Beste koekenpan zonder PFAS. Onze top 5 in 2024

Een goede koekenpan vinden waarbij er geen PFAS aanwezig zijn is best lastig. Je wilt voorkomen dat je schadelijke stoffen binnen krijgt. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar een koekenpan die van juiste kwaliteit is en daarnaast geen PFAS bevat. Wij hebben daarom een top 5 voor je opgesteld, zodat je makkelijker een keuze kunt maken. 

Een koekenpan zonder PFAS

De beste koekenpan zonder PFAS vinden is geen makkelijke taak, maar wij hebben naar vele verschillende dingen gekeken. Om de koekenpannen goed te kunnen vergelijken, kijken wij naar veel verschillende dingen. Zo kijken we naar het materiaal van de pannen, maar ook de anti-aanbaklaag. In dit geval is dit erg belangrijk, want je wilt een pan zonder PFAS. De koekenpannen zonder anti-aanbaklaag hebben geen PFAS. Er zijn ook pannen die wel een anti-aanbaklaag hebben, maar geen PFAS bevatten. Daarom is dit een punt waar wij extra goed op moeten letten. De meeste koekenpannen van tegenwoordig bevatten namelijk wel enige vorm van PFAS. 

Daarnaast kijken wij ook naar de warmtebronnen, handgrepen en zelfs naar het feit of je een pan op een eenvoudige manier kunt opstapelen. We kijken eigenlijk naar alle opties van een pan. Dit zijn ook opties waar je niet altijd over nadenkt. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we alleen de beste koekenpannen kopen die geen PFAS bevatten. De beste pan die daar uiteindelijk uit komt, komt op nummer één te staan. Uit onze testen is het volgende lijstje ontstaan: 

Beste PFAS vrije koekenpan overzicht

1. Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan PFAS Vrij

Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan PFAS Vrij

2. WMF Durado Koekenpan PFAS Vrij

WMF Durado Koekenpan

3. Demeyere Proline 7 Koekenpan PFAS Vrij

Demeyere Proline 7 Koekenpan

4. BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS Vrij

BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

5. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce Koekenpan PFAS

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce koekenpan

Beste koekenpannen zonder PFAS toegelicht

Elke pan bevat geen pfas en is ideaal in zijn gebruik. Dit zijn de beste PFAS vrije pannen die wij op dit moment hebben kunnen vinden. Daardoor hebben wij dit lijstje kunnen opstellen.

De prijzen die je hieronder ziet zijn meestal van de 24 cm versie zodat je makkelijk kan vergelijken. Elke koekenpan heeft overigens meer formaten. Als je op de prijs klikt, kun je meerdere formaten met prijzen inzien. 

1. Onyx Cookware Hybrid Koekenpan PFAS Vrij

De Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan PFAS Vrij is één van de beste koekenpannen die er op dit moment zijn. Deze koekenpan is uiteraard PFAS vrij. Zoek je een koekenpan geschikt voor alle warmtebronnen? Dan ben je bij deze koekenpan aan het juiste adres. Deze pan kan niet alleen op inductie gebruikt worden, maar ook op gas. Deze pan is volledig vrij van schadelijke stoffen. De pan heeft namelijk een keramische coating die geen PFAS bevat. Hierdoor kies je voor een gezondere pan. 

Daarnaast kun je deze koekenpan in de vaatwasser zetten. Hierdoor hoef je hem niet met de hand af te wassen. Het is een koekenpan met anti-aanbaklaag die ook nog eens in de vaatwasser kan. Hoe ideaal is dat! De pannen kunnen ook op een eenvoudige manier de oven in, zodat je nooit hoeft te wisselen van pan. Deze nieuwe koekenpan is van aluminium en roestvaststaal gemaakt. Hierdoor is de koekenpan geschikt om snel te verplaatsen. Ze zijn namelijk niet al te zwaar en kunnen makkelijk van pitje naar pitje verplaatst worden. Bij het kopen van een koekenpan krijg je geen deksel geleverd. Deze koop je voor een klein bedrag erbij. Deze koekenpannen zijn verkrijgbaar in 4 verschillende maten: 24, 26, 28 of 30 cm. Anders kun je ze ook in een set bestellen. 

Pluspunten

Minpunten

Onyx Cookware Hybrid Antiaanbaklaag Koekenpan PFAS Vrij

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. WMF Durado Koekenpan PFAS Vrije pan

De WMF Durado Koekenpan PFAS Vrije pan is een andere zeer goede koekenpan. Het is één van de beste koekenpannen zonder teflon. De pannen zijn volledig PFAS vrij, waardoor de koekenpan geschikt is voor gezonde doeleinden. Deze pannen zijn verkrijgbaar in de maten 20, 22, 24 en 28 cm. Op die manier zit er voor iedereen wel een pan tussen. De pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, zodat je hier ook niet naar om hoeft te kijken. Het wordt wel aangeraden om ze af te wassen met de hand.

Alle koekenpannen zijn van RVS gemaakt, maar hebben een keramische laag. Ze hebben ook allemaal een ovenbestendige RVS handgreep. De volledige pan kan hierdoor prima in de oven gezet worden. De koekenpan mag in de oven tot 250 graden. We hebben gemerkt dat deze keramische koekenpan zeer hittebestendig is, waardoor je hem ook op hoge temperaturen kunt gebruiken. Omdat hij vrij is van PFAS, hoef je ook niet bang te zijn voor chemische stoffen die vrij komen bij hoge temperaturen. De koekenpan biedt ook een brede rand, waardoor de pan ideaal is om mee te schenken. Je hebt dus nooit last van spetters in de keuken. 

Pluspunten

Minpunten

WMF Durado Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Demeyere Proline 7 Koekenpan PFAS Vrij

De Demeyere Proline 7 Koekenpan PFAS Vrij is een ideale koekenpan. Als je op zoek bent naar een koekenpan met dé ideale warmteverdeling, dan is deze pan zeker wat voor jou. De koekenpan is de beste keuze als je ook zuiniger wilt koken. Met deze pan kook je gemiddeld 30% zuiniger, omdat de pan maar liefst zeven lagen heeft. Het is een grote koekenpan die voor alle warmtebronnen inclusief inductie te gebruiken is. Hij is gemaakt van meerlaags RVS, waardoor de pan een ideaal gewicht heeft. Hij is niet zo licht als aluminium koekenpannen, waardoor je hem makkelijk op zijn plaats houdt. 

Deze pan kun je in verschillende maten kopen. Zo kun je de koekenpan 24 cm kopen, maar ook in de maten 20, 28 en 32 cm. Voor ieder fornuis is er wel een ideale koekenpan van Demeyere te vinden. De koekenpan gaat ook prima de oven in, waardoor je hem echt overal voor kunt gebruiken. De RVS koekenpan kun je het beste met de hand afwassen, maar hij kan eventueel wel voor een keer de vaatwasser in. De koekenpan heeft een ideale schenkrand, waardoor je nooit meer moeite hebt met schenken. 

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Proline 7 Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS Vrije pan

De BK Easy Induction Ceramic Koekenpan PFAS Vrije pan is een goede koekenpan die vrij van PFAS is. De koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen. Deze koekenpannen kunnen niet alleen ook op een inductiekookplaat gebruikt worden, maar ze kunnen ook prima in de oven. Zo heb je een pan die direct alles kan. De pannen zijn gemaakt van aluminium. Hierdoor worden de pannen gelijkmatig warm. De koekenpan is één van de koekenpannen met een ideale coating die anti-aanbak eigenschappen heeft. Hierdoor kun je ook op wat hogere temperaturen koken. Dit is voor veel mensen een erg groot voordeel. 

De koekenpannen zijn vaak wat lichter dan keramische koekenpannen, maar hierdoor zijn ze wel op een makkelijke manier te verplaatsen. Zo kun je de makkelijk van het gasfornuis in de oven zetten. Deze BK pannen kun je in verschillende maten verkrijgen, zodat jij de beste koekenpan voor in jouw keuken kunt vinden. Zo kun je deze pan in de maten 20, 24, 26, 28 en 30 cm krijgen. Deze pannen kunnen in de vaatwasser, maar de pannen vaak in de vaatwasser zetten wordt niet altijd aangeraden. We hebben wel gemerkt dat deze pannen op een vrij simpele manier erg makkelijk schoon te krijgen zijn. 

Pluspunten

Minpunten

BK Easy Induction Ceramic Koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce Koekenpan PFAS Vrij

De Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce Koekenpan PFAS Vrij zijn de ideale pannen als je wilt kiezen voor een PFAS-vrije optie. Dit is één van de best verkochte PFAS vrije koekenpannen. Schadelijke stoffen als PTFE zal je absoluut niet terugvinden in deze pannen. Dit zijn pannen die je overal voor kunt gebruiken, geschikt zijn voor inductie is zeker waar. Ze kunnen ook op een simpele manier in de oven gezet worden. Daarnaast hebben deze pannen ook een Eclips anti-aanbaklaag, waardoor je zeker weet dat je op een gezonde manier aan het koken bent. Dat is voor veel mensen een erg belangrijk voordeel.

Deze koekenpannen zijn gemaakt van aluminium, waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn. Ze zijn wat lichter dan roestvrij staal, waardoor je ze makkelijker kunt verplaatsen. We hebben gemerkt dat de grepen stevig bevestigd zijn en ook op een fijne manier in de hand liggen. Op die manier kun je ze dus nog makkelijker verplaatsen. Deze pannen zijn verkrijgbaar in maar liefst zes verschillende maten: 20, 24, 26, 28, 30 en 32 cm. Voor elk gasfornuis is er dus wel een goede van te vinden. We hebben gemerkt dat deze pannen in een rap tempo erg warm zijn en ook weer snel afkoelen. 

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce koekenpan

Eigenschappen

Actuele prijzen

Wat is PFAS en waarom is het schadelijk? 

PFAS is de afkorting van poly- en perfluoralkylstoffen. Ze kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarom is het goed om te zoeken naar pannen die PFAS vrij zijn. Dit soort stoffen staan er om bekend dat ze je immuunsysteem kunnen verzwakken en zelfs beschadigen. Daarnaast kun je van sommige stoffen zelfs kanker krijgen. Laten we voorop stellen dat je niet direct ziek wordt van één keer zo’n pan gebruiken. Het ligt er echt aan hoeveel je deze pannen gebruikt en hoeveel je van deze stoffen binnen krijgt. PTFE en PFAS stoffen kunnen per persoon wat anders aanrichten. Ook al krijg je dezelfde hoeveelheid binnen als je partner, dan kan je lichaam alsnog anders reageren. Zo kun jij er bijvoorbeeld ziek van worden, terwijl je partner hier niet ziek van wordt. 

PFAS kunnen op allerlei verschillende manieren in je lichaam komen. Zo zitten deze stoffen soms in regenkleding of in blusschuim. Zo zit dit ook in de anti-aanbaklaag van pannen. Meestal gebeurt er niets met deze stoffen. Als jij de pannen juist gebruikt, dan kunnen deze stoffen niet vrij komen. Wanneer je de pannen niet via de gebruiksaanwijzing gebruikt, kunnen de stoffen wel vrij komen. Dit kan uiteindelijk invloed hebben op je gezondheid. Daarom is het altijd verstandig om de gebruiksaanwijzing van pannen te lezen en nooit zomaar een product te gebruiken zonder dit te doen. Zo kun je voorkomen dat er eventueel schadelijke stoffen vrij komen. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de pannen goed door of koop pannen die geen PFAS bevatten. 

 

Verschil tussen PFAS, PFOA en PTFE 1800

Het verschil tussen PFAS, PFOA en PTFE is niet groot. PTFE staat meer bekend als Teflon. Deze varianten vallen allemaal onder de verzamelnaam PFAS. Ook PFOA is een schadelijke stof die onder de PFAS valt, maar net weer anders is. Het valt onder één soort schadelijke stoffen, maar ze hebben wel allemaal een net wat andere naam. In de praktijk hebben ze allemaal dezelfde soort uitwerking. 

Tegenwoordig gebruiken ze geen PFOA meer maar nog wel PFAS.. Deze stoffen komen tegenwoordig ook in het milieu terecht, waardoor de overheid hier ook druk mee bezig is. 

 

PFAS-vrije materialen

Er zijn enkele materialen waar we met zekerheid over kunnen zeggen dat ze geen PFAS bevatten. Op die manier weet je dat het altijd een veilige keuze is. Je voorkomt op deze manier ook dat je eventuele schadelijke stoffen binnen krijgt. In de tabel hieronder hebben we aangegeven welke materialen geen PFAS bevatten.

Materiaal:

PFAS vrij: 

Staal:

Ja

Keramiek:

Ja

Gietijzer:

Ja

RVS (roestvrijstaal):

Ja

Aluminium:

Ja

Koper:

Ja

Teflon pannen met antiaanbaklaag:

Nee

 

Welke soort pannen bevatten PFAS in 2024?

Je kunt er vanuit gaan dat alle pannen met een Teflonlaag enige vorm van PFAS bevatten. De Teflon laag bevat namelijk de schadelijke stoffen die je juist wilt voorkomen. Het is dus goed om op zoek te gaan naar pannen die geen anti-aanbaklaag hebben van Teflon. Je kunt wel pannen kopen met een natuurlijke anti-aanbaklaag. Gietijzeren en stalen pannen zijn hier het ideale voorbeeld voor. 

Om PFOA vrij te kunnen koken, heb je dus pannen nodig die daadwerkelijk geen schadelijke stoffen bevatten. Lees daarom altijd goed de beschrijving, zodat je zeker weet dat de pan geen schadelijke stoffen bevat. Zo kun je voorkomen dat je deze stoffen in huis haalt. 

 

Onderhoud van jouw PFAS vrije koekenpan 

Het onderhouden van jouw PFAS vrije koekenpan hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de levensduur van een koekenpan te verlengen. Hieronder hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet hoe je hem moet onderhouden:

  • Het schoonmaken van de pannen is erg belangrijk. Door de pannen goed schoon te maken zorg je ervoor dat de pannen makkelijker langer mee gaan. Maak ze nooit schoon met hard materiaal, zodat je zeker weet dat je de pan niet beschadigt
  • Maak de koekenpannen altijd droog voordat je ze weg zet. Op die manier kun je voorkomen dat de pannen roest krijgen of ze alsnog vies worden
  • Zorg ervoor dat je de pannen op een goede manier op stapelt. Leg er een pannenbeschermer tussen, zodat ze niet kunnen beschadigen
  • Kook nooit op te hoog vuur of zet de pan niet in een té hete oven. Lees de gebruiksaanwijzing door, zodat je weet tot hoeveel graden een pan aan kan
  • Als de pan ingebrand moet worden, bekijk dan altijd goed hoe dit moet. Op die manier kun je voorkomen dat je dit op de verkeerde manier uitvoert. 

Conclusie

Het vinden van een goede koekenpan zonder PFAS kan uitdagend zijn, maar het is belangrijk om gezondheidsrisico’s te vermijden. Daarom hebben wij een top 5 samengesteld van de beste PFAS-vrije koekenpannen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. We hebben verschillende aspecten onderzocht, zoals het materiaal, de anti-aanbaklaag, en de compatibiliteit met diverse warmtebronnen. Ons onderzoek heeft geleid tot de volgende aanbevelingen: Onyx Cookware Hybrid, WMF Durado, Demeyere Proline 7, BK Easy Induction Ceramic, en Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce. Deze pannen zijn niet alleen PFAS-vrij, maar ook gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Hierdoor kun je veilig en gezond koken zonder je zorgen te maken over schadelijke stoffen.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

Veelgestelde vragen over PFAS vrije koekenpannen

PFAS bevatten schadelijke stoffen die je immuunsysteem kunnen verzwakken en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Daarom is het altijd belangrijk om deze stoffen in de gaten te houden. Mensen kunnen niet goed tegen deze stoffen. Daarom is het ook goed om naar pannen te kijken die deze stoffen niet bevatten. Zo kun je erger voorkomen.

Een koekenpan PFAS-vrij krijgen is niet al te moeilijk. Het moet een koekenpan zijn zonder een Teflon laag. Deze laag bevat namelijk al deze schadelijke stoffen. Daarom is het goed om te kijken naar pannen die geen Teflon laag bevatten. Op die manier kun je voorkomen dat je deze stoffen binnen krijgt.

PFAS-vrije koekenpannen werken net zo goed als traditionele pannen. Hier hoef je over het algemeen niet bang voor te zijn. Sommige PFAS-vrije pannen werken zelfs beter dan normale pannen. Per pan verschilt het hoe goed het zijn werk doet, maar over het algemeen werken de pannen net zo goed als normale pannen.

PFAS-vrije koekenpannen zijn zeker veilig voor gebruik op hoge temperaturen. Het is wel goed om altijd de gebruiksaanwijzing van de pannen door te lezen. Op die manier weet je zeker waar een pan wel en niet voor gebruikt kan worden. Het is altijd goed om de gebruiksaanwijzing te volgen.

Een PFAS-vrije koekenpan kun je hetzelfde onderhouden als een normale koekenpan. Over het algemeen zit hier niet heel veel verschil in. Anders kun je altijd de gebruiksaanwijzing van een pan lezen. Zo weet je direct wat een pan wel en niet mag. Daarnaast moet je pannen altijd goed schoonmaken en ook goed drogen. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Pan Kopen
Logo
Shopping cart