Beste downdraft pannenset. Onze top 5 in 2024

Als je een downdraft pannenset wilt kopen, is het soms best lastig om de juiste opties te vinden. Een downdraft systeem wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Als je vaak met een kookplaat werkt, is dit een geschikt systeem voor de afzuiging. Als je de beste downdraft pannenset wilt kopen, is het belangrijk dat de deksel op het downdraft afzuigsysteem is aangepast. Hieronder gaan we kijken naar de top 5 beste downdraft pannenset. 


Beste downdraft pannenset van 2024

De beste downdraft pannen zijn nog best lastig te vinden. Aangezien normale pannen de stoom anders afgeven, zijn ze niet geschikt voor een downdraft systeem. Het beste kun je dus kiezen voor pannensets die de dampen naar beneden duwen in plaats van naar boven laten stromen. Deze pannen zijn geschikt voor het nieuwe downdraft systeem. 

Wij hebben hieronder gekeken naar onze top 5 beste downdraft pannensets:

 • BK Premium+ Downdraft pannenset – 5 pannen
 • BergHOFF GEM Downdraft pannenset – 4 pannen
 • Zwilling – Trueflow – Pannenset 5-delig
 • Sola Pannenset Juvia – 5 delig
 • WMF FusionTec Functional Pannenset zwart 4-delig 

Als je kiest voor een kookplaat met downdraft, is het altijd belangrijk om hier speciale pannen voor te kopen. Downdraft pannen zijn namelijk veel efficiënter in het wegduwen van de stoom naar beneden. Speciale downdraft pannen zijn dus de beste keuze als je geen afzuigkap meer boven je fornuis wilt. 

Daarbij is het ook verstandig om te kiezen voor opties die geschikt voor alle warmtebronnen zijn. Hierdoor ben je niet gelimiteerd tot inductie. Gelukkig hoeft dit bij een goede kookpannenset geen enkel probleem te zijn. Hier heb je tijdens het koken dan ook veel profijt van. 

Sommige downdraft pannen hebben ook een speciaal ingebouwd afgietsysteem. Dit is erg handig als je dingen af wilt gieten, zoals gekookte aardappelen of gekookte pasta. Meestal zijn het duurzame pannen, wat betekent dat je er erg lang mee kan. Daarnaast heb je het voordeel dat de meeste dampen en geuren al snel verloren gaan.

1. BK Premium+ Downdraft pannenset - 5 pannen

De BK Premium + Downdraft pannenset bestaat uit 5 verschillende pannen. Deze bestaan voornamelijk uit kookpannen, maar de set bevat ook een soeppan en een steelpan. Als je wilt, kun je de pannen gebruiken voor alle warmtebronnen. Dit komt doordat de pannen niet specifiek voor downdraft gemaakt zijn, maar hier wel erg goed voor gebruikt kunnen worden. 

Door de glazen deksels zie je goed wat er precies in de pan zit. Als je je eten in de gaten wilt houden tijdens het koken, is dit erg handig. Door het speciale systeem is afgieten ook erg makkelijk. Door deze pannen te kiezen, breng je dus veel gemak in je huis. 

De set is gemaakt van speciaal edelstaal. De handgrepen zijn van geborsteld staal gemaakt, waardoor deze tijdens het gebruik op een gasfornuis heet kunnen worden. Tijdens het gebruik op inductie heb je daar meestal niet zoveel mee te maken. Door middel van de deksels is de stoom te reguleren. Door de deksel een kwartslag te draaien, verander je de manier waarop de stoom uit de pan komt. 

De pannen zijn vaatwasserbestendig, waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn. Al zijn de meeste pannen voor een downdraft systeem geschikt voor in de vaatwasser, is dit altijd mooi meegenomen. Kortom, dit zijn pannen waar je echt van kan genieten tijdens het koken.

Pluspunten

Minpunten

BK Premium+ Pannenset

Eigenschappen

Actuele prijzen

2. BergHOFF GEM Downdraft pannenset - 4 pannen

De BergHOFF GEM Downdraft pannenset bestaat uit prachtige nieuwe pannen. Deze pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, waardoor ze ideaal in te zetten zijn. De pannen zijn voorzien van kunststof handgrepen, waardoor ze altijd goed op te tillen zijn. Als je op zoek bent naar de ideale pan voor downdraft, kies dan voor deze BergHOFF Downdraft pannenset. 

Alle pannen zijn gemaakt van RVS, waardoor de warmteverdeling erg goed is. De pannen zijn geschikt voor verschillende downdraft systemen. Denk hierbij aan een afzuigsysteem van bijvoorbeeld Bora. Door middel van de geïntegreerde luchtkanalen ziet je inductiekookplaat er een stuk minimalistischer uit, terwijl je geen last hebt van de geuren en stoom van het koken. 

Als je een nieuwe kookplaat hebt aangeschaft, is dit één van de beste opties die je hebt. De deksel is van glas, waardoor je tijdens het koken naar je eten kan kijken. De deksel bevat speciale afvoerkanalen die de stoom direct naar beneden blazen. Dit zorgt ervoor dat je geen geuren in de keuken hebt tijdens het koken op het downdraft systeem. 

Door de deksel 180 graden te draaien, sluit je het systeem helemaal af. Dit zorgt ervoor dat de kookdampen in de pan blijven zitten. Dit is ideaal als je geen afzuigkap wilt gebruiken. Het prettige aan deze pannen is dat ze voor elke warmtebron, inclusief inductie, te gebruiken zijn. 

Pluspunten

Minpunten

BergHOFF GEM Downdraft pannenset

Eigenschappen

Actuele prijzen

3. Zwilling – True flow – Pannenset 5-delig

De Zwilling Trueflow set bestaat uit 5 verschillende kookpannen. De pannen zijn uitgerust met een speciaal downdraft systeem, waardoor het de ideale kookpannenset is als je zo’n systeem gebruikt. Als je hiernaar op zoek bent, zijn de pannen te vinden op bol.com. Hierdoor is het mogelijk om het meeste uit jouw downdraft systeem te halen met prettige pannen. 

De pannen zijn zo gemaakt dat er geen pfas in zit. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het kookproces geen giftige stoffen vrijkomen. In de deksels zit een zeef ingebouwd, waardoor je tijdens het afgieten geen vergiet of zeef hoeft te pakken. Dit is ideaal als je de pan af wilt gieten. 

De pan is uitgerust met glazen deksels om je eten goed in de gaten te houden. Hierdoor is het makkelijk om lekkere gerechten met je kookpannenset te maken. Deze set bevat geen bakpan, waardoor je hiermee niet kan bakken. Dit kan wel een nadeel zijn, maar daar koop je de set natuurlijk niet voor. 

Pluspunten

Minpunten

Zwilling – True flow – Pannenset 5-delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

4. Sola Pannenset Juvia – 5 delig

De Sola Pannenset Juvia is een goede optie als je een downdraft afzuiging hebt. De pannenset bestaat uit vijf verschillende pannen, waaronder vier kookpannen en een steelpan. De bodem is een speciale capsule bodem wat ervoor zorgt dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld. 

De pannen zelf zijn gemaakt van hoogwaardig edelstaal, waardoor ze lang mee kunnen gaan. Door de zilverwitte kleur hebben de pannen de looks ook mee. Ze zijn voor alle kookplaten geschikt. De set bevat ook een steelpan, waardoor er verschillende gerechten met de set gemaakt kunnen worden. 

Het handige aan de pannen is dat ze allemaal vaatwasserbestendig zijn, waaronder de deksels. Op die manier is het schoon houden van de pannen ook niet al te lastig om te doen. Naast de vaatwasser kun je natuurlijk ook met de hand afwassen. Dit is vooral een kwestie van wat je fijn vindt. Wel is het belangrijk om de pannen droog op te bergen. 

Het downdraft systeem bevindt zich in de deksel, waardoor de stoom makkelijk de afzuiging ingestuurd kan worden. Dit soort speciale downdraft pannen zijn ideaal om gebruik van te maken. De pannen zijn te gebruiken voor alle warmtebronnen.

Pluspunten

Minpunten

Sola Pannenset Juvia – 5 delig

Eigenschappen

Actuele prijzen

5. WMF FusionTec Functional Pannenset zwart 4-delig

De WMF FusionTec Functional pannenset is een goede optie als je op zoek bent naar goede downdraft pannen. De pannen hebben verschillende afmetingen, waardoor er verschillende gerechten in de pannen gemaakt kunnen worden. Ze zijn gemaakt van staal, waardoor ze erg duurzaam zijn. 

Deze set bestaat uit drie kookpannen en een steelpan. Op die manier is het mogelijk om verschillende gerechten klaar te maken. Door de zwarte kleur hebben de pannen hun look ook mee. Het downdraft systeem zit verstopt in de deksels, waardoor het erg makkelijk te gebruiken is. 

De pannen zijn voor alle warmtebronnen geschikt. Dit zorgt ervoor dat de downdraft pannen voor iedereen geschikt zijn. Sommige pannen kunnen wel warme handvaten krijgen als je ze gebruikt op gas, aangezien de warmte door kan slaan naar de handgrepen. Hierdoor heb je geen cool touch. 

Ook zijn de downdraft pannen makkelijk schoon te maken. Dit kan gedaan worden door middel van de vaatwasser of met de hand. De pannen zijn tegen beide bestand, wat ook erg veelzijdig is. Wel is het handig om de pannen weer droog op te bergen.

Pluspunten

Minpunten

Eigenschappen

Actuele prijzen

Downdraft pannen

Downdraft pannen brengen verschillende voordelen en nadelen met zich mee. Het is soms lastig om te weten welke voor- en nadelen er zijn. Hieronder zetten we ze op een rijtje. 

 

Voordelen downdraft pannenset

 • De damp gaat wordt naar beneden begeleid, waardoor de afzuiging minder hard hoeft te werken. 
 • Minder ongewenste geuren in de keuken door het snelle afzuigsysteem. 
 • De meeste pannen zijn voor iedere warmtebron te gebruiken. 
 • De pannen zijn meestal in de oven te gebruiken.

 

Nadelen downdraft pannenset

Over het algemeen heeft een downdraft pannenset niet zoveel nadelen. De voordelen wegen voor de meeste mensen direct al boven de nadelen. Het enige nadeel dat deze pannen echt hebben, is dat ze wat duurder zijn dan normale pannen. 

 

Tips bij het kopen van een downdraft pannenset

Als je een downdraft pannenset wilt kopen, is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de volgende opties:

 • Te gebruiken met downdraft: Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten dat je pannen te gebruiken zijn in combinatie met downdraft. Dit is meestal direct aangegeven bij de pannensets. 
 • Materiaal: De meeste pannen worden gemaakt van RVS maar bijvoorbeeld handvaten kunnen van een ander materiaal zijn. Alle materialen hebben hun eigen voor- en nadelen.
 • De deksel: De deksels van de pannen hebben ook een grote invloed op de set. Voor het vasthouden van warmte en vocht in de pan is de deksel erg belangrijk. Zo is het een groot voordeel als deze doorzichtig is. Daarnaast kan het ook een groot voordeel zijn als de deksel een afgiet systeem heeft. Hierdoor is het mogelijk om af te gieten zonder de deksel te verwijderen. 
 • De handgrepen: Ook de handgrepen hebben een grote invloed. De handgrepen moeten prettig vast te houden zijn. Daarnaast is het prettig als ze op alle warmtebronnen koel blijven. Dit is niet altijd het geval als je een gasfornuis gebruikt. 

 

Downdraft of normale pannenset?

Eén van de veelgestelde vragen is of een downdraft of een normale pannenset de beste optie is. Als je te maken hebt met een downdraft systeem, is het altijd handig om een speciale pannenset te kiezen. Dit zorgt ervoor dat de damp direct de goede kant op gaat. Op die manier kan het systeem optimaal blijven werken. 

Een normale pannenset klinkt meestal goedkoper, maar dit weegt bij het gebruik van downdraft de voordelen van een speciale pannenset niet af. Aangezien normale pannen de damp niet begeleiden, belandt dit al snel door heel je huis heen. 

Tip van PanKopen

Wil je nog meer interessante pannen bekijken? Lees dan verder op de beste pannenset