Beste grillplaat. Onze top 9 in 2024

Grillen heeft toch iets speciaals. Het geeft écht een andere smaak aan het eten en kan in goed gezeldschap ook echt leuk zijn. Een goede grillplaat is daarom een must! Je hebt verschillende soorten grillplaten. De traditionele boven het vuur zijn vaak gemaakt van gietijzer. Daarnaast heb je ook goede opties voor inductie. Ga je vooral voor gezelligheid, dan is een tafelgrill (elektrische grillplaat) de beste optie. Daarnaast heb je ook platen met een vlak oppervlak maar die verdienen een aparte pagina!

Op deze pagina draait het dus om écht grillen. Ben jij en er klaar voor? Na het lezen van dit artikel, kun jij met gemak de beste grillplaat uitzoeken die past bij jouw wensen.

ps. We hebben een aparte pagina voor de beste grillpan. Net iets anders dan een plaat maar even lekker! 

 

Beste grillplaat

Een grillplaat is een plaat die je boven je fornuis zet. Dit kan op gas maar soms ook op inductie. De plaat bevat ribbels die ook wel de grillruggen genoemd worden. Hierop kun je vervolgens vlees, vis, kip of groenten grillen. Je hebt grillplaten die bedekken 2 kookzones (of gaspitten) maar ook die één zone bedekken. Hoe groter de de bakplaat, hoe meer eten je kunt bereiden. Hieronder vind je de 3 beste grillplaten:

Nuovva Dubbelzijdig Gietijzeren Grillplaat

De Nuovva Dubbelzijdige Gietijzeren Grillplaat is de beste grillplaat die wij hebben getest. Dat komt omdat de grillresultaten gewoon zeer goed waren. Bovendien kun je de plaat omdraaien en de vlakke kan gebruiken. Het is gemaakt van gietijzer en dat heeft voor- en nadelen. De voordelen van een grillplaat van gietijzer zijn de mooie grillstrepen. De nadelen zijn dat ze zwaar zijn. Gelukkig leg je een bakplaat maar 1x neer en dan hoeft deze niet meer te bewegen (net als bijvoorbeeld bij een koekenpan). De grillplaat was redelijk makkelijk schoon te maken. Let op dat je een gietijzeren grillplaat altijd moet voorzien van een laagje olie nadat je het hebt schoongemaakt! 

Gietijzeren grillplaten zijn duurzaam en kunnen (bij correct gebruik) een levenlang mee gaan. De temperatuur werd netjes verdeeld over de plaat en de warmte werd goed vastgehouden. Jammer dat er geen schenktuitje op zit zodat je het vet gemakkelijk weg kan laten lopen. Gelukkig ging dit alsnog gemakkelijk. Daarnaast hadden de handvatten wel wat hoger mogen zitten zodat je het beter op kan pakken. Het is echter logisch dat dit niet kan omdat je de grillplaat anders niet om kan draaien. Een noodzakelijk kwaad dus! Deze grillplaat is geschikt voor inductie ook al geeft de fabrikant aan van niet. 

Wij raden deze grillplaat aan voor mensen die op zoek zijn naar een goede grillplaat en ook gebruik willen maken van een bakplaat. Dit product heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!

Pluspunten

Minpunten

Nuovva Dubbelzijdig Gietijzeren Grillplaat

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€45,99)

Le Creuset Grillplaat Signature Kersenrood Hoog 30 x 30 cm

Als je het over gietijzeren keukengerei hebt, dan heb je het over Le Creuset. De Le Creuset braadpannen behoren tot de beste braadpannen ter wereld en de kwaliteit van een grillplaat van Le Creuset is zeer vergelijkbaar. Het is de beste keuze die je kan maken als je puur naar kwaliteit kijkt. Er zijn meerdere kleuren te koop maar deze kersenrode grillplaat is onze favoriet. Deze Le Creuset Grillplaat heeft een hoge rand dat het spatten verminderd en zorgt voor extra veilighed tijdens het koken. De meeste grillplaten zijn gemaakt van gietijzer en bij deze is dat niet anders. Er zit nog wel een emaille laag je omheen dat zorgt voor een natuurlijke antiaanbaklaag. Hierdoor bakt eten minder snel aan en is het gemakkelijk schoon te maken. 

De grillruggen zijn hoog genoeg om goede grillstrepen op het eten te krijgen. De handvatten zijn groot genoeg zodat er een ovenwand in kan. Het zal je verwazen maar bij de meeste grillplaten op de markt is dat niet het geval! Met een formaat van 30 bij 30 cm biedt deze grillplaat genoeg ruimte voor 3 a 4 stukken vlees, vis of kip. De temperatuur van de bakplaat blijft erg constant. Iets dat we natuurlijk mogen verwachten van een Le Creuset.

Wij raden deze grillplaat aan voor mensen die op zoek zijn naar de beste kwaliteit en daarvoor graag betalen. Het compacte formaat scheelt ook nog eens ruimte in de keuken!

 

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Grillplaat Signature Kersenrood Hoog 30 x 30 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

Rosmarino Blacksmith Grillplaat 

Rosmarino Blacksmith Grillplaat is een bezondere en daarom één van de beste grillplaten. Je hoeft namelijk maar één pit te gebruiken om je grillplaat op te warmen. Ondanks de lengte van 46 cm! Grillen op een grillplaat van deze lengte vraagt meestal 2 warmtespots maar deze kan het af met ééntje. Dat komt door de aluminium kern die de warmte goed verdeeld. Wij raden wel aan om de grillplaat langzaam op te laten warmen, anders is kromtrekken een mogelijkheid. De Rosmario Blacksmith bevat een mineralen coating die zorgt dat eten niet snel aanbakt. Daarnaast is de grillplaat te gebruiken op elke warmtebron.

Deze grillplaat kopen? Let dan wel op dat je houten of silliconen keukengrei moet gebruiken, anders beschadigd de coating. Het tweede nadeel vinden wij de lage grillruggen. Hierdoor krijg je niet altijd goede grillstrepen op het voedsel. Dit is echter een logisch gevolg van het materiaalgebruik. Aluminium kan nou eenmaal niet gegoten worden in hoge grillruggen, anders breekt of scheurt het. Het voordeel is wel dat je een erg lichte grillplaat krijgt! 

Wij raden deze grillplaat aan voor iedereen die met één pit wil grillen én bakken en toch een groot oppervlakte nodig heeft. De mindere grillresultaten nemen we dan voor lief. 

 

Pluspunten

Minpunten

Rosmarino Blacksmith Grillplaat 

Eigenschappen

Actuele prijzen

Beste grillplaat inductie

In tegenstelling tot bijvoorbeeld koekenpannen, kunnen veel grillplaten niet op inductie. Dat komt door de vormgeving of het materiaalgebruik. Een speciale inductiegrillplaat is niet alleen handig om uberhaubt te kunnen grillen, het beschermd ook beter tegen krassen op de glasplaat van de inductie kookplaat. Hieronder vind je de 3 beste grillplaten geschikt voor inductie.

Ps. de eerste drie grillplaten zijn óók te gebruiken op inductie en zijn goede keuzes. De onderste 3 zijn daarop een goede aanvulling en geven de garantie dat ze geschikt zijn voor inductie.

Buccan Hamersley Gietijzeren grillplaat Rood

De Buccan Hamersley Gietijzeren Grillplaat is sterk vergelijkbaar met de Le Creuset grillplaten als we kijken naar het grillresultaat. Samen met de solide bouwconstructie én een prijs die ongeveer 1/3e is van een Le Creuset, maakt dit één van onze favorieten grillplaten. Helaas zijn de handvatten wel wat smal voor een ovenwant maar het pakt goed op. De warmteverdeling is erg goed, wat we mogen verwachten van een gietijzeren grillpan.

Wat maakt deze (extra) geschikt voor inductie? De onderkant is gepolijst en hierdoor erg glad. Dat zal niet snel krassen achterlaten op je inductie kookplaat. Als je deze bakplaat wilt kopen, is een beschermend inductiematje dus niet een grote noodzaak. Deze grillplaat is rond en de randen zijn vrij laag. Dat maakt het bijna een paellapan! Dat is het natuurlijk niet (alhoewel wij de uitdaging vast nog wel een keer aangaan). We willen nog wel een puntje aankaarten; de diameter is 34 cm. De meeste inductieplaten hebben niet zo’n grote kookzone. Meestal is dat geen probleem maar houdt er dan rekening mee dat je de grillplaat tijd moet geven om volledig op te warmen!

Wij raden deze grillplaat voor inductie aan voor mensen die op zoek zijn naar een optimale prijs-kwaliteitverhouding. 

Pluspunten

Minpunten

Buccan Hamersley Gietijzeren grillplaat Rood

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€39,95)

Eurolux Grillplaat met RVS Grepen

Hoge grillruggen zijn essentieel voor de grillresultaten. Aluminium grillplaten hebben nou eenmaal geen hoge grillruggen omdat de constructie dit tegenhoudt. De Eurolux Grillplaat heeft één van de hoogste grillruggen die wij hebben kunnen vinden. En dat hebben wij gemerkt in de grillresultaten. Die zijn erg goed voor een aluminium grillplaat!

Het voordeel van een aluminium grillplaat is dat deze vrij licht is. Met een lengte van 41 centimeter is deze maar 2,5 kg! Er zitten grote handvatten op die redelijk koel blijven en waar een ovenwant gemakkelijk omheen kan. Je kunt deze grillplaat dus snel oppakken en op tafel zetten bijvoorbeeld. En ook handig; er zitten siliconen voetjes onder. Dit zorgt ervoor dat de inductie kookplaat niet beschadigd kan raken. Juist om deze reden behoort deze grillplaat thuis bij de beste grillplaat van 2024. 

Als je een grillplaat wilt die groot is, licht is en toch goede grillstrepen neerzet, dan is de Eurolux Grillplaat zeker het overwegen waard!

Pluspunten

Minpunten

Eurolux Grillplaat met RVS Grepen

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€149,99)

Le Creuset Rechthoekige Grill

De Le Creuset Rechthoekige Grill is zoals je mag verwachten een grillplaat van hoge kwaliteit. Het is een redelijk compacte bakplaat met een oppervlakte van 30 bij 27 centimeter. Compact omdat de randen niet hoog zijn. Daardoor is deze plaat makkelijk op te bergen, bijvoorbeeld onder de eetborden of rechtop tegen de wand van de kast. De grillplaat is uiteraard gemaakt van geëmailleerd gietijzer waardoor voedsel niet blijft plakken en redelijk gemakkelijk schoon te maken is. Sommigen grillplaten hebben geen emaille laag en dat is over het algemeen wel fijn. Er komen goede grillstrepen op het voedsel en de pan blijft goed warm als er redelijk wat koude ingrediënten op de grillplaat worden gelegd. De handgrepen zijn groot genoeg om vast te pakken met ovenwanten.

Wat wij extra ‘leuk’ vonden is dat de grillruggen op de plaat als een v-vorm naar elkaar toe lopen. Hiermee kun je leuke effecten creëeren. We raden deze Le Creuset aan als je graag écht topkwaliteit wil kopen. En verkiezen we deze boven de Signature versie? Alleen als je de hoge rand niet nodig denkt te hebben. Dan bespaar je toch een paar tientjes!

Pluspunten

Minpunten

Le Creuset Rechthoekige Grill Azure

Eigenschappen

Actuele prijzen

Beste tafelgrill

Een tafelgrill is extra leuk tijdens gezellige avonden met vrienden en familie. Samen kun je heerlijke gerechten te bereiden. Een tafelgrill is net als een gourmetstel maar dan in grillvorm. Er zijn ook grills die de rook kunnen verminderen. Dan heb je niet die klassieke gourmetgeur in je gordijnen, kleren en eigenlijk overal. We hebben de beste elektrische tafelgrills op een rijtje gezet. Wij hebben voorkeur voor een elektrische tafelgrill omdat deze veiliger en gemakkelijk in gebruik zijn. Stekker erin en grillen maar!

Tefal Smokeless Grill

De Tefal Smokeless Grill is een mooi apparaat dat je midden op tafel kan zetten. Omdat de warmte elementen zijn afgedekt worden deze niet vet en is er zo’n 70% minder rook en geur. Onder in het apparaat is een bak met water dat het vet opvangt en afkoelt en ook dat draagt bij aan minder rookontwikkeling. Wij kunnen bevestigen dat het écht werkt! Er is vrijwel geen rook en de geur is een stuk minder aanwezig. Wat dat betreft heeft dit onze voorkeur boven een gourmet of een elektrische bakplaat.

De Tefal Smokelss Grill heeft 2 regelbare thermostaten om de gewenste temperatuur in te stellen per grillzone. Handig want zo kun je een hoge temperatuur instellen voor het vlees en een lagere temperatuur voor bijvoorbeeld vis of groenten. 

Verder werkt de Tefal Smokeless Grill erg goed. Je krijgt goede grillstrepen en de rookontwkking is bijna niet zichtbaar. Na een avondje grillen ruik je uiteraard nog wel wat maar het is niet zo overdreven als bij een avondje bakplaten. De grill is goed schoon te maken en ook het rooster en de waterbak eronder. We raden wel aan om in ieder geval de grill met de hand schoon te maken. Zo blijft de antiaanbaklaag optimaal functioneren. Wij hebben niet echt nadelen kunnen vinden. Het enige is dat de grill lang nodig heeft om maximaal op te warmen. Dat komt mede door de afscherming van de warmte-elementen. Iets dat wij er graag voor over hebben!

Pluspunten

Minpunten

Tefal Smokeless Grill

Eigenschappen

Actuele prijzen

Tristar XL Bakplaat – Grillplaat

De Tristar XL Bakplaat – Grillplaat is een mooie 2-in-1 optie. Er is genoeg ruimte voor 4 tot 6 personen om verschillende gerechten te bakken en te grillen. Het is een klassieke aluminium gegoten Tristar bakplaat waardoor de bakplaat snel op temperatuur komt. De antiaanbaklaag is prima in orde. Zowel de bakplaat als de grill zijn aangesloten op één warmte-unit dus kunnen niet individueel aangestuurd worden. Met 2000 watt is er overigens genoeg power om de grillplaat en de bakplaat makkelijk op te warmen. Het schoonmaken van de bakplaat en de grillplaat gaat er ggemakkelijk. Wij raden aan om een klein laagje water erin te zetten en de afvoer vooraf dicht te stoppen met wat keukenpapier of een theedoek. Zodra het water begint te koken, schraap je met een siliconen of houten spatel alles gemakkelijk eraf. 

Verder is het een vrij normale tafelgrill waarbij wij de houten ombouw (die verwijderbaar is) mooi vinden om te zien. We waren erg verrast om te zien dat de bakplaat schoon te maken is in de vaatwasser. Dat zie je niet vaak!

Wij raden deze bakplaat – grillplaat aan voor mensen die zowel grillen als bakken willen combineren.

Pluspunten

Minpunten

Tristar XL Bakplaat - Grillplaat

Eigenschappen

Actuele prijzen

Tefal TG3918 Plancha Malaga Grillplaat

De Tefal Plancha Malaga is ook een 2-in-1 apparaat waarop je zowel kunt grillen als bakken. De tempratuur is trapsgewijs instelbaar maar je kunt niet aangeven welke temperatuur het moet zijn (standen zijn 1 tm 6). Wij hebben wel gemerkt dat de temperatuur ongeveer 210 graden kan worden dus dat is meer dan voldoende. De Plancha Malaga is groot genoeg voor 4 tot 6 personen. Sommige grillplaten zijn voor 8 personen of 10 personen maar helaas nog erg schaars en vaak niet van goede kwaliteit. Je kunt de hele grillplaat in de vaatwasser stoppen maar wij raden altijd aan met de hand schoon te maken zodat de antiaanbaklaag lang goed blijft. De verdeling is ongeveer 2/3 grillplaat en 1/3 bakplaat en is uitgerust met een vetbakje. 

We raden deze grillplaat aan voor mensen die toch net iets meer ruimte willen op de grillplaat dan de eerder genoemde Tristar bakplaat XL. 

Pluspunten

Minpunten

Tefal TG3918 Plancha Malaga Grillplaat

Eigenschappen

Actuele prijzen

Een grillplaat

Een grillplaat is een langwerpige of rechthoekige plaat waarop je kunt grillen. Er zijn versies die je kunt gebruiken op het fornuis of elektrisch op tafel. Grillplaten zijn gemaakt van gietijzer of aluminium (met een antiaanbaklaag) de elektrische tafelgrills zijn alleen van aluminium met antiaanbaklaag. De beste grillstrepen krijg je altijd op gietijzer. Dat komt omdat het zwaardere materiaal beter de warmte vast kan houden en de grillruggen (ribbels) hoger zijn. De hoge grillruggen zorgen ervoor dat het vet en vocht beter weg kan lopen en het voedsel niet gaat bakken of nog erger; gaat koken. De Tefal Smokeless Grill is hier een uitzondering op omdat de grill een rekje is in plaats van een plaat.

 

Kenmerken van een goede grillplaat

Een goede grillplaat zet goede grillstrepen op het voedsel. Dat is de essentie van een grillplaat! Hieronder vind je een aantal kenmerken van een goede grillplaat:

 • De grillruggen zijn hoog genoeg zodat het vocht en vet gemakkelijk weg kan lopen.
 • De plaat mag niet te licht zijn, want anders kan het de temperatuur niet goed vasthouden.
 • De richting van de grillruggen moet in lijn staan met het schenktuitje.
 • De handvatten moeten groot genoeg zijn zodat je met ovenwanten de grillplaat op kan pakken.
 • Een elektrische grillplaat moet een constante temperatuur hebben. 

 

Tips voor het kopen van een grillplaat

Als je eenmaal een mooie grillplaat wil kopen kun je onderstaande tips gebruiken zodat je geen miskoop hebt:

 • Bekijk het gewicht en de lengte en zorgt dat het goed past op je kookplaat.
 • Materiaal bepaalt voor een groot deel de grillresulaten. Gietijzer geeft betere grillresultaten maar is zwaarder dan aluminium met een antiaanbaklaag.
 • Het handvat moet groot genoeg zijn om vast te pakken met bijvoorbeeld ovenwanten. Zeker als het een gietijzeren plaat is!
 • Een lekbakje bij een elektrische tafelgrill is tegenwoodig erg normaal maar kijk altijd of die aanwezig is.
Grillplaat

Tips voor het onderhouden van een grillplaat

Als je eenmaal een mooie grillplaat in huis hebt gehaald, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk gebruik blijven maken. Deze tips verlengen de levensduur en zorgt ervoor dat je grillplaat optimaal blijft functioneren:

 • Gebruik alleen bij een (niet geëmailleerde) gietijzeren plaat een staalwol om schoon te maken
 • Gebruik bij overige materialen mild afwasmiddel en een sponsje (schuurkant is prima)
 • Veel grillplaten mogen in de vaatwasser maar het is nooit aan te raden voor de levensduur
 • Bij hardnekkige plekken kun je ook water laten koken op de grillplaat om het los te weken
 • Maak zo snel mogelijk na het gebruik schoon

 

Tips voor het gebruik van een grillplaat

Grillen is erg lekker en erg gezellig. Je wil natuurlijk de beste grillresultaten neerzetten en het meeste uit je apparaat halen. Met de onderstaande tips moet dat zeker lukken:

 • Laat de gietijzeren plaat langzaam opwarmen en geef het de tijd. Gebruik géén boostfunctie op je inductieplaat!
 • Een aluminium plaat (met antiaaanbaklaag) zal sneller opwarmen. Gebruik vanaf het begin een vetstof.
 • Voeg niet te veel koude ingrediënten in 1x toe, dan daalt de temperatuur van de grillplaat
 • Dep het vlees, vis of kip goed droog. Dat voorkomt natigheid op de grillplaat en geeft betere grillstrepen.

 

Handige accessoires voor een grillplaat

Er zijn een aantal handige accessoires die het leven tijdens het grillen een stuk gemakkelijker of veiliger maken. En extra veiligheid tijdens het koken is altijd mooi meegenomen! Hieronder hebben we een overzicht gemaakt. 

 • Met siliconen voetjes of een inductiemat bescherm je de kookplaat tegen krassen van een grillplaat. 
 • Een kookring is handig op een bakplaat om bijvoorbeeld pannenkoeken of een eitje te bakken.
 • Met een keukentang draai je voedsel gemakkelijk om. Gebruik een siliconen of plasticen keukentang als je een antiaanbaklaag hebt.
 • Ovenwanten kunnen handig zijn om een (zeer) hete grillplaat op te tillen.

 

Conclusie

Een goede grillplaat is essentieel voor een smaakvolle en gezellige grillervaring. Na zorgvuldige tests presenteren wij de top 3 grillplaten voor 2024. Nuovva Dubbelzijdig Gietijzeren Grillplaat overtuigt met uitstekende resultaten en veelzijdigheid, ideaal voor wie waarde hecht aan prijs-kwaliteitverhouding. Le Creuset Grillplaat Signature Kersenrood, met topkwaliteit en veilig koken, is geschikt voor inductie en eenvoudig schoon te maken, perfect voor investeerders in hoogwaardige keukenapparatuur. Buccan Hamersley Gietijzeren Grillplaat biedt vergelijkbare grillresultaten als Le Creuset tegen een aantrekkelijkere prijs, met een gepolijste onderkant voor bescherming van inductiekookplaten. Optimaal in prijs-kwaliteit.

Bij inductiegrillplaten raden we de Tefal Smokeless Grill aan voor minder rook en geur. De Eurolux Grillplaat met RVS Grepen biedt uitstekende grillstrepen en lichtheid. De Le Creuset Rechthoekige Grill combineert topkwaliteit met compact formaat.

Voor tafelgrills bevelen we de Tefal Smokeless Grill aan voor verminderde rook en geur, terwijl de Tristar XL Bakplaat – Grillplaat en Tefal Plancha Malaga Grillplaat uitblinken in veelzijdigheid en gemak.

Gebruik de bijgevoegde tips voor aankoop, onderhoud en gebruik, en geniet van het grillen met deze hoogwaardige grillplaten in 2024.

 

Veelgestelde vragen over grillplaten en elektrische tafelgrills

De Nuovva Dubbelzijdig Gietijzeren Grillplaat wordt sterk aanbevolen vanwege uitstekende grillresultaten en veelzijdigheid. Het duurzame gietijzer zorgt voor mooie grillstrepen en biedt tevens een vlakke kant voor bakken.

De beste bakplaten zijn vaak ook geschikte grillplaten. Voor veelzijdigheid en duurzaamheid raden we de Nuovva, Le Creuset en Buccan grillplaten aan, die allemaal uitstekende bakresultaten leveren.

Voor minder rook en geur is de Tefal Smokeless Grill een uitstekende keuze. Als alternatieven bieden de Tristar XL Bakplaat – Grillplaat en Tefal Plancha Malaga ook veelzijdigheid en gebruiksgemak.

Het verschil tussen een plancha en een teppanyaki is subtiel; een plancha verwijst vaak naar een vlakke bakplaat, terwijl teppanyaki een Japanse kooktechniek is waarbij voedsel op een hete plaat wordt bereid. De termen worden echter vaak door elkaar gebruikt.

Een grillplaat voegt een specifieke smaak en grillstrepen toe aan voedsel, terwijl het koken op een open vlam of hete plaat een unieke ervaring en resultaten oplevert, vooral geschikt voor liefhebbers van gegrild eten.

Voor het beste resultaat op een grillplaat kun je neutrale oliën zoals plantaardige olie of druivenpitolie gebruiken. Deze oliën hebben een hoog rookpunt en interfereren niet met de natuurlijke smaak van het gegrilde voedsel.

Over het algemeen kan grillen als gezonder worden beschouwd dan bakken, omdat het de mogelijkheid biedt overtollig vet te laten weglopen. Bij grillen blijven voedingsstoffen beter behouden door de kortere kooktijd.

Vlees kan aan de grillplaat blijven plakken als de plaat niet voldoende is voorverwarmd of als het vlees te vochtig is. Zorg ervoor dat de plaat goed heet is en dep het vlees droog voordat je het grilt.

Zout op de grillplaat helpt niet alleen bij het op smaak brengen van het voedsel, maar helpt ook bij het creëren van een niet-klevend oppervlak, waardoor het voorkomt dat voedsel aan de plaat blijft plakken tijdens het grillen.

Voor het beste resultaat bij het bakken op een grillplaat, zorg ervoor dat de plaat goed is voorverwarmd, gebruik geschikte oliën om plakken te voorkomen, en draai het voedsel regelmatig om gelijkmatig te garen.

Om een grillplaat optimaal schoon te maken, laat het eerst afkoelen, schraap eventuele voedselresten weg, gebruik warm water en een spons voor reiniging, vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en droog de plaat grondig af na het reinigen.