Beste koekenpan voor gas. Onze top 6 in 2024

Een koekenpan voor gas is een platte pan met een steel als handvat. Eigenlijk kunnen vrijwel alle koekenpannen op gas. Wat een goede koekenpan op gas maakt, is onder andere een relatief dikke bodem. Veel mensen zetten namelijk het gas vol open om de pan op te warmen. Daar kunnen niet alle pannen goed mee omgaan (met name de coating). Een dikke bodem en een goede coating zijn dus een vereiste voor ons. We hebben ook een aantal selecties zonder een anti-aanbaklaag voor de liefhebbers. 

De beste koekenpannen voor gas overzicht

Een koekenpan voor gas is een platte pan met een steel als handvat. Eigenlijk kunnen vrijwel alle koekenpannen op gas. Wat een goede koekenpan op gas maakt, is onder andere een relatief dikke bodem. Veel mensen zetten namelijk het gas vol open om de pan op te warmen. Daar kunnen niet alle pannen goed mee omgaan (met name de coating). Een dikke bodem en een goede coating zijn dus een vereiste voor ons. We hebben ook een aantal selecties zonder een anti-aanbaklaag voor de liefhebbers. 

De beste koekenpannen voor gas zijn:

 1. Onyx Cookware Hybride Antiaanbak Koekenpan
 2. Tefal Renew ON Keramische koekenpan
 3. WMF Profi Koekenpan
 4. DeBuyer Mineral B Element stalen koekenpan
 5. Sola Green Cooking Koekenpan
 6. Koock Amsterdam Gepolijste Gietijzeren Koekenpan

Hieronder lichten we elke koekenpan toe en geven wij ons oordeel. Hierna kun je zelf de beste koekenpan gas kiezen die bij jouw wensen en eisen past!

Hoe wij producten testen 

Bij Pankopen.nl testen wij al sinds 2017 allerlei pannen. We testen pannen grondig op warmtegeleiding, duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoud. We zorgen ervoor dat de aanbevolen pannen uitblinken in gelijkmatige warmteverdeling, hoogwaardige materialen, geschiktheid voor verschillende warmtebronnen en gemakkelijk onderhoud. Zo garanderen we dat onze lezers de beste keuzes maken voor hun keukenbehoeften. Hier lees je meer.

Beste koekenpannen voor gas

HIeronder vind je onze top 6 beste koekenpannen voor op een gasfornuis. Je ziet meestal de prijzen van een 24 cm koekenpan zodat je gemakkelijk kunt vergelijken. Als je op de prijs klikt, vind je ook prijzen van andere afmetingen.

1. Onyx Cookware Hybride Antiaanbak Koekenpan

De Onyx Cookware Hybride biedt het beste van twee werelden. Deze nieuwe koekenpan is zowel een rvs koekenpan als een koekenpan met antiaanbaklaag. Deze koekenpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen en kunnen óók in de oven. Uiteraard ook geschikt voor gas. Je geniet van de antiaanbaklaag zoals je dat altijd gewend bent, maar kunt ook heel goed een stuk vlees aanbakken. Iets wat juist lastig is voor een pan met een antiaanbaklaag. Kiezen voor een koekenpan met een hybride technologie vergt dus geen aanpassingsvermogen voor veel mensen. Bovendien is het ook een koekenpan zonder PFAS, zodat je geen schadelijke stoffen binnen krijgt.

De koekenpan heeft een redelijk dikke bodem en houdt de warmte goed vast. Het handvat ligt goed in de hand en is gemaakt van rvs, maar blijft toch goed koel tijdens het koken. Dat is ook belangrijk als je kookt op gas. We hebben de pan ook regelmatig in de vaatwasser stopt en de anti aanbak-eigenschappen blijven erg goed. Toch raden wij bij vrijwel iedere koekenpan dit af, vooral bij koekenpannen met een antiaanbaklaag. Het oog wil ook wat en wij vinden dit een prachtige koekenpan om te zien, dankzij de honingraat textuur.

Wij zijn erg tevreden met deze koekenpan die wij dagelijks gebruiken en nog jaren veel plezier aan zullen beleven. Deze koekenpannen komen het beste uit de test.

Pluspunten

Minpunten

Onyx Cookware Hybride Antiaaanbak Koekenpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. Tefal Renew ON Keramische koekenpan

Het oude vertrouwde Tefal heeft een goede koekenpan voor gas met de Tefal Renew ON Keramische Koekenpan. Het is een duurzame koekenpan omdat het aluminium afkomstig is van gerecycled materiaal. Een keramische koekenpan kopen betekent dat je zeker bent van een goede antiaanbaklaag maar ook dat de pan alleen met de hand af te wassen is. Hierdoor verleng je de levensduur van de coating. Daarnaast moet je een keramische pan langzaam op laten warmen. Keramische pannen zijn namelijk gemaakt met een coating die erg hard is maar ook weer erg breekbaar kan zijn bij verkeerd gebruik. Als je een keramische koekenpan wilt kopen moet je hier rekening mee houden en dan is het een uitstekende pan met een goede slijtvaste antiaanbaklaag. De laag is bijvoorbeeld vergelijkbaar met een GreenPan. 

De pan is vrij licht en het handvat ligt goed in de hand. Wij vinden het een fijne pan in gebruik. We lezen online wel van mensen die na het kopen van een koekenpan de bodem kromtrekt. Wij hadden hier geen last van omdat wij de pan rustig op laten warmen. Zet dus niet vol het gas aan! Wanneer de pan te snel warm wordt, kan elke consumenten koekenpan krom trekken overigens! Vooral dit soort koekenpannen. De rode stip geeft een goed signaal wanneer de pan warm genoeg is om te gebruiken. Erg handig! Ook handig; dit is ook één van de kleinere pannen met 20 centimeter. En er zijn ook andere maten te koop dus je kunt direct een nieuwe pannenset kopen.

Pluspunten

Minpunten

Tefal Renew ON Keramische Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Tefal Easy Plus Koekenpan

Een goede koekenpan op gas kopen hoeft niet duur te zijn! Uiteraard koop je voor een koekenpan vanaf 18 euro niet de beste koekenpan van 2024 maar dat is niet voor iedereen een noodzakelijk. Een koekenpan moet doen wat ie moet doen! De Tefal Easy Plus bevat een teflon laag die 100% veilig is. Er zit een Thermo-Signal op (de rode stip) waardoor je goed kan zien wanneer de koekenpan warm genoeg is. Het is vaatwasserbestendig maar handwas wordt aanbevolen. Koekenpan in de oven is geen probleem tot 160 °C. Iets wat je niet verwacht bij deze prijsklasse!

De koekenpan is gemaakt van aluminium en teflon en dat merk je in het gewicht. Dit is een lichte pan! Dat maakt de pannen erg fijn in gebruik. Hierdoor waren wij wel behouden met ‘vol gas’ en hebben de pan rustig op laten warmen. Dit komt de anti aanbak-eigenschappen ten goede! Dit is ook een van de kleinere koekenpannen uit deze selectie en begint vanaf maat 20 centimeter. Over maten gesproken, als je een deksel hebt die precies voor een bepaalde maat is, kan je die hier niet gebruiken, want dat past niet. Een universele deksel geschikt voor meerdere formaten uiteraard wel.

Zoek je de beste koekenpan voor gas? Kijk dan even verder. Zoek je een lichte koekenpan voor gas voor een nóg lichtere prijs, dan is de Tefal Easy Plus koekenpan geschikt voor de job!

Pluspunten

Minpunten

Tefal Easy Plus Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. DeBuyer Mineral B Pro stalen koekenpan

Niets boven een stalen koekenpan op een gas! De combinatie gaat bijzonder goed samen. Sommige pannen zijn voor iedereen gemakkelijk in gebruik en sommigen ook niet. Staal is niet voor iedereen maar leer je er eenmaal mee koken, dan hoef je nooit meer een andere koekenpan te kopen. Ze zijn namelijk onverwoestbaar en worden daarom veel door professionele koks gebruikt. Het is één van de beste pannen voor bijvoorbeeld het bakken van vlees. Op gas komt een stalen koekenpan goed tot zijn recht omdat het de warmte goed kan verwerken en goed verdeeld over de pan. Voordat je een koekenpan van staal koopt, moet je dus alleen wel even goed bekijken hoe dat precies werkt, door bijvoorbeeld de pan in te branden. Hier lees je er meer over.

De DeBuyer Mineral B Pro is een stalen koekenpan voor gas met een fijn handvat. De meeste stalen koekenpannen hebben een onhandig plat handvat dat niet fijn in de hand ligt. Daarnaast wordt het handvat ook niet warm tijdens het koken op gas! Iets dat je niet vaak ziet en daarom is deze pan geschikt voor onze toplijst! Met anderhalve kilo is de pan wel zwaar. Dat is logisch want deze pannen zijn gemaakt van staal!

Pluspunten

Minpunten

DeBuyer Mineral B Pro stalen koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Sola Green Cooking Koekenpan

De Sola Green Cooking is een rvs koekenpan. Roestvrijstalen pannen vallen mooi tussen stalen pannen en pannen met een antiaanbaklaag. Je hebt de bak ervaring van een stalen pan, maar het gemak van een koekenpan met een antiaanbaklaag. Staal kan niet in de vaatwasser, maar rvs wel! Bovendien is de pan ook een stuk lichter! Sola is een merk uit Eindhoven en staat bekend om de zeer degelijke keukengerei. Deze rvs koekenpannen op gas mogen daarbij niet ontbreken. Een rvs pan is sowieso niet gemakkelijk kapot te krijgen en ze bieden daarom zelfs 10 jaar garantie op productiefouten!

De pan ligt fijn in de hand dankzij de ergonomische handgreep. De pan voelt vrij ligt en met de dubbelwandige bodem wordt de warmte snel en gelijkmatig verdeeld. Wij zijn erg tevreden over deze koekenpan en raden wij ook aan in onze ‘beste koekenpannen‘ koopgids. Een rvs koekenpan is erg geschikt op gas en mag daarom niet ontbreken in onze top 6. 

Pluspunten

Minpunten

Sola Green Cooking Koekenpan 1

Eigenschappen

Actuele prijzen

6. Koock Amsterdam Gepolijste Gietijzeren Koekenpan

Alle koekenpannen zijn geschikt voor gas maar sommigen zijn er toch iets beter in. Een gietijzeren pan is daar een goed voorbeeld van. Van alle verschillende soorten koekenpannen, kan een gietijzeren pan ook gebruikt worden op de BBQ bijvoorbeeld. Iets dat je echt niet wil doen met een keramische pan bijvoorbeeld! Een gietijzeren koekenpan vraagt wel om een gebruiksaanwijzing, net als een stalen koekenpan gebruik je eerst wat olie om de pan in te branden bijvoorbeeld. Bovendien is de koekenpan vrij zwaar, wat door sommigen als onhandig wordt ervaren. Aan de andere kant, wordt de hitte hierdoor wel uitstekend verdeeld én vastgehouden. 

Onze koekenpan van gietijzer is de Koock Amsterdam Gepolijste Gietijzeren Koekenpan. Deze versie heeft een streepje voor op de andere versies; hij is namelijk gepolijst! Dat betekent dat de anti aanbak eigenschappen een stuk beter zijn en inbranden in dit geval niet nodig is (mag wel overigens). Het geeft de beginnende thuischef iets meer mogelijkheden om ook aan de slag te gaan met deze oeroude vorm van bakken! Hierdoor is de pan wel wat duurder dan de ongepolijste versie maar dat is het absoluut waard! Welke je ook koopt, het is handig als er een extra handvat aan de andere kant van de steel zit. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gemakkelijker gebruik maken van het handige schenktuitje. 

Je koopt een gietijzeren koekenpan voor het leven. Zelfs als ze roesten, zijn ze nog te redden. Stel je voor… nooit meer een koekenpan te kopen?! Wat is dan 2 extra tientjes voor een gepolijste versie waard?

Pluspunten

Minpunten

Koock Amsterdam Gepolijst Gietijzeren Koekenpan
Koock Amsterdam Gepolijst Gietijzeren Koekenpan Onderkant

Eigenschappen

Actuele prijzen

Tips bij het kopen van een koekenpan op gas

Er zijn een aantal punten waarop je kan letten als je een koekenpan op gas koopt. We bespreken ze hieronder:

Materiaal. Elk materiaal en elke koekenpan is mogelijk op gas. Je hebt keuze uit staal, rvs, gietijzer, aluminium, teflon, keramisch en een hybride. Wij vinden hybride het beste van twee werelden. 

Antiaanbak eigenschappen. Een keramische, teflon of hybride koekenpan heeft een antiaanbaklaag. In dit artikel zijn dat de eerste 3 pannen. Dat biedt vooral gemak bij het koken omdat het eten minder snel aanbakt. Zo’n laag zal echter wel sneller slijten en dan moet je de koekenpan vervangen om geen schadelijke stoffen binnen te krijgen. Ook al bevatten de koekenpannen op gas uit deze selectie géén PFAS of PFOA, het is vast en zeker niet goed om de antiaanbaklaag binnen te krijgen. Een koekenpan zonder antiaanbaklaag zoals rvs, gietijzer of staal vragen wel om wat meer onderhoud maar kunnen wel een leven lang mee gaan. Het kiezen van de beste koekenpan voor gas draait dus vooral om gemak tijdens koken versus levensduur!

Vaatwasserbestendig. Vind jij het belangrijk dat je de koekenpan in de vaatwasmachine mag stoppen? Dan is eigenlijk alleen een koekenpan van roestvrij staal een aanrader. Alles met een antiaanbaklaag slijt sneller door het gebruik van een vaatwasmachine en staal en gietijzer kunnen hierdoor roesten.

Ovenbestendig. Sommige pannen kunnen ook in de oven. Dat kan erg handig zijn! Let wel op dat bijvoorbeeld pannen met een antiaanbaklaag of een kunststof handvat niet óf op minder hoge temperaturen verwarmd mogen worden.

Bodem. De term ‘vol gas’ is ook prima in de keuken te gebruiken. Sommige pannen houden hier echter niet van en moeten langzaam opgewarmd worden. Een dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte beter wordt verdeeld over de pan waardoor je geen hotspots en cold spots krijgt. Een dikke bodem maakt de pan echter wel wat zwaarder.

 

Een koekenpan op gas onderhouden

Een koekenpan op gas behandel je eigenlijk niet anders dan andere soorten. Hieronder vind je een gemakkelijke opsomming per categorie:

Hybride:

 • Kan in de vaatwasser, liever handwas
 • Mag snel opgewarmd worden
 • Geschikt voor de oven
 • Beperkt gebruik van metaal keukengerei toegestaan

Teflon en keramisch:

 • Liever niet in de vaatwasser
 • Niet snel op laten warmen
 • Meestal geschikt voor oven
 • Geen metalen keukengerei toegestaan

Staal en gietijzer:

 • Niet in de vaatwasser
 • Mag snel opgewarmd worden
 • Geschikt voor de oven
 • Gebruik van metaal keukengerei toegestaan

Roestvrij staal:

 • Kan in de vaatwasser
 • Mag snel opgewarmd worden
 • Geschikt voor de oven
 • Gebruik van metaal keukengerei toegestaan

Als je deze tips gebruikt dan gaat je pan extra lang mee en kun je er dus extra lang van genieten!

 

Conclusie

In 2024 zijn de top 6 beste koekenpannen voor gas getest en beoordeeld op basis van criteria zoals dikke bodems en goede coatings om de hoge hitte van gasfornuizen te weerstaan. Aanbevelingen zijn onder andere de hybride Onyx Cookware, duurzame Tefal Renew ON Keramische, betaalbare Tefal Easy Plus, robuuste DeBuyer Mineral B Pro, evenwichtige Sola Green Cooking, en veelzijdige Koock Amsterdam Gepolijste Gietijzeren koekenpannen. Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen zijn materiaal, anti aanbak eigenschappen, vaatwasser- en ovenbestendigheid, en een langzame opwarming. Het juiste onderhoud verlengt de levensduur. Kies de pan die het beste bij jouw behoeften en kookstijl past.

Veelgestelde vragen over koekenpannen voor gas

De meeste pannen zijn tegenwoordig ook geschikt voor op inductie. Ook alle koekenpannen op deze pagina. Kijk wel altijd vooraf in de productspecificaties zodat je het zeker weet.

De meeste pannen zijn gewoon bruikbaar op inductie nadat je ze op gas hebt gebruikt. Vooral koekenpannen van betere kwaliteit hebben hier geen moeite mee. Het ligt aan een aantal voorwaarden. Hoe dikker de panbodem hoe groter de kans dat het bruikbaar is op inductie. Ook als je jouw koekenpan rustig op laat warmen en rustig af laat koelen is de kans op kromtrekken veel kleiner. Hierdoor is de kans groter dat het op inductie nog werkt.

Sommige inductieplaten hebben een testmodus. Dan kun je kijken of jouw bestaande pannen nog bruikbaar zijn op de inductiekookplaat.

Dat is de Onyx Cookware koekenpan. Deze kan namelijk beter tegen hoge temperaturen dan andere koekenpannen met antiaanbaklaag. Vooral op gas kan de temperatuur hoog oplopen en wil je dus een goede koekenpan hebben.

Topkoks gebruiken vaak Demeyere of DeBuyer omdat zij koken met (roestvrij) staal. Deze pannen kunnen erg goed tegen een stootje en intensief gebruik. Voor thuis is dat niet altijd noodzakelijk.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo
Shopping cart