Tips bij het kopen van een koekenpan op gas
Er zijn een aantal punten waarop je kan letten als je een koekenpan op gas koopt. We bespreken ze hieronder:
Materiaal. Elk materiaal en elke koekenpan is mogelijk op gas. Je hebt keuze uit staal, rvs, gietijzer, aluminium, teflon, keramisch en een hybride. Wij vinden hybride het beste van twee werelden.
Antiaanbak eigenschappen. Een keramische, teflon of hybride koekenpan heeft een antiaanbaklaag. In dit artikel zijn dat de eerste 3 pannen. Dat biedt vooral gemak bij het koken omdat het eten minder snel aanbakt. Zo’n laag zal echter wel sneller slijten en dan moet je de koekenpan vervangen om geen schadelijke stoffen binnen te krijgen. Ook al bevatten de koekenpannen op gas uit deze selectie géén PFAS of PFOA, het is vast en zeker niet goed om de antiaanbaklaag binnen te krijgen. Een koekenpan zonder antiaanbaklaag zoals rvs, gietijzer of staal vragen wel om wat meer onderhoud maar kunnen wel een leven lang mee gaan. Het kiezen van de beste koekenpan voor gas draait dus vooral om gemak tijdens koken versus levensduur!
Vaatwasserbestendig. Vind jij het belangrijk dat je de koekenpan in de vaatwasmachine mag stoppen? Dan is eigenlijk alleen een koekenpan van roestvrij staal een aanrader. Alles met een antiaanbaklaag slijt sneller door het gebruik van een vaatwasmachine en staal en gietijzer kunnen hierdoor roesten.
Ovenbestendig. Sommige pannen kunnen ook in de oven. Dat kan erg handig zijn! Let wel op dat bijvoorbeeld pannen met een antiaanbaklaag of een kunststof handvat niet óf op minder hoge temperaturen verwarmd mogen worden.
Bodem. De term ‘vol gas’ is ook prima in de keuken te gebruiken. Sommige pannen houden hier echter niet van en moeten langzaam opgewarmd worden. Een dikke bodem zorgt ervoor dat de warmte beter wordt verdeeld over de pan waardoor je geen hotspots en cold spots krijgt. Een dikke bodem maakt de pan echter wel wat zwaarder.
Een koekenpan op gas onderhouden
Een koekenpan op gas behandel je eigenlijk niet anders dan andere soorten. Hieronder vind je een gemakkelijke opsomming per categorie:
Hybride:
- Kan in de vaatwasser, liever handwas
- Mag snel opgewarmd worden
- Geschikt voor de oven
- Beperkt gebruik van metaal keukengerei toegestaan
Teflon en keramisch:
- Liever niet in de vaatwasser
- Niet snel op laten warmen
- Meestal geschikt voor oven
- Geen metalen keukengerei toegestaan
Staal en gietijzer:
- Niet in de vaatwasser
- Mag snel opgewarmd worden
- Geschikt voor de oven
- Gebruik van metaal keukengerei toegestaan
Roestvrij staal:
- Kan in de vaatwasser
- Mag snel opgewarmd worden
- Geschikt voor de oven
- Gebruik van metaal keukengerei toegestaan
Als je deze tips gebruikt dan gaat je pan extra lang mee en kun je er dus extra lang van genieten!
Conclusie
In 2023 zijn de top 6 beste koekenpannen voor gas getest en beoordeeld op basis van criteria zoals dikke bodems en goede coatings om de hoge hitte van gasfornuizen te weerstaan. Aanbevelingen zijn onder andere de hybride Onyx Cookware, duurzame Tefal Renew ON Keramische, betaalbare Tefal Easy Plus, robuuste DeBuyer Mineral B Pro, evenwichtige Sola Green Cooking, en veelzijdige Koock Amsterdam Gepolijste Gietijzeren koekenpannen. Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen zijn materiaal, anti aanbak eigenschappen, vaatwasser- en ovenbestendigheid, en een langzame opwarming. Het juiste onderhoud verlengt de levensduur. Kies de pan die het beste bij jouw behoeften en kookstijl past.