Beste kookpan. Onze top 6 in 2024

De pannensets van tegenwoordig hebben veel opties. Zo zijn er ook een hele hoop kookpannen waar je uit kunt kiezen. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan naar de beste kookpannen van 2023. Op die manier kun jij ze snel vinden en voorkom je dat je kookpan koopt van slechte kwaliteit. Je krijgt dan de beste pannen die er zijn!

 

Beste kookpan van 2024

Een kookpan is eigenlijk een pan waar een hoop vocht ik kan. Op die manier kun je er behoorlijk wat eten in kwijt. De pannen hebben bijna altijd een deksel, zodat je ze dicht kunt doen. Kookpannen worden dagelijks gebruikt voor vele verschillende dingen. Zo worden ze gebruikt voor aardappels, groenten of rijst. 

Onyx cookware™ kookpan

De ONYX COOKWARE™ HYBRIDE ANTIAANBAK KOOKPAN 24CM (5L) is een pan die in drie verschillende maten komt. Je kunt kiezen voor 20, 24 of 28 cm. Zo zit er voor elke keuken wel het juiste formaat tussen. Hij is geschikt voor inductie. Dit betekent dat hij eigenlijk geschikt voor alle warmtebronnen is. Op die manier weet je zeker dat het een goede pan is. 

De pan bevat geen PFAS, waardoor de pan een zeer gezonde keuze is. Tijdens het koken heb je dus nooit last van ongezonde stoffen. Verder is hij vaatwasserbestendig, waardoor je hem niet met de hand hoeft af te wassen. Deze nieuwe pannen kunnen ook in de oven. Zo kun je ze makkelijk voor meerdere dingen gebruiken. 

Overzicht top 6 beste kookpannen

Hieronder vind je een overzicht van alle beste kookpannen. Alle pannen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. De prijs die je hier ziet is de prijs van de 24 cm. Wel zo gemakkelijk om te vergelijken!

Een kookpan 24 cm is een vrij groot formaat maar nog niet vergelijkbaar met een soeppan. Houdt er in ieder geval rekening mee dat een formaat kleiner ook minder duur is.

1. Onyx cookware™ kookpan

De ONYX COOKWARE™ HYBRIDE ANTIAANBAK KOOKPAN 24CM (5L) is een pan die een geruime tijd mee gaat. Omdat je kunt kiezen voor verschillende maten, kun je ook alle drie de maten kopen. Op die manier heb je een hele set voor op je kookplaat. De soorten pannen kunnen ook makkelijk in elkaar gestapeld worden. Op die manier kun je ze makkelijk opbergen. 

Als je op zoek bent naar losse pannen, zijn deze ideaal. De pannen hebben een goede prijs en alle pannen hebben een keramische coating versterkt met rvs. Hierdoor gaan ze een lange tijd mee en hoef je niet bang te zijn voor slechte stoffen. De pannen zijn geschikt voor inductie, omdat ze een goede gelijkmatige warmteverdeling hebben. Ook voor een krachtige inductie is dit geen probleem. 

Het is wel goed om er rekening mee te houden dat de deksel er niet bij zit. Je kunt er wel een glazen deksel bij kopen. Hier betaal je dan een klein bedrag voor. Een goede pannenset kun je regelen door de pannen erbij te halen. Deze deksels sluiten ideaal aan op de pan. Uit onze ervaring merken we direct dat de deksels makkelijk te draaien zijn. 

Pluspunten

Minpunten

Onyx cookware kookpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. BK Flow Cool Glas Kookpan 24 cm

Ben je op zoek naar mooie zwarte pannen? Dan is de BK Flow Cool Glas soeppan Ø 24cm – zwart – inductie ideaal voor jou. Deze pan is geschikt voor inductie koken. Bovendien zijn de pannen niet alleen bedoeld voor inductie, maar ook geschikt voor alle warmtebronnen. Zelfs de oven is veilig voor deze pan. Deze pannen worden gemaakt van RVS, waardoor ze ideaal te gebruiken zijn. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. We hebben dit vooral gemerkt in de oven. 

Deze pan is vaatwasser veilig, maar het is wel te adviseren om hem niet in de vaatwasser te zetten. De beste keuze is zeker om hem met de hand af te wassen. Om de zwarte coating juist te behouden, is de handwas handiger. De vaatwasser kan er namelijk voor zorgen dat de coating onnodig beschadigd kan worden. 

De pan heeft verder een zeer uniek afgietsysteem, waardoor je nooit moeilijk hoeft te doen met afgieten. Door het glazen deksel dat erbij zit, kun je makkelijk alles afgieten. BK heeft ook verschillende kookpannen. Zo zijn er ook kookpannen set. De pannenset is geschikt voor alle warmtebronnen. Daarom is BK zeker één van de beste merken om een pannenset bij te kopen.

Pluspunten

Minpunten

BK Flow Cool Glas Kookpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Westinghouse Kookpan 24 cm

De Westinghouse Kookpan 24 cm is een ideale pan. Deze pan is volledig PFAS veilig, waardoor het een zeer gezonde keuze is. Hij is gemaakt van gietaluminium, gietmarmer, en kunststof. Dit zijn ideale materialen voor de ideale warmteverdeling in een pan. Deze gietijzeren pannen kun je daarom ook voor inductie gebruiken. Alle pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Uit onze ervaring zijn ze ook makkelijk te gebruiken op gas.

De pannen zijn vaatwasserbestendig, maar het wordt toch aangeraden om de pannen met de hand af te wassen. Op die manier kun je het zwart marmer het langste behouden. Het is gelukkig een fluitje van een cent om deze pannen schoon te maken. Daarnaast zijn de pannen voorzien van glazen deksels en een cooltouch handvat. Zo zijn de pannen gemakkelijk te verplaatsen. 

De beste pannenset voor inductie is het zeker. Je kunt namelijk meer dan alleen deze kookpan kopen. Zo is deze pan bijvoorbeeld ook te vinden in de maat 28 cm.  Je kunt de pannen los bestellen, maar je kunt er ook voor kiezen om de pannen in een set te bestellen. De pannen kopen wordt dan een stuk makkelijker. 

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. BK Q-Linair Master Glas Kookpan 24 cm

Nog een andere goede pan van de BK lijn is de BK Q-Linair Master Glas Kookpan – Ø 24 cm – Veilig afgietsysteem. Als je een pannenset kopen gaat, is deze pan een must have! Deze pan is gemaakt van RVS, waardoor hij makkelijk schoon te houden is. Dit hoeft gelukkig niet met de hand, want hij is volledig vaatwasser veilig. Ook voor de kleur maakt het niet uit of je hem in de vaatwasser zet of niet. 

Door het materiaal zijn de verschillende pannen ideaal om te koken op inductie. De pannen zijn vervaardigd en de pannensets zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Op die manier kun je de pannen dus overal voor gebruiken. Ze kunnen zelfs in de oven geplaatst worden. Het zijn traditionele pannen die je in iedere keuken wel tegenkomt. BK verkoopt natuurlijk ook koekenpannen, waardoor je een hele set van deze pannen kunt kopen. 

Deze pannen zijn goed stapelbaar en hebben een veilig afgietsysteem. Ze kunnen wel wat zwaar aanvoelen hebben we ervaren. Dit komt door het materiaal. Deze kookpan is verkrijgbaar in een set, zodat je hem niet per se los hoeft te kopen. Zo is hij bijvoorbeeld te vinden in de maten 16, 18, 20 en 24 cm.

Pluspunten

Minpunten

BK Q-Linair Master Glas Kookpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. Sola Profiline Kookpan 24 cm

De Sola Profiline Kookpan – Ø 18 cm – RVS Pan – 2 L – Zilver is een RVS kookpan die inclusief inductie is. We hebben ook gemerkt dat hij op inductie de warmte goed verdeeld. Dit doen niet altijd alle pannen. Daarom passen deze pannen zeker in dit lijstje op het gebied van pannen met een goede warmteverdeling. De pan is ook makkelijk in de vaatwasser te zetten, waardoor je hem nooit met de hand hoeft af te wassen. Dit is ideaal als je hier niet zo van houdt. 

De pannen voelen niet al te zwaar aan, waardoor ze niet lastig te hanteren zijn. Deze pannen zijn vaatwasser veilig. Sommige pannen kunnen verkleuren wanneer je ze in de vaatwasser zet, maar uit onze ervaring is gebleken dat deze pannen hier geen last van hebben. De pannen zijn juist bedoeld voor in de vaatwasser. Daarnaast zijn de pannen geschikt voor elke warmtebron. 

Deze pannen zijn niet alleen verkrijgbaar in de maat 18 cm, maar ook in andere maten. Zo zijn ze ook verkrijgbaar in 16, 20 of 24 cm. Als je ze in een set koopt, kun je al deze pannen in één keer krijgen. De verschillende soorten pannen liggen goed in elkaar. Ze zijn op een eenvoudige manier op te stapelen. Dit is erg handig om ruimte te besparen. 

Pluspunten

Minpunten

Sola Profiline Kookpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

6. Demeyere Classico 3 kookpan 24 cm

De Demeyere Classico 3 kookpan – Met deksel – Inductie – RVS – 16 cm – 1,5L is een andere RVS kookpan van zeer goede kwaliteit. Deze pannen zijn verkrijgbaar in de maten 16, 18, 20 of 24 cm. Je kunt deze pannen in een set kopen, maar je kunt ze ook los aanschaffen. Ze zijn ideaal te gebruiken in de oven, omdat je ze in verschillende maten kunt kopen. Dit zorgt ervoor dat de pannen goed bij je oven passen. 

De warmteverdeling is ideaal. De pannen hebben bijvoorbeeld een dubbele bodem, waardoor de warmte direct goed verdeeld wordt. Het maakt niet uit of je inductie of keramisch wilt koken, met deze pannen kan dit gewoon. Dit komt doordat ze allemaal geschikt voor inductie zijn. De pannen direct gebruiken is ook geen probleem, je maakt ze namelijk makkelijk schoon in de vaatwasser. De pannen in de vaatwasser zetten is geen probleem. 

Verder hebben deze pannen een speciale gietrand, waardoor je niet moeilijk hoeft te doen met afgieten. De meeste pannen hebben dit niet, dus dit is zeer uniek. Wanneer je op zoek bent naar goede kookpannen, dan zit je hier zeker goed. 

Pluspunten

Minpunten

Demeyere Classico 3 kookpan 24 cm

Eigenschappen

Actuele prijzen

5 onderhoudstips voor een kookpan 

Wanneer je kookpannen hebt, is het wel van belang dat ze een geruime tijd meegaan. Het maakt dan niet uit of je koperen pannen hebt of juist RVS pannen. Het is goed om te kijken hoe je jouw pannen het beste kunt onderhouden. Welke pannen je dan hebt, maakt niet altijd een verschil. Hieronder hebben we 5 onderhoudstips voor een kookpan voor je op een rijtje gezet:

 1. Maak je pannen altijd goed schoon. Het klinkt misschien als een standaard tip, maar het is echt belangrijk. Anders kun je de levensduur van een pan echt verkorten. Een aantal pannen kan zelfs helemaal kapot gaan als je ze niet goed schoonmaakt. Maak ze dus goed schoon en droog ze ook goed af
 2. Bekijk altijd goed om welk materiaal het gaat. Het ene materiaal is gevoeliger dan het andere materiaal. Daarnaast kun je zo ook zien of de pan in de vaatwasser mag of niet 
 3. Zorg ervoor dat je weet of een pan een anti-aanbaklaag heeft of niet. Op die manier weet je beter hoe de pan schoon gehouden moet worden en welke materialen in de pan gebruikt kunnen worden
 4. Voor het opbergen van de pannen is het goed om te kijken naar pannenbeschermers. Deze kun je in een pan leggen, om beschadigingen te voorkomen. Dit is zeer belangrijk als je vele pannen boven op elkaar wilt plaatsen
 5. Hou de handvatten van een kookpan goed in de gaten. Sommige handvatten moet je op een specifieke manier schoonmaken. Andere handvatten zijn er juist voor bedoeld om makkelijk schoon te maken. Het is goed om je hier bewust van te zijn, omdat sommige handvatten zelfs los kunnen schieten. 

 

6 kooptips voor een kookpan of pannenset

Als je goed wilt koken met een kookpan, dan is het wel fijn om enkele tips te hebben. De ene pan is de andere pan niet, maar meestal komen een hele hoop tips wel overeen. Wanneer je een nieuwe pannenset koopt, is het altijd handig om te kijken naar de verschillende tips die er allemaal te vinden zijn. Daarom hebben wij hieronder 6 verschillende tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je het kopen van de beste kookpan voor jezelf een heel stuk makkelijker maken. Zo hoef je hier niet zo lang naar te zoeken:

 1. Bekijk of de handgrepen vuurvast zijn. Dit kan een zeer groot verschil maken tijdens het koken. Wanneer de handvatten warm worden terwijl je aan het koken bent, kan je de pan niet zomaar oppakken. Het is dus van groot belang dat je dit vooraf weet. Zo kun je voorkomen dat jij je eventueel brandt. Voor tijdens het koken kun je dan het beste handschoenen aan doen als de handgrepen niet vuurvast zijn
 2. Het deksel kan van glas zijn, maar ook van rvs. Het is zeker goed om te kijken welke optie het beste voor jou is. Als je op zoek bent naar de beste pan, kun je het beste kijken naar je wensen. Een glazen deksel is in de meeste gevallen het beste idee, omdat je hier doorheen kunt kijken. Op die manier zie je direct wat er in je pan gebeurt.
 3. Het afgietsysteem van een pan kan ook een groot verschil maken. Sommige pannen hebben een bepaald systeem, waardoor je geen vergiet meer nodig hebt. Het is zeker goed om naar deze optie te kijken voor tijdens het koken. Zo zorg je ervoor dat je nooit extra moeite doet wanneer dit niet nodig is 
 4. Wanneer er een anti-aanbaklaag aanwezig moet zijn in de pan, moet hier natuurlijk ook naar gekeken worden. Zo wil je dat de pan bijvoorbeeld PFAS vrij is. Het is goed om te kijken tijdens het koken hoe je de pan gebruikt en of er wel een aanbaklaag is, zo voorkom je dat je onnodige fouten maakt
 5. Verder maken de warmtebronnen natuurlijk een groot verschil. Het makkelijkste is om pannen te hebben die voor alle warmtebronnen geschikt zijn. Is dit niet zo? Kijk dan altijd na waar de pannen precies voor geschikt zijn
 6. Als laatste is het goed om te kijken naar het formaat van een pan. De beste pannensets hebben veel verschillende pannen, maar als je een losse pan koopt, is het wel goed om te letten op het formaat. Zo weet je of dit bij je past.

 

Nieuwe goede pannenset of een losse kookpan?

Het kan een best lastige keuze zijn om te bepalen of je voor losse pannen gaat of dat je liever een set koopt. Voor beide gevallen zijn er verschillende voordelen. Het is goed om zelf de juiste overweging te maken. Hieronder hebben we de opties voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat eventueel een goede keuze is wat niet:

 • Wil je alle pannen zelf kunnen zoeken en bepalen? Dit kan bij een pannenset niet. Hier zitten vaste pannen in. Dan kun je het beste voor een losse optie gaan
 • Kies je het liefst voor de goedkoopste optie? Dan is de beste pannenset de beste optie. Pannen los kopen is uiteindelijk duurder dan een set kopen
 • Wil je alles apart kopen van elkaar? Dan moet je altijd voor losse pannen kiezen. Je kunt dit namelijk niet met een set doen
 • Heb je bepaalde eisen voor pannen die erg hoog zijn? Dan zijn pannensets minder geschikt. Niet elke pan kan namelijk aan alle eisen voldoen 

Het beste is om te kijken waar jij de meeste voordelen uit haalt. Op die manier zorg je ervoor dat het de beste optie voor in jouw keuken is. 

 

Veelgestelde vragen over de kookpan

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over een kookpan. Klik op de vraag om het antwoord te bekijken. Heb je daarnaast nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Over het algemeen denken wij dat gietijzer een zeer geschikt materiaal is voor kookpannen. Daarnaast is RVS ook een zeer goed materiaal, omdat de warmte op de juiste manier verdeeld wordt. Het is goed om naar je eigen voorkeuren te kijken als je voor een soort materiaal wilt kiezen.

Alle kookpannen in deze lijst zijn geschikt voor inductie. Let wel op! Niet elke kookpan die er bestaat is voor inductie. Je kunt het beste eerst goed kijken waar de pan voor bedoeld is. Dit moet er altijd bij staan, zodat je direct kunt zien of je de pan kunt gebruiken of niet.

De ene kookpan kan wel in de vaatwasser en de andere niet. Het is dus goed om de instructies van de pan door te lezen. Op die manier zie je direct wat je wel en niet met de pan mag doen. Sommige pannen hebben namelijk een coating die in de vaatwasser kapot kan gaan. Lees daarom altijd eerst alles goed door.

Kookpannen met een dikke bodem zorgen ervoor dat de warmte op de goede manier verdeeld wordt. Daarnaast worden deze pannen ook erg snel warm, waardoor je niet lang hoeft te wachten voordat je kunt beginnen met koken. Het is dus zeker een aanrader om naar een pan te kijken met een dikke bodem.

Een kookpan heeft een veel hogere rand dan een steelpan en een koekenpan. Een steelpan is een soort kookpot met een steel, terwijl een kookpan echt twee verschillende handvatten heeft. Een koekenpan is veel minder hoog dan een steelpan en hier bak je meestal ook in. Hier kun je over het algemeen niet echt in koken.

Veel kookpannen zijn geschikt voor in de oven. Ook met een glazen deksel kunnen ze de oven in. Dit is niet altijd zo. Lees daarom altijd goed na of dit bij jouw kookpan het geval is. Anders kan er namelijk iets mis gaan in de oven. Dit moet je natuurlijk altijd zien te voorkomen.