Beste pannenset met afgietsysteem en koudgrepen. Onze top 5 in 2024

Pannen met afgietsysteem vinden is geen makkelijke taak. Er zijn wel voldoende pannensets op de markt, maar niet met het juiste systeem en goede koudgrepen. Daarom hebben we een top 5 beste pannensets gemaakt die deze kwaliteiten wel hebben. Zo heb je straks de beste pannenset die een uniek afgietsysteem heeft en goede koudgrepen. 

 

Top 5 beste pannensets met afgietsysteem en koudgrepen

De top 5 beste pannensets met afgietsysteem en koudgrepen hebben allemaal een afgietsysteem die je niet vaak ziet. Het is een systeem waarbij je de pan kunt gebruiken als een soort vergiet. Op die manier hoef jij dus niet meer een vergiet te gebruiken. Een handig afgietsysteem is het zeker, want dit scheelt je aan het einde van de rit een hoop tijd. Je kunt gewoon de deksel op de pan doen en al het water er op een goede manier uit laten lopen. Zo voorkom je dat je steeds alles in en uit de pan moet halen. Dit is altijd erg vervelend. 

De koudgrepen is voor veel mensen ook een zeer belangrijk punt. Wanneer je een pan eenvoudig en veilig van het fornuis af wil halen, kan dit nog weleens mis gaan. Dit komt door het feit dat de grepen dan te warm worden. De pannen gaan dan alle warmte verdelen over de grepen en over de pan zelf. Het is een stuk veiliger om een pan te hebben die koudgrepen heeft. De top 5 pannen beschikken allemaal over koudgrepen, zodat je in alle veiligheid kunt gaan koken. De meeste pannen hebben niet beide opties, maar de top 5 in deze lijst wel.  

ZWILLING SIMPLIFY Pannenset - 5 Delig

De ZWILLING SIMPLIFY Pannenset – 5 Delig is een pannenset die geschikt voor inductie is. Hij kan voor alle warmtebronnen gebruikt worden. De handgrepen blijven altijd koel, omdat hij uiteraard koudgrepen heeft. In deze set krijg je vijf verschillende pannen: 4 kookpannen en 1 steelpan. Ze zijn voorzien van een makkelijk afgietsysteem doordat je er glazen deksels bij krijgt. Deze deksels sluiten naar onze ervaring perfect aan op de pannen. Hierdoor is het veilig afgieten gegarandeerd. De rand van de pan is ook precies hoog genoeg, waardoor het niet alle kanten opspat. 

De pannen met de hand afwassen is verleden tijd. Deze pannenset kan namelijk gewoon in de vaatwasser. Tijdens het koken kunnen ze de warmte goed verdelen. We hebben gemerkt dat alle kanten van de pannen goed warm worden. De warmte wordt dus goed verdeeld. Daarnaast hebben de pannen een makkelijk design, waardoor ze in elkaar gestapeld kunnen worden. Je kunt ze dus makkelijk opbergen waar nodig. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal, waardoor ze niet al te licht zijn. Hierdoor blijven alle pannen goed op het pitje staan. Ze schuiven niet zomaar alle kanten op. Dit is uiteraard erg belangrijk als je aan het koken bent. 

Pluspunten

Minpunten

Zwilling Simplify 66870-005-0 Pannenset

Eigenschappen

Actuele prijzen

Sola Diamond Pannenset Inductie - 5 Delig

De Sola Diamond Pannenset Inductie – 5 Delig is een pannenset die je veel voorbij hebt zien komen in 2023. Hij heeft net als alle andere pannen een afgietfunctie. Dit wordt ook bij deze pannen geregeld door middel van de deksel. De deksel sluit goed aan, waardoor de pan makkelijk te hanteren is. Door de koudgrepen kun je de pannen direct van het fornuis afpakken en ervoor zorgen dat de pan leeg gemaakt kan worden. Het is een slim afgietsysteem dat in direct verband staat met de koudgrepen. Zonder deze grepen kun je de pan namelijk niet direct oppakken. 

Je krijgt in deze set vier kookpannen en een steelpan. De vier pannen die voor het koken zijn bedoeld zijn niet al te zwaar en ook makkelijk te verplaatsen. De steelpan is de beste keuze als je bijvoorbeeld saus maakt. Ook deze is makkelijk te verplaatsen. Deze set pannen is gemaakt van edelstaal, waardoor de warmte goed verdeeld wordt. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het inclusief inductie is. De pannen zijn geschikt voor elke warmtebron. De pannen in de vaatwasser zetten is ook geen enkel probleem. Ze zijn namelijk vaatwasserbestendig. Dit is een groot voordeel als je er niet van houdt om de pannen af te wassen. 

Pluspunten

Minpunten

Sola Diamond Pannenset Inductie - 5 Delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

Smile Pannenset Inductie - 7 Delig

De Smile Pannenset Inductie – 7 Delig is een andere set die bestaat uit 7 delen. Ze zijn voorzien van een veilig afgietsysteem en de pannen zijn vervaardigd met koudgrepen. Dit systeem werkt ook weer met de deksel. Door de deksel een kwartslag te draaien kun je eenvoudig het water uit de pan laten lopen. Je krijgt in deze set drie kookpannen, een sauspan en een kookpot. De soorten pannen zorgen ervoor dat je veel opties hebt als je aan het koken bent. Het is veilig en gemakkelijk om deze pannen te gebruiken. Ze zijn namelijk stevig en zullen niet zomaar alle kanten op schuiven. 

Deze pannen zijn gemaakt van RVS, waardoor ze jaren meegaan. Door dit materiaal merk je direct dat de pannenset een ideale warmteverdeling heeft. Hierbij kun je ook denken aan de warmtegeschiktheid voor de pannen. Deze pannen kunnen op elke warmtebron worden gebruikt. Het maakt dus niet uit of je op gas of op inductie kookt. In beide gevallen kun je deze pannen met afgietsysteem prima gebruiken. De pannen voorzien van een handwasje is ook niet nodig. Ze kunnen namelijk prima de vaatwasser in. De pannen met de hand af wassen is dus verleden tijd met deze pannen. 

Pluspunten

Minpunten

Smile - 7-delige Pannenset

Eigenschappen

Actuele prijzen

BK Flow Cool Black Glas kookpannenset - 4 Delig - zwart

De BK Flow Cool Black Glas kookpannenset – 4 Delig – zwart is een 4-delige pannenset die ideaal te gebruiken is. Ook de Bk flow cool pannenset is voorzien van een afgietsysteem. Hierdoor is hij ook makkelijk te gebruiken. Deze pannen zijn niet al te zwaar. Hierdoor kun je sowieso de pannen op een makkelijke manier afgieten. De Bk flow cool kookpannenset komt in een zwarte kleur. Je kunt deze set in 4 delen kopen, maar je kunt hem ook in 5 delen kopen. Zo heb je zelf de keuze hoeveel pannen je in huis wilt halen. 

De pannenset van Bk heeft perfecte grip en goede koudgrepen. Daarnaast zijn de pannen gemaakt van RVS en het deksel van glas. Hierdoor kun je alles goed in de gaten houden. De warmtebronnen van deze pannenset zijn ook ideaal. Je kunt de pannen overal voor gebruiken. Ook voor een inductie kookplaat. De 4 pannen zijn overal voor te gebruiken en hebben een fijne vorm. Hierdoor kun je ze goed in elkaar stapelen. Dit is voor de ruimte besparing voor in je woning ideaal. Alle vier de pannen hebben ook een de mogelijkheid om in de vaatwasser te zetten. Het is wel aan te raden om ze met de hand te wassen. De coating kan anders vergaan. 

Pluspunten

Minpunten

BK Flow Cool Black Glas

Eigenschappen

Actuele prijzen

Goedkoopste bij:

bol.com (€259,90)

WMF Function 4 Pannenset - 5 Delig

De WMF Function 4 Pannenset – 5 Delig is een set met 5 verschillende pannen. Ook deze pannen hebben de mogelijkheid om ideaal af te gieten. Bij deze pannenset zit ook de deksel er weer bij. De deksels zijn van glas gemaakt. Dit is ook weer ideaal voor het afgieten, zodat je alles in de gaten kunt houden. De deksel van de pan is makkelijk te plaatsen, waardoor je hier nooit problemen mee hebt. De nieuwe pannenset heeft ook koudgrepen, waardoor je de pannen altijd op een veilige manier vast kunt pakken. Dit is regelt zodat je de beste manier hebt om de pannen vast te houden.

Bij het kijken van pannensets met afgietsysteem kopen, kijk je natuurlijk ook naar de warmtebron. Deze pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Hierdoor weet je zeker dat je ze voor je inductie of je gasfornuis kunt gebruiken. De pannen zelf zijn gemaakt van RVS. De pannen zijn hierdoor makkelijk te verplaatsen. De warmte wordt ook goed verdeeld, waardoor je direct merkt dat je eten goed verwarmd wordt. Door deze pannenset aan te schaffen merk je ook dat ze een ideale maataanduiding hebben. 

Pluspunten

Minpunten

WMF Function 4 Pannenset - 5 Delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

Waar moet je op letten bij het kopen van een pannen met afgietsysteem en koudgrepen?

Er zijn verschillende dingen waar je het beste op kunt letten als je pannen wilt kopen met een afgietsysteem. In het overzicht van de beste pannen met afgietsysteem hebben we al enkele dingen benoemd. In de lijst hieronder leggen we je precies uit waar je het beste op kunt letten, zodat je de beste koop kunt doen. Zo voorkom je een eventuele miskoop:

 • Staat er aangegeven dat de pannen een afgietsysteem hebben? Let dan goed op of het systeem goed zichtbaar is. Bekijk altijd of het een goed systeem is. Er zijn namelijk verschillende systemen
 • Als je een pannenset gaat aanschaffen is het goed om op te letten of elke pan in de set een afgietsysteem heeft. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn
 • Bekijk of de pannen een eventuele maataanduiding hebben. Dit kan in vele gevallen een groot voordeel zijn. Helemaal als de pannen ook een glazen deksel hebben
 • Zorg altijd dat je goed kijkt naar de grepen. Zoek altijd goed uit dat de koudgrepen ook daadwerkelijk deze functie heeft. Zo kun je gevaarlijke situaties voor jezelf voorkomen
 • Het is altijd verstandig om de prijzen in de gaten te houden. Lijkt het te mooi om waard te zijn? Dan is dit vaak ook zo

 

Pannen met een afgietsysteem

Uiteraard zitten er voor- en nadelen aan de beste pannen met een afgietsysteem. Bij het kiezen welke pannenset je wilt gaan kopen, is het goed om deze voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Hieronder vind je daarom een lijstje van voor- en nadelen van een afgietsysteem:

 

Voordelen:

 • Het is gebruiksvriendelijk en kan het afgieten van eten een heel stuk makkelijker maken
 • De deksels sluiten vaak beter aan bij deze pannen dan bij andere pannen
 • De meeste pannen met een afgietsysteem zijn erg stevig en aan een geruime tijd mee 
 • Je knoeit nooit meer zomaar met je eten, omdat je dit systeem kunt gebruiken

 

Nadelen:

 • De pannen kunnen wat breder zijn als het gaat om een systeem met een tuitje
 • Deze pannen kunnen wat duurder zijn dan andere soorten pannen
 • Dit systeem kan in sommige gevallen niet voor iedereen goed werken

Het verschilt per persoon of je het systeem handig vindt of niet. Het is daarom altijd goed om de voor- en nadelen tegenover elkaar te zetten. Op die manier kun je uiteindelijk een goede keuzes maken. Een pannenset kopen doe je niet iedere dag. Daarom is het altijd goed om na te denken over de keuze die je gaat maken. 

 

Pannen met koudgrepen

Naast het afgietsysteem hebben we het ook gehad over de koudgrepen. Ook deze koudgrepen hebben voordelen en nadelen. Daarom hebben we deze voor je op een rijtje gezet. Op die manier kun je eenvoudig door deze lijst een goede afweging maken voor welke pannen je wilt gaan kopen:

 

Voordelen:

 • Je kunt je niet meer branden aan de handgrepen. De handgrepen blijven namelijk altijd cool
 • Meestal hebben deze handgrepen ook een betere grip dan pannen die geen koudgrepen hebben
 • Wanneer je wilt gaan afgieten, hoef je niet eerst een handschoen te pakken voordat je dit kunt gaan doen

 

Nadelen:

Tot nu toe hebben wij geen nadelen kunnen ontdekken aan de koudgrepen. De grepen hebben hun werk altijd goed gedaan. Daarom is het voor ons een groot plus punt. De pannenset met een koudgreep hebben dan altijd een plus punt. Deze pannen hebben vaak ook een goede stevigheid, waardoor ze makkelijk op te tillen zijn. 

Uiteraard kan het zijn dat jij wel enkele nadelen tegenkomt. Wij hebben dit niet ondervonden in onze tests. Het enige wat we hebben gezien is dat koudgrepen bij alle pannen echt een goede toevoeging zijn en we daardoor op een veiligere manier konden koken. 

 

5 onderhoudstips voor een pannenset met afgietsysteem en koudgrepen?

Wanneer je pannen koopt met een afgietsysteem en koudgrepen, wil je wel dat je ze ook goed kunt onderhouden. Je wilt er niet voor zorgen dat je binnen 2 jaar alweer nieuwe pannen moet kopen. Het is juist de bedoeling dat deze pannen een geruime tijd mee gaan. Daarom is het goed om te kijken hoe je de pannen het beste kunt onderhouden. Daarom hebben we 5 onderhoudstips voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij de pannen direct goed onderhouden:

 1. Maak de pannen altijd direct schoon. Het maakt dan niet uit of je een classic pannenset hebt of ander soort pannenset hebt. Zodra de pan vies wordt moet je hem schoon maken. Anders kunnen de resten de pan aantasten
 2. Naast het schoonmaken, moeten de pannen ook weer droog gemaakt worden. Zorg ervoor dat je pannen nooit nat weg zet. Voor de grepen is dit absoluut niet positief, maar voor de rest van de pan ook niet. Droog elke pan altijd zo goed mogelijk af met een droge doek
 3. Gebruik nooit harde oppervlaktes in de pan. Ook geen schuurspons. Dit kan de pan beschadigen terwijl dit niet nodig is
 4. Zorg ervoor dat je de pannen op een goede manier opbergt. Zet ze nooit in een te vochtige omgeving. Bekijk daarnaast goed hoe je de pannen kunt opstapelen. Gebruik hier altijd pannenbeschermers voor
 5. Kunnen pannen in de vaatwasser? Dan is dit mooi meegenomen. Weet jij dit niet helemaal zeker? Controleer het dan altijd. Anders kun je pannen makkelijk kapot maken in de vaatwasser

 

Losse pannen vs een pannenset met afgietsysteem en koudgrepen 

Je kunt natuurlijk aan het overwegen zijn of je een losse pan wilt kopen of een pannenset die een afgietsysteem heeft. In de meeste gevallen raden we aan om te gaan voor een pannenset. Op die manier heb je namelijk allemaal pannen die goed bij elkaar passen. Dit is een groot voordeel tijdens het opstapelen van de pannen, maar ook voor de manier van werken. Je hoeft dan niet bij elke pan na te denken hoe de pan precies werkt. De pannen kunnen dan allemaal op een goede en fijne manier op het gasfornuis staan, zonder dat je erbij na moet denken. 

We raden we losse pannen aan als je precies wilt bepalen wat er in de kast staat. Bij een set zit je namelijk altijd vast aan een aantal pannen. Als je bepaalde pannen wel of niet wilt hebben, moet je deze nog bij kopen. Dit kan een reden zijn waarom je liever voor losse pannen kiest. Het afgietsysteem kun je dan kiezen, maar ook de grote van de pannen of de hoeveelheid pannen. Het is dus goed om deze afweging voor jezelf te maken. Zo kun je zelf een keuze maken tussen losse pannen of een pannenset. 

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante pannen bekijken? Lees dan verder op de beste pannenset