Beste braadpan - Onze top 7 in 2024

Je staat regelmatig in de keuken en wil graag goed keukengerei hebben. Een grote braadpan is dan een absolute must! Een braadpan kopen kan echter wel wat lastig zijn. Er zijn er zoveel en zoveel verschillenden. Van Gietijzeren braadpannen, kleine braadpannen, emaille braadpannen en dan zijn er ook nog eens verschillende merken. Wat is dan de beste braadpan? Voor de beste prijs uiteraard! Op deze pagina vind je de 7 beste braadpannen van 2024. Ook vind je kenmerken waaraan een goede braadpan moet voldoen en tips om de braadpan te onderhouden. 

 

 

Beste braadpan van 2024

Een braadpan is een diepe, zware pan met een goed afsluitend deksel. Het materiaal voor een braadpan is meestal gemaakt van gietijzer. Het is ontworpen om langzaam te koken en vlees te braden. Dankzij de dikke bodem en wanden wordt warmte gelijkmatig verdeeld. Een braadpan is geschikt voor sudderen en stoofschotels. De pan behoudt ook warmte goed, wat zorgt voor een constante temperatuur. Het gebruik van een braadpan leent zich uitstekend voor gerechten die langere tijd op lage temperatuur moeten garen, waardoor smaken intensiveren en vlees heerlijk mals wordt.

De beste braadpannen zijn:

 1. Onyx Cookware Hybride Braadpan
 2. Le Creuset Faitout Braadpan
 3. BK Fortalit Braadpan
 4. Sola Gietijzeren Braadpan
 5. MOA Gietijzeren Braadpan
 6. Sola Fair Cooking Braadpan
 7. Navaris Gietijzeren Braadpan Ovaal

Het zijn zeer verschillende pannen die we hieronder toelichten:

1. Onyx Cookware Hybride Braadpan

De Onyx Cookware Hybride Braadpan is eigenlijk een hapjespan zonder lange steel. Deze braadpan is gemaakt van een hybride technologie van roestvrij staal en keramiek waardoor je vlees moeiteloos kunt bakken. Daarnaast kun je met een gerust hart een metalen keukengerei gebruiken. Iets dat uniek is voor een braadpan met antiaanbaklaag! De dikke laag zorgt ervoor dat de warmte goed verdeeld wordt en lang vastgehouden wordt. Daarnaast kun je de braadpan in de oven gebruiken tot wel 260 °C én is die vaatwasserbestendig en klaar voor inductie!

Voor een braadpan is de pan erg licht! Hierdoor tillen we gemakkelijker de braadpan op. Dit komt door de sandwichtechnologie, bestaande uit een aluminium kern en als sandwich daaromheen het roestvrij staal zit. Een Onyx Cookware braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie of oven. De handvatten liggen lekker in de hand en blijven relatief koel. Deze braadpan is onze favoriet omdat ie licht is, op alle warmtebronnen (inclusief oven) kan en gemakkelijk in de vaatwasser kan. Deze braadpan is perfect om vlees in te bakken zonder dat het aanbakt en biedt daarom veel gemak voor elke thuiskok!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

2. Le Creuset Faitout Braadpan

Als je denkt aan een braadpan, dan denkt men al snel aan een Le Creuset braadpan. En laten we eerlijk zijn. De gietijzeren pan is één van de beste duurzame braadpannen maar daar zit een pittig prijskaartje aan. Wij adviseren daarom te kijken naar deze braadpan van geëmailleerd gietijzer. Geëmailleerde gietijzeren pannen vragen om minder onderhoud en zijn gemakkelijker om mee te koken. Geëmailleerde braadpannen zijn in onze ogen één van de beste materialen voor een braadpan. Le Creuset heeft wat dat betreft een topproduct afgeleverd met de Faitout Braadpan. De pan zelf is van gietijzer en heeft dezelfde kwaliteit als de traditionele braadpan van Le Creuset. Het enige verschil zit in de deksel. Die is van geëmailleerd plaatstaal waardoor deze lichter is in gewicht en gemakkelijker is te reinigen. 

Deze ronde braadpan heeft uitstekende handgrepen die een goede grip bieden. Best handig als je met een pan vol overheerlijke boeuf Bourguignon naar de oven loopt! De warmteverdeling is zoals je die mag verwachten van een braadpan van gietijzer; uitstekend! Bij juist gebruik (met de hand afwassen en geen metalen gebruiken in de pan) gaan traditionele braadpannen van het merk Le Creuset een leven lang mee. Sterker nog; ze geven levenslange garantie op fabricage- en kwaliteitsdefecten! De Faitout is een stuk vriendelijker geprijsd, maar nog steeds een behoorlijke investering. Als je de beste braadpan zoekt én je bent bereid daarvoor te betalen, dan is dit jouw keuze!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

3. BK Fortalit Braadpan

De Fortalit braadpan is een echte klassieker en bekend in veel keukens. Deze braadpan is gemaakt van geëmailleerd plaatstaal en is hierdoor vrij ligt, krasvast en geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie en oven. Geëmailleerd plaatstaal is goedkoper dan de traditionele braadpannen maar met goed gebruik niet minder duurzaam.  De BK braadpan is verkrijgbaar in verschillende maten, dus je vindt altijd de pan die bij jou past. Er is zelfs een 18 cm-versie en daarmee is het eigenlijk de beste kleine braadpan in onze selectie. 

Deze braadpan van BK is erg veelzijdig. Niet voor niets waren dit type braadpannen de standaard keuze voor veel huishoudens. Je kunt er naast bakken en braden ook gemakkelijk in koken en soepen bereiden. Dat maakt de braadpan geschikt voor veel behoeftes in de keuken. Bovendien kun je gemakkelijk de vaatwasser gebruiken! Verder valt er niet veel te vertellen. Ze gaan heel lang mee en zijn vertrouwd bij vele huishoudens. Wij vinden het een fijne pan voor veel kook situaties. Het enige nadeel is dat deze braadpan de warmte niet heel goed vasthoudt. Vind je dat niet zo erg, dan is dit wellicht jouw voordelige keuze!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

4. Sola Gietijzeren Braadpan

Sola is een vertrouwd merk afkomstig uit Eindhoven. Er zijn verschillende braadpannen en dit is een geëmailleerde gietijzeren braadpan. Vergelijkbaar met de bekende BK Bourgogne braadpan en de Staub ronde braadpan. De BK versie heeft echter geen geëmailleerde buitenlaag en de Staub is ongeveer 3x zo duur. Wellicht krijg je dan ook een stukje meer kwaliteit, maar dit mag er echt zijn! De braadpan is gemaakt van gietijzer. Deze braadpan is geschikt voor alle warmtebronnen. Deze goedkope gietijzeren braadpan heeft ook een gietijzeren deksel met een mooie stalen knop erop. Hierdoor wordt jouw stoofpotje van alle kanten warm gemaakt en kan het lekker pruttelen op het fornuis naar jouw keuze. 

Gietijzeren braadpannen zijn gemaakt om lang mee te gaan en daar is deze Sola geen uitzondering op. De kwaliteit is erg goed en voelt stevig aan. Het is vrij zwaar maar dat is bij alle braadpannen van gietijzer. De warmte wordt goed geleid en vastgehouden. Bovendien is de geëmailleerde laag erg fijn en voorkomt het gemakkelijker dat het vlees aan de pan bakt. In deze braadpan maak je de lekkerste stoofgerechten en is een aanrader voor iedereen die toch zo’n zwaar ding wil maar niet hun bankrekening wil plunderen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

5. MOA Gietijzeren Braadpan

Deze MOA braadpan mag zeker niet ontbreken in onze top 5 beste braadpannen! Als je een moderne braadpan nodig hebt, is dit jouw keuze. Het is gemaakt van gietijzer en vriendelijk geprijsd. Naast de moderne look, heeft deze nog een bijzondere eigenschap. Er zit namelijk een antiaanbaklaag in. Erg handig voor mensen die hier al gebruik van maken bij een koekenpan bijvoorbeeld! Hierdoor ontstaat een leuke bijkomstigheid. De meeste braadpannen gaan niet zo goed in de vaatwasser. Deze kan dat prima, alhoewel handwas nog steeds het advies blijft. Qua prijs kwaliteit verhouding, is dit wellicht de beste gietijzeren braadpan in deze selectie.

Braadpannen zijn vaak gemaakt van materiaal dat kan gaan roesten. Deze heeft dat niet en kan daardoor gemakkelijk in de vaatwasser. Dat vinden wij een groot pluspunt. Het is een fijne pan die de warmte goed vasthoudt en gemakkelijk in de oven laat schuiven. Moa is misschien niet het beste merk maar bewijst op het gebied van gietijzeren braadpannen tegen hete vuren te kunnen. De deksel bevat kleine ronde puntjes die ervoor zorgen dat het verdampte vocht gelijkmatig terug in de pan valt. Hierdoor wordt het water beter verdeeld en worden de gerechten lekkerder wat je bereid in een braadpan. Het maakte bij ons het draadjesvlees in ieder geval net iets sappiger!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

6. Sola Fair Cooking Braadpan

De Sola Fair Cooking behoort tot de aluminium braadpannen en is de juiste braadpan als je op zoek bent naar een glazen deksel! Dat kan best handig zijn als je in jouw nieuwe braadpan wil kijken maar niet het kookproces wil verstoren. De deksel wordt overigens beschermd door een rubberen rand en ook de knop is van kunststof/rubber dus kun je zonder pannenlap oppakken van de hete pan. Omdat de Sola Fair Cooking uit aluminium bestaat, zijn de handgrepen ook gegoten en bestaan dus uit één deel met de pan zelf. Dit komt de stevigheid ten goede. Daaromheen zit een soort kunststof (ovenbestendig uiteraard) die je daarom ook met de handen op kan pakken. Onderaan de pan is een rvs plaat bevestigd zodat deze ook op inductie geschikt is. De binnenpan bevat een coating zodat gerechten niet zo snel aanbakken.

De beste pan is vrij licht voor zijn omvang. Dat komt uiteraard door het gebruik van aluminium in plaats van gietijzer. Toch is het aluminium vrij dik waardoor er een goede warmteverdeling is en wordt de warmte relatief goed vastgehouden (maar minder goed dan gietijzer). De handgrepen zijn fijn en het is ook erg handig dat de deksel van glas is. Hierdoor kun je het gerecht goed in de gaten houden. Vooral fijn voor de nieuwsgierige kinderen bijvoorbeeld, zonder dat je het kookproces verstoord! Dit is vooral een aanrader voor mensen die een iets lichtere pan willen én ook gebruik willen maken van andere kooktechnieken!

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

7. Navaris Gietijzeren Braadpan Ovaal

Braadpannen kunnen veel maar soms ben je beperkt door het formaat. Hoe maak je bijvoorbeeld een hele kip klaar? Dat kun je gemakkelijker doen met een ovale braadpan en dan is deze braadpan het beste voor een redelijke prijs. Het is een geëmailleerde gietijzeren pan. Net als bij de Le Creuset faitout bijvoorbeeld. Bij deze Novaris is de deksel óók van gietijzer én geëmailleerd. En door de afwerking ziet het er echt fantastisch uit! Een ovale vorm heeft ook wat nadelen. Het sluit namelijk niet altijd goed aan op een inductie of keramische kookzone. Heb je een dynamische zone of maak je gebruik van bijvoorbeeld gas, dan is dat natuurlijk geen probleem. Koop deze pan vooral als je regelmatig een heerlijke hele kip op tafel wil zetten.

Deze Navaris kent een handig formaat voor bepaalde gerechten. Erg handig! Daarnaast voelt en oogt de pan erg stevig en is aardig op gewicht. Het is jammer dat we de pan niet in de vaatwasser mogen doen en géén metalen tangen of vorken mogen gebruiken. Hierdoor slijt de pan sneller. Dat mag natuurlijk de pret niet drukken. Het is één van de beste braadpannen voor jou als je gerechten wil bereiden die iets langer zijn zoals kip of bijvoorbeeld een lange bavette.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

De verschillende materialen voor een braadpan

En deze selectie heb je verschillende braadpannen voorbij zien komen. Materiaalkeuze is hierbij erg belangrijk en hieronder vind je kort de voor- en nadelen van elk materiaal:

Gietijzer

Voordelen

Warmt langzaam op
Houdt warmte uitstekend vast
Onverwoestbaar
Krasvast (ook met metaal)

Nadelen

Niet vaatwasserbestendig
Kan gaan roesten bij verkeerd gebruik
Geen antiaanbak-eigenschappen
Erg zwaar

Gietijzer is een legering van ijzer met een hoog koolstofgehalte, waardoor het zijn kenmerkende hardheid en duurzaamheid verkrijgt. Bij de productie van gietijzeren braadpannen wordt vloeibaar gietijzer in een mal gegoten en vervolgens afgekoeld, wat resulteert in een stevig en hittebestendig materiaal. Gietijzer staat bekend om zijn uitstekende warmteverdeling en -retentie, waardoor het ideaal is voor slow-cooking. Het oppervlak ontwikkelt na verloop van tijd een natuurlijke anti-aanbaklaag, terwijl de pan robuust en geschikt is voor diverse kooktechnieken. Regelmatig onderhoud, zoals het inbranden van de pan, bevordert de levensduur en prestaties ervan.

Geëmailleerd gietijzer

Voordelen

Warmt langzaam op
Houdt warmte uitstekend vast
Krasvast, maar niet metaal
Onverwoestbaar, maar niet de geëmailleerde laag

Nadelen

Niet vaatwasserbestendig
Redelijke antiaanbak-eigenschappen
Erg zwaar

Geëmailleerd gietijzer is een materiaal dat ontstaat door gietijzer te bedekken met een laagje glazuur, meestal op basis van gesmolten glas en mineralen. Dit proces creëert een glad, duurzaam oppervlak dat bestand is tegen roest en makkelijk te reinigen is. Het emaille biedt bovendien bescherming tegen zuren en voorkomt dat het gietijzer reageert met voedsel. Hierdoor is geëmailleerd gietijzer populair voor kookgerei zoals braadpannen en bakplaten, omdat het de voordelen van gietijzer combineert met de praktische eigenschappen van email. Het resultaat is een veelzijdig, langdurig materiaal met uitstekende warmtegeleidingseigenschappen.

Geëmailleerd plaatstaal

Voordelen

Warmt snel op
Krasvast, maar niet metaal
Vaatwasserbestendig
Lekker licht

Nadelen

Warmt snel op
Krasvast, maar niet metaal

Geëmailleerd plaatstaal is een materiaal dat ontstaat door een laagje emaille aan te brengen op plaatstaal. Plaatstaal, ook bekend als gewalst staal, vormt de basis, terwijl het emaille een dunne, beschermende glazuurlaag vormt. Deze coating, meestal samengesteld uit gesmolten glas en mineralen, biedt weerstand tegen corrosie, roest en zuren, waardoor het oppervlak duurzaam en gemakkelijk te reinigen is.

Hybride

Voordelen

Warmt snel op
Krasvast, ook redelijk metaal
Vaatwasserbestendig
Lekker licht
Uitstekende antiaanbak-eigenschappen

Nadelen

Houdt warmte minder goed vast

Bij hybride worden twee technologieën samengevoegd. In het geval van de Onyx Cookware is dat de antiaanbak-eigenschappen van een keramische pan samen met de slijtvaste eigenschappen van een rvs pan. Er wordt op een rvs pan een laagje keramiek toegepast. Daarna wordt op bepaalde puntjes deze keramische laag weggelaserd zodat de rvs laag zichtbaar wordt. Omdat de keramische laag iets lager ligt dan de rvs laag, kan de pan niet gemakkelijk beschadigd raken door bijvoorbeeld het gebruik van metalen voorwerpen, zoals een vork, lepel of tang. 

Aluminium

Voordelen

Warmt snel op
Krasvast, maar niet metaal
Vaatwasserbestendig
Redelijk licht
Houdt warmte goed vast

Nadelen

Redelijke antiaanbak-eigenschappen
In beginsel niet geschikt voor inductie

 

Een aluminium braadpan is meestal gegoten uit één stuk aluminium. Aluminium is een licht metaal met goede geleidende eigenschappen. Daarnaast houdt het redelijk goed de warmte vast. Aluminium is van zichzelf niet magnetisch waardoor het (zonder bewerking) niet geschikt is voor inductie. Aluminium is daarom vaak niet het enige materiaal dat wordt toegepast. Bovendien heeft aluminium geen goede antiaanbak-eigenschappen en wordt daarom vaak een coating toegepast om hierin te voorzien.

Welk materiaal is het beste voor een braadpan?

Alle bovenstaande braadpannen zijn geschikt om bijvoorbeeld vlees in te bakken en daarna langzaam te garen. Dat is ook de belangrijkste functie. Sommige braadpannen zijn daar wel beter in en dat zijn meestal de gietijzeren braadpannen. Echter zijn deze vaak niet handig in onderhoud en vraagt het voor veel mensen extra handelingen die ze niet gewend zijn bij hun andere pannen. Het beste compromis is daarom de hybride pan óf een geëmailleerde gietijzeren optie.

 

Verschil tussen gietijzer en geëmailleerd gietijzer

Gietijzeren pannen hebben de eigenschap dat ze hoge temperaturen kunnen verdragen en de warmte goed vasthouden en verdelen. Ze zijn wel wat zwaarder, maar daardoor ook duurzaam omdat ze bij goed onderhoud jarenlang mee kunnen gaan. Maar gelukkig zijn tegenwoordig de meeste gietijzeren pannen voorzien van een emaille laagje. Dat laagje werkt als een soort anti-aanbaklaag. Geëmailleerd gietijzer heeft dezelfde eigenschappen als een braadpan van gietijzer zonder emaille. Het grootste voordeel hiervan is dat het laagje emaille er voor zorgt dat de bodem glad is, waardoor eten zich minder goed hecht en de pan sneller schoon te maken is. De beste braadpan is dus van geëmailleerd gietijzer gemaakt. Daar heeft u een leven lang plezier van.

 

Braadpannen op inductie

Alle bovenstaande braadpannen kunnen gewoon op inductie. Toch willen we graag iets benadrukken. Sommige braadpannen hebben een inhoud van 7 of 9 liter en kunnen een wat grovere afwerking hebben aan de onderkant. Deze onderkant kan je glasplaat beschadigen (ook op een keramische kookplaat trouwens). Je kunt de pan het beste met de hand optillen in plaats van verschuiven om onnodig krassen te voorkomen. 

 

10 tips om je braadpan te onderhouden

Veel braadpannen gaan een leven lang mee. Dat is natuurlijk alleen als je ze goed onderhoudt! Hieronder vind je 10 tips om de levensduur flink te verlengen:

 1. Inbranden en voorbehandelen (gietijzer): Voordat je de pan voor het eerst gebruikt, is het belangrijk om deze in te branden volgens de instructies van de fabrikant. Herhaal dit proces af en toe om de anti-aanbaklaag te vernieuwen.
 2. Gebruik van geschikte spatels: Vermijd het gebruik van metalen spatels, tangen of andere scherpe voorwerpen die de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen. Kies liever voor houten, siliconen of plastic keukengerei.
 3. Voorkom oververhitting: Vermijd het verhitten van de pan op te hoge temperaturen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Volg de aanbevolen kooktemperaturen in recepten en de instructies van de fabrikant.
 4. Handwas aanbevolen: Hoewel veel braadpannen vaatwasmachinebestendig zijn, is handwas vaak beter om de anti-aanbaklaag te behouden. Gebruik een zachte spons en mild afwasmiddel.
 5. Laat de pan afkoelen voor reiniging: Laat de pan eerst afkoelen voordat je deze reinigt. Plaats een hete pan niet direct onder koud water, omdat plotselinge temperatuurveranderingen schadelijk kunnen zijn. Sterker nog; je pan kan kromtrekken!
 6. Vermijd koken met lege pan: Kook niet met een lege pan, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Zorg ervoor dat er altijd wat olie, boter of voedsel in de pan is tijdens het koken.
 7. Gebruik van olie of vet: Breng een dunne laag olie of vet aan op de anti-aanbaklaag voordat je begint met koken. Dit helpt niet alleen bij het koken, maar beschermt ook de laag tegen slijtage.
 8. Voorkom schokken: Vermijd schokken en stoten, vooral als de pan heet is. Plaats de pan voorzichtig op het fornuis en vermijd ruwe behandeling die de anti-aanbaklaag kan beschadigen.
 9. Opbergen met zorg: Stapel pannen niet op elkaar zonder bescherming tussen elke laag om krassen te voorkomen. Bewaar de pan op een koele en droge plaats.
 10. Controleer regelmatig op beschadigingen: Inspecteer de pan regelmatig op tekenen van slijtage, krassen of beschadigingen. Als je problemen opmerkt, overweeg dan om contact op te nemen met de fabrikant of vervang de pan indien nodig.

 

Conclusie

De Top 7 Beste Braadpannen van 2024 biedt een divers assortiment, van de lichte en veelzijdige Onyx Cookware Hybride Braadpan tot de bekende duurzaamheid van de Le Creuset Faitout Braadpan. De BK Fortalit Braadpan, een klassieker, combineert lichtheid met krasvastheid. Sola Gietijzeren Braadpan en MOA Gietijzeren Braadpan bieden betaalbare kwaliteit, waarbij laatstgenoemde uitblinkt met een handige antiaanbaklaag. De Sola Fair Cooking Braadpan, gemaakt van aluminium, combineert lichtheid met goede warmteverdeling en een glazen deksel.

Voor liefhebbers van een ovale vorm is de Navaris Gietijzeren Braadpan Ovaal een uitstekende keuze. De materialen, waaronder gietijzer, geëmailleerd gietijzer, geëmailleerd plaatstaal, hybride en aluminium, worden uitvoerig besproken om een weloverwogen keuze mogelijk te maken. Tot slot worden 10 onderhoudstips gedeeld om de levensduur van de braadpan te verlengen, inclusief inbranden, het gebruik van geschikte spatels en het voorkomen van oververhitting. We hopen dat je met deze complete gids een goede keuze kunt maken de perfecte braadpan. Smakelijk koken!

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante braadpannen bekijken? Bekijk dan eens een van de volgende pagina’s: