Tefal Virtuoso koekenpan RVS review

De Tefal Virtuoso koekenpan RVS (kort gezegd de Virtuoso) is een koekenpan volledig van roestvrij staal. Ik heb de Virtuoso koekenpan 28 cm gebruikt vanaf november t/m mei. Met een rvs koekenpan (zonder coating) is het anders bakken dan met een koekenpan met antiaanbaklaag. Deze rvs pan is soms in de aanbieding te koop voor een hele mooie instapprijs zodat je zelf ook koken zonder antiaanbaklaag kan proberen. Maar is het wel de moeite waard? Of kun je beter verder kijken? Welkom bij de Tefal Virtuoso koekenpan rvs review!

Samenvatting

Met 10 jaar garantie maakt deze Virtuoso koekenpan van Tefal zijn reputatie waar. Het is een goede koekenpan die zeker 8 tot 10 jaar mee kan gaan. Hij voelt erg stevig aan en zal amper slijten. Het schoonmaken gaat goed als je weet hoe het moet (en dat leggen we uit in deze review). Het bakken en braden gaat erg goed en voor de prijs tussen de €25 en €50 is het een uitstekende keuze. 

Uiteindelijk krijgt de Tefal Virtuoso Koekenpan RVS een 7,3

Voordelen

Nadelen

Voor wie is Tefal Virtuoso koekenpan RVS de moeite waard?

Bakken met een koekenpan van roestvrij staal is niet voor iedereen weggelegd. Je moet het oefenen maar als je het eenmaal gewend bent, wil je niet meer terug. Met zo’n lange prijs (vooral in de aanbieding) is het vooral een goede koekenpan als je deze stijl van koken wil proberen en wil leren. Dan heb je er jarenlang plezier van!

Het ontwerp van Tefal Virtuoso koekenpan RVS

Een roestvrijstalen pan heeft geen antiaanbaklaag en gaat daardoor langer mee. Toch zit er verschil in kwalitatieve rvs bakpannen. We bespreken hier het ontwerp van de pan.

Binnenkant

Tefal Virtuoso Koekenpan RVS binnenpan
Tefal Virtuoso Koekenpan RVS Binnenpan 2

De binnenkant van de pan is volledig rvs. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en een robuust ontwerp, is het een redelijk zware kwaliteit. De pan weegt zo’n 1,18 kg. Het bestaat uit 18/10 edelstaal. Dat is het type roestvrij staal waarvan het zeker niet roest en wordt door specialisten ook wel chroomnikkelstaal genoemd. Hierdoor zijn we zeker dat het geen lood, cadmium, PFOA of PFAS bevat. Een ander voordeel van dit materiaal is dat het erg geschikt is voor in de vaatwasser. Je kunt er altijd voor kiezen om de koekenpan met de hand af te wassen.

Buitenkant

Tefal Virtuoso Koekenpan RVS achterkant
Onderkant pan schoonmaken van Tefal Virtuoso na schoonmaak close up

De buitenkant is ook van roestvrij staal. De bodem is een zogenaamde sandwichbodem. Deze zijn geschikt voor alle warmtebronnen én inductie. De bodem bestaat uit een roestvrij stalen buitenlaag met daarin een aluminium plaat. Die aluminium plaat zorgt voor een goede warmteverdeling en houdt de pan tegelijkertijd licht, ondanks dat je dus een dikke bodem ziet. Zo’n bodem houdt de pan dus licht én betaalbaar. Het nadeel is echter wel dat zo’n bodem niet doorloopt tot in de randen. Hierdoor worden de randen niet echt warm en daar kun je dus niet van profiteren. Het is het nadeel van dit ontwerp.

Handvat

Tefal Virtuoso Koekenpan RVS handvat bovenkant
Tefal Virtuoso Koekenpan RVS onderkant handvat
Tefal Virtuoso Koekenpan RVS handvat bevestiging bovenkant
Tefal Virtuoso Koekenpan RVS Klinknagels

Het handvat is ook gemaakt van roestvrij staal en is hol van binnen. Hierdoor is het lekker licht en toch stevig. Ik heb ook wat druk op het handvat uitgeoefend (zowel met knikpunt in het midden als bij de bevestiging) en alles blijft stevig op zijn plaats zitten. De geklonken roestvrijstalen handvat zorgt voor een zeer stevige bevestiging. Het nadeel is echter wel dat je twee klinknagels in de binnenpan hebt maar dat is bij veel pannen het geval. Ik was niet zo zeker van het holle handvat maar dat was onterecht!

Deksel en overige accessoires

De pan bevat geen deksel of overige accessoires. De pan is verpakt in een kartonnen plaat met daarop wat instructies en informatie.

Prestaties van Tefal Virtuoso koekenpan RVS

Het is een fijne pan in gebruik en met Tefal haal je een goede basis in huis voor veel gerechten. Tijd om de Tefal Virtuoso te testen. Door de koekenpan écht te testen, kan ik ze makkelijk vergelijken met andere koekenpannen. Dan komen de beste koekenpannen vanzelf bovendrijven. 

 

Warmte prestaties

De warmte prestaties zijn best goed. De warmte wordt redelijk gelijkmatig verdeeld over de bodem van de pan. Er ontstaan echter wel kleine hotspots (120 °C op de ene plek en 100 °C op andere plekken). Ook de rand wordt niet zo warm, ongeveer 60 °C ten opzichte van de bodem 100 °C. Dat is ook niet zo verrassend met een rand dikte van nog geen 1 mm. Dat is te weinig om warmte te geleiden. De sandwichbodem zorgt voor een snelle opwarming. Binnen 14 minuten is de pan met water op 90 °C. Het laat ook redelijk snel weer de warmte los. Na 10 minuten houd je nog 57 °C over. Niet goed, niet slecht, gewoon degelijk en goed genoeg voor de meeste toepassingen in de keuken.

Tefal Virtuoso Koekenpan RVS warmtemeting

Bakpresaties

Ik bak altijd een eitje en een hamburger als onderdeel van de test. Dat is bij een rvs koekenpan toch wel wat anders omdat er geen antiaanbaklaag is. Een ei bakken is dan erg moeilijk en vereist veel oefenen. Je moet de pan eerst goed warm laten worden. Je kunt met de bekende druppeltest een goede inschatting maken. Als de druppels over de pan zweven (in plaats van sissen en verdampen) dan is de pan klaar voor gebruik. Dit is goed genoeg voor vrijwel alle gerechten maar niet voor een eitje. Die blijft toch aanbakken. Dat is overigens niet met een geklutst eitje! Dit komt omdat het eiwit extra gevoelig is en snel hecht aan de pan. Het eigeel bakt minder snel aan. Als je de pan eerst goed warm laat worden met de druppeltest, heb je ook minder vet nodig. 

De bakprestaties met een hamburger zijn erg goed. Je krijgt snel een mooie ‘sear’ op het vlees en het wordt snel dichtgeschroeid. Je kunt ook erg hoge temperaturen halen met een rvs koekenpan en daarom zijn de bakprestaties vaak erg goed, zo ook bij de Tefal Virtuoso. Ook als je alles goed doet, kan het prima dat er wat achter blijft in de Virtuoso. Geen zorgen, dat is ‘fond’ en fond kun je gebruiken om heerlijke sauzen te maken. Wil je geen saus maken? Dan kun je het uiteraard eraf poetsen. 

Schoonmaken

Onderkant pan schoonmaken van Tefal Virtuoso Close up 2
Voor een flinke schoonmaak
Onderkant pan schoonmaken van Tefal Virtuoso na schoonmaak close up
Na een flinke schoonmaak

Schoonmaken gaat best goed. Wel anders dan je misschien gewend bent. Ik laat de pan na gebruik altijd op de warmtebron koken met wat water (en wat sop als je wil). Dan weken alle stukjes los en kun je daarna de pan in de vaatwasser stoppen of even met de hand afwassen. Soms ontstaan er witte vlekken op het kookoppervlak. Zet dan wat azijn op met wat water. Het is namelijk achtergebleven kalk uit het water. Nog een voordeel van rvs; ze kunnen in de vaatwasser zonder dat dit iets beschadigt!

Ik merkte wel dat je meer aandacht moet besteden aan de onderkant. Als je die goed schoon wil houden ten minste. Koken op inductie heeft als nadeel dat je de pan soms over een vette kookplaat laat glijden. De onderkant kan dus erg vet worden en als dat verhit wordt, kan je vlekken krijgen. Duidelijk te zien op de foto’s! Ik heb via verschillende manieren geprobeerd om de onderkant van de pan schoon te maken. Helaas krijg ik het niet meer naar nieuwstaat. Goed bijhouden vanaf het begin dus. Puur om deze reden krijgt de Tefal Virtuoso niet de volle punten.

Levensduur van Tefal Virtuoso koekenpan RVS

 

Tefal geeft 10 jaar garantie dankzij het gebruik van rvs en een kwalitatief design met sandwich bodem. Het is een combinatie die erg lang mee gaat en daar past ook een dergelijke garantie bij. Ook de klinknagels zijn van stevige kwaliteit en het handvat kan ook tegen een stootje. Alles bij elkaar denken wij dat je zeker 10 jaar met deze pan kan doen. Het is echter geen pan die levenslang mee kan. Een sandwichbodem heeft altijd de risico’s dat het los kan laten. Maar als je 8 tot 10 jaar met deze koekenpan hebt gebakken, heeft het al lang zijn kwaliteit bewezen!

Prijs-kwaliteit verhouding

De adviesprijs van Tefal is €51,99. Een eerlijke referentieprijs denk ik, maar je kunt de koekenpan in de aanbieding krijgen voor ongeveer €25,-. Dat is in mijn ogen een absoluut koopje. Je krijgt veel pan voor die prijs. Op deze manier staat de serie Tefal Virtuoso jou in de gelegenheid om laagdrempelig te leren koken met rvs.

Nadelen van Tefal Virtuoso koekenpan RVS

Tefal Virtuoso Koekenpan RVS close up 2
Tefal Virtuoso Koekenpan RVS zijkant

De Tefal Virtuoso heeft weinig dingen waar het aan ontbreekt. Zeker als ik dit afzet tegenover de prijs en vergelijk met gerelateerde producten. Om toch een aantal puntjes te noemen:

  • Koken met een roestvrijstalen koekenpan moet je leren en vergt tijd en oefening.
  • Achter de klinknagels en aan de onderkant van de pan kan vet zich ophopen waardoor het vies blijft en nooit meer schoon wordt.
  • De zijkanten worden niet warm.

Er kunnen kleine hotspots ontstaan.

Tefal Virtuoso koekenpan met of zonder antiaanbaklaag?

Tefal verkoopt de Virtuoso koekenpan ook mét een antiaanbaklaag. Ik heb deze niet getest maar het beschikt over een thermo-signal (waarmee je kan zien dat de pan warm genoeg is zodat je kan starten met bakken). Bovendien lijkt de pan erg op de Hero-serie die ik wel heb gebruikt in het verleden. Ook dat waren goede pannen voor de prijs en die antiaanbaklaag ging erg lang mee. Toch kwamen de eerste gebreken vooral als je vlees bakte. Op een gegeven moment kan de antiaanbaklaag dat niet meer aan, vooral in combinatie met een (te) hoge temperatuur. Wil je de koekenpan vooral gebruiken voor vlees en kip, dan moet je toch eens de rvs-versie proberen. Is het vooral voor sauzen of kwetsbaar eten zoals vis en eieren? Dan is een antiaanbaklaag toch wel handig en vereist minder oefening.

Tefal Virtuoso Koekenpan 28 cm

Mijn persoonlijke ervaring met Tefal Virtuoso koekenpan RVS

Ik heb de Tefal Virtuoso een half jaar redelijk vaak gebruikt. De pan is geschikt voor in de oven maar dat heb ik niet gebruikt. Met de druppeltechniek weet je precies wanneer jouw pan warm genoeg is en dat werkt goed bij vlees en kip. Dat is ook exact waar ik de pan voor heb gebruikt. Om vlees en kip dicht te schroeien. Vaak ging het daarna naar een wokpan (met een kleiner kookoppervlak) voor het toevoegen van de groenten en saus (of curry). Ik vond het persoonlijk een fijne pan. Het licht goed in de hand en is vrij licht met 1,18 kg op 28 cm. 

Het was wel even wennen, zo zonder antiaanbaklaag, maar het heeft zeker wel wat voordelen die ik zeker zal blijven gebruiken. Wij koken er in ieder geval nog graag mee! Ik zou zeker de pan nogmaals kopen als ik de keuze had. Je kunt er heerlijke maaltijden mee bereiden.

Conclusie

De Tefal Virtuoso RVS koekenpan biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en duurzaamheid met een stevige constructie en 10 jaar garantie. De pan is ideaal voor koks die willen leren bakken zonder antiaanbaklaag. Hoewel het gebruik enige oefening vereist, levert de pan goede bakresultaten, vooral voor vlees. Schoonmaken is eenvoudig, hoewel de onderkant en klinknagels aandacht vergen om schoon te blijven. De warmteverdeling is redelijk, maar er kunnen kleine hitteplekken en koude randen ontstaan. Voor prijzen tussen €25 en €50 is de Virtuoso een betaalbare en degelijke keuze voor wie wil overstappen naar een roestvrijstalen pan.

Ben je nog niet overtuigd en wil je nog even verder kijken? Dan raad ik aan om onze Beste Koekenpannen pagina te bekijken. Of onze beste rvs koekenpannen

En heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de reacties!

Hoe wij producten testen 

Bij Pankopen.nl testen wij al sinds 2017 allerlei pannen. We testen pannen grondig op warmtegeleiding, duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoud. We zorgen ervoor dat de aanbevolen pannen uitblinken in gelijkmatige warmteverdeling, hoogwaardige materialen, geschiktheid voor verschillende warmtebronnen en gemakkelijk onderhoud. Zo garanderen we dat onze lezers de beste keuzes maken voor hun keukenbehoeften. Hier lees je meer.

Over de auteur

Bij PanKopen geven wij al ruim 10 jaar advies over het aankopen van pannen. Wij kopen en testen onze producten zelf. De eigenaar van PanKopen.nl is Kenneth. Hij werkt al meer dan 10 jaar met pannen en was verkoopadviseur Non-Food bij een horeca groothandel. Bekijk hier meer informatie. 

Geef een reactie