Beste gietijzeren koekenpan. Onze top 5 in 2024

Een goede gietijzeren pan vinden is niet makkelijk. Een koekenpan moet natuurlijk wel aan al je eisen voldoen. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar de beste gietijzeren koekenpannen van 2024. Op die manier weet je zeker dat je aan het einde van de rit een pan goed hebt onderzocht en hij een geruime tijd mee gaat. 

 

 

5 beste gietijzeren koekenpannen van 2024

Gietijzer is een goed materiaal voor je pannen. Gietijzeren pannen zijn namelijk platte pannen om in te bakken. Ze zijn uiteraard gemaakt van gietijzer. Gietijzer wordt altijd gegoten uit één stuk ijzer. Hierdoor zijn de pannen vrij goedkoop en erg stevig. Deze pannen blijven naar onze ervaring erg lang op temperatuur. Op die manier weet je zeker dat je eten op temperatuur blijft. Daarnaast is gietijzer een materiaal dat een leven lang mee gaat. Zo weet je zeker dat je niet iedere keer een nieuwe pan hoeft te kopen. Voor je gezondheid zijn deze pannen ook ideaal, want er zit geen anti-aanbaklaag in een koekenpan van gietijzer. 

Al met al is gietijzer eigenlijk altijd een groot voordeel. Dit is precies de reden waarom wij een top 5 van de pannen voor je op een rijtje hebben gezet. Op die manier kun je een goede keuze maken tussen de verschillende koekenpannen. Een gietijzeren pan kun je dan eenvoudig kopen, zonder dat je hier een hele tijd naar hoeft te zoeken. Ben je nog niet overtuigd van dit materiaal voor je koekenpan? Hieronder hebben we nog een klein overzicht van alle voordelen:

 • Gietijzer gaat levenslang mee
 • De bodem van de pan heeft geen antiaanbaklaag 
 • Deze pannen blijven lang op temperatuur
 • Dit materiaal staat er om bekend dat naarmate de tijd verstrijkt, de pan zijn werk steeds beter gaat doen
 • Gietijzeren pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen 

Onze top 5 koekenpannen hebben ook allemaal deze voordelen. De koekenpannen zijn allemaal inclusief inductie, omdat ze voor alle warmtebronnen zijn geschikt. De best geteste gietijzeren pannen vind je dan ook zeker in deze tekst. 

1. Ocina Gietijzeren Koekenpan

De Ocina Gietijzeren Koekenpan is een koekenpan met een beste prijs. Deze pan is verkrijgbaar in drie verschillende varianten: 16, 19,5 en 25 cm. Daarnaast krijg je er ook nog eens een receptenboek bij als je voor deze perfecte gietijzeren pan gaat. Hij is natuurlijk geschikt voor alle warmtebronnen en hij staat er om bekend dat hij een mooie look heeft. 

De pan moet wel wat langzaam opwarmen, maar hij ligt verder prima in de hand. Kun je de pan dus prima bewegen? Want gietijzeren pannen zijn vaak wat zwaar. Deze pan is wel zwaar, maar hij is wel makkelijk te verplaatsen door het goede handvat. De beste pannen hebben vaak goede handvatten. De buitenkant van de pan is ook makkelijk schoon te houden. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

2. Koock Amsterdam Skillet Gepolijste Gietijzeren Koekenpan

De Koock Amsterdam Skillet Gepolijste Gietijzeren Koekenpan is een andere koekenpan die prima in de hand ligt. De braadpan is natuurlijk geschikt voor welke soort warmte en hij komt in maar liefst 5 verschillende maten: 25 en 30 cm. Wanneer je deze gietijzeren koekenpan koopt, valt je direct op dat hij een vlakke bodem heeft. Uit onze ervaring blijkt dat hij hierdoor extra stevig is. Daarnaast is deze pan uniek omdat de toplaag is gepolijst. Hierdoor is het inbranden van de pan niet noodzakelijk. Je kunt dus direct aan de slag en dat maakt deze pan erg geschikt voor beginners!

Kiezen van de beste pan is niet makkelijk, maar bij deze pan krijg je ook duidelijke instructies over het onderhouden van de pan. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

3. Le Creuset Ronde Skillet

De Le Creuset Ronde Skillet is een gietijzeren koekenpan van 26 cm. Het is een gietijzeren skillet die uiteraard voor elke soort warmte geschikt is. Bij de beste gietijzeren koekenpannen test kijken we ook naar de vaatwasser veiligheid en deze pan kan wel in de vaatwasser. 

Verder heeft deze pan een ideaal schenktuitje, waardoor de koekenpan geschikt is om mee te schenken. Het is een zware pan, maar de gietijzeren koekenpan kun je prima hanteren door de handvatten.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

4. Navaris Gietijzeren Koekenpan

De Navaris Gietijzeren Koekenpan is voorzien van een afneembaar handvatbeschermer. Daarnaast is hij 30 cm, waardoor de koekenpan een ideaal formaat heeft. Je kunt de pan ook in de oven zetten, omdat hij ovenbestendig is. De pan heeft een diameter van 30 cm, waardoor hij prima in de gemiddelde oven past.

Bij het kiezen voor een gietijzeren koekenpan kun je kijken naar de antiaanbaklaag. Bij de pan weten we zeker dat het een duurzame koekenpan is, maar het duurt wel lang voordat de pannen zijn voorzien van een antiaanbaklaag. Dit moet zich ontwikkelen. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

5. Le Creuset Hoge Ronde Skillet

De Le Creuset Hoge Ronde Skillet is een hoge koekenpan. Als je een koekenpan zoekt waarin je dus een hoop eten kunt stoppen, dan is deze ideaal. Hij is een best geteste gietijzeren koekenpan de pan een ideaal schenk tuitje heeft. Uiteraard is een geëmailleerd gietijzeren koekenpan, waardoor hij voor alle warmtebronnen geschikt is. 

De Le Creuset gietijzeren koekenpan heeft een diameter van 23 of 26 cm. De verschillende gietijzeren koekenpannen van Le Creuset zijn geschikt voor de oven. De koekenpan is ideaal te verplaatsen door het fijne handvat. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Tips bij het kopen van een gietijzer koekenpan

Er zijn zeker verschillende tips waar je naar kunt kijken als je de beste gietijzeren koekenpan kopen wilt. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom de populaire gietijzeren pannen altijd zo weg zijn, maar er zijn ook redenen waarom mensen liever geen gietijzeren pan hebben. Zo zijn dit soort pannen vrij zwaar, waardoor je er niet goed mee kunt schudden. 

Door onze tips te volgen vanuit onze ervaring met deze pannen kun je de beste gietijzeren pan vinden. Zo kun je alle voordelen van een gietijzeren koekenpan ervaren. Gietijzer is namelijk altijd een duurzame pan. Het is dus zeker goed om eens te kijken hoe je de beste pan kunt vinden. Hieronder hebben we daarom een aantal tips voor je op een rij gezet:

 1. Ervoor kiezen om de pan te kopen is fijn, maar bekijk altijd eerst de diameter van de pan. Is deze groot genoeg? Een gietijzeren koekenpan 28 cm past namelijk veel meer in dan in een aantal gietijzeren pannen van 23 cm
 2. Bekijk of gietijzer bij je past. Het onderhouden van deze pannen gaat namelijk anders dan bij een normale pan. De beste koekenpannen van gietijzer moeten goed onderhouden worden om ze hun werk goed te laten doen
 3. Ga op onderzoek uit naar de kwaliteit van de pannen. Lees bijvoorbeeld de reviews van de koock amsterdam® skillet gietijzer pan eerst door voordat je hem koopt
 4. Zorg er voor dat je op de hoogte bent van de top 10 beste gietijzeren koekenpannen of top 5 duurdere gietijzeren pannen. Hier kun je vaak een hele hoop informatie uithalen

 

Een gietijzeren koekenpan onderhouden

Zoals hierboven al even genoemd is het onderhouden van een gietijzeren pan heel anders dan van een normale pan. Uit onze ervaring blijkt ook dat de meeste mensen dit onderschatten. 

 

Gietijzeren pan inbranden

Voordat je deze pan kunt gebruiken, moet je de pan eerst inbranden. Ook de 3 beste producten moet je inbranden. Dit is bij alle gietijzeren pannen zo. Dit doe je op deze manier:

 1. Maak de pan goed schoon met water en een klein beetje zeep
 2. Laat de pan niet staan, maar droog hem direct erg grondig af
 3. Doe ongeveer een eetlepel lijnzaadolie in de pan
 4. Smeer de olie goed uit in de pan. Dit doe je niet alleen aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant
 5. Veeg daarna de overgebleven olie met een keukenpapiertje van de pan af
 6. Zet de oven aan op 200 graden en zet de pan ondersteboven in de oven
 7. Laat de pan een uur in de oven staan. Na het eerste halfuur kun je de oven uit doen. De pan zit dan nog een half uur in de oven. Dan is de pan klaar met inbranden 

Natuurlijk kan het ook zijn dat je de pannen van dit moment al een hele tijd gebruikt en dat je ze niet meer hoeft in te branden. De pan heeft namelijk dan al een antiaanbaklaag, maar je moet hem ook schoonmaken als je gekookt hebt. 

 

Gietijzeren pan schoonmaken

Het schoonmaken van een gietijzeren pan kun je het beste doen met water en een zacht sponsje. Geen schuurspons. Het beste is om hier zo min mogelijk zeep voor te gebruiken en hem daarna goed uit te spoelen. Werkt dit niet? Dan kun je de pan schoon boenen:

 1. Doe wat zout in de pan en verhit de pan
 2. Zodra de pan goed warm is kun je met een doek de pan schoon boenen
 3. De zout verkleurd en dan kun de zout weggooien
 4. Spoel de pan goed af en vet hem weer in met olie 

Conclusie

Kies in 2024 voor de beste gietijzeren koekenpannen die voldoen aan al je eisen. Gietijzer biedt duurzaamheid, optimale warmtebehoud, en gezond koken zonder antiaanbaklaag. Onze top 5, waaronder de betaalbare Ocina, de gepolijste Koock Amsterdam Skillet, de vaatwasserbestendige Le Creuset Ronde Skillet, de veelzijdige Navaris, en de ruime Le Creuset Hoge Ronde Skillet, voldoet aan alle criteria. Ontdek het gemak van gietijzer, waarbij onderhoud eenvoudig is dankzij inbranden en reinigen met minimale zeep. Maak bewust je keuze voor een pan die een leven lang meegaat en perfect past bij alle warmtebronnen, inclusief inductie.

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante koekenpannen bekijken? Lees dan verder op de beste koekenpan

Veelgestelde vragen over gietijzeren koekenpannen

Er zitten heel wat verschillende voordelen aan een gietijzeren koekenpan. De pan heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag en daarnaast zijn ze geschikt voor alle warmtebronnen. Verder gaan deze pannen levenslang mee. Gietijzer is een zeer sterk materiaal, waardoor de pan op alle mogelijke manieren heel blijft.

Er zitten enkele nadelen aan een gietijzeren pan. Je moet de pan van tevoren inbranden voordat je hem kunt gebruiken. Daarnaast zijn de pannen altijd vrij zwaar. Dit komt door het materiaal. De antiaanbaklaag moet daarnaast gecreëerd worden, een pan nog even afwassen zit er ook niet bij. Deze pannen kunnen vaak niet tegen veel zeep.

De beste gietijzeren koekenpan is de Le Creuset Ronde Skillet dit komt door het feit dat hij vaatwasser veilig is en hij daarnaast van alle gemakken voorzien is die gietijzer heeft.

Een gietijzeren koekenpan is zeker geschikt voor de BBQ. Dit komt door het feit dat de pan tegen elke soort warmtebron kan. Zo dus ook tegen de warmte van een BBQ.

Een gietijzeren pan moet zeker ingebrand worden. Op die manier kun je ervoor zorgen dat er een natuurlijke anti-aanbaklaag in de pan ontstaat. Dit doe je door gebruik te maken van olie en dit in de pan te branden. Dit is een veilig en makkelijk proces die altijd aan te raden is.

Een gietijzeren koekenpan kan zeker op inductie gebruikt worden. Dit komt door het feit dat deze pannen altijd te gebruiken zijn op alle warmtebronnen die er zijn.

De gietijzeren koekenpannen zijn zeker gezond. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en zijn daarom één van de weinige soort pannen die daadwerkelijk veilig zijn om te gebruiken.

In principe kun je elke soort olie gebruiken in deze pannen. Meestal wordt er lijnzaadolie geadviseerd om de pan in te branden, maar om te koken kun je elk soort olie gebruiken.

Goedkoopste bij:

bol.com
amazon.nl