Beste wokpan PFAS vrij. Onze top 5 in 2024

Een goede wokpan PFAS vrij vinden is niet makkelijk. Er zijn zoveel verschillende pannen waarvan ze zeggen dat ze PFAS vrij zijn, maar je het eigenlijk niet zeker weet. Daarnaast wil je wel dat de wokpan van zeer goede kwaliteit is. PFAS vrije pannen moeten hun werk wel goed doen. 

Dit is precies de reden dat wij op zoek zijn gegaan naar de top 5 beste wokpannen zonder PFAS. Op die manier kies je voor een wokpan die van goede kwaliteit is en die gezond is. Zo voorkom je dat je eventueel schadelijke stoffen binnen kunt krijgen door PTFE en PFAS. 

 

Beste wokpan zonder PFAS

Uit vele test kwamen we veel wokpannen tegen, maar de beste wokpan zonder PFAS is naar onze mening de Onyx Cookware™ Wokpan 30 cm. Dit is de beste wokpan zonder teflon en de wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen. Zo maakt het dus niet uit of je op inductie kookt of op gas. Alles is mogelijk met deze pannen.

We hebben ook gemerkt dat deze wokpan een ideale diameter heeft. Hij heeft een diameter van 30 cm, waardoor je er ideaal in kunt wokken. Als je op zoek bent naar een wokpan die ook lang op temperatuur blijft, dan is deze pan zeker een goede optie voor jou. 

Top 5 beste wokpannen zonder PFAS

1. Onyx Cookware™ Wokpan PFAS vrij 30 cm 

Zoals hierboven al even genoemd zijn wij van mening dat de Onyx Cookware™ Wokpan 30 cm de beste keuze is. Het is een goede keuze, omdat je hem kunt gebruiken op alle warmtebronnen. Natuurlijk is dit niet alles. Deze pan heeft een uitzonderlijke keramische coating, maar de laag is wel PFAS vrij. Hierdoor heb je wel een anti-aanbaklaag, maar geen gevaarlijke stoffen waar je voor moet uitkijken. 

Deze pan is gemaakt van rvs en aluminium, waardoor hij snel op de juiste temperatuur komt. De wokpan van het merk Onyx Cookware is vrij van PFAS en kan wel in de vaatwasser. Je kunt er dus zelf voor kiezen om hem met de hand af te wassen als de wok erg vies is, maar dit hoeft niet. De wok is verder ovenbestendig, waardoor je hem tot 260 graden kunt gebruiken. We hebben gemerkt dat de pan niet al te zwaar is, waardoor hij in de meeste gevallen ook makkelijk te hanteren is. 

Pluspunten

Minpunten

ONYX COOKWARE™ HYBRIDE ANTIAANBAK WOKPAN 30CM

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Tefal Renew ON Keramische Wokpan 28 cm

De Tefal Renew ON Keramische Wokpan is een wokpan 28 cm die ideaal te gebruiken is. De pan is eventueel verkrijgbaar in vier maten: 20, 24, 28 en 32 cm. Hierdoor heb je altijd de keuze voor een wok die op jouw fornuis past. De aluminium wokpan komt op een snel tempo op temperatuur, waardoor je niet lang hoeft te wachten. De wokpan op alle warmtebronnen gebruiken is ook geen enkel probleem. Hij kan zowel op inductie als op gas gebruikt worden. De wokpan is erg licht, waardoor je hem ook op een makkelijke manier kunt verplaatsen naar bijvoorbeeld de oven. Hij is namelijk ovenbestendig. 

Het is een keramische pan met de kwaliteiten van een pan die wel een anti-aanbaklaag heeft. De wokpan is gemaakt om praktisch te zijn en dit merk je ook aan de handgrepen. De wokpan gaat makkelijk de kast in, omdat hij snel op te tillen is. Je merkt dat de pan geschikt is om te gebruiken om de warmte goed te verdelen. Alles wordt namelijk tegelijkertijd warm. Het wordt aangeraden om deze pannen met de hand af te wassen. De pan beschikt niet over schadelijke PFAS want deze pan is volledige PFAS Vrij. 

Pluspunten

Minpunten

Tefal Renew ON Keramische Wokpan 28 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. GreenPan Cambridge Wokpan 28 cm PFAS vrij

De GreenPan Cambridge Inductie Wokpan – Ø 28 cm – PFAS-vrij – Brons is een andere zeer goede wokpan. Het is een wokpan die je kunt gebruiken voor alle warmtebronnen. Hij kan gebruikt worden voor inductie en in de oven. In de oven tot een temperatuur tot 180 graden. De pan is geschikt om snel op te warmen, waardoor je binnen enkele minuten een gerecht klaar kunt hebben. De pannen bevatten een fijn handvat, waardoor de pan prima op te tillen is tijdens het koken. De pan kan ook gebruikt worden om mee te stomen of in te frituren. 

De pan is vrij van PTFE en PFAS, waardoor je voor een gezonde pan kiest. De pan is niet geschikt voor de vaatwasser. Hij kan wel in de vaatwasser, maar het wordt niet aangeraden. Deze pannen hebben een thermolon keramische antiaanbaklaag, waardoor je wel de kwaliteit hebt van een anti-aanbaklaag, maar deze niet aanwezig is. Hij is juist voorzien van een keramische anti-aanbaklaag. We hebben gemerkt dat de bodem erg vlak is, waardoor je direct ziet dat alle wokpannen van GreenPan goed op het fornuis staan. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de pan te veel heen en weer gaat schuiven als je aan het koken bent. 

Pluspunten

Minpunten

GreenPan Cambridge wokpan 28 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. BK Bright RVS wokpan 28 cm

De BK Bright RVS wokpan is een andere zeer goede wokpan. Dit is een wokpan die gemaakt is van roestvrij staal, waardoor hij een hele lange tijd mee gaat. Deze pan heeft een diameter van 28 cm, waardoor hij prima op elk fornuis past. De wokpan met deksel is een ideale set, maar het deksel moet je er wel apart bij bestellen. Deze wokpan van BK heeft geen PFAS, waardoor het een erg gezonde keuze is. De wok van BK heeft een glazen deksel als je deze erbij besteld. Je merkt direct dat de pan makkelijk af te sluiten is met deze deksel, omdat hij goed aansluit. 

Deze nieuwe wok is veilig om te gebruiken in de oven, maar hij wordt ook op inductie gebruikt. De wokpan mag dus op alle warmtebronnen gebruikt worden. Dit komt doordat de wokpan met keramische anti-aanbaklaag tegen vele verschillende temperaturen kan. Deze pan kan ook prima de vaatwasser in, waardoor je hem niet hoeft af te wassen met de hand. Hij is geschikt om te gebruiken voor wokken, maar ook frituren is een optie. We hebben gemerkt dat de pan erg makkelijk op te stapelen is met de set die je er eventueel bij kunt kopen. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce wok 30 cm

De Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce wok – 30 cm is een wokpan die geschikt voor alle warmtebronnen is. De Demeyere wokpan kopen is zeker een goed idee, want hij heeft een ideaal formaat van 30 cm. We hebben gemerkt dat dit erg handig is voor een groot gezin. Het zijn wokpannen zonder anti-aanbaklaag, waardoor je zeker weet dat ze PFAS vrij zijn. De pan heeft wel een goede keramische anti-aanbaklaag, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er eten onder in de pan blijft kleven. Hij mag ook in de oven, waardoor deze pan eigenlijk overal voor gebruikt kan worden.

Voor een wokpan zonder anti-aanbaklaag hebben wij gezien dat de pan zijn werk erg goed doet. Deze pan is gemaakt van aluminium. Hij heeft een aluminium bodem van 5 mm, waardoor hij snel warm wordt en ook warm blijft. Dit zorgt ervoor dat de keramische antikleeflaag zijn werk zeer goed kan doen. Deze pan kan ook de vaatwasser in wanneer dit nodig is, maar het wordt wel aangeraden om hem zoveel mogelijk met de hand af te wassen. Naar onze ervaring is de pan niet te zwaar en is hij juist makkelijk te hanteren. Het letten bij het kopen op gewicht is voor sommige mensen erg belangrijk. Daarom kijken wij hier altijd naar. 

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce wok 30 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Wat is een PFAS vrije wokpan? 

Een PFAS vrije wokpan is een wokpan die geen schadelijke stoffen bevat. Deze pan heeft dan geen Teflon laag, waardoor er bijvoorbeeld geen anti-aanbaklaag aanwezig is. Het kan ook zijn dat deze wel aanwezig is door middel van een coating. Anders is er een keramische anti-aanbaklaag aanwezig. Op die manier zorgt een producent ervoor dat je wel de voordelen van een anti-aanbaklaag behoudt, maar niet de nadelen. Deze pannen zijn vaak geschikt voor alle warmtebronnen.

Door een PFAS vrije wokpan te kopen, koop je dus eigenlijk een pan die helemaal geen schadelijke stoffen bevat. De pan bevat dan geen PFAS, PFOS, PFOA, en PTFE. In vele gevallen zijn deze pannen verkrijgbaar in verschillende formaten en werken ze net zo goed als een normale pan. Dit is dan ook de reden dat steeds meer mensen besluiten over te stappen op een PFAS vrije wokpan en soms zelf op een volledig PFAS vrije pannenset. 

 

Voordelen van een PFAS vrije wokpan

Er zitten heel wat voordelen aan een wokpan die geen PFAS bevat. Hieronder hebben we een klein lijstje gemaakt van de voordelen die het met zich mee brengt om een PFAS vrije wokpan te kopen:

 • Je kookt gezonder, omdat er geen schadelijke stoffen in de anti-aanbaklaag van de pannen aanwezig is.
 • De wokpannen zijn van dezelfde kwaliteit als normale pannen.
 • Je krijgt een anti-aanbaklaag of coating, zonder dat je eventueel schadelijke stoffen binnen kunt krijgen.
 • Deze wokpannen zijn bedoeld voor je gezondheid en niet alleen maar om te verkopen. Dit merk je ook in de kwaliteit van de pannen.

 

Verschillen tussen PFAS, PFOS, PFOA en PTFE 

In pannen kunnen verschillende stoffen zitten. Zo kunnen er PFAS in zitten, maar ook PFOS, PFOA en PTFE. Daarom hebben we hieronder een uitleg uitgeschreven van de vier stoffen. Op die manier kun je op een eenvoudige manier aflezen wat ze precies inhouden en waarom je ze beter kunt vermijden:

 • PFAS: PFAS betekent poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn chemische stoffen die wij mensen zelf gemaakt hebben. PFAS is een verzamelnaam van verschillende soorten stoffen. Het gaat hierbij om ruim 6000 verschillende soorten stoffen. Zo vallen ook PFOS en PFOA onder deze stoffen.
 • PFOS: PFOS is de afkorting van perfluoroctaansulfonaten. Hij behoort tot de verzamelgroep PFAS, maar deze stof heeft ook enkele goede eigenschappen. Zo stoot deze stof water en vuil af. Het is een organisch sulfonzuur die schadelijk kan zijn voor je gezondheid, maar wordt wel gebruikt voor teflon. 
 • PFOA: PFOA is een afkorting van perfluoroctaanzuur. Deze stof hoort onder de groep PFAS. Deze stof is ook door de mens gemaakt, die niet door de natuurlijk aangemaakt kan worden. Dit is een hulpstof bij de bereiding van teflon. Deze stof beschermt de oppervlakte van de pannen. 
 • PTFE: PTFE staat voor polytetrafluoretheen. Dit is eigenlijk Teflon. Teflon is de merknaam van PTFE. 

 

5 tips bij het kopen van een wokpan PFAS vrij

Het kan best lastig zijn om een wokpan te kopen die ook echt PFAS vrij is. Daarom hebben we hieronder enkele tips voor je op een rijtje gezet. Op die manier weet je precies waar je het beste op kunt letten als je een wokpan wilt gaan kopen. Zo kun je bijvoorbeeld een gietijzeren wokpan of een wokpan 32 cm kopen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor een miskoop:

 • Lees altijd de productomschrijving van de wokpan. Hier moet in staan dat de pan PFAS vrij is. Staat dit er niet bij? Dan kun je er niet vanuit gaan dat de pan PFAS vrij is. Dan kun je beter een andere wokpan zoeken.
 • Bekijk altijd of je een losse wokpan wilt kopen of dat je een pannenset kunt vinden. Op die manier kun je zelf bepalen of je een set nodig hebt of maar één pan.
 • Zoek online de pan eerst op voordat je hem gaat kopen. Zo krijg je er direct voor wat andere mensen van deze wokpan vonden. Daardoor weet je of de pan van goede kwaliteit is of niet. 

 

Een PFAS vrije wokpan onderhouden

Een PFAS vrije wokpan moet wel onderhouden worden. Het maakt dan niet uit of je een Greenpan wokpan hebt of een Fissler wokpan. Al deze pannen moet je op een goede manier onderhouden. Daarom hebben we hieronder enkele tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je voorkomen dat door slecht onderhoud de pan niet lang mee gaat:

 1. Zorg ervoor dat je een pan altijd goed schoonmaakt. Het maakt dan niet uit of je dit in de vaatwasser doet of met de hand. Hoe eerder je de pan schoon maakt, hoe beter.
 2. Na het schoonmaken is het van belang dat je de pan ook goed afdroogt. Wanneer je dit niet doet, kan de pan eventueel roest vormen. Dan kun je de pan niet meer gebruiken.
 3. Gebruik geen scherpe of metalen voorwerpen in een pan. Dit kan de pan beschadigen en hierdoor kun je de pan uiteindelijk niet meer gebruiken.
 4. Zorg ervoor dat je de pannen juist op elkaar stapelt wanneer je ruimte wilt besparen. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een pannenbeschermer. Zo kun je voorkomen dat de pannen elkaar beschadigen.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante wokpannen bekijken? Lees dan verder op de beste wokpan