Beste koekenpan Consumentenbond. Wie is de winnaar?

De Consumentenbond is een organisatie die (net als wij) verschillende testen uitvoert. Je vraagt je misschien af wat een goede koekenpan is en wil graag weten of de Consumentenbond ook dergelijke testen heeft uitgevoerd. Dat hebben ze zeker! Ze hebben een beste Koekenpan Consumentenbond uitgevoerd en gepubliceerd. Dit zijn pannen die als beste getest door de consumentenbond zijn. We hebben de testresultaten ingezien en bieden je een inkijk in de pannen die de Bond testte. 

 

De testresultaten van de Consumentenbond

De Bond heeft één test uitgevoerd en dat is een test van diverse koekenpannen voor inductie en PFAS-vrij. Hierbij raken ze een categorie koekenpannen die heel veel consumenten interessant vinden. De eerste test is gepubliceerd in mei 2018 en voor het laatst bijgewerkt in september 2021. Dat maakt de test niet meer écht nieuw maar goed genoeg om de laatste trends van inductie en PFAS-vrij mee te pakken.

We hebben de resultaten bekeken en een opdeling gemaakt in verschillende categorieën. Dan kun je zelf bepalen welke koekenpannen het beste bij jouw wensen aansluiten. 

 

Beste koekenpan Consumentenbond

De beste Koekenpan Consumentenbond is natuurlijk een vrij algemene categorie. Hier vind je de koekenpannen die als beste uit de test zijn gekomen als onderdeel van de 10 beste koekenpannen.

GreenChef Diamond (7,7)

De GreenChef Diamond krijgt zowel de ‘Beste Koop’ als de ‘Beste getest’ en is daarmee de beste koekenpan volgens de Consumentenbond. Daarmee is het de best geteste én tevens de koekenpan met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen en heeft een goede lichtgewicht handgreep. De krasbestendigheid is ruim voldoende. Je moet deze koekenpan wel langzaam op laten warmen zodat de pan niet krom kan trekken. Deze koekenpan kopen is volgens de Bond een goed idee en daar zijn wij het volledig mee eens! Een goede koekenpan voor dagelijks gebruik.

WMF Durado (7,7)

De WMF Durado hebben wij ook regelmatig besproken in onze eigen koopgidsen. Het is een rvs koekenpan met een keramische antiaanbaklaag. Hierdoor is ie wel wat zwaarder maar ook een iets betere warmteverdeling. De keramische laag bevat geen chemische stoffen maar slijt wel wat sneller dan de GreenChef Diamond. Gebruik sowieso siliconen of houten spatels om antiaanbaklagen te beschermen. Ook bij deze goede pan is dat zeker niet overbodig. Warm je de pan daarnaast langzaam op, dan gaat de WMF Durado erg lang mee. Volgens de Bond is deze koekenpan een goede keuze en daar zijn wij het mee eens.

Brabantia Black (7,5)

Deze lichtgewicht aluminium koekenpan heeft een keramische antiaanbaklaag zonder schadelijke stoffen. Deze koekenpan is geschikt voor alle warmtebronnen met een goede warmtegeleiding. Het is een vrij smalle pan. De panbodem is 8 cm kleiner dan de bovenrand bij een koekenpan met een diameter van 28 cm. Wij zouden deze pan overigens niet in onze top 5 opnemen. De bodem blijft wel lang vlak maar de coating houdt niet erg lang stand en verliest daarna zijn antiaanbakeigenschappen. Gebruik dus zeker geen metalen spatels!

Brabantia Black

Goedkoopste bij:

bol.com (€52,84)

BK Superior Ceramic (7,5)

De BK Superior Ceremic scoort beter dan de goed verkochte BK Easy Induction en dat is opvallend. Deze pan heeft een goede warmtegeleiding en uitstekende anti aanbak eigenschappen. En deze is net als alle koekenpannen geschikt voor inductie en de oven. Dat laatste komt overigens minder vaak voor. Het is overigens niet echt een comfort koekenpan omdat deze iets zwaarder is dan gemiddeld door de dikkere bodem maar blijft wel makkelijk te hanteren. De PFAS-vrije anti-aanbaklaag houdt lang stand, maar bij slijtage merk je dat het kan gaan plakken aan de pan tijdens het bakken.

Beste keramische koekenpan Consumentenbond

Keramische pannen beschikken over een antiaanbaklaag die gemaakt is van thermolen die op hoge temperatuur worden gebakken. Thermolen zijn een soort van zand en is daarom een natuurlijk materiaal zonder giftige stoffen. Elke pan is gemaakt van keramiek uit de test van de Bond. Daarom is de beste keramische koekenpan van de uit de test van de consumentenbond de GreenChef Diamond met een 7,7. We bespreken hieronder daarom de nummers 5 tot en met 8.

WMF CeraDur Profi (7,4)

Het herziene model van de WMF CeraDur Profi is de meest robuuste pan in de test. Vanwege zijn gewicht is hij wat moeilijker te hanteren. Desondanks is het over het algemeen een zeer goede pan. De anti-aanbaklaag is goed bestand tegen krassen. Bij een nieuwe koekenpan functioneert de anti-aanbaklaag uitstekend, slijt langzaam en voorkomt zelfs na slijtage aanbakken. Bovendien blijft de bodem onvervormd.

Fiskars All Steel (7,4)

De gloednieuwe Fiskars All Steel is een stevige pan met een steel die misschien niet zo comfortabel is, maar wat de anti-aanbaklaag betreft, zit je helemaal goed met ceratec. Die laag doet zijn werk uitstekend! Zelfs na wat gebruiksslijtage behoudt hij zijn topkwaliteit. De warmte verdeelt mooi gelijkmatig over de bodem van de pan, ook al heeft hij misschien een tikkeltje meer tijd nodig om op te warmen. Kortom, een krachtpatser in de keuken die zichzelf na wat gewenning zeker waarmaakt!

Tefal Ceramic Control White (7,3)

Wat opvalt, is hoe fijn deze pan in de hand ligt. De anti-aanbaklaag van deze nieuwe aanwinst doet echt zijn werk uitstekend. Helaas komt de pan niet zo goed door de slijtagetest, waardoor de anti-aanbakprestaties afnemen. Ook is de laag niet al te best bestand tegen krassen. Gelukkig blijft de bodem wel mooi vlak, al heeft hij een tikkeltje meer tijd nodig om op te warmen. Kortom, een prettige pan, maar met wat kanttekeningen.

Demeyere Alu Pro Ceraforce (7,3)

De Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce koekenpan pronkt met een royale steel en heeft wat gewicht in de schaal. De anti-aanbaklaag van de Demeyere Alu Pro Koekenpan presteert prima, maar na een tijdje gebruik slijt deze wel vrij gemakkelijk, met als gevolg dat de anti-aanbakeigenschappen wat afnemen. Gelukkig zijn er geen klachten over de krasbestendigheid en de stabiliteit van de panbodem; die presteren beiden uitstekend. Kortom, een pan met zijn eigen sterke punten, maar met enige aandachtspunten bij intensief gebruik.

Beste koekenpan zonder PFAS Consumentenbond

De koekenpannen die de Bond heeft getest bevatten allemaal geen PFAS, PFOA of andere chemische stof. De beste koekenpan zonder PFAS getest door de Consumentenbond is de GreenChef Diamond met een 7,7. We bespreken de laatste nummers 9 en 10 in de lijst van alle pannen. 

BK Easy Induction Ceramic (7,1)

De BK Easy Induction Ceramic komt met een imposante lange steel. Deze koekenpan heeft een zeer goede antiaanbaklaag bij aanschaf, maar helaas laat de slijtvastheid van de anti-aanbaklaag wat te wensen over, waardoor aanbakken na veelvuldig gebruik een makkelijke prooi wordt. Gelukkig blijft de pan wel standvastig bij grote temperatuurwisselingen, en de bodem behoudt zijn volledig vlakke karakter. Enig geduld is vereist, want de pan warmt niet bepaald snel op. Een pan met zijn sterke punten, maar met wat uitdagingen waar je rekening mee moet houden.

GreenPan Barcelona (6,9)

De GreenPan Barcelona is een behoorlijk lichte pan, wat absoluut bijdraagt aan het prettige gebruiksgemak. In de beginfase presteert de anti-aanbaklaag van deze pan uitstekend, maar na de slijtagetest is er wel aanzienlijke schade opgetreden en nemen de anti-aanbakprestaties af. Ook krassen hebben een flinke impact op deze pan, want daar tegen blijkt hij helaas niet goed bestand. Bovendien blijkt de bodem van de pan vrij snel te vervormen, dus het is verstandig om rustig te laten opwarmen en afkoelen. Kortom, een lichte pan met gebruiksgemak, maar met enige kwetsbaarheid bij intensief gebruik.

Beste koekenpan gas Consumentenbond

Alle koekenpannen die de Bond heeft getest zijn geschikt voor op een gasfornuis. De beste koekenpan gas getest door de Consumentenbond is de GreenChef Diamond met een 7,7. Alhoewel de test zich richt op koken op inductie, kan elke pan, geschikt voor inductie, óók op gas gebruikt worden. Hierbij moet je wel opletten. Omdat het vrijwel allemaal keramische pannen betreft, moet je de pannen rustig op laten warmen. Anders begint, na verloop van tijd, de boel toch aan te bakken omdat de anti aanbaklaag sneller slijt. 

 

Beste koekenpan inductie Consumentenbond

De beste koekenpan inductie getest door de Consumentenbond is de GreenChef Diamond met een 7,7. Elke koekenpan die de Bond heeft getest is namelijk geschikt op inductie. Sterker nog; deze test is uitgevoerd naar aanleiding van een inductiekookplaat test! 

 

Beste koekenpan zonder anti-aanbaklaag Consumentenbond

De Bond heeft in deze test alleen koekenpannen getest die een anti-aanbaklaag bevatten. Je vindt in deze test dus geen koekenpannen terug gemaakt van volledig rvs of bijvoorbeeld gietijzeren pannen. Wil je toch eens zelf kijken? Op onze website vind je wél geschikte pannen zonder anti-aanbaklaag. Deze zijn, meer dan keramische pannen, geschikt voor het bakken van vlees, kip en groenten. 

 

Overige categorieën

Er zijn ook nog andere categorieën die wel of juist niet getest zijn. Hieronder vind je er een paar. Mis je er nog eentje? Of wil je graag meer informatie? Neem dan contact met ons op! 

 

Koekenpan Jamie Oliver Consumentenbond

In de test van de Consumentenbond zijn geen pannen van Jamie Oliver opgenomen, omdat deze serie van Tefal alleen maar pannen aanbiedt met een PTFE (Teflon) anti aanbaklaag. Hierbij is het moeilijker vast te stellen of er wel of niet PFAS in verwerkt is. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die goede antiaanbakeigenschappen kunnen toevoegen aan een koekenpan. Helaas kunnen de stoffen schadelijk zijn voor je gezondheid als de antiaanbaklaag loslaat en deze stoffen in het eten belanden. 

 

IKEA koekenpan Consumentenbond

Ook de pannen van de IKEA zijn niet opgenomen in de test van de Consumentenbond. Ook een IKEA koekenpan is voorzien van PTFE waardoor de Bond deze pannen niet geselecteerd heeft.

 

Lidl koekenpan Consumentenbond

De Ernesto koekenpan van Lidl wordt goed gewaardeerd met 6,5 en bezet daarmee de 13e plaats. Het is niet de hoogste score maar de pan is aangenaam in gebruik. Hij heeft een prettig gewicht en ligt goed in de hand. De warmteverdeling over de panbodem is matig, maar blijft volledig vlak. De anti-aanbaklaag van de nieuwe pan is toereikend en blijkt zelfs na slijtage beter te functioneren. Deze koekenpannen zijn vaak niet verkrijgbaar en dat zien we als een minpunt.

 

Aantal opvallende punten

We hopen dat je nu meer informatie hebt! Je kunt aanvullend op deze test ook onze test met beste koekenpannen bekijken. Onze test bevat een uitgebreidere selectie van diverse koekenpannen. 

We willen eerst nog wat opvallende punten uitlichten van de test. 

Er zijn alleen maar keramische pannen getest. Hierbij had de Bond zekerheid dat er géén PFAS aanwezig was. Alhoewel dat inderdaad klopt, heeft de Bond nagelaten om rvs of gietijzeren pannen te testen die géén anti aanbaklaag bevatten. Dat maakt de test overigens wel complexer omdat dit soort pannen ook gewoon anders gebruikt moeten worden. 

De pannen die zijn getest zijn vaak gemaakt van aluminium met een sandwichbodem. Dat is een bodem die bestaat uit verschillende lagen, meestal om de pan geschikt te maken voor inductie. Daarnaast zijn er ook rvs pannen getest (die een anti aanbaklaag bevatten). rvs of aluminium koekenpannen zijn beide goede keuzes voor dagelijks gebruik. De body van de pan bevat sowieso altijd aluminium voor een betere warmtegeleiding. Bij de rvs pannen zit het aluminium meestal in de bodemplaat. De pan warmt snel op met deze techniek maar dat moet je wel zo veel mogelijk voorkomen zodat de pan niet krom trekt of de antiaanbaklaag sneller slijt. Gebruik daarom altijd direct olie of boter in de pan en laat de pan niet warm worden zonder!

De scores van de pannen liggen dicht bij elkaar. De nummer één heeft een 7,7 de nummer vijf een 7,4 en de nummer 10 een 6,9. Je kunt dus met een gerust hart één van de pannen uit de top 10 kiezen. Onze voorkeur gaat uit naar 3 koekenpannen, namelijk de GreenChef Diamond, WMF Durado en de Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce. Die laatste heeft slechts een 8ste plaats maar biedt wel betere garantievoorwaarden die passen bij een premium merk. Er is niet écht een absolute nummer één aangezien de scores niet aangeven dat er één koekenpan met kop en schouders bovenuit steekt.

Conclusie

De Consumentenbond heeft een uitgebreide test van koekenpannen uitgevoerd, gericht op inductie en PFAS-vrij gebruik. De GreenChef Diamond blinkt uit als de beste koekenpan, bekroond met zowel ‘Beste Koop’ als ‘Beste Getest’, met een score van 7,7. Geschikt voor alle warmtebronnen, biedt het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en goede krasbestendigheid.

De WMF Durado (7,7) en Demeyere Alu Pro Ceraforce (7,3) tonen ook indrukwekkende prestaties. Opvallend is dat de test zich beperkt tot keramische pannen, waardoor het ontbreken van tests voor rvs of gietijzeren pannen met geen anti-aanbaklaag een leemte vormt.

Desondanks bieden de top 10 pannen diverse goede keuzes, waarbij de voorkeur uitgaat naar GreenChef Diamond, WMF Durado, en Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce, afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

Veelgestelde vragen over de geteste koekenpannen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de geteste koekenpannen. Heb je daarnaast nog vragen? Neem dan contact met ons op!

De best geteste koekenpan is de GreenChef Diamond met een score van 7,7. Ook de WMF Durado krijgt een score van 7,7 maar is een stukje duurder en krijgt daarom een tweede plek.

De meeste koekenpannen uit de test kunnen in de vaatwasser. Bij meer dan de helft van de pannen blijkt dat dit echter tegen het advies van de fabrikant is. Dat komt omdat de meeste aluminium pannen hierdoor sneller slijten. De keramische coating heeft namelijk moeite met het vaatwasserzout. Pannen mogen dus in de vaatwasser maar het wordt niet aangeraden.

Er is in de test géén koekenpan van Le Creuset getest. Le Creuset staat bekend om braadpannen maar heeft ook uitstekende koekenpannen.

In de test zijn koekenpannen met een maat van 28 centimeter gebruikt. Dat is een middelgrote koekenpan. De normale maten zijn 24 en 28 centimeter en dat zijn ook de meest aangeraden afmetingen. Voor de meeste pannen uit deze test is een 24 cm ook verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook regelmatig grote koekenpannen verkrijgbaar van bijvoorbeeld 30 en 32 cm.