Wat is de beste pannenkoekenpan? Bak goudbruine pannenkoeken!

Wat is de beste pannenkoekenpan? Bak goudbruine pannenkoeken!

Pannenkoeken zijn een geliefde maaltijd bij jong en oud. Hoewel het bakken van een pannenkoek niet heel moeilijk is, kan het gebeuren dat ze aanbranden / blijven plakken, niet mooi gevormd worden of niet gelijkmatig gaar worden. De beste pannenkoekenpan kopen vergroot de kans dat je mooie en lekkere pannenkoeken ook echt goed lukken.

Wat is de beste pannenkoekenpan?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de beste pannenkoekenpan vinden wij er eentje met een anti-aanbaklaag. Waarom? Deze pannen zijn gemakkelijk in gebruik. Het beslag plakt niet aan het metaal, het brandt niet snel aan, je hebt weinig boter of olie nodig en de pan is na gebruik makkelijk af te wassen. In veel gevallen lukken pannenkoeken in dit soort pannen het beste. Voor de gevorderde kok zijn er ook plaatstalen- of gietijzeren pannen zonder anti-aanbak laag te koop, maar dit vergt heel wat oefenen en veel meer gebruik van olie.

Pannenkoeken

Pannenkoeken zijn gemaakt van een beslag van meel, eieren en melk. Dit plakkerige goedje wordt in een dun laagje in de pan ‘gebakken’ tot een zeer dunne ‘koek’. Door de toevoeging van spek, appel, ananas, kaas, en vele andere ingrediënten kun je heerlijke variaties maken op deze klassieke deegkoek. De pannenkoek serveer je meestal met stroop, jam en/of (poeder)suiker. Een speciale pan helpt voor het goed bakken. Door de lage rand lage rand zijn de pannenkoeken eenvoudig te keren en glijden ze gemakkelijk uit de pan als ze klaar zijn. Je maakte de lekkerste dus door een echte pannenkoekenpan te kopen.

Eisen aan een goede pannenkoekenpan

Een goede pannenkoekenpan bakt niet aan en heeft een bijna vlakke bodem (de bodem mag iets bol zijn). Dit zorgt voor een mooie ronde pannenkoek die niet blijft plakken. Belangrijk is ook dat de pan gelijkmatig de warmte verdeelt, zodat het ‘deeg’ overal gelijktijdig gaar is. Daarnaast moet het makkelijk zijn om de pannenkoek om te draaien. Een goede pan heeft bij voorkeur niet te hoge wanden. Zo kun je eenvoudig de pannenkoek omdraaien met een spatel.

Waar wij op letten bij het kopen van de beste pannenkoekenpan?

Voor onze webshop krijgen we maandelijks proefexemplaren van pannen toegestuurd door fabrikanten. Deze keer hebben we een aantal pannenkoekpannen uit ons assortiment geselecteerd en onderworpen aan een test. Voor het deeg is gebruik gemaakt van een kant en klare mix uit de supermarkt. De pannen zijn getest op (1) Warmteverdeling (2) Bakprestaties / gaar snelheid (3) Gebruiksgemak (lage rand, niet te zwaar, goed handvat, niet aanbranden), en (4) Schoonmaken.

Uit deze bescheiden test komen een aantal goede koekenpannen naar voren. De top 3 beste pannenkoekpannen hebben we hieronder weergegeven:

  1. Tefal Expertise Pannenkoekenpan
  2. Tefal So Intensive Pannenkoekpan
  3. DeBuyer Mineral B Element Crêpespan

Deze drie pannen verdelen de warmte gelijkmatig, bakken het deeg mooi bruin, bakken bij een goede kooktechniek niet aan, zijn gemakkelijk schoon te maken en zijn specifiek ontworpen voor het bakken van pannenkoeken. Hoewel veel ook afhangt van hoe je de pannenkoeken bakt, of je voldoende olie gebruikt en de warmtebron niet te hoog zet, kunnen we stelen dat je met bovengenoemde pannen een goede aankoop doet.

Welke warmtebron geschikt

De meeste goede koekenpannen met antiaanbaklaag zijn geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder gas, keramisch en halogeen. Specifieke aandacht gaat uit naar een pannenkoekenpan geschikt voor inductie. Let altijd op of op de verpakking staat aangegeven of deze pan voor inductie geschikt is. De hierboven beschreven beste pannenkoekenpan is geschikt voor inductie.

Ook geschikt voor crêpes en meer

Een pannenkoekenpan is ook heel erg goed geschikt voor het maken van flinterdunne Franse crêpes. Het verschil met onze Hollandse variant zit hem er in dat crêpes een stuk dunner zijn en vaak een iets kleiner formaat hebben. Ze zijn dan ook iets moeilijk om klaar te maken, maar de pannenkoekpan met lage randen is net als bij pannenkoeken hier een goed hulpmiddel. Ook het bakken van een omelet gaat heel erg goed in dit type pan. Door de lage randen is het minder geschikt om er iets in te bakken wat veel vet nodig heeft, zoals vlees. Het vet spettert dan gemakkelijk over de lage randen.

Plaatstalen pannenkoekenpan

Voor de gevorderde kok is er ook de plaatstalen pannenkoekenpan te koop. Deze pan beschikt niet over een anti-aanbaklaag. Je moer daar echt mee leren koken. In tegenstelling tot de anti-aanbak pan die meteen klaar is voor gebruik, moet je een plaatstalenpan eerst voorbereiden. Je moet de pan eerst heel heet laten worden met wat olie, zodat er een dun beschermlaagje ontstaat. Lees hier meer over het inbranden van stalen pannen. Pas daarna kun je goed bakken in deze pan. Naast dit voorbereiden moet je bij het bakken ook heel erg opletten op de temperatuur en of het deeg al voldoende gaar is om te draaien. Ben je te vroeg dan is het beslag nog niet goed los gekomen van de bodem en is je pannenkoek mislukt. Kortom: voor de gevorderde kok een goede keus, voor wie snel wat pannenkoeken op tafel wil zetten of samen met de kids aan de slag wilt minder geschikt.

Tips bakken perfecte pannenkoeken

Ook al koop je de beste pannenkoekenpan, dan is dat nog geen garantie voor succes. Daarom geven we je nog enkele tips om de lekkerste pannenkoeken te bakken. De eerste tips is om de juiste verhoudingen van het beslag te gebruiken. Of je nu een kant en klare mix koopt of het beslag zelf van bloem maakt: de juiste hoeveelheid eieren en melk is bepalend voor de dikte van het beslag. Schenk ook nog een scheutje zonnebloemolie door het beslag om plakken aan de pan te verhinderen. Uiteraard is goed mixen van belang om klontjes te voorkomen.

Dan het bakken. Gebruik hiervoor olie in plaats van boter. Olie kan namelijk hogere temperaturen bereiken. Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je de pan warm genoeg laten worden voordat het beslag erin gaat. Daarnaast is het belang om niet te veel beslag in de pan te doen. Een halve tot hele soeplepel is voldoende. Laat het beslag gelijkmatig uitlopen. Als het beslag eenmaal in de pan zit bak je verder op middelhoog vuur. Doe je dat niet, dan verbrandt vaak de buitenkant terwijl de binnenkant van de pannenkoek nog niet gaar is. Bak het beslag tot het niet meer glanst en de onderkant goudbruin is.

Veel plezier en eet smakelijk!

Hanneke de Groot

Hanneke is een expert op het gebied van consumenten lifestyle. Sinds het afronden van haar opleiding als Industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft werkt ze als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkelt (waaronder pannen, keukenapparatuur- en gerei). Ze deelt haar ervaringen op onze website en adviseert ze je welke pannen te kopen. Lees meer over Hanneke.

Deze post heeft 4 reacties

  1. Tipje van mij: de olie niet zo heet laten worden dat ie gaat walmen, dan ben je te laat. De pan altijd met een beetje olie opwarmen op middelhoog vuur, daarna het beslag er in en pas weer omkeren als het beslag aan de bovenkant droog begint te lijken. Niet te heet bakken dus maar geduld.

  2. Vorige week heb ik ook een nieuwe pan aangeschaft voor mijn pannekoeken. Een pan met een anti-aanbaklaag werkt voor mij het beste. Zo hoef ik ook niet zo veel olie meer te gebruiken bij het bakken. Een stuk gezonder!

  3. Willen jullie ook waarschuwen als je een koekenpan met tefallaag heb en vogels nooit zonder olie of boter heet te maken dan zijn je vogels bin en een dag dood door de droge geur die tefal dan achter laat . Zielig wij lekker eten en de vogels dood door de tefallaag

  4. Niet allen zorgen maken om de vogeltjes, een te hete pan met Teflon laag maakt uiteindelijk ook mensen dood. Zeer giftig spul die te hete Teflon

Geef een antwoord

Sluit Menu