen we dat onze lezers de beste keuzes maken voor hun keukenbehoeften. Hier lees je meer.

Beste allround keuze

De Onyx Cookware Hybride Antiaanbak Koekenpan, biedt het beste van twee werelden en is daarom onze beste koekenpan voor de meeste situaties. Hij kan op alle warmtebronnen (dus ook een koekenpan voor inductie) en is zelfs geschikt voor in de oven. Het bevat een keramische antiaanbaklaag met tussendoor kleine rvs puntjes. Hierdoor blijft het eten niet kleven, heb je minder olie of boter nodig maar kun je ook heel goed een stuk vlees bakken, iets waar de meeste keramische coating koekenpannen minder geschikt voor zijn. Door het gebruik van de keramische anti-aanbaklaag, is de pan vrij van PFAS en andere chemische materialen waardoor de pan beter voor het milieu én voor jouw gezondheid is. Onyx Cookware biedt verschillende formaten en afmetingen dus je vindt zeker een pan die geschikt is voor alle situaties! 

Het is een prachtige koekenpan om te zien door het gelaserde rvs patroon in de vorm van een honingraat. Wij hebben regelmatig gebruikgemaakt van een vork, lepel of tang en de keramische laag wordt hierbij niet beschadigd! Het handvat ligt lekker in de hand, een echte comfort koekenpan! Je gebruikt het écht als een ‘gewone’ koekenpan dus het vereist voor veel thuis chefs geen onnodige aanpassingen. De koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen maar wij hebben het gebruikt op inductie en de oven. Dat werkte perfect! Het geeft een goed gevoel dat je al je metalen keukengerei kunt gebruiken voor het koken, bakken en uitserveren. 

De pan wordt snel warm en houdt toch verbazingwekkend goed de warmte vast. Meestal is een koekenpan geschikt voor het één óf het ander, maar niet allebei. Het is ook erg gemakkelijk schoon te maken. Alhoewel wij nooit aanraden om pannen in de vaatwasser te stoppen, kan dat zeker. Als je op zoek bent naar de beste koekenpan van 2023 voor een acceptabele prijs, dan wordt misschien wel een Onyx Cookware jouw nieuwe koekenpan.

Je koopt de Onyx Cookware direct bij de leverancier waardoor je niet betaalt voor de winstmarges van de tussenpersonen en online retailers.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

2. GreenChef Diamond

Beste keuze met goede prijs-kwaliteitverhouding

De GreenChef Diamond krijgt van ons de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze PFAS vrije pannen zijn niet duur, doen wat ze beloven en zijn geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Deze pan krijgt van de consumentenbond niet voor niets het predicaat van beste inductie koekenpan en daar kunnen wij in mee. De koekenpan heeft een zeer goede keramische laag gemaakt van natuurlijke materialen. Dit is dus de perfecte koekenpan voor dagelijks gebruik voor een relatief zachte prijs. De pan is te koop in diverse maten zoals 20 cm, 24 cm, 28 cm en 30 cm. 

De pan voelt stevig aan. Het handvat blijft lang koel, maar is wel wat lomp. De koekenpan zorgt voor een goede warmteverdeling, mede door de dikke bodem en de keramische antiaanbaklaag. Kiezen voor een koekenpan met keramische laag betekent vaak wel dat de toplaag wat kan slijten. Het is wel één van de beste koekenpannen die de slijtagetest overleefde en zijn antiaanbaklaag goed behield. Je kunt de duurzaamheid verlengen door het gebruik van metalen keukengerei te vermijden en zelf af te wassen (mag uiteraard ook gewoon in de vaatwasser). 

Uit onze test kwam het niet zelf naar voren maar wij hebben wel één negatief punt gevonden; de pan kan wel eens krom trekken. Dit kun je gemakkelijk vermijden door de pan langzaam op te warmen of af te koelen. Als je hier rekening mee houdt, is het kopen van een koekenpan van GreenChef een goede keuze. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

3. Tefal Easy Plus Koekenpan

Beste budgetvriendelijke keuze

De Tefal Easy Plus is onze beste budgetkoekenpan uit deze serie. Tefal koekenpannen staan goed bekend en hebben een goede antiaanbaklaag. Je koopt een 28 cm koekenpan voor ongeveer 21 euro. Kiezen van een koekenpan voor een budgetprijs heeft uiteraard wel wat nadelen maar die blijven beperkt bij de Tefal Easy Plus. Het enige échte nadeel is dat de pan niet geschikt is voor een inductie kookplaat of oven, wat begrijpelijk is voor deze prijs.

De koekenpan is voorzien van een goede antiaanbaklaag van teflon. Hiermee is het geschikt voor de meeste thuis chefs en bereid je heerlijke maaltijden. Er wordt geen PFOA gebruikt maar dat betekent niet dat het ook een koekenpan zonder PFAS is (dat is namelijk een ander materiaal). Dat mag echter de pret niet drukken. Ga je goed om met de koekenpan, dan kun je hier lange tijd plezier aan beleven.

Ben je dus op zoek naar de beste koekenpan, maar is het budget beperkt, overweeg dan deze pan. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

4. Demeyere Alu Pro Dure Glide Koekenpan

Beste aluminium keuze

Demeyere is een luxe Belgische merk dat bekend staat om zijn uitstekende koekenpannen. Deze nonstick pan staat bekend om zijn stevigheid en dikke aluminium body. De dikke laag van 5 mm zorgt voor een uitstekende warmtegeleiding en houdt de pan toch vrij licht (1kg)! Door het toepassen van 3 verschillende lagen heb je zelfs op inductie 30% betere warmteoverdracht, wat zorgt voor een energiebesparing. De toplaag bestaat uit 5 verschillende lagen die samen zorgen voor een antiaanbaklaag die erg lang mee gaat en slijtvast is.

De pan is geschikt voor alle warmtebronnen en kan ook in de oven. Het handvat is gemaakt van rvs staal en heeft een goede ergonomische grip.

Demeyere is zo zelfverzekerd van deze koekenpan dat ze 5 jaar garantie op productiefouten geven. Wij zijn er zelf ook erg overtuigd van deze aluminium topper en verdient daarom zijn plekje in het overzicht top 5 beste koekenpannen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

5. BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

Beste inductie keuze

De BK Easy Induction Ceramic koekenpan is sterk vergelijkbaar met de GreenChef Diamond. De BK Easy Induction koekenpannen biedt 3 jaar garantie en behoort tot de beste koekenpannen zonder PFAS. Naast inductie is deze koekenpan ook geschikt voor de oven tot 160 graden celcius. Dat maakt de pan erg veelzijdig! Het handvat is gemaakt van kunststof en blijft daardoor lang koel. Bovendien ligt het handvat lekker in de hand. De nonstick laag blijft goed zitten, alhoewel je uiteraard geen metalen tang of vork mag gebruiken. De aluminium bodem is 5,5 mm dik. Dat zorgt voor een goede warmteverdeling.

Met deze koekenpan kun je dus voorlopig wel vooruit. We hebben wel één nadeel ondervonden. De opstaande rand van de koekenpan is vrij kwetsbaar. Zeker als je er regelmatig met hard materiaal (zoals metaal) langs af glijdt, zal de rand langzaam afbrokkelen. Probeer dus contact met de rand zoveel mogelijk te vermijden! Op de rand na, is de pan erg stevig, voelt goed aan, is niet te zwaar en kan uiteraard in de vaatwasser. Mits je voorzichtig bent met de rand (ofja, gewoon niet te lomp), koop je een uitstekende koekenpan voor op inductie.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

We zijn nu voorbij onze top 5 beste koekenpannen. Met dit overzicht heb je eigenlijk voldoende keuze. De volgende 6 pannen hebben een iets specifiekere doelgroep, waar jij wellicht ook bij hoort. Wat jij of ik ook van de onderstaande koekenpannen vind, het zijn de beste in zijn klasse.

6. DeBuyer Mineral B Element Koekenpan

Beste stalen keuze

Stalen koekenpannen zijn een verhaal apart. Ze worden goed warm, kunnen uitstekend omgaan met hoge temperaturen en houden die warmte goed vast. Daarnaast kan een plaatstalen koekenpan op alle warmtebronnen én in de oven. Er zijn ook nadelen; ze zijn redelijk zwaar en vaak wat onhandig. Bovendien vergen ze ook wat meer onderhoud, waaronder het inbranden. Dit mislukt regelmatig bij beginners maar als je het onder de knie hebt, heb je een meer dan uitstekende pan! Dit soort pannen worden veel gebruikt door professionele chefs in restaurants en dat is natuurlijk niet voor niets. De pan is geschikt voor gebruik van metalen keuken gereedschap. 

DeBuyer is een zeer sterk merk in stalen koekenpannen en heeft een goede reputatie. Eenmaal gewend aan het gebruik van deze soorten koekenpannen, zal je erg tevreden zijn én heb je een koekenpan die je leven lang mee zal gaan! Ben je op zoek naar koekenpannen van staal? Dan is de DeBuyer Mineral B Element één van de beste.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

7. Ocina Gietijzeren Koekenpan

Beste gietijzeren keuze

Een gietijzeren pan biedt veel gemak als je eenmaal doorhebt hoe je ermee om moet gaan. Gietijzeren pannen moet je zelf invetten, inbranden en goed onderhouden. Heb je dat eenmaal door, dan gaat de pan een leven lang mee! Gietijzeren pannen werden vooral veel gebruikt voor de introductie van nonstick pannen. Omdat een gietijzerenpan uit één stuk ijzer zijn gemaakt, zijn ze eigenlijk onverwoestbaar. Zelfs als ze gaan roesten, zijn ze nog te redden met een flinke schoonmaakbeurt. Bovendien kun je een gietijzerenpan ook gebruiken op bijvoorbeeld de BBQ en in de oven op de hoogste stand. En vanwege het materiaal, zijn ze ook geschikt voor een inductiekookplaat en alle andere warmtebronnen. De pannen zijn vrij zwaar en daardoor houden ze de warmte goed vast en bieden een optimale warmtegeleiding. 

De Ocina Gietijzeren koekenpan is erg populair en wij zijn er goed vertrouwd mee. De pannen van Ocina zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen en hebben allemaal een fijn handvat (let op; die kan warm worden). Daarnaast zitten er aan beide zijdes een klein schenktuitje om vloeistoffen en vetten gemakkelijk af te voeren. De Ocina Gietijzeren pannen komen met een makkelijke gebruiksaanwijzing om de pan in de oliën en bevat ook nog eens een leuk receptenboek om daarna direct aan de slag te gaan! 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

8. Sola Green Cooking Koekenpan

Beste rvs keuze

Als je een stalen of gietijzeren pan nog wat eng vindt (of te veel moeite), dan kun je misschien met een rvs koekenpan de beste koekenpan kopen. Het inbranden van een rvs pan is namelijk niet noodzakelijk (alhoewel sommigen het wel doen). Rvs is namelijk de afkorting voor roestvast staal. Dat betekent niet dat het niet kan roesten, maar wél dat het niet snel zal gaan roesten. Verder werkt een rvs koekenpan hetzelfde als de kookpannen. Die zijn namelijk ook gemaakt van rvs. Het is bijvoorbeeld ideaal om vlees te bakken en sauzen te bereiden. Rvs pannen worden ook veel gebruikt in restaurants omdat ze iets vergeeflijker zijn dan stalen koekenpannen.

De Sola Green Cooking koekenpan is afkomstig van het in Eindhoven gevestigde Sola. Deze regionale trots staat bekend om degelijke keukengerei voor een eerlijke prijs. Wij vonden deze pan erg fijn in gebruik. Uiteraard slijt een rvs pan niet en hebben wij bijvoorbeeld extra aandacht gegeven aan de bouwkwaliteit van het handvat. Deze is erg goed omdat het handvat ‘vastgeklonken’ is aan de pan. Die zal niet snel loskomen. Het handvat blijft overigens ook lang koel wat wel zo gemakkelijk is. De pan is opgebouwd uit drie lagen en de warmte wordt snel doorgegeven aan de pan. Je kunt dus vrij snel aan de slag met deze pan (en dat is ook een voordeel ten opzichte van een stalen en gietijzeren pan). 

Wij zien een rvs pan dus als een goed alternatief op een stalen of gietijzeren pan, vergt minder onderhoud en is een stuk gebruiksvriendelijker zonder dat je daar duurzaam gebruik voor inlevert. Ze zijn dus gemaakt zodat jij de beste kookervaring kan overbrengen op heerlijke gerechten!

Helaas is deze pan niet verkrijgbaar met een diameter van 30 cm maar wel in 20 cm, 24 cm en 28 cm (wat meestal groot genoeg is).

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

9. Tefal Renew ON Keramische Koekenpan

Beste duurzame keuze

Omdat er steeds meer bekend is over de schadelijke gezondheidseffecten van een traditionele antiaanbaklaag van teflon, zijn fabrikanten op zoek naar goede alternatieven zonder het gemak uit het oog te verliezen. Een keramische pan is zo’n alternatief en biedt vrijwel dezelfde gebruikseigenschappen van een normale nonstick pan, maar zonder de schadelijke effecten. Wij hebben de Tefal Renew OON Keramische koekenpan eruit gekozen én getest omdat deze koekenpan nog een extra stapje duurzaam is. Kiezen voor een PFAS-vrije koekenpan is al een duurzamere optie maar deze is ook nog gemaakt van 100% gerecycled aluminium. Goed voor de aarde én goed voor jou dus. 

Deze Tefal ligt fijn in de hand, is vrij licht en geschikt voor alle soorten warmtebronnen, behalve de oven. Alhoewel je de Tefal Renew ON ook in de vaatwasser kunt stoppen, is handwas wel aanbevolen. Dan gaat de pan ook langer mee! De pan is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van 20 cm tot en met 32 cm. Er is een rode stip aanwezig op de pan die aangeeft wanneer de pan op de juiste temperatuur is. Een fijne toevoeging maar deze zal op een gegeven moment slijten en niet meer goed werken. Dat is eigenlijk niet zo erg want tegen die tijd weet je exact hoe jouw pan werkt! 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

10. GreenPan Cambridge Koekenpan

Beste PFAS-vrije keuze

GreenPan staat al jaren bekend om haar keramische pannen. Zij hebben nooit gebruik gemaakt van de teflon-technologie en verdienen daarom bij ons het predicaat van beste PFAS-vrije koekenpannen. De bronze look is een échte eyecatcher in de keuken en vinden wij leuk om te zien! Hierbij maakt het niet uit of je inductie of een andere warmtebron gebruikt (zolang het maar geen oven is). Het handvat is stevig en blijft koel, maar is wellicht iets te groot voor kleine handen. Je kunt zelf gemakkelijk het handvat vaster draaien als deze een beetje loskomt overigens. 

We lezen wel wat reviews van mensen waarbij de antiaanbak eigenschap na een tijdje verslechtert. Dat is bij ons niet voorgekomen omdat wij de pan langzaam laten opwarmen en weer afkoelen. Dan blijft de keramische laag het beste functioneren. Als je hiermee rekening houdt, koop je een prima pan voor de prijs en weet je zeker dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

11. Le Creuset Les Forgées

Meest luxueuze keuze

Voor de échte kookliefhebbers die liever geen compromissen willen sluiten, is er de Les Forgées van Le Creuset. Dit Franse merk is vooral bekend van de uitstekende braadpannen maar levert ook absolute toppers in de koekenpannen. De Les Forgées is voorzien van een zeer sterke antiaanbaklaag die zeer slijtvast is. Er zijn mensen die meer dan 15 jaar met een Les Forgees koken en dat is uitzonderlijk hoog voor een nonstick pan.

Het design is minimalistisch en beschadigd niet snel, ook niet op de randen bijvoorbeeld. Het ergonomische handvat ligt erg goed in de hand, bestaat uit rvs en is vastgeklonken aan de pan. Uiteraard kun je de Les Forgées gebruiken op alle warmtebronnen en ook in de oven. De dikke aluminium bodem houdt warmte goed vast en zorgt voor een zeer goede warmteverdeling. Deze pan is sterk vergelijkbaar met de Demeyere Alu Pro Dure Glide maar is iets duurder vanwege de slijtvaste anti aanbaklaag, die tevens een stuk langer mee gaat.

Je kunt de Les Forgées kwijt in de vaatwasser alhoewel met de handwas de pan langer mee kan gaan. Dit is een perfecte pan voor dagelijks gebruik, biedt erg veel gemak maar is wel wat aan de prijzige kant. Absoluut een topper als meest luxueuze keuze. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Koopgids koekenpannen, waar moet je op letten?

Een koekenpan kopen kan een hele uitdaging zijn als je graag goed overwogen een keuze wil maken. Hieronder vind je een aantal punten waar je aan kunt denken zodat je zelf een afweging kunt maken:

Materiaal: koekenpannen kunnen bestaan uit verschillende soorten materiaal. Het ene materiaal hoeft niet beter te zijn dan het andere, omdat het vaak een afweging is van duurzaam gebruik en gebruiksgemak. Je kunt in ieder geval de volgende materialen onderscheiden:

 • Bodem: Gemaakt van aluminium, plaatstaal of gietijzer. Aluminium komt het meeste voor. Elk materiaal is eigenlijk goed genoeg om de warmte te geleiden. Staal en vooral gietijzer houden echter de warmte beter vast.
 • Handvat: Meestal gemaakt van kunststof of rvs of het materiaal van de pan zelf, zoals staal of gietijzer. Kunststof is licht maar kan vaak niet in de oven (of alleen op lagere temperaturen). Rvs is eigenlijk the best of both worlds.
 • Toplaag binnenpan: Toplagen zijn vaak van een anti aanbak materiaal, zoals teflon of keramiek. Soms ook van rvs, staal of gietijzer. De laatste 3 bieden een levenslange werking, alhoewel je deze wel af en toe moet behandelen, vooral in het begin. Teflon of keramiek bieden gemak maar gaan meestal maar een paar jaar mee.

Grootte: De meeste koekenpannen starten bij een formaat van 20 centimeter en lopen door tot en met 32 maar soms zelfs 36 centimeter. Houdt bijvoorbeeld bij een inductiekookplaat rekening met de grootte van de magnetische zones en kijk daarnaast goed voor hoeveel personen je regelmatig kookt. De meeste mensen kopen 20 of 24 centimeter en 28 tot 32 centimeter. Meestal heb je voldoende aan 2 koekenpannen.

Bodem: hoe dikker de bodem, hoe beter de warmte wordt geleid naar alle randen van de koekenpan en voorkomt hotspots. Sandwichbodems, bodems met meerdere lagen materiaal, hebben vaak een betere spreiding. Sommige materialen houden ook langer de warmte vast, zodat je minder warmte nodig hebt, maar ook minder snel de pan kan laten afkoelen of opwarmen.

Handvat: handvatten hebben verschillende materialen (zoals hierboven beschreven). Let daarnaast op de ergonomie. Ligt ‘ie fijn in de hand? Een handvat dat aan de pan is geklonken of uit één materiaal bestaat met de pan, zal minder snel (of eigenlijk nooit) loslaten van de pan. Handvatten met schroeven wel wat sneller. Handvatten van hetzelfde materiaal, worden meestal warm en dan is het gebruik van een ovenwant of theedoek noodzakelijk!

Deksel en andere accessoires: Sommige pannen hebben deksel, dat kan erg handig zijn! Je hebt ook pannen die naast een handvat óók aan de andere kant een handgreep hebben. Of wat dacht je van een schenktuitje. Bekijk voor jezelf wat je echt nodig zal hebben en laat de rest links liggen.

Onderhoud: Voor alle pannen geldt; liever niet in de vaatwasser. Dan slijten ze sneller of kan het gaan roesten (afhankelijk van het materiaal). Keramische- en teflonpannen zijn onderhoudsvriendelijk. Daarna (en in deze volgorde) zijn staal en rvs pannen die ook wat onderhoud vragen met betrekking tot in oliën bijvoorbeeld. 

Prijs: Tja, de prijs. Het zegt veel over de kwaliteit van een koekenpan maar natuurlijk niet alles! Ons advies is meestal; koop een iets duurdere pan, waar je vervolgens zuiniger op bent en langer mee doet. Als je dan kijkt wat een goede koekenpan per jaar kost, is het vaak goedkoper om iets meer te betalen omdat je er langer plezier van hebt!

Garantie: 1 jaar garantie is de standaard in Nederland. Als het product voor die tijd kapot is, moet de verkoper aan kunnen tonen dat het jouw schuld is, anders krijg je een nieuwe koekenpan of een reparatie. De meeste fabrikanten geven 2 jaar garantie op de bouwkwaliteit. Er zijn fabrikanten die langere garantie geven, zoals Sola, Le Creuset en Onyx Cookware. Die laatste zelfs op de antiaanbaklaag voor 5 jaar.

Conclusie

Deze koopgids biedt een overzicht van de 11 beste koekenpannen voor verschillende situaties en behoeften. De pannen variëren in materiaal, grootte en prijs, waardoor er voor iedereen een geschikte optie beschikbaar is. Voor de meeste thuischefs is de “Onyx Cookware Hybride Antiaanbak Koekenpan” de beste allround keuze vanwege zijn veelzijdigheid, duurzaamheid en milieuvriendelijke keramische antiaanbaklaag. Andere opvallende keuzes zijn de “GreenChef Diamond” voor een goede prijs-kwaliteitverhouding, de “Tefal Easy Plus Koekenpan” als budgetvriendelijke optie, en de “Demeyere Alu Pro Dura Glide Koekenpan” als de beste keuze voor aluminium pannen.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een koekenpan rekening te houden met factoren zoals materiaal, grootte, bodemdikte, handvat, onderhoud en prijs. Er zijn verschillende opties beschikbaar, en de uiteindelijke keuze hangt af van jouw kookbehoeften en voorkeuren. Vergeet niet dat de gezondheid en duurzaamheid van de pan ook belangrijke overwegingen zijn, vooral als je op zoek bent naar pannen zonder PFAS. We hopen dat we konden helpen met het vinden van de beste koekenpan voor jouw situatie!

Veelgestelde vragen over koekenpannen kopen

We kunnen ons voorstellen dat je nog wat vragen hebt voordat je een nieuwe koekenpan koopt. Hieronder vind je de meest gestelde vragen. Heb je daarnaast nog vragen? Stel ze dan via onze contactpagina en dan voegen we jouw vraag toe aan de onderstaande lijst:

Gezondheid is enerzijds het voorkomen dat schadelijke stoffen van de pan afkomen maar ook minder vetgebruik bij het koken. Goede en gezonde koekenpannen zijn dan vaak Keramische koekenpannen. Houd er dan rekening mee dat je de pan moet vervangen, zodra de keramische laag loslaat! Een goed alternatief is een rvs koekenpan maar dan is wel wat meer olie of boter nodig.

Chefkoks in restaurants gebruiken vaak plaatstalen en rvs koekenpannen. Deze zijn echter niet altijd geschikt voor alledaagse thuischefs omdat ze meer onderhoud en vaardigheden vereisen. Pannen van Onyx Cookware bieden wat dat betreft het beste van twee werelden, maar is geen pan voor in een restaurant. 

Jamie Oliver heeft een eigen lijn van Tefal pannen. We zijn echter nog niet uitgenodigd bij Jamie thuis dus weten we niet wat hij in de keuken heeft liggen! De Tefal Jamie Oliver Cooks Direct On pannen zijn overigens van goede kwaliteit en lijken op de voormalige Tefal Hero lijn (die ik persoonlijk vroeger gebruikte).

Gordon Ramsay wordt gesponsord door het merk Hexclad. Een pan die in Nederland niet te koop is maar sterk vergelijkbaar is met de Onyx Cookware. Ook van Gordon hebben wij nog geen uitnodiging mogen ontvangen om in de keuken te mogen kijken.

De beste koekenpan zonder PFAS is de GreenPan Cambride Koekenpan, er zijn meer PFAS vrije pannen maar GreenPan maakt al sinds de oprichting uitsluitend pannen zonder PFAS en hebben dus het vertrouwen van veel consumenten weten te winnen.

De meeste mensen hebben een grote én een kleine koekenpan en kunnen daarmee 95% van alle gerechten bereiden. Voor een klein formaat wordt er vaak gekozen tussen 20 en 24 centimeter. Voor het grote formaat is dat vaak 28 tot 32 centimeter.

Een pan die nooit stuk zal gaan is een stalen pan, een rvs pan of een gietijzeren pan. De meest slijtvaste pan mét een antiaanbaklaag is de Les Creuset Les Forgées.

Een koekenpan waarvan de antiaanbaklaag loslaat is slecht voor je gezondheid. Let hier dus altijd op tijdens het koken met een teflonkoekenpan of een keramische koekenpan. Alhoewel een keramische koekenpan (nog) niet is aangetoond dat de stoffen schadelijk zijn, is het natuurlijk niet gezond om dit materiaal binnen te krijgen.

De beste koekenpan zonder teflon is de Sola Green Cooking Koekenpan. Deze pan is gemaakt van rvs en vraagt minder onderhoud als bijvoorbeeld een stalen of gietijzeren koekenpan.